Retete culinare din peste. Bors si saramura de peste
80 mesaje
• Pagina 2 din 3 • 1, 2, 3
ntz ntz ntz, mandoiesc. nauzi ca omu vre sa bage lucratura la cuptorkant emir scrie:da' pentru inceput se puate folosi degetul (sau ce mai ie pe-acolo, pe la omu cu pricina)........... s-ar putea sa inceapa satz placa (chear mai mult decat ...)
nu trebe unflat, dimpotriva, daca se suge pe la gaora de care vorbeam, ai sanse sa iasa intai icrele sia bea apoi matele, deci cur iosii pot incerca, da io n-am fost interesat de metoda asta deci nu stiu sigur.o alta metoda de curatzat .........unfli ca pe un balon (sufli cu putere, prin capatul cu care ejt mai obisnuit)
moshule , io zic sa te grabesti pana nu vine gaga sa ne certe ca i-am invadat parcela.
edit:
la ciuperci procesul ce se petrece in mate e invers ca la pestimemetu scrie:cum se scuate matele de ciumperci
adica la pesti transforma carne in ingrasamant natural, pe cand la ciuperci transforma ingrasamantul in carne
mare e gradina domnului da multi o sarit parleazul
-
jeorj - Junior Member
- Mesaje: 1138
- Membru din: Joi Ian 20, 2005 12:00 am
gigiell scrie:moshule , io zic sa te grabesti pana nu vine gaga sa ne certe ca i-am invadat parcela.
pai eu sunt la munca acum. diseara cand ajung acasa ma apuc si-l curatz. pestele e la gheatza in acest moment.
o sa-l prepar cu ceapa, morcovi si tarhon.
cam cat sa-l las la cuptor ? 1 ora ? mai mult ?
IEZECHIIL 25.17: Voi săvârşi asupra lor cumplită răzbunare prin pedepse grozave şi vor cunoaşte ca eu sunt Domnul, când voi săvârşi asupra lor răzbunarea mea.
-
Oribilul Mosh - Junior Member
- Mesaje: 20687
- Membru din: Lun Oct 08, 2001 11:00 pm
mai bine te uiti din cand in cand la el. pestele se face repede, deci trebuie sa il lasi un pic sa se rumeneasca dar sa nu-l lasi fara sos ca-i pacat. tarhonu nu stiu cat de bine se potriveste la peste ca n-am probat.
mare e gradina domnului da multi o sarit parleazul
-
jeorj - Junior Member
- Mesaje: 1138
- Membru din: Joi Ian 20, 2005 12:00 am
pacha scrie:Tarhon la peste?
pacha puse punctu' pe I da bietul om de unde sa stie el ce gusturi de gourmet are miracolu' din titan?
bre miraculosule da' nu ai amenintat ca nu mai scrii pe aici? te rog frumos tine-ti cuvantul.
ah si daca pestele il faci cu tarhon iti recomand un foie gras cu cartofi prajiti sau un biftec tartar cu mamaliga si smantana. si mai am idei de ce "merge" la fel de bine ca pastravul cu tarhon poate te ajuta
semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
OM,de tarhon nu stiu nici io,da uite aici o reteta.
Ungi tava cu ulei,tai cartofi si acoperi tava cu ei.p-orma deasupra pui peshtele.deasupra vine ceapa si rosii,poti sa-l faci sa arate si bine.optional poti sa mai pui si ardei gras,da taiat subtire in felii lungi(nush cum ii zice ).bagi la cuptor,cand incepe sa miroasa bine torni vin alb peste,si-l lasi sa stea acolo pana se simte el bine si crede ca-l poti manca.intre timp tu te ocupi altceva,faci un mujdei cu smantana,da il faci repede sa stea 10 minute la frigider pana e gata pestele.
nush ce vin sa-ti recomand la el,da mere si cu bere.(consumat,doamne feri sa pui bere in tava).scoti animalu de la cuptor,pui in farfurii.fiecare isi pune cat mujdei cu smantana vrea.
threadu asta nu era cu bors si saramura?
Ungi tava cu ulei,tai cartofi si acoperi tava cu ei.p-orma deasupra pui peshtele.deasupra vine ceapa si rosii,poti sa-l faci sa arate si bine.optional poti sa mai pui si ardei gras,da taiat subtire in felii lungi(nush cum ii zice ).bagi la cuptor,cand incepe sa miroasa bine torni vin alb peste,si-l lasi sa stea acolo pana se simte el bine si crede ca-l poti manca.intre timp tu te ocupi altceva,faci un mujdei cu smantana,da il faci repede sa stea 10 minute la frigider pana e gata pestele.
nush ce vin sa-ti recomand la el,da mere si cu bere.(consumat,doamne feri sa pui bere in tava).scoti animalu de la cuptor,pui in farfurii.fiecare isi pune cat mujdei cu smantana vrea.
threadu asta nu era cu bors si saramura?
Gigi Becali e idolul unei generatii
-
incoherent - Junior Member
- Mesaje: 1176
- Membru din: Dum Apr 18, 2004 11:00 pm
threadu asta nu era cu bors si saramura?
NU. uite titlul: Retete culinare din peste. Bors si saramura de peste
Iar recomandarea ta e demna de carcaletele paiacecian, daca faci sos de legume de ce mai dai mujdei? Sau invers? Plus ca este PASTRAV! Caruia cel mai bine ii sade fript la gratar, in cuptor sau la tigaie, legumele cu pestele de munte nu prea se imprietenesc decat daca te gandesti ca "e tot peste deci e bun".
adica rau nu poate fi dar este pacat sa faci carcalete in loc sa subliniezi o calitate a gustului unei anumite carni.
uite (din amintite) niste modele de pastravi (nu pentru persoane numeroase de preferat):
- pastravul dat prin faina si sotat in unt la tigaie. se scoate pestele si se pune: vermut, suc de lamaie, cateva codite de ceapa verde si coaja de portocala. se clocoteste pana se ingroasa (de la faina ramasa de la prajit) si se rastoarna pe peste in momentul servirii. (stiu, unde e mujdeiele mele?)
- pastravul prajit in unt (fara sa fie dat prin faina) cand e aproape gata pe ambele parti se pune un pa'arel de coniac (sau uischean) si se lasa sa se evapore alcoolul apoi se scoate pestisorul.
in tigaie se pune putina faina, unt daca mai cere, boabe de piper (verde sau mozaic, in lipsa merge si negru) si zeama de lamaie si daca este cazul se subtiaza cu putina smantana. ca si mai inainte se pune sos pe pastrav cand se papa.
- pastravul se coace de data asta pe gratar (cu carbuni daca sunteti in preajma) cu rozmarin si usturoi in burta (asa a l-am facut ieri dar l-am vopt la cuptor), uns cu ulei de masline, sarat si piparat. mai merge bagata in peste si ceva salvie sau chiar marar uscat din cel de pus la muraturi. ast peste merge cu mujdeiul incoerent de mai sus.
- l-am mai facut rasol in amestec de apa si vin alba, mancat cu maioneza si cartofi (si castraveciori in otet). ala de crescatorie nu este extraordinar de bun in felul asta, cel prins insa e excelent.
- si in final la cuptor pus pe rondele de morcovi si telina (merg si cartofi daca vrei), sarat si piparat si inabusit cu vin rosu. la asta NU merge mujdei.
semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
multam fain de sfaturi,cel la gratar suna excelent,cu prima ocazie se incearca.totusi a fost delicios si la tava,si mujdeiu ala rece cu smantana io zic ca face si el treaba.
Gigi Becali e idolul unei generatii
-
incoherent - Junior Member
- Mesaje: 1176
- Membru din: Dum Apr 18, 2004 11:00 pm
da bre multe fac, nu zic nu, dar strici daca le faci maclavais (pentru peste cel putin). e ca mancarea indiana din care la un moment dat nu mai distingi nimic, poti manca foarte bine oaie, pui sau spanac, tot aia (asta mi-am amintit apropos de puiul cu spanac de la barka saffron).
pastravul e foarte bun si marinat (daca il ai proaspat) asa: taiat in doua, fara cap si coada si scoasa sira (daca poti si oasele, daca nu, nu). pus pe o folie sau pergament, acoperit cu amestec de sare si zahar si imbracat in marar proaspat (nu tocat, intreg cum ill scoti din legaturi). sare si zahar cam 4 linguri la kilogramul de peste, marar cat cuprinde. se impacheteaza treaba si se lasa de la 12 la 48 de ore la frigi (nu se intoarce), apoi se curata de sare si marar si se taie cat mai fin si se haleste pe paine prajita cu ce vrei matale de tip unt, smantana, maioneza, hrean, combinatii. la fel, nu cred ca pastravul de crescatorie e foarte bun la treaba asta, culmea e ca mi s-a parut gras (pastrav gras???).
aia ie, noapte buna, trebuie aprofundat pestele ca e bun.
edit: pt pastravul marinat, sare grunjoasa de muraturi va trebe sau marina, mi-e ca daca puneti deasta iodata extraplici de fina se strica.
pastravul e foarte bun si marinat (daca il ai proaspat) asa: taiat in doua, fara cap si coada si scoasa sira (daca poti si oasele, daca nu, nu). pus pe o folie sau pergament, acoperit cu amestec de sare si zahar si imbracat in marar proaspat (nu tocat, intreg cum ill scoti din legaturi). sare si zahar cam 4 linguri la kilogramul de peste, marar cat cuprinde. se impacheteaza treaba si se lasa de la 12 la 48 de ore la frigi (nu se intoarce), apoi se curata de sare si marar si se taie cat mai fin si se haleste pe paine prajita cu ce vrei matale de tip unt, smantana, maioneza, hrean, combinatii. la fel, nu cred ca pastravul de crescatorie e foarte bun la treaba asta, culmea e ca mi s-a parut gras (pastrav gras???).
aia ie, noapte buna, trebuie aprofundat pestele ca e bun.
edit: pt pastravul marinat, sare grunjoasa de muraturi va trebe sau marina, mi-e ca daca puneti deasta iodata extraplici de fina se strica.
semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
Am reusit. Am urmat intocmai instructiunile date de gigiell si a mers. Am scos maruntaie si spalat cu apa. Am taiat si capetele ca nu incapea pestele in tava. I-am umplut burta cu catzei de usturoi si cu cimbrisor. Am zis sa nu pun tarhorn, ca ala il pastrez pentru cand fac friptura de porc. Am turnat ulei peste el, am pus si niste boabe de piper si restu am completat cu apa. Am bagat tava la cuptor.
Iata pozele de dinainte de a-l baga la cuptor.
Ii voi da numele de "patrav gigiell la cuptor", pentru ca gigiell a fost singurul care m-a invatat cum sa-l curatz. Fara el se imputea pestele.
O sa mai pun poze cand e gata.
Iata pozele de dinainte de a-l baga la cuptor.
Ii voi da numele de "patrav gigiell la cuptor", pentru ca gigiell a fost singurul care m-a invatat cum sa-l curatz. Fara el se imputea pestele.
O sa mai pun poze cand e gata.
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
IEZECHIIL 25.17: Voi săvârşi asupra lor cumplită răzbunare prin pedepse grozave şi vor cunoaşte ca eu sunt Domnul, când voi săvârşi asupra lor răzbunarea mea.
-
Oribilul Mosh - Junior Member
- Mesaje: 20687
- Membru din: Lun Oct 08, 2001 11:00 pm
Sa va prezint si pestele in forma sa finala. Din pacate l-am lasat prea mult la cuptor si s-a cam faramat putin. Asta pentru ca am uitat de el, uitandu-ma la meciul Rapidului. A stat cam 90 minute la cuptor si cred ca mai mult de 45-50 nu ar fi trebuit lasat. Oricum a fost excelent la gust. Mai bun decat pastravul prajit pe care l-am mancat la La Mama in urma cu doua saptamani.
Data viitoare am sa incerc reteta recomandata de incoerent. Si cand s-o mai incalzi am sa fac un gratar de pastrav in curte. Are si gaga dreptate. Pastravu e peste de gratar.
Iata si pozele. L-am servit alaturi de orez si bere
Data viitoare am sa incerc reteta recomandata de incoerent. Si cand s-o mai incalzi am sa fac un gratar de pastrav in curte. Are si gaga dreptate. Pastravu e peste de gratar.
Iata si pozele. L-am servit alaturi de orez si bere
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
IEZECHIIL 25.17: Voi săvârşi asupra lor cumplită răzbunare prin pedepse grozave şi vor cunoaşte ca eu sunt Domnul, când voi săvârşi asupra lor răzbunarea mea.
-
Oribilul Mosh - Junior Member
- Mesaje: 20687
- Membru din: Lun Oct 08, 2001 11:00 pm
e pa dracu de gratar. cel mai bun pastrav se face pe piatra, in sensu ca se face focul cel bun si mare si tare, se cauta in rau ( adicalea apa curgatoare, lac, balta, ocean, ceo fi ) o piatra plata, se baga ea asa in foc si se lasa sa se incinga binisor, apoi, dupa ce focul e moale, piatra se sterge cu frunze de brusture si se purcede la aruncatu pastravului pe piatra. se foloseste sare grunjoasa.
-
SOD - Mesaje: 6035
- Membru din: Mar Apr 23, 2002 11:00 pm
ca veni vorba de pastrav la gratar, acu doi ani in vara am fost impreuna cu o prietena si frateso, in cheile Nerei unde am preparat doi pastravi achizitionati de la pastravaria de pe valea Beiului.
unu din pesti(varianta pretenei) o fost uns cu unt, sarat, piperat, pus cimbrisor si usturoi in interior si pus direct pe gratar, iar celalalt(varianta mia) impachetat in folie de staniol unsa cu unt, impreuna cu ceapa taiata rondele, felii de cartofi, rosii, usturoi, sare, piper si parca si frunze de menta, si pus apoi pe gratar.
cert este ca am gustat fiecare din fiecare peste pana no mai ramas nimica desi o fost aproape de kil fiecare pestan. de nemairamas nimica(adica partea osoasa) so ocupat un comunitar local care so aciuit pe langa noi.
ps. mosule, vezi ca reteta mea de peste la cuptor e omologata pe retete proprii:D
edit: cum zice sod am preparat pastravii aia cu carne portocalie prinsi in iezeru mare din cindrel. ie perfecti
unu din pesti(varianta pretenei) o fost uns cu unt, sarat, piperat, pus cimbrisor si usturoi in interior si pus direct pe gratar, iar celalalt(varianta mia) impachetat in folie de staniol unsa cu unt, impreuna cu ceapa taiata rondele, felii de cartofi, rosii, usturoi, sare, piper si parca si frunze de menta, si pus apoi pe gratar.
cert este ca am gustat fiecare din fiecare peste pana no mai ramas nimica desi o fost aproape de kil fiecare pestan. de nemairamas nimica(adica partea osoasa) so ocupat un comunitar local care so aciuit pe langa noi.
ps. mosule, vezi ca reteta mea de peste la cuptor e omologata pe retete proprii:D
edit: cum zice sod am preparat pastravii aia cu carne portocalie prinsi in iezeru mare din cindrel. ie perfecti
mare e gradina domnului da multi o sarit parleazul
-
jeorj - Junior Member
- Mesaje: 1138
- Membru din: Joi Ian 20, 2005 12:00 am
unu din pesti(varianta pretenei) o fost uns cu unt, sarat, piperat, pus cimbrisor si usturoi in interior si pus direct pe gratar, iar celalalt(varianta mia) impachetat in folie de staniol unsa cu unt, impreuna cu ceapa taiata rondele, felii de cartofi, rosii, usturoi, sare, piper si parca si frunze de menta, si pus apoi pe gratar.
egzactus asa facem la gratar cand vine transportu de pejti pastravi in spetza, luna asta inca nu l-am facut dar trebe sa organigiamo cumva, numa' sa stea draq ploaia si ninsoarea.
pastravii aia cu carne portocalie prinsi in iezeru mare din cindrel.
pe aia nu ii cheama lostritza?
semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
pe aia nu ii cheama lostritza?
nau uei! nu va pue pacatu sa halitz lostritzele (cate or mai fi, si daca or mai fi), ca ie pacatu mai pacat decat sa halitz avataru lu gaga!
(ce naiba, is ultimele exemplare!)
"... deasupra-i cer de stele" si legea morala din mine
- kant emir
- Mesaje: 9782
- Membru din: Joi Noi 18, 2004 12:00 am
ba sa ma iertatz, creste si la crescatorie, pe cuvantu' meu de mancator de curcubeu alaltaeri. si mai e trei in congi, daca aveam aparat iti aratam curcubeele de pe iei.
iedit: kantemire cata eruditzie. orice copchil posesor de atlas zoolojic stie ca lostritza ie ocrotita
iedit: kantemire cata eruditzie. orice copchil posesor de atlas zoolojic stie ca lostritza ie ocrotita
semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
o fi crescand si in crescatorie cam ca in poza:D da nu au carnea rozaliu-portocalie ca in lacuri de munte
btw. din bazinu ala am halit pestii din cheile nerei:D
btw. din bazinu ala am halit pestii din cheile nerei:D
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
mare e gradina domnului da multi o sarit parleazul
-
jeorj - Junior Member
- Mesaje: 1138
- Membru din: Joi Ian 20, 2005 12:00 am
Ii voi da numele de "patrav gigiell la cuptor", pentru ca gigiell a fost singurul care m-a invatat cum sa-l curatz. Fara el se imputea pestele.
iote bre, cum se duce sfaturile mele pe apa sambetei. poi daca faceai ca mine nul mai stricai la cuptor.
I'm sorry, but the position of annoying, incoherent talking animal has already been taken
meropi, ramane cum am stabilit
meropi, ramane cum am stabilit
-
memetshot - Mesaje: 7050
- Membru din: Mar Iul 01, 2003 11:00 pm
lasa bre nu te necaji, ca poate cetejte si freunu cu inclinatii chirurjicale, care nu s-ar descurca fara sfaturile atat de precise ale lu matale. uite, chiar io, can o sa am dispozitia necesara de sa nu-mi tremure manile de la mahmureala şi nici sa ma clatin de la premahmureala, o sa incerc sa probez intocma si la fics instructiunile cu pricina.memetShol scrie:iote bre, cum se duce sfaturile mele pe apa sambetei.
cantermiru, pe tine teo luminat pozele alea ca io bag sama ca, dupe cum arata pestii aia finali, omu o fo constincios sho probat ambele doo metode duar ca nu-mi dau sama in ce ordine.
mare e gradina domnului da multi o sarit parleazul
-
jeorj - Junior Member
- Mesaje: 1138
- Membru din: Joi Ian 20, 2005 12:00 am
vad ca e la mare pret pastravul curcubeu; ma bucur ca mai exista si in crescatorii, sper sa fi aclimatizat specia normala nu vrun hibrid.
v-as intreba daca ati gustarit ceva pastruga, morun, cega, daca tot veni vorba de peste cu carnea portocalie. la manual zice ca sunt pestii cu valoarea economica cea mai mare
stiu ca e prohibitie vesnica la asa soiuri de pesti, dar se mai gasesc oficial prin comertul nostru. adica de la crescatorie.
eu am mincat de-astea, dar pregatite de pescari, si astia nu s-au obosit cu adaosuri de legume, condimente si altele, ori n-au considerat ca merita modificat gustul pestelui.
faza interesanta e ca au fost pregatite vreo doua pastrugi lungi de 1,5 metri, de-alea mature, in felul asta: dupa eviscerare, fara spalare, au fost proptite in cite-un par, au fost frecate cu ceva sare grunjoasa si infasurate in tifon, pinza. au stat asa, fara frigider (!) ceva timp, nu stiu cit (erau gata protapite cind le-am vazut eu in timpul zilei) si daca le-a pazit cineva dar pe la miezul noptii au fost transate in felii grosute si aruncate pe gratar. si halite fara comentarii si usturoaie !
in schimb ciorba facuta la ceaun pe pirostrii era dreasa cu ardei rosu iute...
care votezi cu scrumbia de Dunare ?
v-as intreba daca ati gustarit ceva pastruga, morun, cega, daca tot veni vorba de peste cu carnea portocalie. la manual zice ca sunt pestii cu valoarea economica cea mai mare
stiu ca e prohibitie vesnica la asa soiuri de pesti, dar se mai gasesc oficial prin comertul nostru. adica de la crescatorie.
eu am mincat de-astea, dar pregatite de pescari, si astia nu s-au obosit cu adaosuri de legume, condimente si altele, ori n-au considerat ca merita modificat gustul pestelui.
faza interesanta e ca au fost pregatite vreo doua pastrugi lungi de 1,5 metri, de-alea mature, in felul asta: dupa eviscerare, fara spalare, au fost proptite in cite-un par, au fost frecate cu ceva sare grunjoasa si infasurate in tifon, pinza. au stat asa, fara frigider (!) ceva timp, nu stiu cit (erau gata protapite cind le-am vazut eu in timpul zilei) si daca le-a pazit cineva dar pe la miezul noptii au fost transate in felii grosute si aruncate pe gratar. si halite fara comentarii si usturoaie !
in schimb ciorba facuta la ceaun pe pirostrii era dreasa cu ardei rosu iute...
care votezi cu scrumbia de Dunare ?
- mindrulita
- Junior Member
- Mesaje: 24
- Membru din: Mar Mar 14, 2006 1:00 pm
- Localitate: la oras !
80 mesaje
• Pagina 2 din 3 • 1, 2, 3
Înapoi la Mancaruri si Bauturi. Restaurante
Cine este conectat
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori