Fx pe midi

Totul despre tehnologia sunetului

Fx pe midi

Mesajde Soundgirl » Lun Oct 02, 2006 9:08 pm

Cum se pun efecte pe un track midi in Cubase (in VST32)?
In Midi mixer am vazut ca sunt XG1-effect_sends ,XG2-Global settings unde merge doar un master vol,GS-effect sends unde merge doar ultimul-resonance si GS-Global settings unde nu merge nimic sau cel putin asa am obs eu..
Stiu ca am pus mai demult reverb si delay pe midi dar nu mai tin minte cum si unde.. :slap:
Pls, daca stie cineva..
Soundgirl
Junior Member

Mesajde Soundgirl » Vin Oct 06, 2006 7:38 pm

Come on, nu poate nimeni sa ma ajute?
Am nevoie de ef din Cubase ca din placa de sunet pot sa pun 1 sg efect pe un sg canal si am mai multe track-uri midi..
:please:
Soundgirl
Junior Member

Mesajde dadius » Vin Oct 06, 2006 8:27 pm

Te-as ajuta eu cu draga inima dar nu stiu cum se face treaba asta. Eu transform MIDI in WAV si abia dupa aceea aplic efecte (pluggins). Daca mai citeste cineva topicul si are idee despre treaba asta dati si voi o mana de ajutor.
Spune-mi ce muzică asculţi, ca să îţi spun câţi sunteţi de mulţi!
dadius

Mesajde costaan » Lun Oct 09, 2006 10:39 pm

Soundgirl scrie:Cum se pun efecte pe un track midi in Cubase (in VST32)?
In Midi mixer am vazut ca sunt XG1-effect_sends ,XG2-Global settings unde merge doar un master vol,GS-effect sends unde merge doar ultimul-resonance si GS-Global settings unde nu merge nimic sau cel putin asa am obs eu..
Stiu ca am pus mai demult reverb si delay pe midi dar nu mai tin minte cum si unde.. :slap:
Pls, daca stie cineva..

Funcţie de placa de sunet poţi folosi cele 3 efecte 91-hall,93-chorus,94-delay.
Apoi mai ai rezonance şi cutoff.
Dar cel mai sigur transformă trk in wav şi faci borş cu el.
costaan
Junior Member

Mesajde Catalin Truta » Lun Noi 27, 2006 3:03 am

Aceste potentiometre de send sint acolo pentru situatia cand folosesti workstation-uri/module de sunet care suporta XG (ceva de genul Xtended General MIDI daca nu ma insel).

Aceste module au efecte de tip send (de obicei chorus si reverb sau delay) care sint controlabile prin MIDI din mixerul MIDI care l-ai gasit. Dar asta pe versiuni mai vechi de Cubase si, probabil, si pe module mai vechi, dar aici n-as putea spune cu exactitate.

Oricum ideea este pentru integrarea modulelor externe, intrucit Cubase a fost la origine sequencer MIDI, deci nu pentru a pune efecte MIDI pe un track MIDI oarecare in Cubase.
Catalin Truta
Junior Member

Mesajde ProTest » Sâm Dec 02, 2006 8:13 pm

se pot pune cateva efecte in cubase sx in de ex luam primul track midi din cubase si ai in stg track parameters, insterts, sends... etc ... se pot pune efecte atat pe insterst cat si pe sends ... ai o lista de efecte date de ei precum compress, arpache5, autopan etc ... have fun
ProTest
Junior Member

Mesajde Catalin Truta » Joi Dec 07, 2006 7:02 pm

Da insa aceste "efecte" sint de fapt functii MIDI scrise sub forma unor script-uri care pot rula pe un track MIDI, nu efecte propriu-zise, asa cum folosim pe track-urile audio.
Catalin Truta
Junior Member

Mesajde iosif » Joi Dec 07, 2006 7:34 pm

Cel mai recomandat este sa transformi trak/ul midi in waw cu export. pe urma il aduci iar in proiesc si nu mai ai treaba ,ca n use incarca midi/ul cum trebuie sau alte probleme nu suporta procesaorul etc. Insa cu waw este mai usor de lucrat si nu iti consuma atatea resurse. din pc (memorie ram)
iosif
Junior Member

Mesajde Catalin Truta » Vin Dec 08, 2006 11:27 pm

explicatia asta nu are nici o legatura cu intrebarea pusa de initiatorului topicului.
Catalin Truta
Junior Member

Mesajde retxed » Lun Ian 29, 2007 12:16 am

Nu stiu daca am inteles ce trebuie dar eu cand vreau sa pun un efect pe un canal MIDI nu il transform in wav,ma duc in meniul de pe verticala din stanga si acolo jos scrie numele VSTi-ului folosit,de ex "Hypersonic" si acolo dau click pe el si o sa apara "Inserts"(atentie insertul trebuie sa fie pus pe instrumentul virtual folosit) si acolo pot sa imi aleg cele mai bune plug-inuri pe care le am,deci toate efectele de care am nevoie (de ex plug-inurile de la Waves)
retxed
Junior Member

Mesajde FLOOD_MUSIC » Lun Ian 29, 2007 1:36 am

:D Omul intreaba daca se pot pune efecte tip direct x pe un track midi in cubase unde ruleaza eventual pe iesire la el un VSTi.

Se pot pune efecte tip direct x sau vst (explicatie - acelea care ruleaza pe wav-uri) si pe un canal midi.

Daca nu intelegi din explicatia de fata o sa ma uit in cubase sa vad exact denumirile partilor din acest proces. O sa incerc sa le spun din cap. Selecteaza canalul midi pe care vrei sa pui efecte (tip direct x sau vst) intri in mixer din devices (F3 sau Devices-Mixer) si vezi ca fiecarui canal midi ii este arondat, asignat sau cum s-o numi un bus audio virtual, un canal audio in acel mixer al "cubaseusului"; la fiecare canal midi din mixer este assignat unul audio pentru ca trebuie sa iasa audio pe undeva nu? :)) EEEE, daca ai identificat aceasta cum sa o numesc pereche audio a canalului midi ca sa iti fie mai usor sa o identifici (tip/trick da solo pe midi si il identifici mai usor, in solo trebuie sa ai doua canale care ruleaza, unul este cel midi al tau celalalt este audio, iesirea lui) , cand ai dat de ea dai Edit Channel Settings (trebuie sa fie un E pe acolo) si apoi pui efecte pe el ca in orice canal audio. Aceasta este tot :). CANALUL TAU MIDI VA RULA CU EFECTE SPECIFICE UNUI TRACK AUDIO.

Off topic si sa nu sariti pe mine ca ma refer doar la o singura persoana si stie dansul la cine ma refer. Explicatiile dumneavoastra, domnule au fost geniale. M-am prapadit de ras si ca si curiozitate am instalat cubase si pe Mac sa vad daca e ceva schimbat ceva pe acolo si nu o exista functia aceasta pentru OS X. Culmea exista. Acum vin cu o ultima precizare si o sa incerc cu toata fiinta mea sa ma abtin pe viitor. Concluzia este ca nu trebuie sa ai abtibild pe calculator ca sa pui mana pe o carte sa inveti Cubase. Si inca ceva: Sa stiti ca nu e important sa cunosti, sa stii, sa te descurci in domeniu important e sa ai numarul meu de telefon. :))
Sper ca s-a inteles ca pe off topic mai glumim si noi ca de-aia ne gasim pe aici ca sa ne imprietenim si sa invatam unii de la altii. Si recunosc, eu sunt cel care are cel mai mult de invatat in domeniu.
FLOOD_MUSIC
Junior Member

Mesajde Catalin Truta » Lun Ian 29, 2007 7:19 am

Oricum, complicatiile astea s-au rezolvat odata cu versiunea 4. In sfarsit i-a miluit Dumnezeu si pe cubasisti sa aiba ceea ce in Logic exista de vreo 4 ani, pina si in Tracktion sau Live lucrurile fiind demult rezolvate intr-un mod elegant.

Pt Flood: Mai citeste si ce scrie in capu listei, poate pricepi peste ce daduse fata noastra. Asta te-ar putea opri de la a debita timpenii. Stai linistit ca nu esti singurul care a facut descoperirea geniala cum se ruteaza track-urile MIDI catre instrumentele virtuale. Maine poate o sa descoperi o alta minune: automatizarea, si o sa ne explici cum ai descoperit-o pe un OS X hacuit pentru pisii. Cand eu lucram cu mixerul respectiv (despre care era vorba din capu locului) in Cubase, matale aveai 7 sau 8 ani. Acum acest mixer nu mai exista, a fost scos odata cu versiunea SX. Pe vremea respectiva formula GM se auzea la fel de des cum auzi acum VST. XG era o noutate. Iar pe PC scria Atari.

Confuzia care o faci intre XG si DirectX e de tot risu. Habar n-ai despre ce e vorba. Pe vremea cand aparuse XG-u, DirectX-u nu exista nici macar ca idee in mintea vreunui programator de Windows 3.1. Calculatoarele erau folosite doar pentru MIDI, nu exista componenta audio (aka wave), ca sa nu mai vorbim de efecte.

Dupa cum scrie clar in post-ul ei, e vorba de o versiune VST 32, nu SX, asta in cazul in care ai auzit de asa ceva. Cel mai bine, daca nu stii, e sa taci si sa vezi poate stie altcineva, in loc sa te faci de ris in gura mare.

Arhitectura lui VST 32 este diferita de cea a SX-ului. Sint si elemente similare (ca asignarea trackurilor MIDI catre instrumentele virtuale). VST 32 nu are strip-view in Inspector, efectele se pun pe insert direct in mixer sau in fereastra de editare a canalului (accesibila din Inspector), si pe deasupra are un modul dedicat pentru Send-uri. Acolo se deschid, in general, reverburile si delay-urile, care odata deschise sint automat active in sloturile corespondente pentru send ale tuturor canalelor din mixer. Nu trebuie decit activate si ajustate dupa gust.

In privinta cunoasterii pe care o am asupra Cubase-ului, ea se limiteaza la nevoile mele de productie, care incep sa fie din ce in ce mai reduse, pentru ca abia am asteptat sa scap de Stein-borg. Acum folosesc altceva dar asta nu ma impieduca sa inteleg ce intreaba un utilizator de Cubase, pentru ca lucrez de 13 ani cu acest program, chiar daca explicatiile mele pot cauza pe alocuri excese de debilitate unora. (s-ar putea ca manifestarile astea sa se explice prin excesul de programe furate, cine stie?)

Ma indoiesc ca ai avut o versiune de Cubase pt Mac, ca sa nu spun ca ma indoiesc ca ai avut un Mac pe care sa faci asta. In realitate nu faci decit sa macani in gura mare.
Catalin Truta
Junior Member

Mesajde FLOOD_MUSIC » Lun Ian 29, 2007 12:31 pm

~p Eu doar am indicat (vezi si postul lui Protest) cu se pot pune efecte tip direct x (reverb si delay vezi postul lui Soundgirl) pe un track midi pentru ca aceasta vroia. Nu a cerut automatizari, fx send, hardware extern, XG sau Mac sau poate nu mi-am dat eu seama. Explicatia am facut-o si eu cum am putut, stai sa citesc, in debilitatea mea :) . In rest, sick and tired. Daca ati asculta o piesa, un remix, ceva de pe la mine ati vedea ca cumva am facut eu de am pus si reverb si delay pe trackuri chiar daca oi fii lucrat pe playstation iar ca hardware dedicat oi fii folosit aparatul de dializa al bunicii :). Pana la urma tre sa sune cumva.

Imi cer scuze ca nu am fost atent. Era vb de VST32 nu de sx dar asta nu inseamna ca explicatia nu ramane valabila la sx. Este vorba de efecte pe canal midi si anume "Stiu ca am pus mai demult reverb si delay pe midi dar nu mai tin minte cum si unde..." Nimic mai mult. Pentru SX asa se face. Pentru VST32 aveam 7-8 ani cand a aparut varianta crackata si nu stiu.
FLOOD_MUSIC
Junior Member

Mesajde Catalin Truta » Mar Ian 30, 2007 6:34 am

Sick and tired? Can it be possible? ~p

De fapt cand s-a lansat versiunea VST32 aveai 14-15. 7-8 aveai cand s-a lansat Cubase Score daca nu ma insel.
Catalin Truta
Junior Member

Înapoi la Home Recording