Ati vorbit pe aici de ce sa punem pe gratar cand iesim la iarba verde.
Dar daca apare intrebarea : Care gratar, ca l-am uitat (sau nu l-am luat ca-i prea greu de carat, sau ca l-am dat la altcineva si nu l-a mai adus, sau ca cine trebuia sa aduca gratarul n-a mai venit.......).
Totusi ingredientele de fript (carneturile si celelalte) le-am luat.
Binenteles ca putem improviza in functie de imprejurari.
O solutie la indemana oricui este sa nu plecati la iarba verde fara o rola de folie de aluminiu(chiar daca ati luat si gratarul). Orice carne (sau leguma) poate fi invelita in folie si ingropata in jar. Rezultatul este de obicei excelent(am incercat si cu pulpe de pui, si cu peste , si cu ceafa de porc).
Daca sunteti intr-o zona mai "civilizata" si aveti norocul sa gasiti o bucata de tabla ruginita(pe care n-au gasit-o rromii culegatori de fier vechi

), o puteti curata bine de rugina cu nisip(pamant) , spala cu detergent sau sapun si obtineti o plita de calitate rezonabila (cred ca sunt persoane care o sa strambe din nas dar treaba lor, n-au decat sa manance cruditati:D).
Daca sunteti intr-o zona mai salbatica(sa zicem pe la munte) puteti sa faceti un foc mare pe care sa puneti un bolovan mare si plat la incalzit(dupa ce l-ati spalat in prealabil....daca nu aveti prealabil....

). Pe bolovanul respectiv se poate praji un muschi de porc sau de vita, niste pulpe de pui , sau niste carnaciori fara probleme. Poate si mititei dar piatra trebuie sa fie foarte dreapta sa nu plece mititeii la plimbare. Am folosit de multe ori metoda aceasta(mi-e urat sa car in rucsac si gratarul pe langa cort, sac de dormit, haine, haleala etcaetera).
Mai exista si banala tepusa de lemn in care pot fi infipte ca pentru frigarui diverse chestii. O chestie foarte interesanta este sa infigeti in teapa un carnati de casa in lung nu de-a latul, pe care-l crestati ca sa nu se sparga. Dar intotdeauna sa aveti pregatita felia de paine pe care sa scurgeti zeama ce iasa din carneturi.