Sample-uri

ce-a fost pe Muzici o data

Sample-uri

Mesajde stefan » Mie Mar 03, 2004 3:01 pm

Am zis sa deschid un thread in care sa vorbim despre bucatzi din melodii mai vechi preluate ca "sample"-uri de formatii mai noi, avand printre scopuri si a informa tanara generatie ca "melodia aia bestiala a lui x" e de fapt "melodia lui y din 197x sau 198x" un pic prelucrata. Nu de alta, dar dupa parerea mea o fi greu sa te joci cu sample-uri, la fel cum e greu sa faci pantofi sau sa repari radio-uri, dar nu e totuna cu munca de compozitie (si nu necesita talent de compozitor).

Incep cu cateva exemple:

- Eminem - "Sing for the Moment" - refrenul este luat cu nesimtzire de la Aerosmith (intr-un cuvant :D) - "Dream On", melodie de pe primul lor album, scos in 1973. Ce-i drept, vocea lui Stephen Tyler a suferit oarescare "modificari", ca sa nu fie chiar copy/paste.

- Public Enemy - "He Got Game" (de pe albumul omonim, din cate vad) - track-ul e luat de la Buffallo Springfield - "For What It's Worth", melodie scoasa prin 1968; intrucat imi place foarte mult originalul am fost cam indignat de modul in care baietzii de cartier afro-american l-au prelucrat. Totusi, din cate am inteles Stephen Stills (care a scris melodia) apare si el pe melodie, deci putem spune ca exista si elementul de "tribute".

- Janet Jackson - "Got Till It's Gone" (de pe "The Velvet Rope") - refrenul e preluat cu nesimtire de la Joni Mitchell - "Big Yellow Taxi", o melodie de prin 1969, daca nu ma-nsel. Originalul bate copia de departe - btw, recent si Counting Crows au preluat melodia (preluare, nu "samplare").

As fi curios de unde a luat Eminem track-ul pt. "Lose Yourself". Stie cineva?
subpolar homesick fane

"This here post might offend you some
If it doesn't it's because you're dumb"
stefan
Junior Member

Înapoi la De pe muzica