Pai sa vedem ce avem aici. In primul rand precum toata lumea stie eu sufar de o mica mare obsesie cu privire la Patton asta. Dar cine e Mike Patton ? se poate intreba multa lume aici. Aaaasa, deci omul asta e bine cunoscut publicului drept fostul solist de la Faith No More, care a scos cu ei printre altele hituri gen Epic, Midlife Crisis, Easy, Ashes to Ashes, si lista poate sa continue. In mod cert faima pe plan mondial i-a fost adusa de catre FNM. Dar (intotdeauna e un dar) Faith No More astia, nume mare in rockul mondial, care au influentat zeci de trupe, si alea alea sunt dupa parerea mea cel mai slab proiect in care a fost implicat Mike pana acuma !! (la egalitate cu Tomahawk) Proiect ? Am adus vorba de proiecte ? Ei bine, ia sa vedeti voi cu ce s-a ocupat Patton pana in ziua de azi (fac o trecere in mare, si apoi daca are succes threadul asta al meu intram si in detalii)
Despre Faith No More am facut tot p'aici un thread, si se mai vorbeste acolo despre ei, asa ca trecem la alte treburi aici.
In primul rand, prin 1985, impreuna cu Trey Spruance si Trevor Dunn, amandoi colegi de-ai lui de la liceul din Eureaka, Mike nascocea prima lui trupa (care e si cel mai aproape ca status de trupa mea preferata) si anume Mr. Bungle. Bungle astia pe langa faptul ca la 16-17 ani cat aveau atunci baietii abordau un death metal tare suparat pe viata aveau 2 saxofonisti, un trompetist, si inca ceva individ care canta la alt instrument din asta dubios. Apoi satui de death metal, au trecut la ska si funk. Apoi s-au axat pe jazz si funk, cu un strop de metal. Asta pe primele demouri (The Raging Wrath of the Easter Bunny, Bowl of Chiley, Goddamit i love America si OU818) Apoi datorita lui John Zorn !!! (la care ajungem un pic mai tarziu) au scos primul album, intitulat Mr. Bungle, al doilea, Disco Volante, si ultimul pe numele sau California. Toate albume exeptionale, combinatii demente de noise cu death metal, garnisite cu funk, ska si techno, pe ritmuri orientale si de polka, ca sa nu mai zicem de evidentele faze gen surf rock, country si jazz. Plus ca baietii astia din Mr. Bungle aveau si masti de clowni, masti de Lisa Simpson si Dracula cand Slipknot si Mushroomhead erau inca prin liceu. Showurile live Bungle sunt absolut incredibile, am concerte inregistrate si pe langa faptul ca suna ca pe disc Patton si Spruance fac un spectacol de zile mari.
Apoi trebuie mentionati Fantí´mas. Alta trupa de geniu a lui Mike, in care e ajutat de Dave Lombardo, Buzz Osborne si Trevor Dunn. Toti 3 artisti remarcabili, Lombardo considerat unanim printre cei mai buni tobosari din lume, care a si cunoscut consacrearea de tanar cu Slayer, Osborne celebrul solist si chitarist din The Melvins, si Dunn colegul de trupa a lui Patton in Mr. Bungle, un bassist fenomenal, dar foarte subestimat. Fantí´mas astia sunt poate mai ciudati si mai avantgardisti decat Mr. Bungle, desi parerile sunt impartite. Au scos pana acuma 4 albume, si alea le-am revazut la recenzii daca va intereseaza (Amenaza al Mundo, The Director's Cut, Delirium Cordia si Suspended Animation). Muzical vorbind Patton face absolut tot in trupa asta, de la chitara pana la bass si chiar tobe (de versuri nici nu au nevoie) plus cover art pentru albume, etc etc. Si albumele lor sunt toate exelente, in special Amenaza si Delirium Cordia. Totusi, cu privire la Fantí´mas (si si la Bungle) trebuie mentionat urmatorul lucru. Daca vreti muzica de aia cu feeling, NU va axati inspre trupele astea. Auditia lor ar putea fi comparata cu ... nici nu stiu cum sa zic. Imaginati-va ca stati inchisi intr-o pivnita intnecata unde e frig si picura apa din tavan, si va simtiti singuri si infricosati. Cam asta e muzica celor din Fantí´mas in multe momente.
In Tomahawk sunt Mike Patton, Duane Denison din Jesus Lizard, Kevin Rutmanis (din Cows si Melvins) si John Stainer(Helmet). Trupa asta e probabil cel mai normal proiect in care a fost implicat Mike Patton pana acuma (bine, adevarul e ca nici nu ma asteptam sa iasa tot un fel de Mr. Bungle si de aici). Dar nu e nimic rau in faptul ca cele 2 albume scoase (Tomahawk si Mit Gas) nu sunt atat de experimentale si se axeaza mai mult spre un noise rock ceva mai normal. Tomahawk sunt o trupa foarte potrivita daca vreti sa incercati ceva in afara de Faith No More sa il descoperiti pe Patton, si sa fie si sanse sa va placa.
