Doresc sa deschid acest subiect in ideea trecerii in revista a unor alaturari inedite intre muzicieni/interpreti apartinand unor genuri diferite (sau din aceeasi zona dar cu personalitati mult diferite).
Orice informatii in acest sens (simple date, poze, melodii, filmuletze) sunt mai mult decat binevenite.
Pentru nici un motiv special as incepe cu Tom Jones, un "campion al duetelor", care a cantat cu Elvis, Janis Joplin (!!), Tina Turner si... Cardigans !
Mai apoi as aminti celebrul trio Paco de Lucia, Al DiMeola si John McLaughlin care s-a concretizat intr-un mega-turneu la inceputul anilor 80 si un album de referinta "Friday Night in San Francisco". Ulterior colaborarea s-a mentinut sub forma de duet: De Lucia - DiMeola si De Lucia - McLaughlin.
Un alt duet celebru: Bob Dylan & Joan Baez, dar si Bob Dylan & Janis Joplin (dau ca referinta inregistrarea live "It ain't me babe").
Cine ar fi crezut ca doua personalitati atat de explozive ca Jim Morrison si Jimi Hendrix s-au intalnit vreodata (de ex) sau ca succesul lui Eric Clapton "I shot the sheriff" are la baza o veche prietenie intre el si Bob Marley (here ).
4 "grei" ai rock'n'roll-ului Elvis, Carl Perkins, Jerry Lee Lewis & Johnny Cash (in acelasi timp si rivali), si-au reunit pentru scurt timp talentele si au format ceea ce s-a numit la mijlocul anilor '50 "THE MILLION DOLLARS QUARTET". Mai tarziu Elvis avea sa faca un jam session cu Beatles !!! cineva are imagini/melodii ?!
Inchei lista amintind duetele Aurei Urziceanu cu Duke Ellington si Ella Fitzgerald. Enumerarile ar putea continua si am sa va las pe voi sa veniti cu exemple care v-au placut si vi se par inedite.
Aceste exemple (fie ele colaborari fructoase sau simple exhibitii care nu au trecut niciodata de studiourile de inregistrare),nu vin decat sa-mi intareasca opinia ca dincolo de complexitatea si varietatea muzicii contemporane, au existat si exista interpreti care au avut suficienta maturitate si deschidere incat sa-si dea mana intr-o impletire de genuri si sub-genuri lasandu-ne amintiri de neuitat. De aceea, cred eu, ar trebui sa fim mai atenti atunci cand proclamam suprematia unui gen in detrimentul celorlalte...
Sigur, nu putem idealiza, au existat si "colaborari" evident ridicole (gen Pavarotti & Spice Girls), ca urmare a unor concesii facute unor anumite gusturi in scopuri comerciale ( pentru "bâlci"). Nu exista padure fara uscatura...:o
leităr edit: era sa-i uit pe Freddie Mercury si Montserrat Caballé cu albumul Barcelona :p
Colaborari inedite
2 mesaje
• Pagina 1 din 1
Colaborari inedite
Într-o baltă neagră,
Patru ochi luceste.
Ce să fie oare?!
Cred că ie doi peste.
Patru ochi luceste.
Ce să fie oare?!
Cred că ie doi peste.
- svengali