Supe si ciorbe
Soupe de creme de trompette des morts
Din categoria experimente in premiera
Un pachet de trompete din concelator(gata fierte), dezgetat intr-o oala cu apa fierbinte.
Doua linguri de legume (ceapa, varza, morcovi, patrunjei, ardei, si etcetera)conservate de maicamea dupa o reteta pe care no stiu.
Pus toate acestea intr-un vas si pasat bine cu mixeru
Intr-o oala am calit o ceapa mai mare taiata nu foarte fin, am adaugat niste busuioc uscat, sare piper.
Cand o fost gata ceapa am stins cu pasta de ciuperci la care am adaugat si apa(nu stiu de ce nu am pus vin da parca mi so parut nepotrivit) ca sa poata sa mai fiarba.
Cand o fost fiarta bine ceapa, nu m-am putut abtine sa nu pun si ceva carne, adica niste cubulete de salam prajite.
Am finalizat cu niste praf de bors, usturoi zdrobit, si sarea si piperul necesare.
Mancata cu nelipsita smantana si cu paine prajita crocanta.
pentru persoanele simandicuoase sar putea sa deranjeze culoarea maro inchis spre negru:D
Un pachet de trompete din concelator(gata fierte), dezgetat intr-o oala cu apa fierbinte.
Doua linguri de legume (ceapa, varza, morcovi, patrunjei, ardei, si etcetera)conservate de maicamea dupa o reteta pe care no stiu.
Pus toate acestea intr-un vas si pasat bine cu mixeru
Intr-o oala am calit o ceapa mai mare taiata nu foarte fin, am adaugat niste busuioc uscat, sare piper.
Cand o fost gata ceapa am stins cu pasta de ciuperci la care am adaugat si apa(nu stiu de ce nu am pus vin da parca mi so parut nepotrivit) ca sa poata sa mai fiarba.
Cand o fost fiarta bine ceapa, nu m-am putut abtine sa nu pun si ceva carne, adica niste cubulete de salam prajite.
Am finalizat cu niste praf de bors, usturoi zdrobit, si sarea si piperul necesare.
Mancata cu nelipsita smantana si cu paine prajita crocanta.
pentru persoanele simandicuoase sar putea sa deranjeze culoarea maro inchis spre negru:D
mare e gradina domnului da multi o sarit parleazul
-
jeorj - Junior Member
- Mesaje: 1138
- Membru din: Joi Ian 20, 2005 12:00 am
Supa din piure de praz
Reteta din Sanda Marin, umpic modificata (ca sa stiti ca nu-mi apartine, in caz ca nu va place )
Se iau:
- 2 legaturi praz
- vreo 3-4 cescute lapte
- sare, piper
- niste linguri smantana
- supa de carne/zarzavat - fro 2 litri
si se purcede astfel:
Se curata prazul si se taie rondele subtiri. Se prajeste umpic, pana se inmoaie (fara a se ingalbeni), apoi se stinge cu laptic si se innabusa fro 15 minute (scria in carte) sau mai multe (cum am facut eu). Dupe care se trece prin sita, se toarna dasupra supa de carne/zarzavat si se mai da in fro doo clocote. Se drege cu smantana si asta e. Eu o servesc cu mult patrunjel tocat dasupra si cu branza
Se iau:
- 2 legaturi praz
- vreo 3-4 cescute lapte
- sare, piper
- niste linguri smantana
- supa de carne/zarzavat - fro 2 litri
si se purcede astfel:
Se curata prazul si se taie rondele subtiri. Se prajeste umpic, pana se inmoaie (fara a se ingalbeni), apoi se stinge cu laptic si se innabusa fro 15 minute (scria in carte) sau mai multe (cum am facut eu). Dupe care se trece prin sita, se toarna dasupra supa de carne/zarzavat si se mai da in fro doo clocote. Se drege cu smantana si asta e. Eu o servesc cu mult patrunjel tocat dasupra si cu branza
sa-mi amintiti voi, ca io sigur uit
-
Djinn - Mesaje: 4332
- Membru din: Lun Noi 15, 2004 12:00 am
sper sa nu uit nimic din ce am introdus in superciorba de purcel.
