Am sa va povestesc o reteta personala de pui la sticla ce am
inaugurat-o saptamana trecuta.
Se cumpara de la magazinul din colt o sticla de 1/2 l cu bautura
preferata.
Sticla sa fie un pic mai mica decat cuptorul (masurat in prealabil).
Daca nu aveti cuptor cu prealabil masurati doar inaltimea lui.
Se mai cumpara un pui de vreun kil jumate cat mai curat si fara pene.
Acasa se mai spala o data bine puiul atat interior cat si exterior.
Se indeparteaza de la gat pielitele si celelalte chestii care astupa
gaura unde era candva gatul.
Se impaneaza puiul prin partile cu carne mai groasa cu bucati de
usturoi taiate in lung. Mai bine mai mici si mai dese decat mai mari si mai
rare.
Intr-un castron se toarna niste vin(eu am pus vin rosu demisec
productie proprie) in care se pun sare, piper, cimbru macinat, busuioc,
maghiran, foi de dafin maruntite(cantitatile sunt in functie de gusturi).
Se pune apoi si puiul care se mai intoarce din cand in cand. Mai
turnati din zeama si in interiorul puiului.
Sticla cu bautura se goleste toata intr-un pahar mare sau halba.
Urmeaza operatiunea cea mai dificila eliminarea etichetelor de pe
sticla. Odata curatata si spalata sticla se umple cu jumatate apa, un sfert
vin, condimente si , restul pana la buza sticlei, ulei. Intr-o cratita
potrivita, unsa cu ulei se taie o ceapa mare rondele care se calesc un pic.
Se stinge cu vin de casa care trebuie sa fie cam de un lat de deget in cratita. Adaugati si zeama in care ati marinat puiul.
Puiul va fi intepat cu sticla in dos de sa-i iasa pe gat. Se alege
astfel cu un gat nou... de sticla. Se depune sticla cu puiul, in picioare
in cratita si impreuna in cuptorul incins.
Urmeaza partea care tine de imaginatie(cel putin o ora puteti face ce vreti). In
doi se pot face lucruri dragute in pat, in patru o canastra sau un
bridge, daca esti burlac ai o binemeritata ocazie sa speli vasele ce s-au
adunat in ultima saptamana, si sa golesti halba de bautura. Toate aceste
activitati de recreere trebuie facute intr-o alta incapere daca nu vreti
sa muriti de pofta.
Singura grija mai este sa verificati lichidul din cratita sa nu ramana
doar uleiul (se arde ceapa). Mai completati daca e cazul cu vin.
Cand cel putin 80% din suprafata puiului are o culoare rosiatica, extrageti
cu grija creatura din cuptor, ii scoateti sticla si o sfasiati in
bucati(creatura).
Se mananca dupa metoda haiduceasca, direct cu mana.
Binenteles ca sosul de vin cu vin se potriveste.
Observatie: Incercati sa nu va incaierati pentru sosul din cratita.