Firmware DVD player

programe si alte alea

Firmware DVD player

Mesajde verygood » Joi Iun 10, 2004 1:51 pm

Un prieten mi-a cumparat din Germania un DVD-player "Centrum Gemini 332". Acest player pote citi fisiere avi codate divx/xvid de pe CD-uri sau DVD-uri, mai mult se poate selecta un fisier text cu subtitrarea filmului. Toate bune si frumoase pana cand in subtitrare apare ş (sh) in loc de ţ (tz) si un caracter ciudat in loc de ş (sh). Am incercat pe calculator si am observat ca acelasi lucru se intampla daca la setarea fontului subtitrarii, in campul Script aleg Turkish in loc de Central European cum ar trebui ca sa vad corect diacriticele din limba romana. In meniul DVD-player-ului nu este nici o setare regionala sau de font. Procesul de afisare al subtitrarii la DVD-player functioneaza asa (cel putin la alte playere asa este): player-ul citeste fisierul .sub si transforma fiecare litera din text intr-un mic bitmap care este reprezentarea grafica a acelei litere, apoi afiseaza pe ecran o succesiune de bitmap-uri astfel compunand frazele din subtitrare. Am discutat cu cineva despre fratele mai mare Centrum Gemini 330 si acestuia, mai demult, i-a fost inbunatatit firmware-ul pt a afisa trei caractere din limba suedeza( a cu cerculet deasupra, a cu umlaut si o cu umlaut), astfel am ajuns la concluzia ca aceste bitmapuri sunt continute in firmware. La fel in firmware mai exte continuta si imaginea de fundal care apare in meniul player-ului, imagine care poate fi schimbata destul de simplu cu niste utilitare. Ceea ce vreau eu sa fac e sa modific cele 2 bitmapuri care nu se afiseaza corect (de fapt 4 pt ca sunt si majusculele) incat sa corespunta literelor romanesti. Eu am numai un fisier cu extensia rom (imaginea firmware-lui), fisier pe care l-am deschis intr-ul hex-editor si contine textele meniurilor in diferite limbi, mai contine un bloc cu imaginea de fundal (am comparat-o cu fisierul imagine separat) si alte lucruri pe care nu pot sa le descifrez doar deruland textul hexa prin fata ochilor. Mi-ar trebui un utilitar care sa-mi extraga din fisierul rom resursele (ese un utilitar "reshacker" care extrage resurse din fisiere executabile, ar fi f. bun asa ceva dar sa lucreze si cu imagini de firmware).
Daca ma poate ajuta cineva, fac cinste. Pe bune.
verygood
Junior Member

Mesajde verygood » Mar Iun 22, 2004 8:15 am

Am reusit, in cele din urma, sa sparg firmware-ul cu ajutorul unor baieti binevoitori de pe grupul Yahoo OneFirmwareForAll. Am reusit sa schimb toate fonturile, sa la maresc si sa fac sa apara diacriticele corect.
verygood
Junior Member

Înapoi la Software