de Puzzler » Dum Mai 19, 2002 11:12 am
Memoria mi-a jucat feste asa ca rectific : Evaristo Carriego a fost scrisa in 1930 si reprezinta sfarsitul creatiei de tinerete a gigantului care a fost Borges. Romanul sau este dupa normele actuale inclasificabil, un amalgam proteic, eterogen si nedefinit la prima vedere care se metamorfozeaza intr-o o adevarata monografie a mahalalei din Buenos-Aires. Planul sau de idei curge se asemana din punctul meu de vedere cu un dicteu "semi-automat", cu o insiruire de ganduri avand ca destinatie comuna periferia capitalei argentiniene in anii '30. Desigur acest tip de roman inclasificabil si-a atins aproape desavarsirea prin scriitorii contemporani (par exemple Mister Cartarescu in Orbitor), dar consider ca modul sau de a alterna intre eseu, naratiune si poezie ramane inegalabil pana acum.
aphextwinz, ma impinge o netarmurita nevoie de a te contrazice in legatura cu lipsa lirismului din creatiile sale. Vezi tu, criticii si bunul simt au impartit opera lui Borges in mai multe etape: etape I, etapa II,..., etapa X. Si din cand in cand, printre etape, Borges mai face si pe poetul si se crede ca e unul chiar al naibii de bun.
PS. Ce stiti despre Carlos Castaneda? Am observat ca volumele sale imi fac cu ochiul din rafturile librariei, dar daca are similitudini cu Osho & co s-ar putea sa nu-i mai acord atentie.