binentzeles ca initial s-au pus la fert niste coaste proaspat decongelate de purcelush si o felie de slana afumata de gust pe care am scos-o la final.
dupa o vreme in oala s-au adaugat: ceapa, morcov, tzelina, fasole verde, ardei gras, un sfert de varza mica, jumatate de borcan de zarzavat de ciorba (rosii, albitura, telina, verdeata, ardei, ceapa).
dupa ce timpul estimat de ferbere a legumelor a fost cel dorit am mai pus cartofi si am dres iarasi ciorba cu: tarhon, leustean uscat, boia dulce.
cand gateala dadea miresme ametitoare i-am mai adaugat paste scurte (stelutze) si cu doo minute inainte sa sting focul o conserva de fasole boabe si inca o tzara de otzet de tarhon.
pohta mare
edit: uitasem de varaza
binentzeles ca initial s-au pus la fert niste coaste proaspat decongelate de purcelush si o felie de slana afumata de gust pe care am scos-o la final.
dupa o vreme in oala s-au adaugat: ceapa, morcov, tzelina, fasole verde, ardei gras, un sfert de varza mica, jumatate de borcan de zarzavat de ciorba (rosii, albitura, telina, verdeata, ardei, ceapa).
dupa ce timpul estimat de ferbere a legumelor a fost cel dorit am mai pus cartofi si am dres iarasi ciorba cu: tarhon, leustean uscat, boia dulce.
cand gateala dadea miresme ametitoare i-am mai adaugat paste scurte (stelutze) si cu doo minute inainte sa sting focul o conserva de fasole boabe si inca o tzara de otzet de tarhon.
pohta mare
edit: uitasem de varaza
semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
Bors de purcel
Ca sa moara keshu habar nu am ce cantitate de oase de purcel cu carne pe ele am pus la fiert. Am mai adaugat: ceapa, praz, un rest de varza, morcov, tzelina, ardei gras, pastarnac si spre finalul fiertului mazare (din cutie), jumate de conserva de cuburi de rosii, un kil de borsh si la final am dres cu oo batute cu smantana si am aromat cu leustean.
Tom yum sumthin'
In apa am pus un pachet de fructe de mare congelate, galanga, frunze de lamaitza (nush cum plm se traduce planta aia, lemon leaves) si lemon grass. Am mai pus praf de ardei iutzi amestecat cu praf de crevetzi, juma de cutie de rosii tocate si, la final taitzei de orez si umpic de ulei. Si gata. Desfunda garantat orice nas
Ca sa moara keshu habar nu am ce cantitate de oase de purcel cu carne pe ele am pus la fiert. Am mai adaugat: ceapa, praz, un rest de varza, morcov, tzelina, ardei gras, pastarnac si spre finalul fiertului mazare (din cutie), jumate de conserva de cuburi de rosii, un kil de borsh si la final am dres cu oo batute cu smantana si am aromat cu leustean.
Tom yum sumthin'
In apa am pus un pachet de fructe de mare congelate, galanga, frunze de lamaitza (nush cum plm se traduce planta aia, lemon leaves) si lemon grass. Am mai pus praf de ardei iutzi amestecat cu praf de crevetzi, juma de cutie de rosii tocate si, la final taitzei de orez si umpic de ulei. Si gata. Desfunda garantat orice nas
semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
Tom yum sumthin'
da-ti-as pe tronpeta ca mi-ai facut pohta de am unplut galeata cu saliva
ps: tom yam kum
If you want to be a hippie, put a flower in your peepee
-
eyewitness - Mesaje: 19220
- Membru din: Lun Aug 05, 2002 11:00 pm
la cate retete am citit aici, mi s-a facut pofta de ciorbele facute de mama.dar cum nu am vazut in nici unul din posturi, zic si eu de ciorba de urechiusi( niste ciuperci micutze,de culoare galben inchis, in caz ca nu stiati), pe care o pregatea cel mai bine mamaie-mea . numa' ca nu stiu cum se face ca sa va dau reteta.dar stiu ca intotdeauna se mananca imediat dupa pregatire,ca ,a doua zi nu mai are acelasi gust buuuuuuuuun. daca are cineva reteta,poate sa o expuna...
si inca un nume... la bunica-mea se numeste "nacreala" si e un fel de bors de vara care se poate manca rece sau cald. nu contine carne de nici un fel,ci foarte multe legume si zarzavaturi si e dres doar cu smantana (daca nu e post).
si inca un nume... la bunica-mea se numeste "nacreala" si e un fel de bors de vara care se poate manca rece sau cald. nu contine carne de nici un fel,ci foarte multe legume si zarzavaturi si e dres doar cu smantana (daca nu e post).
Zâmbetul este o lumina ce se arata la fereastra chipului si vesteste ca inima e acasa.
-
BLACK_MOON - Junior Member
- Mesaje: 38
- Membru din: Dum Ian 15, 2006 12:00 am
"Saramura" de piu
Deci se prajesc pe gratar niste bucati de galinacee (pulpe dezosate) si se coc ardei gras. Se pune la fiert apa cu morcov, tzelina, ceapa, puiul la gratar taiat fashii si ardeii grasi copti, curatati si cubulitzi.
Cand mai e numai vreo jumatate de ora de fiert se pune o cutie de rosii in bulion (sau rosii proaspete care are) iar dupa ce s-a stins focul se aromeaza cu frunze de patrunjel.
Deci se prajesc pe gratar niste bucati de galinacee (pulpe dezosate) si se coc ardei gras. Se pune la fiert apa cu morcov, tzelina, ceapa, puiul la gratar taiat fashii si ardeii grasi copti, curatati si cubulitzi.
Cand mai e numai vreo jumatate de ora de fiert se pune o cutie de rosii in bulion (sau rosii proaspete care are) iar dupa ce s-a stins focul se aromeaza cu frunze de patrunjel.
semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
Din motive de lene de a curata gratarul, de stomac chinuit si nerabdator si inspirata de reteta lu’ gaga am executat urmatorul produs derivat:
Se pun la fiert in apa cu sare urmatoarele: ceapa, morcovi, telina, praz, radacina de patrunjel, niste felii de rosii de prin frigider, un buchetel de conopida si niste ardei gras taiat feliute transparente. Se adauga imediat un catelus de usturoi pisat, o foita de dafin si niste firicele de tarhon plus mult piperus. Se lasa sa fiarba. Cand e fiert zarzavatul se adauga vreo doua linguri de orez si suc de rosii (am cumparat suc de rosii din ala de baut ca e dres cumva si are un gust mai bun decat pasta de rosii), iar pe la sfarsit se adauga niste feliute de piept de pui prajite inainte la foc iute in foarte-foarte putin ulei de masline. Gata. Nu exagerati cu piperul mai ales daca sunteti alergici!
Bineinteles ca puteti sa pisati zarzavatul cand e fiert si (eventual) sa ingrosati maclavaisul cu putina faina, iar apoi sa puneti orezul gata fiert si pieptul de pui ca sa obtineti o supa crema de legume. Sau nu.
edit pentru pacha:
http://www.fanclub.ro/showpost.php?p=225893&postcount=65
http://www.fanclub.ro/showpost.php?p=265066&postcount=74
http://www.fanclub.ro/showpost.php?p=381181&postcount=103
http://www.fanclub.ro/showpost.php?p=407620&postcount=106
http://www.fanclub.ro/showpost.php?p=407626&postcount=107
http://www.fanclub.ro/showpost.php?p=409439&postcount=111
http://www.fanclub.ro/showpost.php?p=433720&postcount=121 fara carne
http://www.fanclub.ro/showpost.php?p=453080&postcount=123
lista de ciorbite fara carne numai de pe threadul asta. ca sa nu zici ca suntem rele
Se pun la fiert in apa cu sare urmatoarele: ceapa, morcovi, telina, praz, radacina de patrunjel, niste felii de rosii de prin frigider, un buchetel de conopida si niste ardei gras taiat feliute transparente. Se adauga imediat un catelus de usturoi pisat, o foita de dafin si niste firicele de tarhon plus mult piperus. Se lasa sa fiarba. Cand e fiert zarzavatul se adauga vreo doua linguri de orez si suc de rosii (am cumparat suc de rosii din ala de baut ca e dres cumva si are un gust mai bun decat pasta de rosii), iar pe la sfarsit se adauga niste feliute de piept de pui prajite inainte la foc iute in foarte-foarte putin ulei de masline. Gata. Nu exagerati cu piperul mai ales daca sunteti alergici!
Bineinteles ca puteti sa pisati zarzavatul cand e fiert si (eventual) sa ingrosati maclavaisul cu putina faina, iar apoi sa puneti orezul gata fiert si pieptul de pui ca sa obtineti o supa crema de legume. Sau nu.
edit pentru pacha:
http://www.fanclub.ro/showpost.php?p=225893&postcount=65
http://www.fanclub.ro/showpost.php?p=265066&postcount=74
http://www.fanclub.ro/showpost.php?p=381181&postcount=103
http://www.fanclub.ro/showpost.php?p=407620&postcount=106
http://www.fanclub.ro/showpost.php?p=407626&postcount=107
http://www.fanclub.ro/showpost.php?p=409439&postcount=111
http://www.fanclub.ro/showpost.php?p=433720&postcount=121 fara carne
http://www.fanclub.ro/showpost.php?p=453080&postcount=123
lista de ciorbite fara carne numai de pe threadul asta. ca sa nu zici ca suntem rele
............................
- sin ella
- Mesaje: 2033
- Membru din: Vin Noi 26, 2004 12:00 pm
- Localitate: pe alt forum
Da pacha, cum zice sinela, daca ai si putin ulei de masline si mai pui multa verdeatza la final iese buna (am io pe undeva pe aci asa ceva ii ziceam "oala cu vitamine")
La reteta de "saramura" am uitat sa va zic si de unul-doi ardei iutzi din otzet.
Pacha: mai poti face supa de rosii cu orez, e f buna.
La reteta de "saramura" am uitat sa va zic si de unul-doi ardei iutzi din otzet.
Pacha: mai poti face supa de rosii cu orez, e f buna.
semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
Supica de rosii cu carne de curcan (pacha daca scoti carnea din reteta e perfecta pt tine).
Deci presupunem ca s-a facut un pilaf din carne de curcan si s-a pastrat o parte din carnita care s-a taiat cubulete.
S-au tocat cat de marunt a putut bucatarul (sau robotul de bucatarie) urmatoarele: o ceapa, un morcov, un ardei gras, o bucata de telina.
S-au calit toate cu ceva sare in ulei.
S-a acoperit cu apa si s-au lasat sa fiarba. Intre timp s-au pasat doua borcane de 800g de rosii in bulion si cand zarzavatul era oarecum inmuiat s-au pus deasupra. Se mai drege de sare si piper si spre final se adauga carnea si paste fainoase micute.
Gata
Deci presupunem ca s-a facut un pilaf din carne de curcan si s-a pastrat o parte din carnita care s-a taiat cubulete.
S-au tocat cat de marunt a putut bucatarul (sau robotul de bucatarie) urmatoarele: o ceapa, un morcov, un ardei gras, o bucata de telina.
S-au calit toate cu ceva sare in ulei.
S-a acoperit cu apa si s-au lasat sa fiarba. Intre timp s-au pasat doua borcane de 800g de rosii in bulion si cand zarzavatul era oarecum inmuiat s-au pus deasupra. Se mai drege de sare si piper si spre final se adauga carnea si paste fainoase micute.
Gata
semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
sambata am facut o zama de foale, adica in traducere libera ciorba de burta:D
care o sunat cam asa:
un pachet de burta congelata lasata peste noapte la decongelat
una bucata rasol de vita. normal as fi luat genunchi de vita da cum n-am gasit m-am multumit si cu rasolu si bine am facut
leam pus la fiert intr-o uala si m-am instalat gospodareste in fata calculatorului la vizionat vreo doua, trei filme.
cand so gatat filmele am luat oala de pe foc (din cand in cand am mai verificat-o sa mai adaug apa)
burta era aproape fiarta iar rasolu rasfirat prin oala. am scos carnurile (si oasele )si le-am lasat un pic la racit
cand s-o putut, am taiat burta feliute subtiri(taitei) si am pus-o din nou in oala, impreuna cu doi morcovi, doi patrunjei, o bucata dintr-o tzelina(ca era mare telina) si o ceapa, si am completat oala cu apa
cand o fiert legumele, le-am scos si am mai adaugat niste gogosari in otet(nu stiu cat otet era acolo ca parca era compot de gogosari, asa era de dulce zeama), si niste zeama de la ardei iuti in otet(asta era intradevar acra si iute). a urmat dresul cu doua galbanuse de ou, apoi sucu de la o lamaie, sarea, piperul si gata. pentru culoare am turnat si niste ulei de masline ca sa se vada bulinele alea de grasime . In farfurie am mai adaugat mujdei si smantana, plus ardeii iuti acri (am fost inspirat sa cumpar desi ma temeam ca nu ie ce trebuie)
carnea de rasol si legumele le-am pus deoparte pentru o salata de biof la care ii vine randu azi, can restu wikendului nam mai facut nica, decat ca mam machit in mod sistematic. ca sa ma pot drege apoi cu ciorba:D
care o sunat cam asa:
un pachet de burta congelata lasata peste noapte la decongelat
una bucata rasol de vita. normal as fi luat genunchi de vita da cum n-am gasit m-am multumit si cu rasolu si bine am facut
leam pus la fiert intr-o uala si m-am instalat gospodareste in fata calculatorului la vizionat vreo doua, trei filme.
cand so gatat filmele am luat oala de pe foc (din cand in cand am mai verificat-o sa mai adaug apa)
burta era aproape fiarta iar rasolu rasfirat prin oala. am scos carnurile (si oasele )si le-am lasat un pic la racit
cand s-o putut, am taiat burta feliute subtiri(taitei) si am pus-o din nou in oala, impreuna cu doi morcovi, doi patrunjei, o bucata dintr-o tzelina(ca era mare telina) si o ceapa, si am completat oala cu apa
cand o fiert legumele, le-am scos si am mai adaugat niste gogosari in otet(nu stiu cat otet era acolo ca parca era compot de gogosari, asa era de dulce zeama), si niste zeama de la ardei iuti in otet(asta era intradevar acra si iute). a urmat dresul cu doua galbanuse de ou, apoi sucu de la o lamaie, sarea, piperul si gata. pentru culoare am turnat si niste ulei de masline ca sa se vada bulinele alea de grasime . In farfurie am mai adaugat mujdei si smantana, plus ardeii iuti acri (am fost inspirat sa cumpar desi ma temeam ca nu ie ce trebuie)
carnea de rasol si legumele le-am pus deoparte pentru o salata de biof la care ii vine randu azi, can restu wikendului nam mai facut nica, decat ca mam machit in mod sistematic. ca sa ma pot drege apoi cu ciorba:D
mare e gradina domnului da multi o sarit parleazul
-
jeorj - Junior Member
- Mesaje: 1138
- Membru din: Joi Ian 20, 2005 12:00 am
de cand imi programesc una ciorba de burta deaia
gigiele, la mine tehnologia difera numa unpic (si io prefer jenunchiu lu vaca si in lipsa tot la rasol apelez).
diferentze:
legumele le pun la fiert odata cu carnea.
dreg dupa ce e totul gata cu galbenusele amestecate cu smantana si dupa ce sting focu pun si usturoiu in oala (daca is oaspeti la masa, daca e ciorba casei nu il pun).
pentru "fatza" nu pun oloi deasupra ci rad un morcov pe razatoarea mica, il prajesc bine in putin ulei pe care il strecor in final in ciorba (vazui asta la un bucatar de la o crajma).
pentru ca ai mei voiau ciorba de verishuare si io de loboda am facut ciorba de loboda cu perisoare dupa cum urmeaza:
legumele de supa tocate mic (morcov, telina, albitura, tulpini de telina, doo frunze de varza alba) calite in ulei, cu sarea de rigoare.
pus apa si lasat sa fiarba pana am intocmit perisoarele din:
carne tocata, ceapa, morcov, orez, oregano proaspat.
pus perisoarele in oala, lasat sa fiarba, tocat 10 legaturici de loboda.
cand era totu aproape gata pus loboda, dupa 10 minute acrit cu zeama de varza si in final pus leustean. cei trei degustatori au dat nota maxima
gigiele, la mine tehnologia difera numa unpic (si io prefer jenunchiu lu vaca si in lipsa tot la rasol apelez).
diferentze:
legumele le pun la fiert odata cu carnea.
dreg dupa ce e totul gata cu galbenusele amestecate cu smantana si dupa ce sting focu pun si usturoiu in oala (daca is oaspeti la masa, daca e ciorba casei nu il pun).
pentru "fatza" nu pun oloi deasupra ci rad un morcov pe razatoarea mica, il prajesc bine in putin ulei pe care il strecor in final in ciorba (vazui asta la un bucatar de la o crajma).
pentru ca ai mei voiau ciorba de verishuare si io de loboda am facut ciorba de loboda cu perisoare dupa cum urmeaza:
legumele de supa tocate mic (morcov, telina, albitura, tulpini de telina, doo frunze de varza alba) calite in ulei, cu sarea de rigoare.
pus apa si lasat sa fiarba pana am intocmit perisoarele din:
carne tocata, ceapa, morcov, orez, oregano proaspat.
pus perisoarele in oala, lasat sa fiarba, tocat 10 legaturici de loboda.
cand era totu aproape gata pus loboda, dupa 10 minute acrit cu zeama de varza si in final pus leustean. cei trei degustatori au dat nota maxima
semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
mie mio fo lene sa mai curat un morcov in plus pentru treaba asta, ca stiam de faza:D: si cum n-am avut ajutoare de bucatar, am sarit pestenu pun oloi deasupra ci rad un morcov pe razatoarea mica, il prajesc bine in putin ulei
apropo, cum se pot curata radacinoasele mai simplu ca mie tarshala de operatia asta. poate stiti voi freo scamatorie ceva. ma gandesc sa incerc cu peria de sarma da mie teama ca e greu de curatat peria dupa aia:D
mare e gradina domnului da multi o sarit parleazul
-
jeorj - Junior Member
- Mesaje: 1138
- Membru din: Joi Ian 20, 2005 12:00 am
da, io am un d'ala antic de la un "chef" (are un pic alta forma si un tzutzui), restu din comertz au fo chixuri, lama pruasta. da' fara ala nush ce mash face in bucatarie, fara belitoru' respectiv.
io am incercat si la: tzelina, mere, pere, vinete, dovlecei. mai ales ca chiar acu fac ghiveciu si e folosit din plin
uit la voi acolosha or fi marfi mai de calitate, poate imi aduci unu profi cand vii ca asta batrnu arata cam najpa. fireste daca nu costa cat un far de matiz.
io am incercat si la: tzelina, mere, pere, vinete, dovlecei. mai ales ca chiar acu fac ghiveciu si e folosit din plin
uit la voi acolosha or fi marfi mai de calitate, poate imi aduci unu profi cand vii ca asta batrnu arata cam najpa. fireste daca nu costa cat un far de matiz.
semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
Lol eu am trei, fara sa pun la socoteala unu naspa. Si cel mai bun, tata mi l-a luat, de acolo de acasa. Da' caut..
Eu gasisem in Martinica, pentru soacra-mea, unu d-ala ca un cutit, dar lama se misca la fel ca la asta din pozna mea ( p-asta l-a cumparat tata ).
Eu gasisem in Martinica, pentru soacra-mea, unu d-ala ca un cutit, dar lama se misca la fel ca la asta din pozna mea ( p-asta l-a cumparat tata ).
- Fişiere ataşate
-
- belitor.JPG (19.81 KiB) Vizualizat de 7860 ori
Anti pro-ana
-
Weet-weet - Mesaje: 2682
- Membru din: Joi Iun 19, 2003 11:00 pm
jijiele nu m-a suparat mai nime da ca haleli in afara de mazarea vietzii si o musaca cu straturi de varza cartofi si dovlecei nu am prestat ca am fost (sper ca mia trecut) decat o treaba vazuta intr-o revista din care am servit ceva asemanator la itala laumomendat si uite ca ti-o zic. in revista o chema supa provensala
Asta se incepe cu o lista intreaga de legume care se vor pune impreuna la fiert taiate mai grosier (in oala sub presiune e de preferat) si anume: varza alba, ceapa, morcov, pastarnac, dovlecei, fasole verde, ardei gras, cartofi. Langa ele se adauga o bucatica de piept de porc (afumat sau ne, dupa cum va place).
Cand totul este perfect fiert si dupa ce ati scos carnea din supa (ea are rol doar de a aroma) si o utilizati in ce vreti dumneavoastra dar nu in supa noastra, adaugati paste fainoase si o cana de fasole boabe fiarta separat (sau din conserva).
Supa se drege astfel: se amesteca un borcanel de pesto cu galbenus de ou, se pune cata putina supa sa se incalzeasca si lichefieze si se rastoarna in oala.
Daca nu stiti de unde sa cumparati pesto il puteti face asa: amestecati usturoi, busuioc, pecorino (sau parmezan), seminte de pin (sau nuci) si ulei de masline pana obtineti o pasta consistenta. Pare dificil dar in final o sa va bucurati de o aroma care va umple vecinii de invidie.
Asta se incepe cu o lista intreaga de legume care se vor pune impreuna la fiert taiate mai grosier (in oala sub presiune e de preferat) si anume: varza alba, ceapa, morcov, pastarnac, dovlecei, fasole verde, ardei gras, cartofi. Langa ele se adauga o bucatica de piept de porc (afumat sau ne, dupa cum va place).
Cand totul este perfect fiert si dupa ce ati scos carnea din supa (ea are rol doar de a aroma) si o utilizati in ce vreti dumneavoastra dar nu in supa noastra, adaugati paste fainoase si o cana de fasole boabe fiarta separat (sau din conserva).
Supa se drege astfel: se amesteca un borcanel de pesto cu galbenus de ou, se pune cata putina supa sa se incalzeasca si lichefieze si se rastoarna in oala.
Daca nu stiti de unde sa cumparati pesto il puteti face asa: amestecati usturoi, busuioc, pecorino (sau parmezan), seminte de pin (sau nuci) si ulei de masline pana obtineti o pasta consistenta. Pare dificil dar in final o sa va bucurati de o aroma care va umple vecinii de invidie.
semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
supa crema de rosii banala
cred ca sunt vreo zece retete de supe crema de rosii pe aici, dar nu-i nimic, mai pun una. Am mancat intr-un restaurant italian o supa crema de rosii delicioasa si m-am hotarat sa fac si eu una asemanatoare, dar altfel. si mai buna. Altfel a iesit, mai buna nu. Dar a fost totusi buna. Supica lor era simpla (fara zarzavat, fara nu stiu ce condimente si indraznesc sa cred ca era din rosii, nu din suc) cu niste chestii mici crocante pe care nu am reusit sa le identific. Am banuit ca era susan si am vrut sa cumpar azi, dar n-am gasit. Din fericire?
Am pus la fiert in apa cu sare o ceapa mare si o jumatate de telina mai mica. Separat am fiert o lingura de orez. Am pus sucul de rosii (un litru, din ala de baut) intr-o alta oala la foc potrivit, am adaugat sare, piper, niste boia iute, o foaie de dafin, foarte foarte putin tarhon si un picut de maghiran. Am scos ceapa si telina fierte si le-am bagat in mixer, care nu a functionat, asa ca le-am zdrobit bine-bine cu o furculita, apoi le-am pus in sucul de rosii impreuna cu orezul care era deja fiert. In apa in care am fiert telina si ceapa am pus sa dea un clocot niste mazare verde de la congelator cu niste morcovei mici-mici tot de la congelator. Cand s-au fiert i-am pus in supa. Am lasat supa sa dea cateva clocote, am adaugat niste apa din aia in care am fiert zarzavatul si apoi o jumatate de cutie de frisca nebatuta. Si gata. Dupa prima farfurie am adaugat si doua cubulete de zahar brun.
cred ca sunt vreo zece retete de supe crema de rosii pe aici, dar nu-i nimic, mai pun una. Am mancat intr-un restaurant italian o supa crema de rosii delicioasa si m-am hotarat sa fac si eu una asemanatoare, dar altfel. si mai buna. Altfel a iesit, mai buna nu. Dar a fost totusi buna. Supica lor era simpla (fara zarzavat, fara nu stiu ce condimente si indraznesc sa cred ca era din rosii, nu din suc) cu niste chestii mici crocante pe care nu am reusit sa le identific. Am banuit ca era susan si am vrut sa cumpar azi, dar n-am gasit. Din fericire?
Am pus la fiert in apa cu sare o ceapa mare si o jumatate de telina mai mica. Separat am fiert o lingura de orez. Am pus sucul de rosii (un litru, din ala de baut) intr-o alta oala la foc potrivit, am adaugat sare, piper, niste boia iute, o foaie de dafin, foarte foarte putin tarhon si un picut de maghiran. Am scos ceapa si telina fierte si le-am bagat in mixer, care nu a functionat, asa ca le-am zdrobit bine-bine cu o furculita, apoi le-am pus in sucul de rosii impreuna cu orezul care era deja fiert. In apa in care am fiert telina si ceapa am pus sa dea un clocot niste mazare verde de la congelator cu niste morcovei mici-mici tot de la congelator. Cand s-au fiert i-am pus in supa. Am lasat supa sa dea cateva clocote, am adaugat niste apa din aia in care am fiert zarzavatul si apoi o jumatate de cutie de frisca nebatuta. Si gata. Dupa prima farfurie am adaugat si doua cubulete de zahar brun.
............................
- sin ella
- Mesaje: 2033
- Membru din: Vin Noi 26, 2004 12:00 pm
- Localitate: pe alt forum
sin ella, noroc ca ai amintit in final de zahar, caci, dupe cite jtiu io, supa de rosii fara un pic de zahar ne se epsista si daca se epsista, nu ie buna. aia ie.
aizzz&co
only one animal kills just for the sport of it... guess which...
Bless the Beasts & Children (Glendon Swarthout)
only one animal kills just for the sport of it... guess which...
Bless the Beasts & Children (Glendon Swarthout)
-
Necko - Mesaje: 4348
- Membru din: Dum Noi 09, 2003 12:00 am
Cine este conectat
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori