Retete proprii si cartzi de bucate

friptane, carnatzi, sarmale, vinuri, bere

Mesajde Alienor » Mie Sep 07, 2005 11:45 am

Am facut ieri o ciorba aproape identica, a iesit dementziala. Diferentele ar fi :
- am acrit-o cu ceva zeama de muraturi; am adaugat si cateva frunze de vitza murate tocate - dau un gust excelent!! - precum si leustean proaspat & frunze de telina;
- nu am avut decat f putina smantana, am pus in schimb niste "turnatzei" din ou de tara si faina;
- ciorba a continut si rosii si gogosari,taiati marunt (f bun !)
- pulpele (doar doua) le-am scos dar nu am apucat sa le dezosez decat partial, intrucat in cele 2 minute cat am lipsit din bucatarie, pisica vecinilor mi-a intrat pe fereastra si le-a halit in intregime ~p
Alienor
Junior Member

Mesajde gaga » Mie Sep 07, 2005 12:59 pm

da da, si io am pus la final patrinjel cu tzelina amestecate si pulpele erau de fapt patru ciocanele dar mi-a fo rusine sa scriu ciocanel pe forumu de halelei :)
semnatura fara culori si nestridenta
gaga

Mesajde Alienor » Mie Sep 07, 2005 1:27 pm

Continuare: dat fiind ca foamea continua sa existe desi copanele pierisera, s-au executat urmatoarele spidi gonzales :

- o bucata de pui ramasa ca prin minune in ciorba de pe foc s-a scos, s-a scurs, s-a maruntit si s-a pus la calit cu: ardei grasi si gogosari taiati fasiute, cepe taiate marunt, 1 morcov ras, umpic de tzelina, cateva pastai de fasolica, foaie de dafin; mai spre sfarsit s-au adaugat 2 catzei de usturoi zdrobiti, suc de rosii si fel de fel de ierburi aromate. Aceasta "mancarica" a avut ca garnitura cartofi taiati rondele, fierti, scursi apoi rumeniti bine in ulei, amestecati cu 1 catel de usturoi tocat, unsi cu un pic de unt si presarati cu patrunjel si (ca s-arate si mai bine) fasii f. subtiri de gogosar rosu.
- cum existau si niste rosii moi prin frigider, s-a executat rapid un sos din miezul tocat de rosii, usturoi, mult patrunjel tocat, sare si piper. E bun la orice.

(nota: gogosarii apar des pentru ca am prea multi pentru a fi mancati cruzi dar prea putini pentru a fi murati, asa ca am pus in aproape toate mancarurile; e valabil si pentru patrunjel :) )
Alienor
Junior Member

carne de porc cu ciuperci si sos de bere

Mesajde sin ella » Mie Sep 07, 2005 1:50 pm

pentru inceput niste precizari: weet weet, in loc de chec am vrut sa zic blat si cand ziceam sa sfarami aluatul, tot la un fel de pesmet ma refeream si eu. am incercat numai sa-ti spun si ce sa faci cu el.

Am pus la fiert niste buchetele de conopida si brocoli in apa sarata.

Separat am pus la rumenit intr-o tigaie cu niste ulei de masline rondele de praz cu cca. 500 gr. carne de porc cubulita. Am mai maruntit niste codite verzi de usturoi marinate (cumparate de la supermarket) si niste masline negre pe care le-am trantit peste carnita. Am adaugat sare si diverse condimente (cam tot ce-am avut prin casa): herbs de provence, maioran, busuioc, thymian, estragon, oregano, piper. Apoi am taiat 500 gr. ciuperci si le-am pus peste carnita. Am adaugat niste sare si le-am lasat sa scada la foc potrivit. Cand a scazut apa lasata de ciuperci am turnat niste bere neagra si apa de pe broccoli si conopida. Cum scadea berea si apa mai adaugam. Cand s-a fiert carnea am adaugat o lingura, poate chiar doua de smantana.

Am invartit in feliute de sunca cu multa grasime niste pastai verzi congelate si codite de usturoi marinat, le-am rumenit un pic la foc mic pe toate partile, am turnat peste ele apa de la conopida si broccoli si le-am acoperit. Le-am lasat sa fiarba, intre timp le-am mai intors de pe o parte pe alta.

Cand au fost gata toate le-am aranjat frumos pe farfurie, am presarat niste codite de ceapa verde maruntite si masline negre si am rugat fotograful sa-si faca treaba, dar cred ca mai bine faceam eu :rolleyes: sau :doh:

Se serveste cu bere neagra. Sper ca n-am uitat ceva. Later: normal c-am uitat ceva. Pastaile si feliuta de sunca se fixeaza cu o scobitoare inainte de a se rumeni.

Portia din poza e mai mica ca a fost a lu’ sotu’ :zambet:
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
............................
sin ella

Mesajde Alienor » Mie Sep 07, 2005 2:53 pm

sinelo, am luat-o eu razna sau treaba aia din farfurie seamana cu un animal rastignit? :D

altfel, reteta suna foarte apetisant
Alienor
Junior Member

Mesajde gaga » Joi Sep 08, 2005 9:09 am

Hai ca ma intrerup sa incerc sa va scriu de musacaua mea. Sinelo porc, ciuperci, bere sunau excelent pana si pentru aiu da' te-ai nenorocit cu broccoli ala :D

deci la musacaua asta se fac in preliminarii urmatoarele:

vinetele taiate si curatate (coaja subtire nu se arunca, prajita dupa aia cateva secunde si sarate dau o treaba rontz rontz) se lasa sa astepte minim juma de ora date cu sare si puse la scurs, rastimp in care se calesc in ulei cateva cepe tocate marunt si doi morcovi rasi sarati. se adauga carnea si se caleste pana se prajeste cum trebe apoi din toate variantele (apa, supa, suc de rosii) am optat pt prima ca era la indemana.

deci se pune o cana de apa si se lasa sa astepte pe foc pana se evapora apa si ramane in zeama iei.

cat sta ea la perpelit (am uitat sa va zic ca am folosit numai ulei de mazline din resursele deosebit de speciale ale unei doamne doftorese din tzara cizmoasa care este de mare angajament - si oloiu si doamna care-mi face favoru) se incinge din magnificul oloi asa cat sa nu afume si se trece la prajit felii de dovlecei si vinete.

warning! incercati sa nu intepati dovlecii sau vinetele cand le manip00latzi ca e buba auci ulei incins si sa le stergeti de apa intr-un prosop inainte de interactiunea legumelor cu substantza grasa.

cand travaliul ia sfarshit se lasa toate alea in pace sa se raceasca umpic se ia o bere si se uita la teveu (ca la comp nu am acces de cand cu joacele astea).

porma e simplu, in tava am pus io (depinde de tava fiecaruia a mea nui adanca) umpic ulei, am dat cu umpic pezmet si apoi straturi straturi vinetelesi porma felii de rosii.

in carnea gustata si dreasa de sare si piper am pus patrinjel si 3 oo mari sa iasa mai moale (am avut un kil de carne) si fleoshc strat peste vinete pe care am presarat unpic de parmezan ras, am aranjat dovleceii, am facut capac din rosioare si am pus cu atentie (dar si cu lingura) un amestec de smantana cu oo si parmezan.

si gata la cuptior pana se coace cum trebe

bre e periculozo sporgersi oloi asta incins. si peseu daca am gresit ceva in post aia ie ca nu ma intorc sa verific si sa sterg ca imi ia cateva secunde pana imi apare o litera tastata, un minut de scroll si iar secunde pt fiecare litera stearsa ca nu m-a dus capu sa scriu in un note, un word ceva.
gaga

Mesajde gaga » Mar Sep 13, 2005 10:49 am

na ca mi-a amintit dedede de retete proprii care pt prima oara in viata mea am facut zacusca (unpica un castronel) ca am avut capia care nu mergeau coptzi intregi si i-am copt jumatati si vinete pregatite de oameni buni care coc si curata, io doar fac salata.

m-am uitat io in niste cartzi ca sa vaz ce sa fac cu resturile mele de capia coptz si am facut asa in cele din urma:

am calit in ulei mai multicel doo cepe mari si trei morcovi (rase si taiete) si cateva fire de ardei iute plus sare. peste ele am pus sucul de la aprox juma de kil de rosii scofalcite si am lasat sa fiarba acolosha pana am curatat capiatzii pe care i-am tocat intr-un aparat deala cu lame nush cum il cheama, blender nu-i ca nu le face praf, macaronarii ii zic frulattore. asta fiindca mio fo lene sa toc de manutze sau de masina de tocat.

am aruncat in oala capiatzii (cam un kil), niste vinete coapte asa cam o mana (nush, la ochi), am mai pus o foaie de dafin si piper mai mult si am amestecat acolosa pana mi-a placut cum arata. cu ajutoare de bucatar e asa usor sa faci papa bun :D

eniuei a iesit excelenta (sau perfecta dupe cum zise un gustator). am vrut sa pun zahar da' mi-am amintit cat de dulci sunt capiatzii si nu am mai pus si bine am facut.
gaga

Mesajde allyna_g » Mar Sep 13, 2005 12:21 pm

Ingrediente principale, fara de care nu exista aceasta reteta : rosii, oua, cascaval.
Rosiile : se taie capacelul, se golesc de continut.
Cascavalul : se da pe razatoare si se pune in rosii.
Oua : se pun crude in rosii, peste cascaval.
Puneti rosiile in tava unsa cu putin ulei si dati la cuptor pana cand se coace oul.
Apetisant! Gustos! Rapid!
Never say never !
allyna_g
Junior Member

Mesajde gaga » Mar Sep 13, 2005 12:27 pm

Allyna pentru genul acesta de retete (retete rapide) exista un thread dedicat. Pe acest subiect se pun lucrari mai migaloase umpic.

Uite aici subiectul:
http://www.fanclub.ro/showthread.php?t=10296
gaga

Mesajde jeorj » Mie Sep 21, 2005 11:04 am

Ardei umpluti cu .....forta :D

Fiind una din mancarurile preferate, am poftit si m-am apucat de facut.

O ceasca de orez am pus-o la fiert cu un pic de sare si niste ulei.

Intre timp am calit o ceapa mare taiata marunt, cu ceva condimente (busuioc, cimbru, oregano, piper), la sfarsit am adaugat o lingura de pasta de rosii(pentru culoare), si un pic de apa ca sa se dizolve pasta de rosii.

Inainte ca orezul sa fiarba complet am scurs zeama suplimentara, si am amestecat orezul cu un kil (fara vreo doua linguri) de carne tocata (restul am dat la niste matze din zona pe care le pregatesc pentru friptura de Craciun:D: ).

Am adaugat si ceapa calita si am amestecat totul impreuna cu suplimentul de sare si piper necesar. Vreun kil de ardei grasi mai micuti si vreo cativa capia i-am golit de cotoare si samburi si m-am fortat sa introduc in ei cat mai mult din amestecu de mai sus. Cu toate eforturile depuse n-am reusit sa rezolv decat jumatate din pasta de umplutura.

Mai departe, intr-o cratita cu fundu acoperit de ulei am aranjat artistic niste felii de rosii peste care am ingramadit ardeii supraplini intr-o stricta ordine aleatoare, am turnat restul de carne peste ardei(mi-o fost lene sa merg sa mai cumpar ardei) niveland-o ca sa pot sa mai pun niste feliute de rosii artistice. Pus un pic pe flacara mare sa se rumeneasca un picut rosiile de pe fund, stins cu niste apa(cam jumatate din inaltimea ardeilor) si pus la cuptor.

Cand so rumenit un pic si deasupra am adaugat un amestec de usturoi facut pasta, frunze de telina taiate marunt de tot, pasta de rosii, faina(ca sa se ingroase sosul) si niste zeama de la fasolea pastai pe care am fiert-o cu o zi inainte pentru ca sa o pun la congelator(am zis ca ie pacat sa arunc zeama).

Inca doo clocote sa fiarba faina si gata.

Cratita trebuie scuturata din cand in cand ca sa se amestece sosu si sa nu se prinda (pe fund sau de fund :D, oare cum o fi corect :D: )
Binenteles ca nu m-am putut abtine sa nu pun si cate o lingura de smantana si niste frunze proaspete peste fiecare portie.

Tre sa ma invat minte sa nu mai scriu retete cand stiu ca so epuizat mancarica cu pricina, ca imi fac pofta si ma apuc iara:D:
mare e gradina domnului da multi o sarit parleazul
jeorj
Junior Member

Mesajde gaga » Lun Sep 26, 2005 4:02 pm

(pe fund sau de fund , oare cum o fi corect )

mie imi plac ambele variante :D

io de cand am fo la hatzeg ii fac (dupa cum am descris) cu mai multa zama (are un gust bestial), cu rosiile date pe razatoare (adica pasate) si umpic de tarhon.

sunt super usor de facut daca condimentezi cum trebe si nu mai pre-fierbi orez si calesti ceapa merg de minune, is buni oricum. gigiele tre sa ne vedem la un schimb culinar. aduci tu buretzii ca taman dadui gata un borcan de ghebe adus de pe la tarcau si moooorrrr de pohta de ciumperci salbatice :)
gaga

Vinete miam :)

Mesajde sin ella » Lun Sep 26, 2005 8:28 pm

Sa va fac un pic de ciuda: am bagat la cuptor vinete preparate dupa cum urmeaza in cele ce urmeaza :zambet:. Intre timp le-am si mancat. Verdict: excelent.

E nevoie de:

vinete tinere (toti sar pe vinete din alea mai inchise la culoare, dar cele mai bune sunt cele tinere care nu au seminte din alea negre)
usturoi
ceapa
pasta de rosii
niste faina
ulei de masline preparat dupa reteta de mai jos (aici trebuie sa o contrazic pe danone, cel mai bun e cel de Creta)
branza sarata
maslinute (facultativ)
condimente

Vinetele se spala, se sterg de apa si se taie de-a lungul in felii groase cam de doua degete mai subtirele. Feliile se dau prin faina si se rumenesc pe ambele parti in ulei de masline. Se pune intr-un vas de Jena sau intr-o tava pentru cuptor un pic de ulei de masline, se aseaza feliile de vinete prajite, peste ele se pun feliute subtiri de usturoi si de ceapa, se condimenteaza, se stropesc cu ulei de masline in care s-au pus cu cateva zile inainte jumatate de ardei foarte iute mai uscat gasit prin frigider in timpul curateniei generale de toamna iarna :zambet: si un catel de usturoi taiat, plus tot ce s-a gasit prin dulapuri in materie de condimente (in afara de vanilie si scortisoara) iar peste astea se toarna niste suc de rosii (nu mult) lungit cu putina apa sau si mai bine rosii pisate dupa cum zice danone daca nu sunteti lenesi. Se dau la cuptor vreo 20 / 30 de minute. Cand sunt gata se scot si se aseaza in farfurie, se adauga cate o feliuta de branza sarata peste fiecare felie de vinete si se adauga masline negre sau verzi pisate (cu scula pentru pisat usturoi). Miam miam miam :eat: .

PS: Si ardei umpluti miam. Foarte buni. Cum zice danone, oricum ii faci tot is buni. Eu ii fac si mai simplu si-s excelenti: umplutura din carne tocata + orez + ceapa taiata si morcovi rasi si in zile de sarbatoare un ouc maxim doo :zambet: cumpar ardei din aia rosii mari si grasi pe care ii pargalesc un pic pe toate partile dupa ce i-am umplut si apoi ii fierb in suc de rosii (rosii pisate) cu (eventual) niste apa. La servire adaug smantana. Daca ramane umplutura (si de obicei ramane), nu-i nici o problema, fac balonase pe care le pun cu ardeii la fiert. Acum mi-e pofta. Nu puteati sa postati altceva?
sin ella

Mesajde jeorj » Lun Sep 26, 2005 10:56 pm

gaga scrie:sa ne vedem la un schimb culinar. si mor de pohta de ciumperci salbatice :)
cine ce unde cand:) shi de ce nu:D
mare e gradina domnului da multi o sarit parleazul
jeorj
Junior Member

Mesajde gaga » Mar Sep 27, 2005 1:41 pm

ulei de masline preparat dupa reteta de mai jos (aici trebuie sa o contrazic pe danone, cel mai bun e cel de Creta)

;) nu ma contrazici. si italia si grecia sunt maestrii in ale uleiului, depinde la care dintre miile lor de marci (si nu vorbesc numai de cele care sunt in toate magazinele) ai acces. binentzeles ca depinde si de gusturile fiecaruia. am asistat la un adevarat scandal intre niste macaronari care le degustau pe panini si sa moara bibi ca m-au impresionat. deci si grecii sunt la fel de tari deci nu ma contrazici, sac:D

acu' de umplutura ramasa: daca nu am alte legume la indemana (dovlecei, rosii, chiar si vinete mici) o pastrez pt o viitoare ciorba de verishuare :D

pachone: poi ori la sibiu ori la bukale, unde stii fo viitura cheama-ma ca m-am obisnuit :)

si ca sa nu fim offtopic total ca se supara mai stiu eu cine si de ce, una doo simple si delicioase ca tot a venit pachetul din italia.

1. ton in conserva rio mare + maiuneza + porumb pe saratele in compania unor cuburi de pepene galben invelit in felii de prosciuto crudo.

2. ravioli proaspeti (sau proaspete?!?) fierte cu cateva funghi porcini peste care se pune doar uint topit, fashii de somon afumat si putin parmezan proaspat ras.

cam atat pentru azi.
gaga

Mesajde sin ella » Mar Sep 27, 2005 2:27 pm

Chiar ieri am descoperit un ulei de maslinute care a castigat cinci premii intai si este facut la nu stiu ce manastire in Creta. L-am incercat ieri la vinete. Sa-l mananci pe paine, nu altceva :zambet:. Cel mai tare m-a impresionat pretul, e de doua ori mai ieftin decat uleiul pe care-l cumparam io de la macaronisti (si nu-l cumparam pe cel mai scump), care drept sa spun nici nu-mi prea place ca-i prea aromat.

Si ca sa nu fim total off-topic va zic – desi sunt convinsa ca stiti si voi - ca uleiul de masline in care se pun condimente, ardei iute si/sau usturoi este delicios la salate, la cartofi natur, la peste, la de toate. Cred ca numai in prajituri si inghetata nu pun.

Vinete cu sos de rosii la cuptor

Un alt rezept de vinete excelente (se pot servi si calde si reci): se spala vinetele, se taie felii grosute de-a lungul (cu tot cu coaja), se impaneaza cu usturoi, se dau prin faina, se prajesc in ulei de masline, se aseaza intr-o tava pentru cuptor. Peste uleiul in care s-au prajit vinetele se mai toarna ceva faina care se stinge apoi cu pasta de rosii. Sosul astfel obtinut se toarna peste vinete, se dau la cuptor vreo jumatate de ora si se servesc. Foarte, foarte bune.

Pastrav la gratar

Si o reteta simpla, dar foarte gustoasa de peste (conceptul ii apartine sotului): se ia un pastrav mare, mare din ala cu carne rosie (nu stiu cum i se zice), se curata, se taie rondele de doua degete de groase, se infasoara in sunculita din aia cu multa grasime (sau in feliute subtiri de slanina afumata) astfel incat sa se acopere numai partea cu pielea, se fixeaza cu scobitori, se unge pestele (partile neacoperite cu sunca) cu ulei de masline din ala condimentat si se pune pe gratar. Cand carnea se desprinde usor de pe oase, se ia de pe gratar. Se serveste cu orez fiert, sau cu cartofi natur stropiti cu ulei de masline si bineinteles cu mujdei, sau cu mamaliga si mujdei, cu ce vreti voi. Asa a fost de buuuun... Precizez ca azi am mancat doar o cafea :).

Am gasit si eu aici hribi sau bureti, nu stiu sigur ce erau in orice caz imi tot faceau cu ochiul, desi mi se pareau cam gaunoase (sau poate nu ma pricep eu). Asa am taiat-o cand am vazut pretul de 20 € kilogramul... pana una alta ma multumesc cu sampinioane cand mai mici, cand mai mari, cand albe, cand maro. Da' daca stau sa ma gandesc ca la un ruj nu ma uit la pret, cine stie, poate cumpar o data sa-mi astampar pofta :).
sin ella

Mesajde gaga » Mar Sep 27, 2005 2:51 pm

daca imi zici unde e "aicia" poate iti zic eu ce fel de ciunperci erau. ca sunt tofelu de salbaticizme la vanzare prin toate colturile lumii.

deci unu: pe oloiu meu ala mai jmeker la bidon de tabla il cheama prim olio, intr-adevar e aromat da' imi place la orice (mai putin la salata de vinete si maiuneza), altfel folosesc rocca del uliveto (pana mea stie cum se scrie ca mi-i lene sa ma duc pana la camara)

apoi deci decundo: oloi d'ala aromat are je intr-o frumuasa sticla de chianti (foarte prost, ca majoritatea vinurilor italiene, da stecla e frumoasa) in combinatia: olio d'oliva + ciushca iute de balteni.

si tertzo, variatie la vinetele dumitale: in loc de faina si pasta de rosii straturi de branza sarata (telemea, feta, bla bla) idem, deliciu si calde si reci.

intrebare la care stitz: am primit un tub de pasta de anshoa (ancovis, kilu meu) care cum stiti (care stitzi) e sarata ca se folosete la diverse combinatzii da mi-i lene de paste fainoase sau de unt/maioneza cu pasta din asta. vreo idee?? alta idee decat cele clasice?

peseu: mi-au veit si cele 6 cartzi de bucate din 62 cu retete clasice macaronare care canaresc fo tona, numa bune de balast :) de inspiratie maxima.

peseu: pastravul e salmonida, pastrav cu carne rosie in afara de somon nush ce poate fi.
gaga

Mesajde sin ella » Mar Sep 27, 2005 3:36 pm

pai ciumpercile erau importate din Polonia. odata am vazut ciuperci aduse din Romania, alea costau "numai" 23 de euro kilul. cred ca erau bureti, aratau fix ca in poza din jurnalul lui pacha.

pestele nu era somon, asta-i sigur. era pastrav, dar nu avea carnea alba. cand mai trec pe la magazinul ala ma uit sa vad cum il cheama si caut in dictionar. da' tu si la pesti si la ciuperci te pricepi? asa ma enerveeeezi :zambet:.

uleiul e in bidon de tabla verde? din ala cumparam si io in Ro si tot il mancam pe paine. era tare bun. bertolli e ala care nu-mi prea place, e atat de aromat ca pisca si da un gust amarui la salate.

la intrebarea cu anshoa nu stiu, ca nu stiu ce e aia. pare rau.

si eu am o carte de bucate super, cu retete misto pentru vanat. vreti? poate ma enervez si cumpar cerb sau mistret sambata s-apoi sa vedeti. :eat:
sin ella

Mesajde gaga » Mar Sep 27, 2005 3:56 pm

nu ma pricep ca un cunoscator la bazdaganiile alea, pacha si gigiel is pe ciunperci, da stiu cam ce se gaseshte prin magazin + ca sorb etologie si stiu ca pastravu e salmonida ca si lostritza noastra care este ocrotita biata de ea. insa, dupa cociu, pasaroii cu penaj roz si peshtoii la fel isi iau culoarea din diversi crustacei pe care ii mananca. de ex. un somon crescut in captivitate (treaba destul de complicata dealfel) se hraneste cu diverse kkturi ca sa il faca roz cum e in natura.

flamingii roz de ex de la noi de la zoo cu jdeani in urma cand au fost adusi au albit ~p pana a gasit aceleasi cociu (pe atunci director) explicatia si nushce raci/crevetzi le-au dat si i-au rozit la loc :D

ciar is curioasa ce pastrav roz e ala (daca vrei cand gasesti potz sami dai si un PM, parca vaz ca e fun somotei :D).

oloiu din romanica nu ie bun si punct si crede-ma, nushce plm de embargou pun astia pe europa de est ca nici un produs (aproape) nu e ca afara si nu pricep de ce.

de anchovis uite un link primu la indepicior de pe gugle, e o specie de sardea miiiica miiica si scuuuunpa ca se vinde fileuri (sau mai bine zis fileutze). precis ai vazut, se gasesc si pe acilea.
http://www.artisane.de/Feinkost30.htm

dupa brehm l-am gasit la familia engraulidae (mi-am scrantit dejtu) si apoi pe net a fo sinplu.
http://www.fishbase.org/Summary/FamilySummary.cfm?ID=454

edit: care face mijtou cu posturile mele sa piarda la loto, uo
gaga

Mesajde gaga » Lun Oct 03, 2005 9:31 am

deci in afara de niste treburi atat de banale incat nu le pot da' retetele, cum ar fi curcan cu fasole verde sau ciorbitza de fasole cu ciolan afumat, am mai executat doo trebi de care vreau sa va vorbesc. ambele simple.

supa de recuperare facuta in scop de a regenera ficatu' trecut prin grele incercari, adica numai de asta mananc de cateva zile. descriu exact cum am facut eu, variatiunile pe tema sineliste (~p) le puteti face voi.

in oala mare de aprocsimativ cred ca 8 litri se pun urmatoarele: doo pulpe de pui, doi ardei graji jumatatzi, un kapia tot asha, trei cepe dintre care una intzepata cu 4 cuisoare (atentie la cuisoare sa nu saritzi limita, au un gust foarte puternic), juma de tzelina, 3 morcovi, un dovlecel traiat in bucatz mari, un pastarnac, 4 cartofi si un castravete (era stingher). astea se lasa la fiert pana se fierb (culmea!!!), apoi se scot obectele din supa. io consum cartofii, morcovii si carnea separat cu ulei de masline pe ei/ele. supa in cana, dar atentie ca e asha de buna ca da un somn lejer dupa ingurgitare!

ah, la supa spre final se mai pune si sare si piper dupa pohta, uitasem.

a doua treaba nush cum sa o numesc, este ceva intre pateuri si pizza ... hmmm .... patepizza ashea. a avut un succes teribil, gata sa se lase cu bataie cand unu a mancat o bucata in plus. treaba e simpla si la fel combinatiile infinite. eu am facut asa:

am luat o foaie de aluat cumparat de foitaj, am uns-o cu niste ketchup, a, presarat-o cu un branzet (parmezan) si am pus pe toata suprafata, lasand o singura latura mai libera ca sa se lipeasca la final, urmatoarele: ardei gras, carnatzi, ceapa, sunca, salam, ma rog ce am gasit prin frigi. am dat pe deasupra cu cashcaval ras si am rulat strans treaba asta. a iesit un rulou (culmea!!)

am luat ruloul si l-am taiat felii egale pe care le-am pus intr-o tava unsa cu oloi (ideal ar fi fost sa am hartie d'aia de copt da' mereu uit sa imi cumpar) si le-am dat la cuptor pana s-au copt.

trebuie lasat spatz mare intre bucati ca ele cresc si se infuaie. rezultatul is niste chestii atat de aratoase si gustoase incat am sa mai fac diseara. combinatia de crocant de la aluat cu zemos-gustos e chiar marfa, ma mir ca patiseriile nu au descoperit-o ca se umpleau de marafetzi.
gaga

Mesajde gaga » Lun Oct 10, 2005 1:20 pm

pe uichend numai simpliciuni si anume:

ravioli in brodo supa ca cea de mai sus dar cu carne de vita, limpezita, servita cu ravioli cu branza fierti separat si cu parmezan. yummy

rasol carnea fiarta servita cu hrean amestecat cu smantana

spaghetti cu anchois
taman ce am capatat un tub de pasta de anchois si inspirata de niste retete locale italiene am facut asa: am calit in ulei de masline cativa catei de usturoi tocati si o ceapa mica, am pus pasta de anchois si am amestecat cu pastele fierte. bunbunbun.

si desi nu sunt adepta dulciurilor am facut o treaba extrasimpla care e extrabuna dupa un alt site.

ungeti un vas de cuptor (cat mai antiaderent posibil daca este posibil :D) cu unt. presarati zahar cat sa creeze o pelicula. acoperiti toata suprafata cu banane sau mere sau si banane si mere (cred ca merg si alte fructe). acoperiti suprafata cu aluat de foitaj cumparat pe care il ciuruitzi cu furculitza.

dati la cuptor pana se rumeneste si rasturnati tatinu' asta "la minut". zagarul se caramelizeaza, e bun bun, dureaza 5 minute prepararea si lasa un miros de milioane in casa.

din aluatul ramas am realizat mere in foitaj, din alta foaie am facut pizzamelcii descrisi mai sus (cu mezele si branze si mazline). din spaghetele ramase + un ou + branza = spaghetomleta yummy yum.

si am mai facut la cerere o mancare de conopida cam in halul urmator.

in timp ce conopida desfacuta in buchete odihnea in apa cu sare pentru eliminarea eventualilor melci, am pus la calit niste grasime de la o coasta afumata in care am aruncat doo cepe, ceva usturoi si un morcov (tocate, zdrobite, nimicite). am stins zeama cu cateva rosii pasate (io le rad ca ramane putina coaja si dureaza mai putin decat clasica decojire si ciopartzire). cand zeama asta, sosu ca sa zic asa e aproape gata se adauga buchetele d econopida, apa cat sa acopere tot si se lasa la foc. fierbe repede, atentie, cam douaj de minute. la final am presarat din belshug patrunjel. am condimentat in timpul sosului cu sare si piper si atata, conopida are gust puternic care acopera alte alea.

si creca cam atat pe uichend ca am mancat apoi la botez :D
gaga

Mesajde gaga » Joi Oct 13, 2005 8:58 am

bine bre, tot io, tuvan gatz care mi-atzi gonit sinella.

datele problemei: ajuns tarziu acasa; pofta de hamburger; najpa hamburger de la fast food; de facut mancare pt lasat acasa 3 zile in care o sa fiu guzbai.

in timpul in care bucatarul se relaxeaza la o bere si o tzigara, ajutorul pune la fiert ciolan afumat si curata cartofi si ceapa.

cand e liber la bucatarie, in suierat de oala minune bucatarul prepara o treaba pe care o va folosi la cele 3 vhestii pe care le are in minte (sa le faca, pe ele care este, da?)

o sa ii zicem "Tocatura". Pentru asta am pus in tocator (de obicei imi place sa fac io treaba asta, robotzelu il folosesc numai cand e tarziu sau criza detimp). urmatoarele: doua cepe albe si una rosie, trei catei de usturoi si doi morcovi.

Intr-un ceaun am pus la foc mare de tot un cartof mic la prajit, taiat pai. Care s-au facut in cateva momente si apoi s-au lasat sa astepte.

Abia acum am trecut la primul fel, garnitura pt hamburgeri: pseudochilli
Calit in ulei doo linguri de tocatura, sare, piper si ardei iute uscat (peperoncini) + doi carnatzi taiatzi marunt. adaugat pasta de rosii, doo conserve de fasole rosie, ceva apa, lasat sa scada nitzel, dat deoparte.

mentiune: la la furmi am gasit superieftina fasolea asta, nush prin ce miracol, era 13 sau 15k cutia.

in timpul in care se fierbea garnitura am facut hamburgerii asa:
aprox 300 grame de carne (porc+vita) le-am amestecat cu un ou, sare, piper, "Tocatura" cam doo lingurite si multe verdeturi uscate (busuioc, oregano, cimbru) si putin pesmet alb sa se lege bine tocatura. dupa ce le-am dat forma rotunda i-am lasat pe o folie pana am incins unpic de ulei (merg si direct in tefal fara grasime dar mie mi-au iesit 4 chiftele zdravene si am zis sa fiu sigura ca le prinde caldura bine).

am prajit hamburgerii iar dupa ce i-am intors pe a doua parte am pus pe doi din ei cate o felie de cashcaval (d'ala chimic de hanburgeri patrat).

intre timp am mai taiat inele de ceapa si rondele de castravetzi si putina varaza.

am montat megacheeseburgerul cu chifla taiata in 3 ca la big mac asa:
prima felie, ketchup, rondele de castravetzi, hamburger fara cascaval, cascaval (se va topi de la caldura celuilalt)
a doua felie, rondele de ceapa, hamburgerul cu cascaval.
in capac am scobit, am pus unpica filadelfia sa se lipeasca varza alba taiata marunt (putinica) si cartofii prajiti.

am pus capacu' si am halit langa pseudochilli.

si pentru acasa am facut din ciolan o mancare de cartofi la baza cu aceeasi Tocatura si pentru ca mi-a mai ramas fasole (cica chilli) am pus si aia inauntru si a iesit bestiala. de depatre cea mai tare mancare de cartofi cu ciolan de pana acum.

uichend placut la bucatari.
gaga

Mesajde Oribilul Mosh » Dum Oct 16, 2005 11:59 am

Oribilul Mosh scrie:Ingrediente : 2 conopide mari , 500 g branza , 3 cepe , juma de pachet de unt , putin ulei , 3 oua

Se spala bine conopida si se pune la fiert intr-o oala cu capac. Se fierbe in clocot timp de 20 minute. In timp ce fierbe conopida...prajim cele 3 cepe in tigaie , radem prin razatoare branza si batem ouale ca pentru omleta.

Dupa ce a fiert conopida..se ia o oala..si se unge pe fund cu putin ulei..si asezam un prim strat de conopida. O batatorim putin. Chiar daca se striveste nu are nimic. Chiar e mai bine. Peste stratul de conopida adaugam branza si ceapa prajita si putin din ouale batute si putin unt. Mai bagam iar un strat de conopida....iar un strat de ceapa,branza si oua si unt....si tot asa.....depinde cat de mare e cratitza.
Dupa ce am pus toate straturile..punem si putin ulei asa...sa se intrepatrunda si asta e tot.
Se baga la cuptor...1 ora !

Va garantez ca iese ceva demential !

Readuc in actualitate aceasta retzeta (care acum este si de sezon) prin atasarea catorva poze.
1 --> ingredientele
2 --> la iesirea din cuptor
3 --> sugestie de servire (alaturi de un vin fin)

Chiar aseara am preparat sufleu de conopida...si pot spune ca este una dintre cele mai faine mancaruri fara carne.
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
IEZECHIIL 25.17: Voi săvârşi asupra lor cumplită răzbunare prin pedepse grozave şi vor cunoaşte ca eu sunt Domnul, când voi săvârşi asupra lor răzbunarea mea.
Oribilul Mosh
Junior Member

Mesajde gaga » Lun Oct 17, 2005 9:45 am

dupa o excursie gigea, acasa am facut niste aripioare (desi aveam chef de ficatzei) cam asa:

am pus in tava hartie de copt
asezat aripioarele
printre aripioare presarat cartofi taiatzi betze (adica paie mai groase)
condimentat cu sare, piper, rozmarin.
pus printre mazline
deasupra rondele de ciapa rosie
ulei de mazline peste tot
unpic de apa in tava

treaba asta la cuptor intai cu folie deasupra apoi fara ca sa se crocantzeasca am servit-o cu maioneza facuta dintr-un galbenush amestecata cu hrean si usturoi.
gaga

Mesajde gaga » Joi Oct 20, 2005 8:12 am

una pe care am tot degustat-o prin crajme, e simpla si mult mai buna acasa (abundenta de ingrediente) si care mai ales nu e pentru aiu

paste cu ricotta si spanac

am avut o cutie de ricotta (urda) made in belgia ieftina si buna (58k cutia) dar puteti folosi si galbani daca va tine punga.
un borcanel mic de spanac gata fiert si tocat (desigur merge si cu congelat, proaspat, de oricare, ideea e sa ajunga in final fiert si tocat)
unt, o ceapa mica mica, trei-patru catei de usturoi si foarte putin busuioc.

pastele se fierb cum se stie in apa cu sare (eu am avut din alea mici tubulare, macaronici, nush cum le zicea)

se pune la incins o lingura doo de unt (la paste untul nu e niciodata mult) si se caleste ceapa si usturoiul rase cat mai fin cu putinta (care esti in stare asa ca mine :P le toci cu manutza). se pune putina sare, piper si busuioc (merge si fara) si se toarna spanacu'.

se lasa pana iese zeama, se pune toata cutia de urda si se omogenizeaza la foc mic pana ce pastele sunt gata. se amesteca sos cu paste et voila.

sfat: faceti cantitate suficienta sa nu iasa cu omor dupa aia :D

peseu: zilele astea am mai facut si niste conopida cu broccoli sufleu gen moshu, borsh din tacamuri de somon (iefteeeen si buuun) si placinta cu dovleac da-s prea banale retetele sa ocupam spatziu'. gata, la munca.
gaga

Mesajde gaga » Vin Oct 21, 2005 1:58 pm

nu e o mare reteta proprie dar m-a intrebat OM cum am facut varza calita, eu va descriu exact cum am facut aceasta varza calita pentru ca a iesit excelenta.

mai intai se toaca fideluta doua verze (nu de catre bucatarul sef doamne fereste, de ajutoare)

se calesc 3-4 cepe taiate marunt cu un morcov ras in ceva ulei, apoi se adaufa una bucata ciolan afumat taiat imbucaturi (e o mancare pentru o oala de cantina ca sa aveti loc de amestecat, varza o sa scada la jumate), plus un coltz mic de slanina foarte afumata.

se pune treptat varza care se condimenteaza cu: cimbru (uscat), boia iute, mult piper proaspat macinat (are cu totul alt gust), doua foi de dafin si un pahar de vin dulce de Panciu.

se lasa la calit sa scada, se pune deasupra si ceva apa, se amesteca din timp in timp, dar ca sa nu se inmoaie complet si, desi fiarta sa ramana crocanta, pasta de tomate se pune inainte ca varza sa se faca fleasca.

va urez pohta buna si mai lasati si la altii :)
gaga

Mesajde gaga » Joi Oct 27, 2005 4:04 pm

bre deci m-am hotarat sa imi bag picioarele in munci sa nu uit sa va dau reteta. si o dau egzacta ca a iesit ceva fenomenal, daca vreti sa schimbati ceva treaba voastra.

pentru ficatei fenomenali avem nevoie de:

500gr ficatei de pui
juma de pachet de unt
o ceapa mare
un pa'ar de smantana de 25% de la napolact
o manutza de cascaval ras marunt (normal, d'ala gen dalia)
jumatate de borcanel mic de hreande la Hame

am pus la calit in untul topit ceapa presarata cu sare, cand s-a sticlit putin am adaugat ficateii si am amestecat, am pus si un praf de piper alb, o cescuta de apa si am acoperit lasand sa se faca in suc propriu treburile astea.

cand ficateii au fost aproape gata am adaugat smantana si hreanul, am omogenizat, am mai lasat doo-trei clocote, am pus si cascavalul pana s-a inchegat sosuletele si gata.

garnitura am facut niste cartofi aromati (nu a fost o alegere isteata, ei avand un gust propriu foarte bun)

cartofii spalati bine si taiati felii mari (cu tot cu coaja) se pun la fiert in apa cu: ulei de masline, o foaie de dafin, 2-3 catei de usturoi, putin piper negru proaspat macinat, boabe de piper verde. se fierb si se consuma si aia ie :D

ficatzeii trebe musai sa ii incercatzi
gaga

Mesajde eyewitness » Joi Oct 27, 2005 4:12 pm

ficatzeii trebe musai sa ii incercatzi

io as incerca unu mai mare ashea, ca asta al meu apruape ca l-am eliminat dupe ce-l facui sita :D
If you want to be a hippie, put a flower in your peepee
eyewitness

Mesajde gaga » Vin Oct 28, 2005 11:31 am

sa stii ca o sa fac si un ficatzoi, asa in cinstea ta :D

ideile de frigarui s-au materializat in biftec tartar (nu vi-l povestesc, il stiti deja) si scaricica de berbec la tava cu cartofi parfumatzi :D

asta din doo motive:
mai intai ca am dat la la furmi peste niste coaste de berbec superbe asa ca m-am kkt in ele de frigarui.

mai apoi ca imi placusera cartofii de mai deunazi, dar cum un dali nu poate face acelasi tablou de doua ori, doar sa aiba acelasi subiect, m-am dat picasso si am refacut perioada cartofului, cu alte ingrediente.

cu scaricica e simplu: am pus ulei in tava si coastele. pe deasupra: sare, piper, rozmarin, boabe de piper verde, 20 grame miere (stiu ca erau 20 ca era cutie din aia care iti da la hotele la micul dejun :D), ardei iute uscat (peperoncini) si am acoperit totul cu bere.

tava acoperita merge la cuptor pana se inmoaie carnea si apoi se descopera si se lasa sa se rumeneasca/caramelizeze.

toate astea servite cu cartofi fierti felii cu coaja in apa cu sare, piper, ulei de masline si: doo boabe enibahar, o lingura de semintze de mushtar, o lingurita de chimen, un cuishor (cu treburile astea extrem de aromate trebuie avuta mare grija).

si cam atata :)
gaga

Mesajde Love2Fly » Dum Noi 13, 2005 4:31 pm

Ostropel cu carne de porc

*Pt. 4-5 portzii
Avem nevoie de:

1 kg de carne de porc (din pulpa am avut eu)
2 cepe
2 morcovi
1 telina (mica)
40 g faina
250 g vin alb (eu am pus roshu )
50 de g bulion
zeama de la jumatate de lamaie
o "capatzana" mare de usturoi
sare, piper, busuioc

Se taie pulpa in cubuletze, la fel si ceapa si morcovii iar telina se taie mai marunt decat celelalte (de efect, cand veti manca, bucatzile de telina vor fi crocante)
Se pune carnea, morcovul, telina si ceapa in cratitza si se calesc in timp ce se prepara un sos din faina, lamaie, vin, bulion si condimentele enumerate mai sus.
Se toarna sosul astfel obtinut peste carne si legume si se lasa la fiert 15-20 de minute. La sfarshit (dupa ce s-a luat "fiertura" de pe foc) se adauga usturoiul pisat (sa nu se opareasca)
Optional:
Se incropeste intr-o alta oala o mamaliga. (mai tare)
Se scoate pe un tocator si se taie cu atza. Bucatzile de mamaliga se pun in ostropelul mai sus prezentat.

Io va doresc pofta buna! cel putin eu am mancat doua portzii deodata :D
Love2Fly
Junior Member

Mesajde pacha » Lun Noi 14, 2005 10:29 am

Doua portii inteleg.Dar cum dracu "deodata"
pacha

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Mancaruri si Bauturi. Restaurante