Acordeonul , tambalul , vioara au fost aduse la rang de arta , bineinteles insotite de voci extraordinare. Si cine au facut toate astea ? Tiganii

Vreau sa incep cu preferatii mei. Cu marele acordeonist Faramita Lambru si cu marele cantaret Dona Dumitru Siminica. Titlul acestui subiect nu este intamplator. Mosule te-as intreba este poate una dintre cele mai frumoase melodii lautaresti pe care am ascultat-o eu. Interpretata de cei doi , mai sus mentionati. Versurile sunt de un mare rafinament si finete , o poveste simpla : un barbat pleaca in cautarea nevestii fugita de acasa....si in drumul sau da de un mosh , pe care il intreaba daca nu i-a vazut femeia. Moshul ii raspunde : "aseara pe la o vreme , eu am vazut-o mai vere . era in rosu imbracata si spunea ca nu te-asteapta. am vazut-o la sosea , e frumoasa ca floarea." . Apoi barbatu' il roaga pe mosh ....daca o mai vede pe fata , sa-i spuna ca nu mai poate de dorul ei si sa se intoarca acasa ...pt. ca nu poate trai fara ea.
Cine nu are aceasta melodie sa faca tot posibilul sa o aiba.
Siminica si Lambru au colaborat la o multime de melodii. "Afara e intuneric" , "La salul cel negru" , "Inel de aur " . Din spusele lu' taica'miu am inteles ca erau un cuplu inedit. Lambru era schiop si chior , cu capul balabanit intr-o parte , iar Siminica o titireatza de om. Dar ce voce unica are acest Siminica. Prima data am crezut ca e femeie.
Inca o faza la melodiile lui Siminica , pe care am mai spus-o pe forum. Aproape toate se compun din 3 parti vocale. In prima pauza vocala intervine vioara , iar in a doua acordeonul. Sa ascultati si voi sa vedeti ca asa e.
Nu vreau sa ma mai lungesc cu primul post. Pentru ca si asa o sa va plictisiti de moarte in cazul in care il veti citi.
Revin cu alti preferati d'ai mei , cat de curand.
Sunt curios daca mai asculta cineva lautaresti d'astea. Probabil ca nu. Multi le confunda cu manelele.