cersetoria si cheta

Mesajde gabuba » Sâm Dec 11, 2004 10:18 pm

deci eu am oareshce traume legate de cersetori.
exceptand faptul ca in copilariile mele nu foarte indepartate mi se rupea inima cand vedeam cate o bunicuta carcita de frig, sunt destul de instransigent in ceea ce ii priveste.
pai sa vedem: in drumul meu catre centru, pe care-l parcurg inevitabil destul de des, intalnesc fel de fel de aratari. azi, de exp, un tinerel la vreo 25 de primaveri, inhamat la piept cu un puradel, isi zice textu' ala clasic (oameni buni cu suflet bun...sa iau ceva la asta micu') ...si dupa o da p'aia dura cu parintii care mor, ca ce se intampla si el, ca iata, moare si el. penal rau. nu stiu daca primeste ceva. cert e ca are o voce atat de stresanta incat imi venea sa-i dau cu ceva'n cap.
coboara, trec doo stati. in acelasi troleu se urca unu care poarta o caciula cu urechi, luata de la tarabe de la universitate. stupoare. exact acelasi text, aceeasi rugaciune spusa sinistru, acelasi cantecel odios. nu cred ca primeste ceva , coboara.
la urmatoarea statie un handicapat se urca. mi-e atat de cunoscut ca-l ignor aproape total. de undeva din dreapta mea aud...
"MAMA MEA- ARE O PENSIE DE ...LEI, EU AM UN SALARIU DE... LEI; EI , SPUNETI SI DVS. CUM SE POATE TRAI DIN ACESTI BANi?" ; nu mai spun ca tonul si intonatia macabre pe care baiatul asta le are genereaza valuri.

tin minte ca odata, tot asa, exasperat de entuziasmul dinaintea sarbatorilor al cersetorilor, l-am pus la punct pe unu' cu o voce atat de harjaita ca simteam ca explodez. da' el nu s-a simtit sa taca, a continuat pana la capat. in plus, au intrat in vorba cu mine tot felul de batranei care ma felicitau 'subtil' pt initiativa mea. deloc placut, n-am ce zice.

nu stiu daca stiti, e unu la universitate, cum iesi din pasaj pe partea cu universitatea, care are o placuta cu 'regizor batran si bolnav'. intr-o zi o sa ma incumet si-o sa vorbesc serios cu el. despre el.
- S-a strans toată lumea?
- Toţi in păr!
gabuba

Mesajde Weet-weet » Sâm Dec 11, 2004 11:01 pm

FAW scrie:sa nu-tz zic ca am avut shoku vietii cand m-o abordat odata s-un nene bine imbracat sa-mi ceara niste bani... :D o fi dat ultimii marafeti pe pantofi si-acu nu mai avea nici bani de taxiu sa se duca akas... :con: saracu de iel...

Asa-s majoritatea cersetorilor de aici . Nu ma refer la tigani , dar am vazut destui oameni care stateau sa cerseasca , dar erau bine imbracati , la costum ( mai vechi , dar era costum ) , aveau pantofi destul de buni .. si stateau pe scari , la posta , cu o palarie ponosita langa ei , si cerseau . Pai nu te apuca dracii cand ii vezi ?
Sunt destui tigani ( nush daca-s romani sau nu , ca nu vorbesc cu ei ) care au cate un carton jerpelit , pe care e scris in franceza , obisnuitul text " da-mi si mie ca n-am " Unii cer bonuri de masa , aia care-s prin metrourile din Paris , sau prin trenurile ce fac legatura intre Paris si orasele invecinate . Sunt destui .. si daca ar fi sa le dai si cate 5 centi fiecaruia , intr-o zi scapi de destui bani ..
Mai sunt altii , francezi , ce umbla cu reviste de vanzare . Reviste de care nimeni nu a auzit ... care costa de la vreo 5 € in sus ; si daca nu vrei sa cumperi , sa le dai si lor ceva .
In tara , prin gara ii vedeam cel mai des , in gara in Brasov . Cand faceam naveta , mi-era rau sa ii vad ; si aveau un vagon al lor , era plin de tigani si nimeni nu trecea pe acolo . Normal , nu aveau bilet , si se rugam de nas sa nu ii dea jos . Odata stiu ca un nas s-a incumetat si i-a dat jos pe toti , l-au amenintat cu bataia .. si nu era prima data . Nu stiu daca au ce le face alora , sunt foarte multi si put ingrozitor , nu ca nu ar avea apa .. In fine , cred ca mereu o sa existe cersetori ...
Anti pro-ana
Weet-weet