Peeping Tom e un proiect solo a lui Mike, unde el face absolut tot, de la chitara, bass, tobe, voce, si versuri pana la masterizare. Am demoul scos in 2001, si suna tare bine, o combinatie reusita intre hip hop, rock si trip hop. Lovage e un proiect a lui Dan The Automator, care e ajutat pe tot albumul de catre Jennifer Charles si Mike Patton. Exeptional album (Music To Make Love To Your Old Lady By care o sa intre si el cat de curand la recenzii alaturi de albumele Tomahawk) care beneficiaza si de aportul lui Kid Koala care o sa vina in curand la Bucuresti.
Abia am inceput sa vorbesc despre Patton asa ca mai sunt multe de zis. Spuneam undeva sus despre John Zorn. Ei bine, Zorn e unul dintre cei mai mari muzicieni din ultmii 30 de ani, mare jazzist care impreuna cu trupa (de free-jazz) Naked City au scos nenumarate albume exeptionale (remarc printre altele doar Torture Chamber, care a fost primul pe care l-am ascultat de la ei, impreuna cu un fel de tatic al lui Patton, japonezul Yamatsuka Eye, The Big Gundown, Self Titledul sau ultima capodopera IAO) Sunt nenumarati artisti in lume care ar face orice sa poata colabora cu Zorn, dar tipul e aproape inaccesibil. Si cu toate acestea, Patton inca de la 21 de ani canta cu el. Si Zorn a fost cel care l-a remarcat, si l-a si invitat sa cante live cu Naked City. Am trimis din cate stiu si la AKM ceva piese d-ale lor, combinatia aia geniala de jazz, noise si hardcore) Tot John Zorn i-a produs lui Patton primele sale albume solo (scoase si la casa de discuri a lui Zorn) si anume Adult Themes For Voice si Pranzo Oltarnzista, care daca aveti chef le gasiti la recenzii. Si de la albumele astea incoace a inceput cariera lui Patton in domeniul muzicii experimentale, cu albumele astea si cu urmatorul, scos in 1999 alaturi de marele Massami Akita (adica Merzbow) numit Maldoror, dupa numele trupei ce a format'o cu celebrul japonez. Deci avem ca si albume solo 2 de noise si unul imposibil de clasificat (eu il pun la noise/colaj sonor)
Tot Patton are colaborari la activ impreuna cu urmatorii artisti : Bjork (a aparut pe 2 piese de pe ultimul ei album) Rahzel (marele beatboxer, care a fost si el incantat de calitatile lui Mike la beatbox) -> am 2 concerte audio si unul video, e absolut incredibil ce se petrece acolo., dj schizo (am aici un show full din australia, hip hop, Patton face de toate, de la beatbox, la cantat, la noise, are super multe instrumente dubioase, triggere, etc) Mista Sinista (cunoscutul membru de la The X-Ecutioners) cu care Patton are multe showuri hip hop, chiar si The X-Ecutioners cu care Mike a inregistrat un album in studio, si mai multe live, Buckethead si DJ Flare sub numele de Moonraker (un proiect experimental, combinatie ciudata rau, care habar nu am cum sa o descriu. Avem solouri atonale de la Buckethead, scratchuri, si beatboxing de la Mike) Dillinger Escape Plan (nume mare din noul val de hardcore/metalcore, care au scos un album intitulat Irony Is A Dead Scene impreuna cu Patton), Kadda, un artist exeptional, cu care Mike a scos un album de trip hop si ambient intitulat Romances, Sepultura, cu care Patton (si Jonathan Davis) a scos cateva melodii, John Zorn si Dave Lobardo cu care Patton are nenumarate concerte de free jazz, House Of Discipline (alta trupa facuta de Mike cu Bob Ostertag, Otomo Yoshihide si Sainko) care abordeaza un noise brutal. Tot cu Zorn, Spruance, Chris Cochrane si William Winant Mike a facut alta trupa numita Weird Little Boy, care a scos un singur album, self titled (vine si ala la recenzii) album experimental, axat mai mult pe noise. Si lista de colaborari poate continua, eu nu am mentionat aici decat pe cele mai importante

Si de parca nu ar fi suficient tot ce am zis pana acuma, Mike si-a facut propria casa de discuri (Ipecac Records) unde are contracte printre altii cu urmatorii artisti : Kid606, dí¤lek , Melvins, James Plotkin, Isis, Skeleton Key, si trupele/proiectele sale Peeping Tom, Tomahawk si Fantí´mas. Plus ca recent Patton a jucat in filmul Firecracker, si intentioneaza sa se implice mai mult in actorie. Si toate chestiile listate mai sus le-a facut pana la varsta lui actuala de 37 de ani.
Cam asta e introducerea .... va las acuma cu cateva intrebari si raspunsuri de la un interviu cu Mike, si astept orice fel de raspuns.
- If your own shit tasted good, would you eat it?
- If?
- Does anyone in your family listen to any of your cds?
- Yes, everyone in my family. That is why I make music, to entertain my family.
- If you were a cartoon character, how often would you be drawing a door on a wall and going through it to escape people you don't want to talk to?
- Why bother, just erase the people you don't like, get drunk with Homer and get it on with the Powerpuff Girls.
ps - Mr. Bungle si Faith No More nu mai exista de cativa ani, ambele trupe s-au desfiintat in mod oficial