Manastire-ntr-un ciuperc ghici picioare ce-i !
gaga, din tot ce ai poznat acolo nu recunosc nimic. mam uitat pe gugal dupe denumiri si nici ce am gasit pacolo nu le stiu deloc. deci pe la noi nam vazt asemenea ciumperci. cel mult pholiota alea sa fie inrudite cu ghebele, dar intr-o varianta de cultura. poate stie pacha mai multe.
cat despre impudicusu meu nu-l recunosc si basta:D
edit: nare nici o legatura pholiotele cu ghebele. o fost o impresie falsa
cat despre impudicusu meu nu-l recunosc si basta:D
edit: nare nici o legatura pholiotele cu ghebele. o fost o impresie falsa
mare e gradina domnului da multi o sarit parleazul
-
jeorj - Junior Member
- Mesaje: 1138
- Membru din: Joi Ian 20, 2005 12:00 am
jeorj scrie:aseara am auzit o chestie la care cu greu m-am aptinut din hohote de ras. cineva zicea cum ca ciupercile alea cu denumirea scabroasa de phallus impudicus ar fi foarte comestibile, chiar si crude dar fara palarie ca aia pute groaznic.si pe cat posibil sa fie cat mai tinere.
persoana respectiva zicea ca o mancat nenumarate astfel de ciuperci da nu am neaparat incredere. m-am gandit sa mai caut si alte pareri cat mai pertinente asupra subiectului, inainte sa-l fac de caterinca pe omul cu pricina.
Am o carte de ciuperci in engleza foarte groasa. Uite ce scriu ei despre impudicus (numele comun este "stinkhorn"):
"Opinions on the edibility of stinkhorns range from ill-disguised disgust to idle speculation to passionate praise. The "intolerable" odor of mature specimens would seem to be enough to discourage even the most ardent and confirmed toadstool-tester from sampling them. However, the odorless stinkhorn "eggs" are considered a delicacy in parts of China and Europe, where they are pickled raw and even sold in the markets sometimes under the name "devil's eggs". ("toadstool" inseamna ciumperca necunoscuta, sau banuita otravitoare)
Deci lumea-i mare si gusturile-s multe. Nu stiu daca ai avut ocazia sa mirosi Camembert puturos frantuzesc vreodata, eu cand am incercat mi s-a taiat respiratia si era sa borasc in farfurie (toti prietenii romani au avut o reactie similara), in timp ce frantujii il considera cu atat mai gustos cu cat pute mai tare
- nicuss
- Junior Member
- Mesaje: 12
- Membru din: Mar Iul 25, 2006 4:53 am
- Localitate: departe
nicuss, la camembert am si io problema mica (degaja amoniac) dar roquefortul sau gorgonzola si mie imi plac mai puturoase. si ciunpercile umplute cu ele sunt super (mai ales cu nitel vin in tava numai cat sa degaja umpic de aroma. na ca imi facusi pofta
apropos de toadstool, in carti sunt categorii de ciuperci comestibile, otravitoare si necomestibile. ceea ce nu inteleg, daca e necomestibila si neotravitoare de ce nu ar fi comestibila?
apropos de toadstool, in carti sunt categorii de ciuperci comestibile, otravitoare si necomestibile. ceea ce nu inteleg, daca e necomestibila si neotravitoare de ce nu ar fi comestibila?
semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
Cele necomestibile nu te omoara, dar nu pot fi consumate de obicei din cauza gustului. Pot fi atat de amare sau dezgustatoare sau uneori lemnoase ca nu se atinge nimeni de ele, deci sunt categorisite ca "necomestibile".
- nicuss
- Junior Member
- Mesaje: 12
- Membru din: Mar Iul 25, 2006 4:53 am
- Localitate: departe
asta teoretic
in cartile mele e cum zici dar pe net am gasit si alte variante in care cele necomestibile sunt egale cu cele otravitoare (sau halucinogene).
probabil ca depinde de sursa.
in cartile mele e cum zici dar pe net am gasit si alte variante in care cele necomestibile sunt egale cu cele otravitoare (sau halucinogene).
probabil ca depinde de sursa.
semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
Da, am si uitat de cele halucinogene. Alea sunt clasate ca necomestibile fiindca nu pot fi puse nici la otravitoare (cel putin speciile care nu contin otravuri), nici la comestibile fiindca s-ar duce lumea cu familie, copii si catzel si le-ar culege si manca fiindca scrie-n carte ca sunt "comestibile".
In toate cartile care mi-au picat in mana (in engleza) clasificarea e facuta ca otravitoare/necomestibile/comestibile, cele necomestibile fiind cele care nu te baga in spital dar nu le mananca nimeni din alte motive. Acum cei care se drogheaza de la ciupercile "magice" probabil fac parte din categoria "nimeni" fiindca in tarile civilizate e ilegal sa mananci specii halucinogene cu buna stiinta.
Teoretic cele otravitoare sunt si ele necomestibile dupa definitia dictionarului, deci poate unele surse le baga acolo. In cartile mele sunt separate insa.
[EDIT] Daca te referi la www.liis.ro/hosted/atestate/ciuperci/totul.htm ei au pus toate ciupercile otravitoare intr-o sectiune de "necomestibile" probabil din ignoranta. Toate speciile de acolo sunt considerate otravitoare (inclusiv Muscaria care e otravitoare SI halucinogena). Oricum, pagina respectiva e pe websitul unui liceu si e probabil scrisa de elevi, asa ca n-as avea prea multa incredere. De exemplu pe pagina de comestibile in poza hribului apar evident doua specii diferite (una cu porii albi, alta cu porii verzi); in poza Boletus Aereus specimenul nu prea seamana cu pozele din cartile mele (piciorul e prea lung/subtire).
In toate cartile care mi-au picat in mana (in engleza) clasificarea e facuta ca otravitoare/necomestibile/comestibile, cele necomestibile fiind cele care nu te baga in spital dar nu le mananca nimeni din alte motive. Acum cei care se drogheaza de la ciupercile "magice" probabil fac parte din categoria "nimeni" fiindca in tarile civilizate e ilegal sa mananci specii halucinogene cu buna stiinta.
Teoretic cele otravitoare sunt si ele necomestibile dupa definitia dictionarului, deci poate unele surse le baga acolo. In cartile mele sunt separate insa.
[EDIT] Daca te referi la www.liis.ro/hosted/atestate/ciuperci/totul.htm ei au pus toate ciupercile otravitoare intr-o sectiune de "necomestibile" probabil din ignoranta. Toate speciile de acolo sunt considerate otravitoare (inclusiv Muscaria care e otravitoare SI halucinogena). Oricum, pagina respectiva e pe websitul unui liceu si e probabil scrisa de elevi, asa ca n-as avea prea multa incredere. De exemplu pe pagina de comestibile in poza hribului apar evident doua specii diferite (una cu porii albi, alta cu porii verzi); in poza Boletus Aereus specimenul nu prea seamana cu pozele din cartile mele (piciorul e prea lung/subtire).
- nicuss
- Junior Member
- Mesaje: 12
- Membru din: Mar Iul 25, 2006 4:53 am
- Localitate: departe
in tarile civilizate e ilegal sa mananci specii halucinogene cu buna stiinta.
aveam scris un articol intreg pe tema asta dar l-am sters de teama sa nu ia cineva in serios cele scrise de mine in colaborare cu pijkeshu'.
dar o sa revin la un moment dat cu o lucrare mai bine pusa la punct care sa nu indemne oamenii sa se otraveasca.
ai carti si despre cresterea ciupercilor pe langa casa omului?
semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
Nici eu nu am unde dar aveam un amic interesat si la librarie e o poala de bani o carte de specialitate, eram curioasa.
Pe canicula asta cred ca ies sa imi iau niste ciuperci ca mi-a venit cheful
Pe canicula asta cred ca ies sa imi iau niste ciuperci ca mi-a venit cheful
semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
sper sa ai mai mult noroc decat mine. Azi am fost sa cumpar ciuperci din astea si nu am gasit; duminica am gasit si nu am cumparat. Sper sa gasesc maine, altfel e bai. de o saptamana ma tot gandesc cum o sa prepar joi somon cu ciuperci (oare cum se numesc?) si cu frisca nebatuta si whiskey sau vin alb, poate chiar un pic de hrean si multe altele (vedem ce ne mai trece prin cap la momentul prepararii) la cuptor.
............................
- sin ella
- Mesaje: 2033
- Membru din: Vin Noi 26, 2004 12:00 pm
- Localitate: pe alt forum
oare cum se numesc?
ciuciuletzi, galbiori, pacha stie mai bine.
sa faci pose, da?
acilea nu gasesc d'aia si fusei acu la magazin dupa ciuperci, dadui nas cu cele patruj de mii de grade de afara si am cumparat bere. c-asa e-n tenis.
semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
apoi daca e p'asha io numa shanpinioane gasesc si din an in pashti pleurotus. am vazut ca la metro au si d'astea sabatice conjelate. sa te uitz cand gasesti pe eticheta de tzara de orijine te rog, de curiozitate.
la macaronia gasii funghi porcini proaspete dar costa o mica avere si sunt si pline de viermi din magazin.
la macaronia gasii funghi porcini proaspete dar costa o mica avere si sunt si pline de viermi din magazin.
semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
cred ca cele pe care le-am vazut ultima data erau din Grecia si nu le-am cumparat pentru ca aveau gaurele. viermi nu am vazut dar aveau gaurele suspecte. de obicei aduc ciuperci din Polonia. am vazut si din Romania din astea, dar au niste preturi exorbitante. si din astea se gasesc aici, dar mie nu-mi plac.
............................
- sin ella
- Mesaje: 2033
- Membru din: Vin Noi 26, 2004 12:00 pm
- Localitate: pe alt forum
poi da ca alea din romania numa la esport. is d'alea de le zice funghi porcini la macaronari si vorbiram noi de ele si costa o caleashca de bani si acolo si aici ca vin via occident.
alea de nutz plac nush ce sunt sa apara specialistii din conced.
alea de nutz plac nush ce sunt sa apara specialistii din conced.
semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
am cumparat ciupercute din alea (aduse din Rusia de data asta) si m-am uitat si in dictionar. se numesc bureti galbeni. sunt aromate si un pic piscacioase. si eu m-am gandit ca s-ar putea sa fie bureti, numai ca buretii pe care ii mancam eu acasa la mine erau mult mai mari in comparatie cu astia.
maine sau poimaine reteta si poze, azi ciorbita de peste ca bors nu mai e .
maine sau poimaine reteta si poze, azi ciorbita de peste ca bors nu mai e .
............................
- sin ella
- Mesaje: 2033
- Membru din: Vin Noi 26, 2004 12:00 pm
- Localitate: pe alt forum
pai buretzi sunt multi tu sinelule ... aia piscaciosi tin io minte ca sunt buretii de fag ... cred (puntepunte).
aaa mi-am amintit sa pun si io supica de azi, mercic, da' intai sa mut nenea cu cafenelele. iubi nu s-a aratat deloc??
aaa mi-am amintit sa pun si io supica de azi, mercic, da' intai sa mut nenea cu cafenelele. iubi nu s-a aratat deloc??
semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
iubi nu s-a aratat deloc??
ba da. e aici la mine iubi tau. zice sa-ti transmit . sau tu de al meu vorbeai ? nu stiu pe unde e. l-o fi rapit flufi.
nu stiu de care-s, da-s buni. buretii. si ghebele. miam
............................
- sin ella
- Mesaje: 2033
- Membru din: Vin Noi 26, 2004 12:00 pm
- Localitate: pe alt forum
mah fetelor, ce dea activitatea ati avut pacilea.
deci intai sinela. in ceea ce priveste buretii, in limbaju popular romanesc, la majoritatea ciupercilor le zice bureti. de un fel sau altu. la alea galbene le zice intradevar bureti galbeni:D. da le mai zice si urechiuse, sau galbiori, sau uneori chiar ciuciuleti. da io stiu ca sunt aromati dar nu piscaciosi.
aia care pisca, care sunt albi si le mai zice si bureti iuti(lactarius piperatus), desi in anumite carti "de specialitate" sunt considerati necomestibili, la noi se consuma fara probleme prea multe. merg foarte bine prajiti pe gratar sau plita cu ceva branza, sau murati(cum cred ca am descris oarecum reteta)
mai egzista o specie de lactarius,(unele ciuperci care lasa un lapte cand le atingi) care sunt foarte piscacioase, si spun asta din proprie experienta care sun mai rosiatice si nu recomand la nimenia. se pare ca astea nu sunt comestibile din cauza asta. ca dupa un ceas dupa ce doar am gustat aveam inca pe limba gustu respectiv.
apoi gaga. buretii aia de fag sunt pleurotusii, care nu e pishkeciosi:D
shapoi nicus. intr-o carte pe romaneste:D despre ciumperci am vazut o categorisire a lor dpdv al comestibilitatii cam in 5 feluri. comestibile, toxice, mortale(din fericire destul de putine), necomestibile si neimportante. alea necomestibile fiind alea de te doare dintii de la ele sau le mananci dejaba ca nau nici un gust, iar elea neimportante ori e prea mici ori se gasesc prea putine.
cat despre miros pot sa spun ca nu ma impresioneaza asa usor. deci da, am mirosit diverse feluri de branzeturi si nu m-o "impresionat" cum o facut-o phallus impudicus.
si ca mi-am amintit:D
deci intai sinela. in ceea ce priveste buretii, in limbaju popular romanesc, la majoritatea ciupercilor le zice bureti. de un fel sau altu. la alea galbene le zice intradevar bureti galbeni:D. da le mai zice si urechiuse, sau galbiori, sau uneori chiar ciuciuleti. da io stiu ca sunt aromati dar nu piscaciosi.
aia care pisca, care sunt albi si le mai zice si bureti iuti(lactarius piperatus), desi in anumite carti "de specialitate" sunt considerati necomestibili, la noi se consuma fara probleme prea multe. merg foarte bine prajiti pe gratar sau plita cu ceva branza, sau murati(cum cred ca am descris oarecum reteta)
mai egzista o specie de lactarius,(unele ciuperci care lasa un lapte cand le atingi) care sunt foarte piscacioase, si spun asta din proprie experienta care sun mai rosiatice si nu recomand la nimenia. se pare ca astea nu sunt comestibile din cauza asta. ca dupa un ceas dupa ce doar am gustat aveam inca pe limba gustu respectiv.
apoi gaga. buretii aia de fag sunt pleurotusii, care nu e pishkeciosi:D
shapoi nicus. intr-o carte pe romaneste:D despre ciumperci am vazut o categorisire a lor dpdv al comestibilitatii cam in 5 feluri. comestibile, toxice, mortale(din fericire destul de putine), necomestibile si neimportante. alea necomestibile fiind alea de te doare dintii de la ele sau le mananci dejaba ca nau nici un gust, iar elea neimportante ori e prea mici ori se gasesc prea putine.
cat despre miros pot sa spun ca nu ma impresioneaza asa usor. deci da, am mirosit diverse feluri de branzeturi si nu m-o "impresionat" cum o facut-o phallus impudicus.
si ca mi-am amintit:D
ai grija ce-ti doresti~pgaga scrie:sa imi iau niste ciuperci ca mi-a venit cheful
mare e gradina domnului da multi o sarit parleazul
-
jeorj - Junior Member
- Mesaje: 1138
- Membru din: Joi Ian 20, 2005 12:00 am
ai grija ce-ti doresti
bulangiule
da alea pishcacioase cum se cheama? erau niste conserve de la fufu sau fubu sau asa ceva, iutzari parca scria pe iei.
cautam pe net poze cu conserva da nu gasii. in schimb am gasit niste situri romanesti cu retetele "proprii" ale unora care au copiat cu nesimtire de pe net tot ce le-a picat in mana si mai si scriu: retete "garantate si incercate". altzi bulangii.
semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
tocma am zis inainte cum le cheama pe alea piscacioase:"lactarius piperatus".si la firma ce le baga in conserva parca ii zice fofo~p nu fufu sau fubu,gaga scrie:da alea pishcacioase cum se cheama? erau niste conserve de la fufu sau fubu sau asa ceva, iutzari parca scria pe iei.
si da.... le mai zice si iutzari sau bureti iutzi.
a nu se confunda ualele.retetele "proprii" ale unora care au copiat cu nesimtire de pe net tot ce le-a picat in mana si mai si scriu: retete "garantate si incercate". altzi bulangii.
ai naibii bulanjii:D
mare e gradina domnului da multi o sarit parleazul
-
jeorj - Junior Member
- Mesaje: 1138
- Membru din: Joi Ian 20, 2005 12:00 am
Sin ella,intr-un post ai scris ca ai cautat galbiori si nu ai gasit iar in urmatorul ai zis ca nu-ti plac.Dupa pozele ce le-ai indicat ambele neamuri sunt galbiori.Sa le schimbe gustul
atat de mult solul pe care cresc(tara)?
Galbiorii proaspeti pot fi,eventual,foarte vag amarui.Dar sunt grozavi.In vremea asta,pe aici,se vand in nestire pe marginea drumului.Eu ii culeg personal ca-i mai ieftin
atat de mult solul pe care cresc(tara)?
Galbiorii proaspeti pot fi,eventual,foarte vag amarui.Dar sunt grozavi.In vremea asta,pe aici,se vand in nestire pe marginea drumului.Eu ii culeg personal ca-i mai ieftin
Si asta trece !
- pacha
- Mesaje: 2042
- Membru din: Vin Mai 14, 2004 11:00 pm
deci va supun atentiei doo tipuri de ciumperci culese de taicameo uichendu asta si verificate de localnici ca fiind comestibile:
1. galbiori
2. vineciori (sau mai bine zis vinecior, ca-i doar unu... care avea si-un pui de limacs pe el initial, da' v-am scutit de atare priveliste ).
ps - cu bureti de fag si alte specii d-astea de iasca n-am voie, nu?
1. galbiori
2. vineciori (sau mai bine zis vinecior, ca-i doar unu... care avea si-un pui de limacs pe el initial, da' v-am scutit de atare priveliste ).
ps - cu bureti de fag si alte specii d-astea de iasca n-am voie, nu?
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
sa-mi amintiti voi, ca io sigur uit
-
Djinn - Mesaje: 4332
- Membru din: Lun Noi 15, 2004 12:00 am
no ca uitai. un sos de paste (am pus peste corzetti d'alea da' merg pe orice paste mai mult sau mai putin fainoase)
ciunperci champignoane si porcini uscate doo trei calite in unt, apoi pus lapte, gorgonzola, parmezan si zmantana, puse pe paste, presarate cu parmezan si gata ...
ciunperci champignoane si porcini uscate doo trei calite in unt, apoi pus lapte, gorgonzola, parmezan si zmantana, puse pe paste, presarate cu parmezan si gata ...
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
Gaga ce spui tu acolo fac si eu din cand in gand.Dar pun si usturoi si ceva verdeturi.Mama,ce bune ies !
Djinn,ai in farfurie ceva galbiori un pic decelorati de soare si in cealalta pare o 'oitza",ceva din neamul Russulae.Sunt bune,cele mai bune sunt cele verzi dar trebuie mers la cules cu cosul caci sunt tare sfaramicioase.O supa de zarzavat cu orez si galbiori cu "oitze" este ceva grozav.
Djinn,ai in farfurie ceva galbiori un pic decelorati de soare si in cealalta pare o 'oitza",ceva din neamul Russulae.Sunt bune,cele mai bune sunt cele verzi dar trebuie mers la cules cu cosul caci sunt tare sfaramicioase.O supa de zarzavat cu orez si galbiori cu "oitze" este ceva grozav.
Si asta trece !
- pacha
- Mesaje: 2042
- Membru din: Vin Mai 14, 2004 11:00 pm
Sin ella,intr-un post ai scris ca ai cautat galbiori si nu ai gasit iar in urmatorul ai zis ca nu-ti plac.
pacha, erau doua feluri diferite. aia care-mi plac sunt tari si aromati. cei care nu-mi plac sunt un pic mai inchisi la culoare si mai, nu stiu cum sa zic, mai mucilogeni asha . desi din poze nu reiese treaba asta, poate am pus poze cu aceleasi ciuperci. caut acum aia care nu-mi plac.
astea-s: http://www.marions-kochbuch.de/index/0730.htm
............................
- sin ella
- Mesaje: 2033
- Membru din: Vin Noi 26, 2004 12:00 pm
- Localitate: pe alt forum
Astis sunt ceva neam de pleurotus.Muratura cu otet,mama ce buni sunt.Intradevar sunt mucilaginosi,dar ce buni.Mama,mama.
Am si acum o muratura de ciuperci asortate.Galbiori.vinetele(mama ce aroma).hribi,barba tapului,oitze.Pleurotusi nu,caci apar mai tarziu.Da pe astia ii pun separat.
Am si acum o muratura de ciuperci asortate.Galbiori.vinetele(mama ce aroma).hribi,barba tapului,oitze.Pleurotusi nu,caci apar mai tarziu.Da pe astia ii pun separat.
Si asta trece !
- pacha
- Mesaje: 2042
- Membru din: Vin Mai 14, 2004 11:00 pm
Înapoi la Mancaruri si Bauturi. Restaurante
Cine este conectat
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator