aimbo scrie:
secuiul revin cu cererea de acea poza cu phil esposito intre doi romani.
Uite-l aici. Este postat mai peste tot pe Web, apare si in cartea lui Dave Bidini (Tropic of hockey...).
Gal Sandor (5), Esposito si Antal Elod (8) la CM din Viena
Apropo, Dave. Pentru cei dintre voi, care nu stiu, este un ziarist de sport/scriitor din Toronto, colaborator frecvent la FaceOff, publicatia oficiala a NHL, samd..., jucator amator de hochei (
Intriviu la CBC ,
Amatorul de hochei) , nu vreau sa va obosesc, ideea este, ca omul stie cate ceva despre acest sport, si este interesat de hocheiul nostru. Dupa meciul de duminica mi-a cerut detalii, si am folosit aceasta ocazie sa-l mai intreb inca o data despre o legenda de pe la noi: Oare este domnu Pana singurul hocheist din Romania prezent in Hall of Fame?
Dave a scris cateva articole despre Hall of Fame, pe de o parte, iar eu i-am mai pus aceasta intrebare cu ani in urma, pe de alta parte, deci nu este strain de problema. Azi dimineata am primit raspunsul, care, pe scurt spune: In sectiunea dedicata hocheiului extra-NHL, in colectia de tricouri de la diferite echipe nationale exista si un tricou al Tricolorilor din perioada in care dl. Pana a fost jucator activ. Curatorul colectiei n-are date, de catre cine a fost purtat respectivul tricou, s-ar putea sa fie baza legendei. Dar in schimb Dave a donat copia de pe aceasta poza semnata de catre cei doi, si s-ar putea sa apara in coltul dedicat lui Phil Esposito. In materialele din dotarea micului muzeu din apropierea fostei Maple Leafs Garden sunt insa numeroase alte materiale care ar putea fi puse in legatura cu hocheiul Romanesc, dar cu tot respectul, toata povestea - cu sau fara poza - e cam trasa de par. Pe aceasta baza orcine care a trecut prin Paris cu o excursie cu autocarul ar putea afirma ca a studiat la Sorbona (de exemplu studii aprofundate in problema stringenta "cum sa intri in WC-ul public fara sa te puna sa platesti") ;D
Am revenit asupra acestui mic intermezzo din transmisia de duminica ca sa subliniez un lucru: de povestit putem sa povestim, cat vrem. Faptele raman fapte, istoria este scrisa de invingator. Fapt este, ca FRHG isi bate joc de obiectul muncii, hocheiul romanesc. Fapt este, ca am fost furati. Noi, totii, chiar si suporterii stelisti carora li s-a furat bucuria unei victorii cinstite, meritate, lucrate. Fapt este, ca in analele hocheiului romanesc ramane inscris 2005- Cupa Romaniei: Steaua - SCMC 4-3.
Pe cine intereseaza, peste ani, cum a fost? Astia, ca noi, care urmaresc de decenii ce se intampla pe patinoarele din tara mai tin minte unele povesti interesante, de exemplu meciuri decisive de la Miercurea-Ciuc cu portile inchise pe motivul ca in ultimul meci jucat a cazut un plexiglas din mantinela, sau altul, in care localnicii abia au putut intra pe patinoar, deoarece era plin de amatori de hochei in uniforma - cuiva i-a venit ideea geniala de a aduce toti militarii si jandarmii in termen la meci, sa se distreze baietii ;a
Si despre acuzatia cu castigarea campionatului cu aducerea de straini pentru ultimele meciuri, care vad, ca se tot repeta pe aici. Cine oare a facut acest lucru pentru prima oara? Cine a fortat mana federatiei in mai toate sezoanele din ultimii 5-6 ani ca sa introduca perioade de transfer inaintea play-offului? Cine a adus si anul aceasta cu trei zile inainte de meci jucatori de import? Cati "stranieri" are fiecare echipa? Dar cati jucatori crescuti din ograda proprie?
Da' ce sens are sa pun iarasi si iarasi aceasta intrebare? Nu-i nimic nou sub soare. Stiti cu ce echipa a debutat Steaua (pe atunci CCA) in campionatul national in noiembrie 1951? Ia puneti mana pe cartea lui Flamaropol, daca nu aveti alte surse de informatii, si cititi...
Apropo, campionatul de anul trecut si comentariul TV: cica anul trecut a fost prima oara cand am realizat eventul. Cu tot respectul, in anul 1952 Avantul Miercurea-Ciuc a realizat eventul, castigand atat campionatul cat si Cupa Oraselor - Cupa Romaniei de azi. A fost cam demult, dar un comentator care se respecta, ar cam trebui sa se documenteze inainte sa afirme unele lucruri. Si pentru finalul acestui post maraton, si un "roaster" cu prima echipa campioana a Stelei (apropo "importul de talente"):
in poarta Dron, jucatori de camp: Giurcaneanu, Ganga, Czaka, Dlugosch, Raduch, Zografi, Flamaropol, Peter, Lorincz, Nagy, Tomor (cred, ca si fara diacritice puse, oricine isi da imediat seama cati din echipa campioana au crescut pe malurile Dambovitei). Titlul de campioana a fost atribuita Stelei (pardon, CCA-ului) prin decizia FRHG, dupa ce, in plin retur, in mijlocul lui februarie, la Cluj o ploaie de primavara a pus punct turneului organizat pentru definitivarea ierarhiei. Nici atunci nu s-au decis lucrurile pe gheata.
Dupa un asa debut, la ce sa ne mai asteptam? :con: