plus de toate, tuturor pro-semitilor out there, arabii ce-au? nu ie si iei oameni sau n-au destui bani sa ajunga la statutul asta?
filosemitii admira evreii din alte considerente. cele auzite de mine sunt de genul: admir un popor care a stat unit, care si-a pastrat traditiile, etc.
si cum combat eu asta? simplu: evreii si arabii sunt aceeasi semintzie, sunt popoare semite. nu o sa iau istoria la puricat acuma pentru a aduce argumente aceastea sunt stiute sau pot fi gasite.
asta pe de o parte. pe de alta parte, traditia lor asa de sus pusa nu mai este ce a fost. evreii s-au scindat in ortodocsi, conservatori si reformati. care in afara de faptul ca tin niste sarbatori comune (cum tin si arabii, nu?) nu au mai nimic in comun.
asta trecand vrand nevrand prin bucataria lor caser (unde doar pestii cu aripioare si solzi sunt curati de exemplu, evreii ortodocsi interzicand sturionul si pestele spada iar reformatii si conservatorii nu) si terminand cu obiceiurile adaptate dupa chef.
sa va explicitez:
evreii ortodocsi mananca numai caser, se tin dupa scripte, folosesc tacamuri si farfurii separate de carne si lactate, barbatii si femeile stau separat la rugaciune, femeile la casatorie se rad in cap si poarta peruca (numai sotul are voie sa ii vada parul natural, ceva senzual = tabu), sexele opuse nu se ating de nici un fel in public.
rabinii ortodocsi sunt singurii recunoscuti de statul israel. de aceea multi evrei se casatoresc la rabini ciprioti (iata doamnelor si domnilor cum pastreaza traditia ... si mai am ...)
venim cu evreii conservatori: legile cashrut sunt respectate dupa plac, fiind considerata buna o linertate individuala in ceea ce le priveste. in afara de ciupilicile si salurile traditionale (kipot si tallit) nu prea au reguli.
asta nu este tot. ca mai avem reformatii.
numeric sunt cel mai importat grup din state. practic fac o discriminare ei insisi cu restul lumii: dom'le suntem ovrei, holocaust, tratati-ne bine. toti ovreii holiudului sunt reformati. de ce? pentru ca le convine.
yamulke se poarta optional sau deloc, carte de rugacuini ciuciu, liturghia predominant se tine in engleza, ba chiar se foloseste un amestec de englezo-iudaica (nici vorba de ibru), dumnezen este deja de gen neutru, iar homosexualii, lesbienele si (ei da, femeile) sunt la ei acasa.
astea sunt cele pentru care ii lauda filosemitzii? traditzii? bleah.
isi pun cenusha in cap ca au fost oropsiti dar la randul lor ucid fara mila proprii lor frati. ash spune exact cum cred eu ca este aceasta natie (per total, in particular totzi cunoastem cate un ovrei de treaba. maxim doi) dar cica este ilegal.
io mi-am incheiat pledoaria spunandu-va ca sursa informatiilor de mai sus este o carte a unei scriitoare evreice (Lorraine Gerstl) nascuta in Africa de Sud si stabilita n state, vice - presedinta a congregatiei Beth Israel si membra a organizatiei femeilor evreice din africa de sud.