Dulciuri
oare laptele cald, cu miere, frisca si un pic de scortisoara tot la dulciuri intra?? nu stiu sigur, da e cel mai dulce somnifer, e linistitor si usor de preparat
am carapacea mea, sunt pionier...
"probabil poza ta, din rama ti-ar sopti...stii? nu esti ce-mi doream sa fii" Ion
"probabil poza ta, din rama ti-ar sopti...stii? nu esti ce-mi doream sa fii" Ion
- o_tzestoasa
- Junior Member
- Mesaje: 779
- Membru din: Joi Sep 22, 2005 11:00 am
- Localitate: nicaieri
repede sa nu uit ca de mancat s-o halit. am avut prea multe nuci luate pentru picatzii aia de optulici si nushtiam ce sa fac cu iele si meam amintit ca baietului ii placeau pricomigdalele deci am facut priconuciole din care au mai ramas cele pe care le-am ascuns intr-o cutie desi mi-au iesit fo (cate plm ... 6 ori 12, ba nu 5 ca una tava am ars-o deci 5 ori 12) egal 60 priconuciole deala cam cat podu palmei unui om normal (Mai efeminat asa).
reteta pescuita de pe net era cu 200gr migdale, 200gr zahar si doo albushe + nitica sare. io nush cum e cu gramele astea da am cantarit in manutze si au fo cam 600 de nuci si cam 400 zucher + 3 albuse zdravene.
astea se amesteca pe castron d'ala pe apa fiarta pana te plictisesti si tu si mixeru sau telu porma se pun guguloaie cu o linguritza in tava cu hartie deaia de copt sau unsa (se cam dubleaza dintro linguritza iese o pleasca de 3 ori mai mare). io am mai pus cate o nuca si motz de fason.
acu partea cu coptu ie ca depinde. adica prima tava au iesit arse pe cur, a doua la fel, a treia sau facut scrum si restu' spre normale. oricum nu incercatz sa le mancati calde desi miroase a craciun in casa ca le mai dezlipeste de pe dintz numa picameru dentistului (sau cum ii zice la scula aia de piuie).
oricum eo duar am gustat si (cum au zis si beneficiarii) is mai bune ca alea de la cofetarie.
care unu din beneficiari care imi carcotejte totimpu: ca ce faci ca ces prostiile astea, mia furat juma de tava numa cu d'alea: da ailalta era mai arsa, ia asta cum e, asta parca e mai prajita ...
eniuei e prima si ultima oara cand mai fac dracii deastea desi le place la baietz sash cumpere ca io nam nici un amuzament din sportu asta.
reteta pescuita de pe net era cu 200gr migdale, 200gr zahar si doo albushe + nitica sare. io nush cum e cu gramele astea da am cantarit in manutze si au fo cam 600 de nuci si cam 400 zucher + 3 albuse zdravene.
astea se amesteca pe castron d'ala pe apa fiarta pana te plictisesti si tu si mixeru sau telu porma se pun guguloaie cu o linguritza in tava cu hartie deaia de copt sau unsa (se cam dubleaza dintro linguritza iese o pleasca de 3 ori mai mare). io am mai pus cate o nuca si motz de fason.
acu partea cu coptu ie ca depinde. adica prima tava au iesit arse pe cur, a doua la fel, a treia sau facut scrum si restu' spre normale. oricum nu incercatz sa le mancati calde desi miroase a craciun in casa ca le mai dezlipeste de pe dintz numa picameru dentistului (sau cum ii zice la scula aia de piuie).
oricum eo duar am gustat si (cum au zis si beneficiarii) is mai bune ca alea de la cofetarie.
care unu din beneficiari care imi carcotejte totimpu: ca ce faci ca ces prostiile astea, mia furat juma de tava numa cu d'alea: da ailalta era mai arsa, ia asta cum e, asta parca e mai prajita ...
eniuei e prima si ultima oara cand mai fac dracii deastea desi le place la baietz sash cumpere ca io nam nici un amuzament din sportu asta.
semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
ziceti-mi si mie o cofetarie in care se mai gasesc prajituri ca pe vremea impushcatului.
bravo baixule!
-
marian jan - Mesaje: 2100
- Membru din: Dum Mar 10, 2002 12:00 am
corabioare? n-am mai gasit de mult, ehei....
cartofi mai apar pe ici, pe colo.... ie o patiserie pe stirbei voda coltz cu V. Simion sau cum naiba i-o zice.
In rest, caraimane parca am vazut si d-alea, savarine idem peste tot, amandinele is pe val, altceva?
ps - da' gustu s-o cam schimbat, zic io
iedit, ca uitai de jofre: da, si d-alea.
cartofi mai apar pe ici, pe colo.... ie o patiserie pe stirbei voda coltz cu V. Simion sau cum naiba i-o zice.
In rest, caraimane parca am vazut si d-alea, savarine idem peste tot, amandinele is pe val, altceva?
ps - da' gustu s-o cam schimbat, zic io
iedit, ca uitai de jofre: da, si d-alea.
sa-mi amintiti voi, ca io sigur uit
-
Djinn - Mesaje: 4332
- Membru din: Lun Noi 15, 2004 12:00 am
se mai gasesc prajituri ca pe vremea impushcatului
seringa, ia zii bre paleta variata de prajituri care se gasea pe vremea inpujcatului ca zau sunt curios, macar asa ca punt de reper
If you want to be a hippie, put a flower in your peepee
-
eyewitness - Mesaje: 19220
- Membru din: Lun Aug 05, 2002 11:00 pm
paleta variata de prajituri: buturugi, profiteruale, albacazapada (si cu cacaua de ierea, tot asa ii zicea), crantz, diplomat, oradoijpe;
alivenci, pualenbrau, puifriptz tavalitz in unt - sau astea-s din alta carte, nu ie bine
multe mah, nu le mai tziu minte (da' ideea ie ca nu erau o inventzie a regimului, de atunci - sau poate numa unele)
alivenci, pualenbrau, puifriptz tavalitz in unt - sau astea-s din alta carte, nu ie bine
multe mah, nu le mai tziu minte (da' ideea ie ca nu erau o inventzie a regimului, de atunci - sau poate numa unele)
"... deasupra-i cer de stele" si legea morala din mine
- kant emir
- Mesaje: 9782
- Membru din: Joi Noi 18, 2004 12:00 am
kante mire, chiar m-aj fi mirat sa ratezi tu tredu asta, ma-ntreb insa cum dracu nu l-ai descoperit pana acu
alea cu cioco au disparut treptat ramanand prin 85 duar unele cu creme ciudate, colorate, de ti se facea gura punga, cam cum se face acu dupa un valea calugareasca. la inceputuri ierea de tuate, puate chiar mai multe ca acu, da treptat au disparut, a venit apa si le-a loat precum podu de piatra
alea cu cioco au disparut treptat ramanand prin 85 duar unele cu creme ciudate, colorate, de ti se facea gura punga, cam cum se face acu dupa un valea calugareasca. la inceputuri ierea de tuate, puate chiar mai multe ca acu, da treptat au disparut, a venit apa si le-a loat precum podu de piatra
If you want to be a hippie, put a flower in your peepee
-
eyewitness - Mesaje: 19220
- Membru din: Lun Aug 05, 2002 11:00 pm
- nu peste tot: la mine in urbe s-a deschis prin 86 o cofetarie (mai asea, de lucs) unde gaseai prajituri ok, la pretzuri mai mari decat in celelate (daca peste tot pretul mediu era de 5-6 lei, acolo era de 10-12; e drept, erau si mai bune, dar si mai mari) cofetarii.alea cu cioco au disparut treptat ramanand prin 85 duar unele cu creme ciudate, colorate, de ti se facea gura punga,
si creca am mai postat pe treadu ista
"... deasupra-i cer de stele" si legea morala din mine
- kant emir
- Mesaje: 9782
- Membru din: Joi Noi 18, 2004 12:00 am
asa era si in bukale la bucuresti, inter si creca si la capsha da' seringa poate se referea la cofetariile de cartier nu la alea jmekere unde stateai o ora sa prinzi loc la masa sa haleshti un profiterol.
la bucuresti faceau si dobosh da' la astea de carter erau cremoasele alea cu roz si vernil de care zice aiu.
la bucuresti faceau si dobosh da' la astea de carter erau cremoasele alea cu roz si vernil de care zice aiu.
semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
am o nelamurire...cum li se zice la prajiturile alea cu multa spuma din capsuni si oua batute intre doua foi ca alea de la placinta de mere. stiu ca aveau un nume dubios.
cand eram si eu tanara mergeam zilnic la cofetarie pe la mine prin moldova:) si-mi luam tort cuib, ora 12, amandine, tort diplomat, negrese, alba ca zapada. in rest nu suport alte prajituri. singurele care mi-au iesit si mie au fost alcazarele.da m-am jurat ca nu mai incerc a doua oara.mult prea multa munca la ele.
cand eram si eu tanara mergeam zilnic la cofetarie pe la mine prin moldova:) si-mi luam tort cuib, ora 12, amandine, tort diplomat, negrese, alba ca zapada. in rest nu suport alte prajituri. singurele care mi-au iesit si mie au fost alcazarele.da m-am jurat ca nu mai incerc a doua oara.mult prea multa munca la ele.
Some people are like Slinkies...not really good for anything, but you still can't help but smile when you see one tumble down the stairs.
-
Crazy Babe - Mesaje: 722
- Membru din: Vin Dec 13, 2002 12:00 am
cand erai tu tanara, dat fiind ca acu ai doozeci si rebeliunea fu prin optzeshnoo ai prins fix apogeului marelui nimic.
plus ca la matale in moldova e zona defavorizata de soarta naturii, rusilor, cernobilului si a ploii care vine "de la rushi". asa ca ma indoiesc de la a treia vertebra ca ce se gasea acolo acele prajituri conform celor din normativele neoficiale antebelice.
da' stii cum e, cand esti mic, totul e chic, noua ne placeau prafurile alea chimice de se chemau citronada turist si batoanele jandarm umplute cu niste chestii asemanatoare cacatului de dobermann.
diplomatul era si el realizabil dar nu multe cofetarii se bagau sa il faca, frisca de atunci era din smantana si se ingalbenea si acrea urjent.
alcazare = cacao, nuci, indiene = cacao, frishca ... hmmm (indiene mai gaseam pe la mare dar erau departe de ceea ce contine reteta originala)
aaa, (h)alba ca zapada te crez ca e facuta din mai nimic plus amoniac, dar pe la bukale nu se obisnuia, e prajitura considerata "de casa".
negrese = muuulta cacao si alte asemenea ... si idem, sunt ambele prajituri "de casa" nicidecum ce gandesc eu ca gasesc la cofetarie. sau gaseam in liceu pana in 89.
inseamna CA COfetariile moldoveneshti era raiu pe pamant bre, brava voo
plus ca la matale in moldova e zona defavorizata de soarta naturii, rusilor, cernobilului si a ploii care vine "de la rushi". asa ca ma indoiesc de la a treia vertebra ca ce se gasea acolo acele prajituri conform celor din normativele neoficiale antebelice.
da' stii cum e, cand esti mic, totul e chic, noua ne placeau prafurile alea chimice de se chemau citronada turist si batoanele jandarm umplute cu niste chestii asemanatoare cacatului de dobermann.
diplomatul era si el realizabil dar nu multe cofetarii se bagau sa il faca, frisca de atunci era din smantana si se ingalbenea si acrea urjent.
alcazare = cacao, nuci, indiene = cacao, frishca ... hmmm (indiene mai gaseam pe la mare dar erau departe de ceea ce contine reteta originala)
aaa, (h)alba ca zapada te crez ca e facuta din mai nimic plus amoniac, dar pe la bukale nu se obisnuia, e prajitura considerata "de casa".
negrese = muuulta cacao si alte asemenea ... si idem, sunt ambele prajituri "de casa" nicidecum ce gandesc eu ca gasesc la cofetarie. sau gaseam in liceu pana in 89.
inseamna CA COfetariile moldoveneshti era raiu pe pamant bre, brava voo
semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
deci va multumex pentru raspunsuri.nici nu stiu la care sa ma duc acu'.nush' ce m as face fara voi.
bravo baixule!
-
marian jan - Mesaje: 2100
- Membru din: Dum Mar 10, 2002 12:00 am
pei da bre,recunox,ca a inceput ficatu sa nu mai acepte d'astea de piatza trapezului dupa 4 gionturi,vrea d'alea bune bune
bravo baixule!
-
marian jan - Mesaje: 2100
- Membru din: Dum Mar 10, 2002 12:00 am
de ce nutz faci?
bune bune acu in afara de capsha, coloane si boema nu mai stiu decat ratacite pin cartier (in baneasa de exemplu stiu doo care fac frishca d'aia buna si tofeluri). ah si pe fane babanu langa circa 8, da am uitat cum o cheama pe cofetarie.
scoate tu nasu din casa si umbla ca sunt. sau fatz
bune bune acu in afara de capsha, coloane si boema nu mai stiu decat ratacite pin cartier (in baneasa de exemplu stiu doo care fac frishca d'aia buna si tofeluri). ah si pe fane babanu langa circa 8, da am uitat cum o cheama pe cofetarie.
scoate tu nasu din casa si umbla ca sunt. sau fatz
semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
deci aia de la baneasa ie cacatuare de buna,in sensu ca daca vb de aia amandoi.deci in sensu ca daca nam timp nu poci sa fac.de ex ieri miam facut 2 oo ochiuri si tuata lumea ma intrebat ca ce am facut atata timp acas.
bravo baixule!
-
marian jan - Mesaje: 2100
- Membru din: Dum Mar 10, 2002 12:00 am
eyewitness scrie:alea cu cioco au disparut treptat ramanand prin 85 duar unele cu creme ciudate, colorate, de ti se facea gura punga
bre, deci la noi in Ctza parca inca mai ierea cevashilea prajituri cu ciocolata, ca stateam in zona veche, taman langa cofetaria Palace care tinea de hotelu cu acelasi nume... deci poate d-aia. Si ierea si cataife care acu nu prea mai vaz.... sau daca vaz si gust ie najpa ca are frisca d-aia artificiala cu gust de freon.
Dar da, am mancat si d-alea cu roz si vernil si blatu tare ca piatra iute ca sageata. Ma mir ca mai traiesc
sa-mi amintiti voi, ca io sigur uit
-
Djinn - Mesaje: 4332
- Membru din: Lun Noi 15, 2004 12:00 am
na ca nu stiu unde sa pun pasca mea de anu asta asa ca o pun acilea.
pasca mea de anu asta
mai intai am dezghetzat foitajul congelat, l-am taiat rotund dupa tava si l-am pus (in tava).
porma am pus branzica de vaci proaspata de la baba de pe strada (creca cam doo sute de grame sau unpic mai mult), 3 oo, stafide, o mana de zahar, smochine taiate marunt si esenta de rom, toate la castron si am amestecat.
am pus pe foaie (in tava), am tras marginile peste placinta (din tava) si am mai adaugat o cruce facuta din resturi de aluat care mi s-a lipit atat de maini cat si de masa drept care m-am uns cu ulei (pe maini) si porma am strigat dupa ajutor.
in final am presarat pe aluat zahar brun si am pus treaba asta la cuptor. va asigur ca o sa iasa ceva bun (doamne-ajuta).
edit ca uitai. inainte sa pun maglavaisu de branza pe aluat am pus (pe aluat) cateva mere rase.
pasca mea de anu asta
mai intai am dezghetzat foitajul congelat, l-am taiat rotund dupa tava si l-am pus (in tava).
porma am pus branzica de vaci proaspata de la baba de pe strada (creca cam doo sute de grame sau unpic mai mult), 3 oo, stafide, o mana de zahar, smochine taiate marunt si esenta de rom, toate la castron si am amestecat.
am pus pe foaie (in tava), am tras marginile peste placinta (din tava) si am mai adaugat o cruce facuta din resturi de aluat care mi s-a lipit atat de maini cat si de masa drept care m-am uns cu ulei (pe maini) si porma am strigat dupa ajutor.
in final am presarat pe aluat zahar brun si am pus treaba asta la cuptor. va asigur ca o sa iasa ceva bun (doamne-ajuta).
edit ca uitai. inainte sa pun maglavaisu de branza pe aluat am pus (pe aluat) cateva mere rase.
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
Ma gandeam s-o pun la mancaruri de sarbatori, da o pun langa a ta.
Pasca mea de anul asta este cea din poze. am umplut-o cu o chestie preparata astfel:
am batut doua albusuri spuma cu vreo trei linguri de zahar, niste vanilie si putina scortisoara (la scortisoara se poate renunta). Am amestecat treaba asta cu doua feluri de branza dulce si cu urda (de fapt Ricotta) – in total vreo 600 gr, am adaugat doua-trei lingurite de gris si niste stafide.
Pasca se umple cu ce ramane din umplutura dupa ‘degustari’ repetate si devastatoare si se unge cu ou batut, nu inainte de a i se atasa cruciulitele de rigoare.
Maine o sa fac poze cu ea dupa ce o tai
off, hai ca pun poznele mai tarziu ca-s prea mari
Pasca mea de anul asta este cea din poze. am umplut-o cu o chestie preparata astfel:
am batut doua albusuri spuma cu vreo trei linguri de zahar, niste vanilie si putina scortisoara (la scortisoara se poate renunta). Am amestecat treaba asta cu doua feluri de branza dulce si cu urda (de fapt Ricotta) – in total vreo 600 gr, am adaugat doua-trei lingurite de gris si niste stafide.
Pasca se umple cu ce ramane din umplutura dupa ‘degustari’ repetate si devastatoare si se unge cu ou batut, nu inainte de a i se atasa cruciulitele de rigoare.
Maine o sa fac poze cu ea dupa ce o tai
off, hai ca pun poznele mai tarziu ca-s prea mari
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
............................
- sin ella
- Mesaje: 2033
- Membru din: Vin Noi 26, 2004 12:00 pm
- Localitate: pe alt forum
sin ella scrie:(la scortisoara se poate renunta).
nuuuu, scortisoara is za best da' pasca cu scortisoara n-am mancat niciodata.
Frumoasa pasca ta.
Si-acu sa ma laud si io cu ce-am facut in Vinerea Mare
Dulceata de coji de portocale
Se ia reteta de coji de portocale confiate pe care mi-a dat-o gaga pe acest tred (sarumana ), se executa si se constata ca nu e tocmai bine, ca aia zice sa nu se fiarba prea mult si sa nu se lege prea tare, ceea ce a dus la neste coji de portocale cu suc dulce plus cacantitatile nu prea erau ok... drept care se adapteaza (i.e. se scoate dulceata din borcane, se pune la loc pe foc, cu inca 1 kg de zahar transformat in sirop si se mai fierbe pana ce, in sfarsit, obtinem dulceata adevarata).
Asadar, reteta adaptata:
500 g coji de portocale
1 kg zahar
zeama de la o lamaie mare (cica 50 ml, ma rog)
Cojile de portocale, pe care daca n-am avut fro nunta, ceva, tre sa le strangem pe parcursul a mai mult timp, deci se tin la congelator pana se aduna, se dezgheata, se spala in niste ape, se curata pe cat posibil de partea alba (nu foarte tare, totusi) si se taie cubulete.
Dat fiind ca acu ie cam ude si oricum n-avem timp azi sa facem si dulceata se usuca in cuptior (da' nu de tot), in tava tapetata cu hartie pt. copt. Apoi se lasa cu tot cu hartie sa se raceasca, se infasoara in aceeasi hartie (cam ca o punguta) si se pune la frigider pentru o executie ulterioara.
Odata gasite niste ore libere, se face siropul din zahar+700 ml apa (nush de ce 700, da' ma rog...) apoi, cand da in clocot, se pun cojile de portocala. Se amesteca si se fierbe la foc mic pana cand se inmoaie si se lasa si la fund. Se pune zeama de lamaie si se mai fierbe o vreme, pana se leaga. Ideea e sa se patrunda bine cojile cu sirop.
Si cam atat.
A iesit foarte buna
ps - na si poza
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
sa-mi amintiti voi, ca io sigur uit
-
Djinn - Mesaje: 4332
- Membru din: Lun Noi 15, 2004 12:00 am
choco - help!
Care sunt cele mai bune ciocolate grecesti (ce marci, adica)? Sunt sigura ca au fost destul de multi fanclubi in Grecia si sunt si mai sigura ca majoritatea oamenilor sunt chocoholici
Mie imi plac cel mai mult ciocolatele fara umplutura, dark, cu lapte...Eventual, pot avea ceva alune prajite, dar nu intregi, ci bucatele mici.
Mie imi plac cel mai mult ciocolatele fara umplutura, dark, cu lapte...Eventual, pot avea ceva alune prajite, dar nu intregi, ci bucatele mici.
- isabo
- Junior Member
- Mesaje: 50
- Membru din: Sâm Iul 03, 2004 6:27 pm
- Localitate: Romania
solaris scrie:Stie cineva daca a supravietuit pe undeva ciucalata comunista Roll Grill?
Arata cam ca un tub de ruj XXL invelit in celofan cu picatele galbene: un fel de miez de joffre in crusta de crantz apoi strat de ciocolata neagra cu rom, 1,65 lei pe stil stra-vechi. Nu am mai intalnit-o in post-comunism.
Of, Doamne, in sfirsit un soul mate! Mi-aduc aminte cind adunam 5 lei ma duceam repede si imi luam 3 roll grill, bunatatea de pe lume!
Nu mai stiu unde se faceau, dar erau grozave.
- Fortuna
- Junior Member
- Mesaje: 1
- Membru din: Dum Noi 15, 2009 9:03 am
- Localitate: Romania
Înapoi la Mancaruri si Bauturi. Restaurante
Cine este conectat
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator