Retete proprii si cartzi de bucate

friptane, carnatzi, sarmale, vinuri, bere

Mesajde jeorj » Mie Mar 15, 2006 5:52 pm

ca mi-am amintit o faza
pacha scrie:
Mah kantemire,mari cat tigaia cresc pe pasune la soacra-mea la tara.Langa Lugoj
si kantemir
apoi ie cam departishor Lugoju ala
apoi daca te ajuta cu ceva sa stii ca io am vazut asa ceva prin lanuri de cucuruz pe langa Titu (aproape de Bucuresti) pe acolo pe unde oamenii mai ingrasau pamantul cu balegar.
deci sanse sa gasesti sunt daca te apropii de balega:D ca de aia le mai zice si ciuperci de balegar.
mare e gradina domnului da multi o sarit parleazul
jeorj
Junior Member

Mesajde gaga » Mie Mar 15, 2006 6:04 pm

io citisem ca la champignoane le zice ciuperci de balegar.
semnatura fara culori si nestridenta
gaga

Mesajde jeorj » Mie Mar 15, 2006 6:11 pm

kant emir scrie: astea erau tot albe (puate si umpic maro, da' nu inchis) si cu maro inchis sub palarie
gaga despre astea era vorba, deci sampinioane ceva mai maturizate
jeorj
Junior Member

Mesajde gaga » Mie Mar 15, 2006 6:51 pm

Ei pai daca aduseratz vorba sa bagam si un mesaj offtopic, adica ce anume am gatit pentru musafirii de aseara:

Spaghetti cu sos de sunca si ciuperci

Nu e ceva prea complicat, nici macar original, dar e foarte bum, am evitat sa pun prea multe condimente si astfel gustul ingredientelor a fost pronuntat. Trec peste episodul cu fiertul spaghetelor (am facut pt 4 insi) si vin la sos:

am calit in aproximativ jumatate (aprox mai putin) de pachet de unt o ceapa taiata foarte fin si 3 catei de usturoi. le-am adaugat juma de kil de champignoane si cateva porcini uscate si rehidratate, 4 felii mai groase de sunca taiata cubulete cam la marimea unui timbru, sare si piper si oregano + putina zeama de la rehidratarea porceshtilor si am lasat sub capac. fireste, sare si piper ad libitum.

cand sosul ciupercutelor a scazut nitel am mai adaugat doar smantana (cam o cana) la care amestecasem doua galbenusuri si am ametzit sosul pe foc pana a fost numai bun de reunit cu pastele.

nu a mai ramas decat sa rad parmezan pe fiecare portie.

pohta mare.
gaga

Mesajde memetshot » Joi Mar 16, 2006 1:47 pm

gaga scrie:io citisem ca la champignoane le zice ciuperci de balegar.

poi da, ca la tzara se faceau in special in zone unde era mult balegar.

dana: zice si tu o reteta de spaghete carbonara sau cum sor chema.
I'm sorry, but the position of annoying, incoherent talking animal has already been taken
meropi, ramane cum am stabilit
memetshot

Mesajde gaga » Joi Mar 16, 2006 2:17 pm

Carbonara (reteta clasica cica):

E asa: prajesti kaizer (bacon) cubulete pana se face crocant si il pui la scurs pe servetel absorbant. Pui un ou de caciula (de om care mananca) intr-un castron, sare si piper si parmezan cat cuprinde si amesteci repede cu pastele si kaizerul apoi halesti.

Carbonara (reteta neoclasica adica gaga):

cu baconul faci ca mai sus. Intr-un castron pui smantana si galbenusuri, sare, piper si parmezan. In rest, ca mai sus.

(conteaza mult calitatea ingredientelor, reteta e simplissima).
gaga

Mesajde o_tzestoasa » Joi Mar 16, 2006 2:20 pm

Azi n-am avut incotro shi am gatit pt frate-mio. Frigiuderu fiind cam gol, am facut ceva rapid dar foarte bun si hranitor. Deci...Sufle de paste se paote face si cu spaghette, da yo am ales taietei lati, facuti in casa de buni. Care n-are bunica, sa-si cumpere taietei de la alimentara :D La ingrediente mai avem asa: cascaval, porumb, mazare, rosii (n-am vrut sa iau rosii proaspete, de la piata, ca sunt foarte tari si fara nici un gust, asa ca am folosit rosii din conserva, pomodori pellati sau cum le spune), sunca, o cana de lapte si o un borcan mare de smantana, 3-4 linguri de unt si vreo 3 de faina. Buuunn. Sa fierbem macaroane stim cu tontii, asa cum a zis si Dana :)

Sosul se face super simplu, se topeste untul, se adauga apoi faina si se caleste la foc mic. P'orma se ia de pe foc, se adauga laptele, smantana si multe condimente (mai ales oregano, care face tot farmecul sau chiar si un pic de nuscoara). Se pune sosul pe foc si se fierbe cam 5 min, pana se ingroasa, se mesteca non-stop, ca sa evitam cocoloshii :D
Sunca se taie bucatele mici, m rog, fiecare dupa cum prefera. P'orma se unge un vad de iena cu unt, si se aseaza in straturi macaroanele, sosul, porumbul, mazarea, rosiile si cascavalul ras si, totul la cuptor, cam o juma de ora! Cam atat! E super bun, foarte rapid si nici prea costisitor. pofta mare, cea mai mare!
am carapacea mea, sunt pionier...
"probabil poza ta, din rama ti-ar sopti...stii? nu esti ce-mi doream sa fii" Ion
o_tzestoasa
Junior Member

Mesajde gaga » Vin Mar 17, 2006 11:37 am

na ca facui si eu doo trebi simple da' le bag acilea ca-s mai mult offtopice decat retete :D

tochitura

asta fiecare o face dupa jmekerezu lui, sa va zic cum o facui je:

calit pana se topeste slaninutza afumata. pus in ea ceapa verde si usturoi, apoi carnita de purcel, ciuperci, un ardei iute si carnatzi semiafumatzi. cand s-au perpelit dupa gust am pus juma de cutie de suc de rosii (d'ala de beut si de facut bladi meri), am mai sarat si piparat, am dat si ceva oregano si am lasat sa clocoteasca.

cand mai avea unpic sa fie gata da' mai era zeama am spart un ou care a fert romaneshte in sosu de la tochitura.

am servit cu mamaligutza umpluta cu branza de burduf si unt.

snitzele si inele de ceapa (onion rings cica le zice)

trec peste batut, sarat, piparat si dat carnea prin faina (ups, nam trecut) si va zic numa de invelisul deliioaselor jnitzele si anume:
faina + ou + pesmet + parmezan ras (mult) + smantana + lapte + apa tonica + sare + piper.

la terminarea jnitzelelor mea ramas aluat prin care am trecut inele de ceapa (aveam o ceapa mare) care in prealabil vizitase faina.

am luat de pe net nijte pozne cu cum arata inelele de ciapa (cam asa arata si ale mele da' stitz, nema aparat).
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
gaga

Mesajde gaga » Mar Mar 21, 2006 11:46 am

dupe executia unor paste bologneze care au fo de exceptie am realizat nishte tortelini dupa cum urmeaza:

am fert tortelini fireste.
am pus in teflon smantana, branzica de vaci, nucshoara si putin vin alb si am lasat sa se topeasca.
separat am calit ceapa si usturoi si kaizer.
am amestecat totul si am presarat ceapa ciorii pe care am cumparato de curiozitate si sa nu faceti la fel ca nu e nici o diferenta intre asta si cozile de ciapa verde. decat de pretz.
gaga

Mesajde gaga » Mar Mar 21, 2006 5:33 pm

asa si sa nu uit si de ghiveciu sa va zic deci:

Ghiveci cu carne (care tzinetz post scoatetzi porcu si e taman bun):

In ceva ulei am pus la calit carnita de purcel cuburi. P'orma i-am pus ceapa si am mai lasat pana laumomendat (multa ceapa e buna). Ah, si cativa catzei de usturoi.

Asha.

P'orma am taiat in cuburi, betze, triunghiuri, cum am putut si io urmatoarele: tzelina radacina si tije, ardei gras, varza alba, morcov, pastarnac. Le-am pus toate cu carnea si le-am mai lasat sa se dumireasca, timp in care o vanata statea saraca sarata la asudat.

Cand astea s-au facut am pus vanata feliata strat peste baza ghiveciului pe care il stinsesem cu vin alb sec si gratis de la orshova, am mai rasturnat fasole verde si mazare (din congelator), am facut alt strat de cartofi, am pus suc de roshii de la mosie, ceapa taiata solzishori si PAC, am pus capac.

Am mai stat vreme de niste cumparaturi ca tre sa fac planu la skol sa castig 9.999 de parai de sub capac si am mai adaugat rondele de dovlecel, inca putin suc de rosii, marar si PAC din nou capac.

Cam atat.
gaga

Mesajde eyewitness » Mar Mar 21, 2006 5:38 pm

uitashi de ardeiu usturoiat :D
If you want to be a hippie, put a flower in your peepee
eyewitness

Mesajde gaga » Mar Mar 21, 2006 6:08 pm

uitai futui :D

deci am mai pus si un ardei iuten sos laumomendat (e bine aiulicutzicu?) si in ultimu moment meam dat seama ca mai am o leguma nefolosita in casa asa ca ultimu strat a fost de fasole buabe (fierte la conserva, dealea roshcate).

FIN
gaga

Mesajde pacha » Mie Mar 22, 2006 1:41 pm

Da de unde stie aiu?

gaga-Am mai stat vreme de niste cumparaturi ca tre sa fac planu la skol sa castig 9.999 de parai

Singura bere care era la pret redus la magazinul Plus din Gherla.Am incercat sa fac un photo dar nu au prins gluma si nu m-au lasat.:)
Si asta trece !
pacha

Mesajde gaga » Mie Mar 22, 2006 1:47 pm

bre cu skolu e groasa. la ultima bere (ca am zis ca e ultima ca gata, paosa), m-am uitat sub capac dupa 9.999$ si nu erau, da' am castigat 4 doze de skol si na-m avut ce face, tre sa le consum.

aiu shtie tot :D
gaga

Mesajde pacha » Mie Mar 22, 2006 1:49 pm

Corect.Tot ce-i gratis e grozav.:)
Si asta trece !
pacha

Mesajde gaga » Joi Mar 23, 2006 11:35 am

clatite cu cartofi si dovlecei

care ai problema dovleceasca merge si fara, da' la clatite zic eu ca e mai bine sa n-ai.

deci fierbi mataluta cartofi si dovlecei in cantitati egale. aproximativ.
lasi sa se raceasca, zdrobesti si faci un aluat de clatite folosindu-te de clasicii componenti: ou, faina si lapte (sau bere). sare si piper sa nu uiti sa pui si daca vrei sa arate ca niste "celestine" incorporezi si codite de ceapa verde taiata fin.
apoi e simplu: prajesti clatitele. cu grija la intors ca nu sunt la fel de elastice ca cele clasice.

cu ce le-am umplut eu:
- branzica de vaci + smantana + ceapa verde + castravete + ridiche + codite de telina (astea leguminoase taiate fin)
- pateu de ficat + castraveti, gogosari si conopida la otzet (tot cubuletze mititele)
- spanac + felii de ou fiert.

foarte bunutze, foooooooarte bunutze. cu o prezentare chic foaaaaaaaaaarte bunutze si dragutze, da' n-am aparat sa va arat.
gaga

Mesajde nae cinefil » Joi Mar 23, 2006 12:12 pm

offtopic(de nervi!): bre gaga, nu te-ai prins ca nu-tz face nime cadou un fotografiator? ce tot baji stramba aia ca n-ai aparat sa ne-aratz cum iese potolu?! ce? pí£storel avea frun saibí£rshot?!
[color=red][color=#000000][color=sienna]citat celebru[color=black] - personaj celebru ([color=silver]by default)[/color]
[/color][/color]
[/color][/color]
nae cinefil

Mesajde gaga » Joi Mar 23, 2006 12:22 pm

nae cinefil scrie:offtopic(de nervi!): bre gaga, nu te-ai prins ca nu-tz face nime cadou un fotografiator? ce tot baji stramba aia ca n-ai aparat sa ne-aratz cum iese potolu?! ce? pí£storel avea frun saibí£rshot?!

nu mam gandit la asta da' acu daca mi-ai dat ideea stiu ce sa cer de ziua mea ca am cam completat lista, jeaca de pele este, masina este, iote ca la anu aparat o sa cer, mercic :D

si io nus pastorel penca pastorel era mai mult gourmet decat bucatar, ai ales prost exemplu gagautza :P

bre si nu e de cum iese ci de idei de decorare, voiam satz arat un exenplu da' m-ai suparat si nutz mai arat nica :D
gaga

Mesajde nae cinefil » Joi Mar 23, 2006 12:47 pm

deseneaza bre! sh-apoi esplica desenu, pentru cazu in care maiestria la desen nu o egaleaza p-ailalta den farfurie/platou etc.
[color=red][color=#000000][color=sienna]citat celebru[color=black] - personaj celebru ([color=silver]by default)[/color]
[/color][/color]
[/color][/color]
nae cinefil

Mesajde Weet-weet » Joi Mar 23, 2006 2:37 pm

Pai potz cere de Paste, sa-tz aduca iepurashu :D

Dana, ceapa ciorii, e ciboulette? ca sa stiu cum ii zice
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
Anti pro-ana
Weet-weet

Mesajde gaga » Joi Mar 23, 2006 2:55 pm

naie, nai nimerito ca cu desenu shi pictura le am, e cum ar veni primele pasiuni de care mam lasat acu la batranetze, da o espozitie parca mar tenta ca vaz ca se poate.

weet weet, da, ciboulette este, erba cipolina ii zice in italiana, chives in engleza si Allium schoenoprasum in varianta oficiala :)
Imi place mult in combinatzii dar este exagerat de scumpa. Iepurashu ie bulanjiu stiu io nu are aparate.
gaga

Mesajde Weet-weet » Joi Mar 23, 2006 4:10 pm

Saru-mana. Nu mi se pare exagerat de scumpa, aici, cel putin.Si in comparatie cu alte condimente.. M-am cam fraierit, ca am gasit intr-un loc borcanel cu d-asta uscata, daca retin bine, 2 grame, aproape 2 euroi si in alt loc am vazut, cred ca era cantitate dubla, si mai ieftina.. Am vazut si verde, dar nu am vazut pret si mi-o fo lene sa merg sa intreb cat e.

Eu am luat ca am vrut sa fac un fel de sos "chien" ii zice , dada, caine. N-are nika daca bag aici, nu?
Deci, codite de ceapa ciorii, daca are si capatana, se taie capatana, daca nu, o ceapa verde ( eu nu am avut si am folosit d-aia normala, dar nu e la fel de bine), oleaca de patrunjel, sare, biber, un ardei iute ( se baga foarte putin, ca ideea e sa fie doar un pic iute) si eventual un catzelush de usturoi, maruntit bine bine. Se pune oleaca de ulei, si zeama de lamaie. Inainte sa se serveasca, se adauga apa fierbinte, si se amesteca bine si se serveste cu peste, in general. Cred ca merge si la alte fructe de mare, sau pus pe orez, dar atunci sa fie mai putin acru.

Eu am facut cu aceeasi ocazie si sos ca pentru ciulama ( unt, faina, smantana, lapte) si am bagat zeama si verdeturi din sosul precedent. A fost foarte bun :)

Poate lamuresti iepurashu..
Anti pro-ana
Weet-weet

Mesajde memetshot » Joi Mar 23, 2006 5:54 pm

ciapa ciorii? sam bag, asta se manca? si e scumpa?
aveam la tzara prin fan carci de asa ceva
I'm sorry, but the position of annoying, incoherent talking animal has already been taken
meropi, ramane cum am stabilit
memetshot

Mesajde Djinn » Joi Mar 23, 2006 6:03 pm

gaga scrie: Allium schoenoprasum in varianta oficiala

d-ala am luat io seminte din Praktiker eri :)
deci io zic sa-ti iei seminte, ca nu ie scumpe si iese mai multe fire din ele :D
sa-mi amintiti voi, ca io sigur uit
Djinn

Mesajde gaga » Joi Mar 23, 2006 6:57 pm

nam bre vreme sa cultiv ce mananc, asta ar fi culmea. da poate pun la moshie :D
gaga

Mesajde pacha » Vin Mar 24, 2006 9:14 am

Cum n-ai timp bre?Englezu le tine in ghivece pe terasa.Tu nu ai un balcon?
Si asta trece !
pacha

Mesajde gaga » Vin Mar 24, 2006 9:23 am

pacha scrie:Cum n-ai timp bre?Englezu le tine in ghivece pe terasa.Tu nu ai un balcon?

~p~p~p tare pachone, tare ...
daca le-ash gasi gata in ghivece poate ash avea timp, cu semintzele e flufi :D
gaga

Mesajde o_tzestoasa » Lun Mar 27, 2006 12:16 am

Budinca din franzele...asta creca e cea mai simpateca mancarica pe care a preparat-o in ultima vreme, de cand m-am facut gospodina. Mama facea intotdeauna shi am zis sa re-editez, in amintirea vremurilor bune, mai ales ca e f usor de facut. Deci, pt prepararea mancaricii gustoase-gustoase, avem nevoie de: 4 felii de paine, zahar, 4 oua, rom, fructe (eu am pus compot de frcute, cu ananas, papaya, mango) shi un pic de laptic. Se inmoaie franzela cu lapte fierbinte, vanilat si se apasa cu furculitza pana se face o pasta. Apoi se adauga zaharul, albusurile, romul si fructele. Se bat spuma albusurile shi se adauga in compozitie. Bun! Se pune compozitia intr-o forma bina unsa si tapeteaza cu faina. Se da totul la cuptor, incalzit in prealabil, shi se coace cam 45 de min. Shi gata! Super simplu shi f bun!
am carapacea mea, sunt pionier...
"probabil poza ta, din rama ti-ar sopti...stii? nu esti ce-mi doream sa fii" Ion
o_tzestoasa
Junior Member

mazare cu aripioare

Mesajde jeorj » Vin Mar 31, 2006 1:23 pm

deoarece gaga din cauza gripei si nu mai stiu caror altor motive nu mai vrea sa scrie aici m-am hotarat sa descriu eu o reteta proprie foarte simpla.
se merge la magazin de unde se alege, dupa cautari indelungate:D unele incununate cu succes, o conserva de mazare cu aripioare facute de Scandia.
acasa se desface conserva cu un cutit cu varf si de calitate nu tocmai buna(ca-i pacat de el:D). continutul se goleste intr-o farfurie care sa nu contina metal, se introduce in cuptorul cu microwele care se fixeaza la trei minute. dupa aceasta se adauga sare, piper, usturoi si smantana dupa gust.
Pofta buna :D

edit: asta pentru ca s-o laudat gaga cu reteta respectiva da no facuto publica
jeorj
Junior Member

Mesajde pacha » Vin Mar 31, 2006 1:37 pm

gigiell-deoarece gaga din cauza gripei

E vorba de gripa aviara si mazarea ta cu aripioare de pui?Este vreo legatura ca nu pricep?
Si asta trece !
pacha

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Mancaruri si Bauturi. Restaurante