Mesajde dreamslave » Sâm Dec 11, 2004 11:32 pm

Apropos de cersetori. Asta-vara am fost la mare, mai exact in Costinesti si ca orice om fara bani m-am inghesuit cu alte cinci persoane intr-o camera de la cabanele de langa lac. Dar nu asta e important, ci faptul ca stateam fix langa casuta jandarmilor.
Intr-o zi cu soare, jandarmii astia ca sa aibe si ei activitate au "pus mana" pe patru tiganusi care se ocupau cu cersitu'. Erau trei fete si un baiat. Nu cred ca trebuie sa mai mentionez ca aveau stratul de jeg pe ei de cinci cm chiar daca marea era asa aproape... Dar nici acest lucru nu este important.
Si daca tot i-au prins pe micii pungasi, acesti aparatori ai legii si dreptatii din Romania s-au hotarat sa-i invete o lectie. Cum? Pai, i-au aliniat si pentru inceput i-au pus pe toti sa faca genuflexiuni. Dupa ce s-au plictisit sa-i priveasca s-au hotarat sa le dea altceva de facut. Pe fata cea mai mare au pus-o sa mature iar pe cele mici le-au pus sa-si dea una la alta palme. Baiatului i-au dat niste gunoaie sau draq mai tine minte ce dar tot ce stiu e ca l-au pus sa le arunce in urma celei care matura.
Logic ca pana la urma s-au luat toti patru la bataie si iar au fost aliniati, normal, ca sa faca genuflexiuni.
La un moment dat observam ca pe alee apare mama piranda cu inca doi puradei dupa ea. In acel moment incep si ceilalti sa planga si sa se jeleasca deoarece "Nenea politaiu' ne bate!". Lucru cel mai interesant e ca piranda se uita la ei se intoarce si pleaca injurand si blestemand tot neamu' politailor care-i maltrateaza copiii.
Si daca au vazut jandarmii ca nu e de gluma i-au pus pe acestia sa-si dea, din nou, unii altora palme. Si se-apuca eroii nostrii sa dea pumni nu palme, iar fetitele alea mai mici incep sa planga si sa se jeleasca ca sa le lase nenea politaiu' sa plece. Dar degeaba. Intr-un final ii lasa sa se duca in pacea lor, la bordelul lor, la piranda lor dar neuitand sa-i ameninte ca daca aveau sa-i mai prinda prin zona lor nu mai scapau vii.
Si asa s-a scurs o ora din viata mea, urmarind un spectacol de zile mari intre jandarmi si tigani.
Cel putin a dat rezultate ca nu i-am mai vazut deloc pe acolo pe acesti eroi de "razboi".
dreamslave
Junior Member

Mesajde tre » Dum Dec 12, 2004 5:22 am

in cazul fetitelor care pt 50 de mii sug pula in fire

exista asa ceva in fire?!??!?!?! cum dracu de nu le-am vazut? cum le deosebesc?

asa, sa revenim.

is ca ursii cersetorii astia. o mare parte cel putin. se-nvata si p-orma devin agresivi :D. barbrizarii de ex. deja s-au ajuns, iti dau cu miile sau cinsutile-n cap/barbriz/etc. mai sunt astia micii, agasantii, haima da-mi hai ma da-mi si tot se-nvart in juru tau poate reusesc sa-ti si fure ceva. mai sunt barbrizarii care ajung sa te cunoasca, le dai o data, le dai de doo ori, a 3a oara cand poate n-ai nici nu termina de spalat si te si-njura.

si 'la ei' sunt d-astia. cand am fost in nemtia erau in statiile de metrou usor ;) (s-bahn) skateri/rolleri si aveau doze de cola, la care era taiata partea de sus, in care trebea sa pui monezi. zanganeau aia ostentativ cand se duceau la om. o data nu eram atent, citeam nu-sh ce fluturas, a venit la mine un d-ala si-a zanganit. am trecut mai departe, a venit dupa mine a zanganit-o din nou si m-a intrebat ed ce nu-i dau pe un ton contrariat/ostentativ.

mai sunt si gunoierii care daca te vad iti cer de mancare sau tigari dar nu protesteaza daca le zici nu.
venisera o data la ghena vro 2, oameni pe la 30-40 de ani, unul chiar avea mountain-bike, destul de intretinuta. nu erau nici murdari si curati. unu mi-a cerut o tigara (m-a rugat pe un ton normal, nici rusinat nici impertinent), i-am dat 2 (poate voia si alalalt). cre c-am dat fo 2 pachete la cati d-astia vin la ghena asta mare (de, ce sa-i faci, ghena de centru, un adevarat supermarket). trebe mutata ghena ca-mi termina nervii...

alta data a venit o familie de tigani (el,ea + 3 odrasle). m-am uitat pe geam ca faceau zgomot si mi-era sa nu-si faca de lucru pe la masina. erau pasnici, el cauta, ea dadea mancare la un copil. la un moment dat el a inceput sa se joace cu copiii, ea radea. cand au plecat el a luat-o pe ea de mana.

in alta zi, cand m-am dus la magazinu din colt sa iau ceva mi-a povestit tipa de-acolo ca in seara precedenta venisera prin parcare niste indivizi suptspecti care-si faceau de lucru pe la niste masini. si-a mai zis ca niste tigani de la ghena au anuntat repede sectoris...organu de proximitate despre treaba asta...

sunt si categ. de-a dreptu defavorizate si cum nervii mei...in fine, ma simt naspa tuata ziua dupa ce vad exponentii.
de ex. stateam intr-o zi in masina (ca de, numa acolo stau, termopane si wc mai tre sa-mi trag) in fata unui magazin alimentar, asteptand anumite persoane aflate la cumparaturi (de cam multisor timp). langa usa magazinului era o planta d-aia mare la ghiveci, pe marginea ghiveciului statea o batrana imbracata grosut desi era destul de cald cu o sacosa langa ea. intrau oameni, ieseau dar nici un gest cum c-ar cersi sau ceva, n-a schitat. se uita la strada, la oameni dar nimic. a scos un coltuc de paine la un moment dat si l-a mancat. dupa aia a scos batista si a inceput sa planga (ca caprioara neimpuscata de bombo). in momentu ala deja n-am mai rezistat, m-am dus glont si i-am indesat vro 20-30k in mana. s-a oprit din plans, timp in care au aparut persuanele si am reusit sa ma car.

cica in fata unui megaimaj local intr-o vreme erau 2 fete, parca nu erau tiganci da erau cam murdarele. povestea maica-mea ca s-a dus o data si era nu-sh ce promotie/lansare la ceva de la danone si una din ele se dadea de ceasu mortii ca nu vrea bani sau mancare, vrea si ea d-ala de la danone. i-a luat maica-mea si cica i-a multumit.

d-astia cu cheta is feluri si feluri. cele mai simpatice is gagicile de colecteaza bere (si au 1 pahar). cei mai de cacat is indivizii de colecteaza bere, vin la tine cu paharu gol, le dai (i-amdat lu unu o data juma de pahar!) si p-orma scot sticla de plastec din buzunar si incep sa toarne in ea in fata ta. bani nu mi-a cerut nicidata vrunu, doar tigari. ma intalneam insa in gara cu d-astia de plecau doar cu banii pt nas si povesteau cum beau si mancau fara nici un ban de fiecare data cand se duceau la sighi.

ca fapt divers, am intalnit o data la sighisoara niste oameni...oameni in adevaratu sens al cuvantului. era un tip in costum popular si mi-a cerut bere, i-am dat si ne-am intins la vorba (foarte dastept tipu...sau mult alcoolu), m-am dus sa iau bere la 1,5 ca nu mai faceau fata paharele. dupa o perioada buna de timp i s-a facut foame si-a scos slana, mustaru, painea si le-a impartit frateste. vro 2 zile am stat cu el si cu o pretena de-a lui ce venise a 2a zi. i-a facut si asociatei de-atunci un desen dar n-a vrut sa primeasca bani de la ea. alea 2 zile totu a fost impartit frateste si neconditionat. si cum ne-am intalnit, asa ne-am si despartit, din senin. tot ce mai tin minte despre ei e ca erau studenti (?) la ceva cu arte/teatru.

ce melancolie m-a cuprins...
" it's the end of the world as we know it ''
tre
Junior Member

Mesajde river » Dum Dec 12, 2004 12:12 pm

Frumoase, pardon! interesante experientze. Si haidetzi sa va povestesc si io unele mai haioase, care se intampla chiar la locul meu de munca...

Dupa cum spuneam anterior, cersetoria, din punctul meu de vedere, este o boala taaaare grea. O am asistata pe baba Liuba, de etnie rroma, adica d'aia cu fuste multe si colorate si cu banutzi in par. Are fro 80 de ani si e smecheeeerrraaaaa, de nu se mai poate. Vine spasita la birou, solicita sprijin financiar, ii explic cum ca nu se poate pentru ca mosu' ei ne-a mintzit si nu a declarat ca are pensie si ca nu se incadreaza in prevederile legii, se isterizeaza, ne injura probabil (asa am dedus din vorbele ei tziganesti) dupa care, senin, imi zice: "dragutza, da-mi si mie 5.000 de lei"...

Vine Maria la birou, tanara, frumusica de altfel, tarandu-se pe la tejghele... Se taraie, se taraie, in final ajunge la ghiseul meu, bate foare incet la geam, deschid, o vad, crispata toata, plina de durere. "Ce s-o intamplat Marie?", zic. "Saru'mana - zice- da-mi te rog o adeverinta pentru spital, ca-s bolnava si trebuie sa ma internez si saru'mana la matale, da-mi 10.000 de autobuz sa ajung la spital". Zic: "Da ce-ai patzit, Marie? Ce boala ai?". Plina de grimase de durere, ca-mi venea mie sa plang de durerea ei, zice: " Putzin sifilis" :D Reactia mea cred ca se deduce...

In astfel de cazuri, credeti-ma nici macar nu te mai enervezi... Da' nici nu le dau vreun ban, sa fie clar! :nope: Din buzunaru' meu vreau sa spun. Ca Statul le da, slava Domnului... ;m
"Uneori se mai intampla insa ca vreun Smochin razvratit sa se catzere pe gard si sa-si ia lumea in cap... "

imi asum ceea ce scriu, cine are de gand sa plagieze o face pe barba lui
river
Junior Member

Mesajde gabuba » Dum Dec 12, 2004 1:59 pm

Azi dimineata, cand ma duceam 'voios' la meditatii, in statie doua aurolace:
- Ce cauti ?
- Hai-hai!
- Zi! Ce cauti, fa, pe tarlaua mea?!
- Beshi, d'aici...
Si se iau la bataie. Pumni, picioare. Trolebuzul vine. Prima dintre ele ii infige un bocanc ponosit fix in frunte celeilalte si se urca nonsalanta...
...Oameni buni cu suflet bun....
- S-a strans toată lumea?
- Toţi in păr!
gabuba

Mesajde stefan » Dum Dec 12, 2004 4:15 pm

gabuba, e un cersetor la Universitate, batran, cu ochelari, cu barba, si chiar e fost regizor. E un caz autentic, mai multi prieteni mai batrani mi-au zis de el si mi l-au si aratat. Nu stiu cum a ajuns asa. Nu cred sa fi fost alcoolic - ca exista si d-astia care au fost meseriasi la viata lor, si alcoolu i-a facut praf.

In afara de "Filantropica", alt film care te lecuieste de filantropie este "Vremea tiganilor" a lui Kusturica. De fapt, cred ca in ziua de azi majoritatea cersetorilor incarca buzunarele vreunui "protector". Multi poate-s chiar amarati, in special cei invalizi dar, daca le dai bani, tot la "sefu" ajung. E o schema oarecum perversa. Fostul meu diriginte din liceu avea un principiu: nu le dadea niciodata bani cersetorilor, numai mancare. Bine, acu sunt si d-astia care refuza mancare :D.

Cat despre chetari, intr-adevar, aud de-atatea ori texte obosite gen: "prietene, n-ai sa ne dai si noua cinci mii de lei ca n-avem bani de tren, suntem din Timisoara..." ca ti se acreste. Ii inteleg, in special daca-s adolescenti si n-au bani, dar parca un pic de imaginatie nu strica.

O data tin minte ca m-a abordat un bosorog cu un text de-a dreptul miscator: fi-su murea de cancer, il adusese la Bucuresti cu trenul si avea nevoie de bani de bilet de intoarcere. Faza e ca mi-a servit acelasi text la interval de vreo doua saptamani :). Pana mea, exact ca in "Filantropica", parca ar avea un nene care le face textele, si nu se abat de la ele nici batuti. Sau cum imi zicea un prieten, e o industrie. Si el se referea la astia de vin la tine in carciuma cu texte gen: "stii dom'le cine sunt eu?" de unde ajunge repede la povestea vietii lui si la "imi iei si mie o vodca?". Dar cred ca e aplicabil pentru mare parte din chetarii trecuti de prima tinerete.
subpolar homesick fane

"This here post might offend you some
If it doesn't it's because you're dumb"
stefan
Junior Member

Mesajde river » Dum Dec 12, 2004 10:05 pm

Culmea nesimitzirii:
My mother in low (suna al naibii de urat pe romaneste :D ) incerca sa-si scoata niste bani de pe card. Vine o huiduma, blonda, aranjata, si-i spune: "Dati-mi si mie 10.000 lei sa-mi cumpar un carnat". Soacra-mea (shit!!!) zice: "Da' de unde sa-ti dau eu bani?". Vagaboanda: "Cum de unde? Din poseta!". La auzul acestor cuvinte soacra-mea ramane socata si spune: "Doamne, fereste!". Vagaboanda:"Ia uite domnule la ea... Mai e si nesimta pe deasupra!"

Ce mai poti face in situatii de acest gen? Eventual s-o iei repede la picior pentru a evita sa ti se taie fatza...

PS: Intamplarea de mai sus s-a petrecut acum patru ore
"Uneori se mai intampla insa ca vreun Smochin razvratit sa se catzere pe gard si sa-si ia lumea in cap... "

river
Junior Member

Mesajde Wild Rose » Dum Dec 12, 2004 10:13 pm

Cersetorii de la Romana (aia mici) sunt ceva mai originali sa spun asa. In urma cu aproximativ 2 saptamani, eram cu o prietena, ne grabeam sa ajungem naiba stie unde si a venit un pusti de 4-5 ani la noi:
- Nu-mi dati si mie niste bani ?
- N-avem marunt .
- Hai va rog eu..
- N-avem marunt.
- Daca nu-mi dati, sa stiti ca o sa va omor!
- Si daca te omoram noi inainte?
- Sa ma omorati voi pe mine? Imposibil. Ca va dau cu un ciocan in cap si va omor eu! :lol:
indiferent cine esti si cum o arzi soarele tot rasare dimineata
---
vom zbura si fara aripi, trebuie doar sa crezi
Wild Rose
Junior Member

Mesajde tre » Mar Dec 14, 2004 3:14 am

toate ca toate da important e ca a castigat basescu!
" it's the end of the world as we know it ''
tre
Junior Member

Mesajde neatza » Mar Dec 14, 2004 10:01 am

shi ca sa nu mai vorbesc de anumite faze de nejte baetz care inventeaza nejte reguli de genu "prima oara cand treci paicia ie regula sam dai mie o bere" care tot un fel de cershetorie se chiama ca ie, decat ca nu ie vorba de saracie, ci de zgarcenie. opinie personala (asta ca sa nu se mai supere baixu ca zic parerea mea).
AKM - powered by another.ro

Am trei alter ego, toti bonavi de schizofrenie.
neatza

Mesajde Shaki » Mar Dec 14, 2004 11:21 am

ceva amuzant...
Acum 15-20 de minute eram undeva in zona la Unirii, cand o tiganca tinerica se ia dupa mine cu o crengutza de busuioc in mana. Initial grabesc pasu, pana la urma ma opresc, iau busuiocul, o las sa-si spuna poezia cu ziua sfanta de azi si cat de saraca este... cand aud ceva si se rupe firu'
"sa va poarte noroc la examenul de capacitate"
~p
Mult lol... i-am dat bani destui... am auzit k ne mareshte alocatzia ~p
aliatzi, right? :D

A little girl went out to play, lost in the marketplace as if half-born...
Shaki

Mesajde neatza » Mar Dec 14, 2004 12:11 pm

a venit la mine la ushe o fimeie odat ca sai dau doo sute de mii de lei. normal, iam zis "ratzaidracu de cershetori care venitz sa deranjatz oamenii in casele lor ! hai, valea !" shi sa carat fimeia. o luna dupaia nam avut cablu. ce nenorocitz dom'le ! pai daca continom asha, maine / poimaine o sajunga satz ceara bani shi la crajma !
AKM - powered by another.ro

Am trei alter ego, toti bonavi de schizofrenie.
neatza

Mesajde Djinn » Mar Dec 14, 2004 12:48 pm

da' gunoierii n-a venit la tine la usa sa ceara cu nesimtzire bani si sa te-njure si ameninte cu boli daca nu le dai?

io nu mai deschid usa la nimeni :D care vrea sa ma viziteze suna inainte, altfel poarta de la cetate nu se deschide, poa' sa dea si turcii *p
sa-mi amintiti voi, ca io sigur uit
Djinn

Mesajde nocturna » Mar Dec 14, 2004 12:53 pm

gunoieri, deratizatori, avoniste sau vanzatori de diverse produse de cacat, mormoni, adeventishti, tanti cu lumina, vecinu de la shase, vecinu de vis a vis, administratoru, femeia de serviciu...a, ba nu, ca asta nu cere decat apa...

nu se mai satura!
"Sunt un om. Mi se pare ca e de ajuns"

A.K.M. powered by another.ro
nocturna

Mesajde piskeshu » Mar Dec 14, 2004 12:56 pm

Cei mai periculosi is falsii deratizatori.
Prezumtia de prostie se aplica tuturor !!!
"This used to be a fun house, but now is full of evil clowns..."
piskeshu
banned

Mesajde nocturna » Mar Dec 14, 2004 12:59 pm

adica aia caretz ia banii shitz aduce shi gandaci in bucatarie? :D

nocturna

Mesajde river » Mar Dec 14, 2004 1:01 pm

"femeia de serviciu...a, ba nu, ca asta nu cere decat apa..."

ioi, si la tine vine? io am zis ca numa la mine. Da' cere apa din doua in doua zile, de vreo 5 ani. Al naibii ca numa la mine vine de pe tata scara.

Pana un alta, cum am mai spus e tare greu sa fii cersetor. Si s-au atins prin aceasta "meserie" cotele nesimtzirii. De la cel din Costinesti (acelasi de ani de zile) care vine sa-i umpli halba, pana la cel din gara caruia daca te copleseste mila si-ti ia dumnezeu mintilie si-i dai cinci mii de lei risti sa arunce cu pietre in tine ca-i prea putin...

river
Junior Member

Mesajde nocturna » Mar Dec 14, 2004 1:04 pm

cere saraca, cate 5 galetzi o dat. io cre'ca are jacuzi ascuns prin ghena, ca alfel num esplic.

nocturna

Mesajde supermouse » Mar Dec 14, 2004 4:49 pm

io am avut neplacerea sa intalnesc un tzigan cershetor aciulea in leicester, pa gallowtree gate
sa muara titi daca nu mi s-a parut cunoscuta fatza aiaadica tzigan cershetor din Romania ca pe tziganii din iuchei le zice travelers
riiiiiiiiiight................
supermouse
Junior Member

Mesajde river » Mar Dec 14, 2004 5:01 pm

e fuarte posibil. Colegii mei de la serviciu s-au intalnit in Italia cu asistatele... Si noi care eram ingrijorati ca nu mai vin sa ciara bani :D

river
Junior Member

Anterior

Înapoi la Probleme sociale