Deschid acest subiect pe Oldies, avand in vedere ca 1) subtitlul forumului de Rock strain este "heavy metal, thrash, etc..." si 2) daca Deep Purple si Led Zep sunt aici, si astia de care o sa vorbesc tot aici intra.
Prin rock celtic nu inteleg "irish drunk songs" sau numai muzica irlandeza cantata cu chitara electrica, bass, etc. Nu ma voi referi la the Pogues, daca e altcineva pasionat poate sa o faca.
Zilele astea ascult in draci "Fairport Convenion", o formatie care, spre deosebire de multe altele din cele ascultate de mine, mai exista si astazi, desi canta de prin 1967. Din cate stiu, ei sunt creatorii genului; toti membrii erau englezi, dar ce, ei n-au radacini celtice?
Dupa doua albume in care cantau un folk-rock tributar unor formatii ca Byrds din state, in 1969 baietii au scos "Liege and Lief", din cate stiu primul album in care melodii traditionale englezesti erau interpretate intr-o maniera "rock". Cu un chitarist pe masura (Richard Thompson), si o vocalista care a fost o influenta importanta pentru stilul de interpretare al lui tanti Joan Baez in perioada urmatoare (Sandy Denny), albumul este mult peste orice colectie de melodii populare irlandeze sau englezesti, nu in ultimul rand pentru faptul ca Thompson era si un compozitor foarte inspirat. "Farewell, Farewell" si "Crazy Man Michael" sunt doua compozitii ale lui de pe album, a doua cu versuri care te-ar ptuea pacali sa crezi ca sunt ale unui cantec popular.
Dupa "Liege and Lief" Sandy Denny a plecat, dar plecarea nu a afectat prea tare formatia, care a scos un album mai bun decat precedentul, "Full House", cu membrii ramasi preluand partea de voce. Iarasi Thompson se afirma pe postul de compozitor: "Walk Awhile", "Doctor of Physick", "Sloth", pe langa prelucrarile dupa melodii traditionale ("Sir Patrick Spens", "Dirty Linen"). Din pacate Thompson a plecat dupa aceea din formatie, contribuind totusi cu doua melodii (printre care "Journeyman's Grace") la albumul urmator.
In prezent, Fairport Convention canta acelasi rock celtic, in fiecare an aparand la un festival dedicat, la Cropredy in Anglia.
In acelasi gen mai sunt Steeleye Span, cu o formula asemanatoare cu cea initiala a FC, si o voce feminina la inaltime, Maddy Prior, desi din ce am ascultat nu mi s-au parut la fel de reusiti ca primii. Si astia-s tot englezi, desi diferenta dintre muzica populara irlandeza si cea engleza este, dupa parerea mea, destul de greu de sesizat de catre profani.
Ia sa vedem, mi se mai alatura cineva?
Rock celtic
1 mesaj
• Pagina 1 din 1
Rock celtic
subpolar homesick fane
"This here post might offend you some
If it doesn't it's because you're dumb"
"This here post might offend you some
If it doesn't it's because you're dumb"
- stefan
- Junior Member