Metal recording

Totul despre tehnologia sunetului

Metal recording

Mesajde terapie » Joi Mai 08, 2003 2:05 pm

are cineva experienta in inregistrari de metale, fie ele mai ushoare sau mai grele???.. ma intereseaza cateva trucuri sau efectiv "must to" ca sa iasa mix-ul ca lumea.. gras shi punchy, chitara taioasa shi grea (dar sa nu-tzi rupa difu' pe riff-urile palmate), tobele mari cu prezentza, bas-ul greu shi sa umple exact ce lasa chitara.. etc..etc..

sunt cruios daca se baga cineva la asta.. thread-ul asta nu este o cersheala.. vreau efectiv sa fac un schimb de experientza pe tema asta...
terapie
Junior Member

Re: Metal recording

Mesajde soulviasound » Joi Mai 08, 2003 7:16 pm

Initial trimis de terapie
are cineva experienta in inregistrari de metale, fie ele mai ushoare sau mai grele???.. ma intereseaza cateva trucuri sau efectiv "must to" ca sa iasa mix-ul ca lumea.. gras shi punchy, chitara taioasa shi grea (dar sa nu-tzi rupa difu' pe riff-urile palmate), tobele mari cu prezentza, bas-ul greu shi sa umple exact ce lasa chitara.. etc..etc..

sunt cruios daca se baga cineva la asta.. thread-ul asta nu este o cersheala.. vreau efectiv sa fac un schimb de experientza pe tema asta...

Mai multe chestii tin de cum captezi bateria, insa ca bass-ul sa umple ce lasa chiatra este treaba compozitorului si a celui care canta la bass.Mai important este sa tii piesa din bass apoi baterie iar ghitara sa o lasi mai in spate, dar nici exagerat cu bass-ul incearca sa-l faci sa se contopeasca parca cu bateria dar totusi bass-ul sa-i dea viata melodiei.La baterie incearca sa aplici pe cinelele open, un gate pt ca atunci cand scade sub un anumit nivel fasaitul ala lung de cineli scad dinamica frecventelor jose si pe langa asta unul ce ascult pe un sitem neliniar mai naspa fara filtre trece jos si sus macar, frecventele alea care sunt mai mult zgomot roz le vor modula in amplitudine pe cele joase, de fapt asta e si una din cauzele pt. care la sistemele mai avansate au filtre pe diferite cai (pe langa motivul ca difuzorul nu raspunde la frecventa respectiva) tocmai pt. a nu se modula una pe alta si a aparea distorsiuni liniare de intermodulatie. La captarea ghitarii incearca sa folosesti un mic. superdirectional sau cel putin unidirectional care sa raspunda cat mai liniar in banda de 250- 20.000 hz, iar la bass unul cu diametrul diafragmei mai mare si care raspunde liniar in registrul grav.
La toba mare zic eu ca ar fi bun un mic bidirectional sau omnidirectional.Incerca de-asemenea, inainte de intrare in adat mai exact pe insertiile grupelor din mixer sa le adaugi compresie si expander (gate pe ghitara si cinelii open cu threshold-ul pe la -30 db si poarta intre 6.000- 20.000 hz).La treaba asta e bine sa faci pre processarea semnalului pt. ca in domeniu digital sa faci miciile corectii.
soulviasound
Junior Member

Re: Re: Metal recording

Mesajde Darec » Vin Mai 09, 2003 2:43 am

Pentru materialele rock trase exclusiv "rece" iti trebuie cum zicea soulvia sound preluare buna mai ales la chitari...(microfoane, preampluri, etc etc....) Tobele daca nu ies cumtrebuie fa-le pe computer... Daca le faci bine nu se prinde nici dracu si nu o sa-ti fie rusine... Eventual trage canal de proba si fa dupa el pe computer totul... Sunt niste cd-uri akai cu tobe reci meserie meserie... Tama etc etc...
Apoi dupa ce ai tras astea trebuie sa bagi eq functie de cum ai tras chitarile tobele ca sa nu aglomerezi frecventele sa trimiti fiecare instrument unde e locul... Ti-as spune aici niste faze dar depinde de cum ai inregistrat materialul si daca ti le spun eu in necunostinta a materialului tau sigur gresesc ... da' intelegi tu ... nu trebuie sa suprapui instrumente pe aceaiasi frecventa... Fii atent o smecherie poti face o "panoramare " fata/spate ca si prezenta a instrumentului respectiv doar din eq in ce sens: Un instrument care tinde catre inalte si are claritate din acest punct de vedere va suna mai in fata decat un altul care e mai infundat....Nu toate instrumentele trebuie sa sune clar ca suprapui intrumente in mod sigur pe aceeiasi frecventa si nu e bine... Foloseste cat mai putine instrumente ca daca e mai simplu e mai bine...Foloseste multitrack totul instrument si canal aferent cu efecte aplicate pe canal nu pe wavul respectiv (e destructiva aplicarea de efecte direct pe wav...aplica-le pe canal) ....
e mult de discutat... m-am pierdut...

Sumar compresia e foarte importanta asta da frumusetea si coaie la piesa... dar aplicata gresit fute piesa... Aplica pe canal de asemenea... Uite aici atasat, imi calc pe inima :D ... Am gasit mai de mult pe net si se potriveste la rock... e verificata, merge de minune si oricum compresia e foarte importanta in melodie... Joaca-te cu ea si o sa vezi ca merge de minune...

Mai vorbim... Ma duc sa ma culc si io acum...
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
Darec

Mesajde terapie » Vin Mai 09, 2003 7:43 am

Multzam fain de reply-uri..

Soulviasound: tehnic, profesional shi util.. ideea este insa ca nu am posibilitatea sa trag tobele in stucio.. eu nu sunt de fapt inginer de sunet, sunt shi io un biet chitarist care vrea sa faca ceva calitativ prin fortze proprii shi sa dea cateva lectzii trupelor metalice din underground-ul romanesc.. treaba cu gate-ul pe cinei e beton.. nici nu-mi trecuse prin cap asha ceva.. ;-)

>La treaba asta e bine sa faci pre processarea semnalului pt. ca >in domeniu digital sa faci miciile corectii.
>

potzi s aimi explici putzin???.. cred ca ma pierd in terminologie.. ce presupune mai exact pre procesarea semnalului.. sa folosesc proc-urile in stadiul de inregistrare????

Darec: mi-ai raspuns exact pe felie shi m-ai ghicit la greu... momentant nu dispun de tobar (inaca mai caut, daca voi gasi vreodata) shi sunt nevoit sa fac tobele pe calc... momentan le fac in Cakewalk pe canalu' 10, shi dupa ce umblu la velocitatzi shi un pic de "eroare umana", le impart pe canale shi le assignez pe porturile din Gigastudio... apropos de cd-urile cu tobe Akai.. am shi io ceva, dar cred se poate mai bine.. asha ca daca imi potzi propune vreo afacere prin care sa intru shi io in posesia lor, sunt deschis la discutzie.. ;-) .. dupa care evident trebe sa le trag wav.. ideea mea este sa trag fiecare canal in parte shi sa le pun in multitracker, pentru a avea contro la proportzii pe fiecare inainte de mixdown.. daca avetzi o idee de cum fac treaba asta altfel sau mai ushor este binevenita shi ashteptata..

>Foloseste multitrack totul instrument si canal aferent cu efecte >aplicate pe canal nu pe wavul respectiv (e destructiva aplicarea >de efecte direct pe wav...aplica-le pe canal) ....
>e mult de discutat... m-am pierdut...
>

Shi eu... nu prea am intzeles.. daca potzi sa imi reformulezi explicatzia, tzi-ash ramane recunoscator.. n-am intzeles treaba cu aplicarea drect pe wav shi aplicarea pe canal.. !!???

Pai instrumente nu sunt multe.. chitari 2, bas, tobe, voci... la obiect.. nu vreau sa ma complic prea mult...

Mresi pentru tabelul referitor la compresie... bah frate, dar 8:1 ratio la chitara electrica??.. nu-i cam mult???

Acum ca sa va facetzi idee ce fel de muzica trag shi pe ce scule... ca daca shtitzi shi amanuntele astea, poate va putetzi pronuntza mai la obiect shi specific..
Gen de muzica: detah metal balansat (chitarile acordate in Si), in gena Death, Dismember, Benediction, Edge of Sanity (sper ca va spune ceva numele astea).. sound-ul de chitara este o emulare de Marshall Plexi, shi suna destul de fioros, are multa carne pe medii shi cam asha vreau sa sune.. eventual ma gandesc sa egalizez diferit panormarile chitarilor... nu se repete teme, nu e genul de vers, refren, vers, refren.. e mai mult genul de melodie care creshte shi evolueaza spre un anumit punct, shi ajunge intotdeauna in alta parte decat punctul de plecare.. ;-)..

Set-up curent:
Chitara Premier model Gibson Les Paul (in vara o sa pun doo EMG-uri pe ea.. Dadius e in cunoshtintza de cauza)
Marshal AVT 100 - evident, statzie chitara..
V-Amp 2 (Behringer) - amp modeller de studio..
Microfon Audiotechnica MB1000H - nasol ca are impedantza mare
Behringer Eurorack UB1622FX - mixer 4 mono, 4 stereo, 2 sub, 2 aux, 4 inserts pe canal, DSP incorporat
Behringer Virtualizer DSP2024P - multieffect 24/96
Behringer PEQ2200 - eq parametric pe 5 benzi
Behringer MDX2600 - compressor/gate/limiter
DAW - Athlon 1,4 Ghz, 512 RAM, 40 Gb HDD, Geforce 2 / 64 Mb, CDRW Teac 24x, Audigy Platinum
Din pacate n-am monitoare, n-am preamp pe lampi.. urmeaza sa mi le iau shi pe astea.. pana la sfarshitul anului..

Acu'.. cum dreq sa scot ce-i mai bun shi sa sune cat de cat profi, din tot set-up-ul asta..!!????... ideea este ca vreau sa trag trei piese demo.. cand o fi shi tobare o sa prefer sa trag tobele in studio, pentru piesele de pe album... dar pana atunci.. trebe sa trag cumva piesele astea demo..

Deci.. credetzi ca am vreo shansa sa scot ceva calitativ cu ce am inshirat mai sus???
terapie
Junior Member

Mesajde Darec » Sâm Mai 10, 2003 1:02 am

Faza cu aplicarea efectelor pe canal... Mi se intampla tot mai des sa dau de oameni care aplica efetele direct pe wavul respectiv nu pe canalul aferent wavului cum mi se pare normal si cum am inteles ca se face afara... Exemplu ca tu lucrezi cu cakewalk... ai tras chitara o exporti in sound forge si ii tragi acolo la efecte pana o tampesti peste ea... Parerea mea ... gresit... Efectele se aplica pe canal daca imi aduc aminte Sonarul undeva pe la bus-urile auxiliare din stanga...

Din punct de vedere a ceea ce ai tu acolo ca si scule. E bine si merg facute multe chestii... Obiectie... Placa de sunet...Incearca sa-ti iei una serioasa... si inca un sfat... treci pe cubase... neaparat... Se merita...

In privinta modului de a lucra tobele eu le lucrez direct in wav toba mare cu canalul ei, snare la fel, cinel la fel........(canale audio), le iau direct din akaiuri si nu-mi place sa pierd calitate pe drum, in unele cazuri le incarc si ca midi cu Halionul la Cubase sx... tobele (are halionul niste setari care dau vorba lui "grasime" instrumentului)... Vis-a vis de felul de captare al instrumentelor eu prefer aplicarea efectelor eq compresie...dupa nu inainte de intrare ca sa am instrumentul natural in proiectul respectiv... Pun accect deosebit pe captarea cat mai naturala a instrumentului... fara sa folosesc eq-uri, compresii, etc etc

Inca ceva am folosit preamplul de la Behringer pentru microfon ala pe lampi... ca si captare de linie pentru chitara electrica si a mers de minune... am fost foarte multumit... Avea asa un distors in cald placut la auz...( zici ca-s taran de la coada vacii cand vorbesc asa - avea un distors in cald- da's obosit si nu prea mai stiu ce vorbesc...
Noapte buna..
Darec

Mesajde terapie » Sâm Mai 10, 2003 9:49 am

Aaaa... acum m-am prins ce vroiai sa spui cu efectele pe canal sau pe wave...

sa-tzi explic.. eu pana acum n-am finisat nici un material.. am tras cateva chitari de proba, ca sa fac tobele... apoi tobele midi, inlocuite cu gig-uri, urma sa le trag wav shi sa le bag intr-un multitracker... dupa care sa trag chitarile... de mai multe ori, panoramate cum trebe... iar effectele le puneam evident pe bus-uri.. ;-).. de cand am sculele de la behringer shi am mai cetit nishte documentatzie m-am prins cum se lucreaza profi... shi e fain ca din bus potzi aloca atata efect cat ai nevoie pentru fiecare canal in parte.. ;-)

Mah... cu placa.. da.. urmeaza sa imi iau un Delta 1010... ash fi vrut varianta cu rack, pentru ca tot am rack-ul pentru effecte shi e mai comod de lucrat... dar cred ca banii or sa ma faca sa optez pentru LT.. shi cu o parte din diferentza o sa pun un patchbay in rack ca sa imi ushureze conectica..

Cat despre cubase... am suferit de aceeashi frustrare ca tozi ceilaltzi din cauza interfetzei extrem de neprietenoasa a cubase vst.. sx l-am vazut d-abia cand am rasfoit post-urile voastre.. intr-un screenshot postat de tine... eu am Windows Millenium... nu m-a batut gandul pana acum s aimi pun XP.. shi in plus am intzeles ca are probleme cu softurile de muzica... :-D.. poate ma lamureshti in acest sens... tu in afara de SX ce mai ai pe sistem shi merge???.. de ex. plug-in-urile ca Waves, Timeworks etc merg bine pe XP???

shi treaba este ca nici nu ma descruc cu nea' Cubase.. dar se pare ca va trebui sa invatz.. oricum interfatza SX-ului este de natura sa ma convinga intr-o masura mai mare sa ma bag pe cubase.. mai ales daca zici ca potzi face in el totul de la recording shi midi editing pana la mixdown shi mastering...

darec, zi-mi shi mie cu tobele akai cum putem face.. tare ma intereseaza... uite un mail: marius@avskild.com.. multzam anticipat..

mai vorbim.. ca ma o zi super plina azi..

bafta..

ps: multzumesc ptr. toate sfaturile..
terapie
Junior Member

Mesajde Darec » Sâm Mai 10, 2003 1:00 pm

faza cu xp-ul nu este adevarata. Pe xp iti merg absolut toate softurile de muzica mai purin Protolls varianta pentru pc... nu gasesc si n-am gasit pe la nimeni si crede-ma ca am cautat varianta de protools PC pentru Xp care am auzit ca exista io am o varianta lite de proba pentru 98... In xp daca doamne fereste nu iti merge ceva poti sa-i dai compatibiltate pentru 98 a softului respectiv si s-a rezolvat problema nu? (click dreapta pe executabil, properties, compatibility, si alegi 98)... Nu mi s-a intamplat pe nici un program pana acum ... Depinde cred si de kitul de xp pe care il ai... Am un cd bootabil Xp care nu mi-a facut nici o problema pana acum...

Cu lista o sa incerc sa refac astazi o parte din ea am ceva timp liber iti dau linkul diseara...incep cu cd-urile akai... si o sa mai adaug pe parcurs n-am timp sa o termin astazi...
Mai vorbim
Darec

Mesajde Darec » Sâm Mai 10, 2003 1:09 pm

mai ales daca zici ca potzi face in el totul de la recording shi midi editing pana la mixdown shi mastering...

Inainte foloseam pentru master Sound forge dar mi-am dat seama ca se face mult mai cu coaie mixdownul in sx si atunci pe wave-ul final brut al melodiei bagat in sx aplic efectele de master si ii dau mixdown pe 16bit si imi iese finalul... Io asa m-am invatat... tu poti sa lucrezi totul in sx pana la master si sa dai masterul in sound forge... Ideal ar fi sa ai un Ultramaximizer hardware pentru master sau orice alt modul harware pentru mastering (Tc Finalizer ... etc etc)
Darec

Mesajde terapie » Vin Mai 16, 2003 10:01 pm

Initial trimis de Darec
Ideal ar fi sa ai un Ultramaximizer hardware pentru master sau orice alt modul harware pentru mastering (Tc Finalizer ... etc etc) [/B]

Ai idee cumva..?? Ultrafex-urile de la Behringer sau Ultramizer-ul sunt bune pentru mastering??.. la modul la care se poate scoate din ele o calitate profi???!!
terapie
Junior Member

Mesajde Darec » Vin Mai 16, 2003 11:29 pm

Ai idee cumva..?? Ultrafex-urile de la Behringer sau Ultramizer-ul sunt bune pentru mastering??.. la modul la care se poate scoate din ele o calitate profi???!!

Vorbeam de ultramaximizerul de la waves hardware.
de la Behringer sincer sa fiu afara de B2 eventual B1 si preamplul mie nu imi place mai nimic...nici macar reclama :D ... nu mi se par a fi constituite ca si scule de studio... Poate or fi bune in concerte dar si in domeniul asta am vazut la lucru electrovoice-ul cu tot cu Dynacorcasi mixer si nu cred ca ii da jos cineva... Apropo de asta stiati ca Up in smoke tour a lu dr dre cu eminem si toata satra din 2001 a fost facuta pe aparatura electrovoice deci...
Darec

Mesajde terapie » Dum Mai 18, 2003 3:12 pm

shtiu despre ce vorbeai... te intrebasem de ultramizer ca apropos..

ok.. dar ultramaximizer-ul de la waves e de gasit prin Romania??.. shi la ce pretz.. ca afara shtiu...

thks..
terapie
Junior Member

Mesajde Darec » Dum Mai 18, 2003 4:25 pm

shtiu despre ce vorbeai... te intrebasem de ultramizer ca apropos..

ok.. dar ultramaximizer-ul de la waves e de gasit prin Romania??.. shi la ce pretz.. ca afara shtiu...

thks..

http://www.avaudiosys.ro
Darec

Mesajde terapie » Lun Mai 19, 2003 8:02 am

Mersi.. bah tati.. da' m-a indoit la pretz... nu-i cam mult????.. :-D
terapie
Junior Member

Mesajde Darec » Mar Mai 20, 2003 12:20 am

Mersi.. bah tati.. da' m-a indoit la pretz... nu-i cam mult????.. :-D

Sincer sa fiu e mult...da' merita :)
Oricum baietii de la Audiosys sunt meserie ai vazut...(ai vazut ce aduc)...si asta nu neaparat ca sunt prieten cu ei...
Darec

GigaStudio

Mesajde d-sound » Mar Mar 23, 2004 5:37 pm

Salutare,

stie careva de unde pot sa fac rost de GigaStudio 3 (free :D ) ?

TX
d-sound
Junior Member

Înapoi la Home Recording