Alinmihaiule, problema ta este ca eshti mult prea arogant pentru bruma de cultura shi inteligentza pe care o ai. Am tot incercat sa te ocolesc, da' nu-mi dai pace :p De aceasta data, fac un pustiu de bine, shi iau in bratze MDE editzia '78 shi te altoiesc cu cateva definitzii (reproducerile sunt aproximativ exacte, n-am nici dictzionarul la mine, shi nici forma electronica pentru copy/paste)
clasic (< fr, lat)
- tipic, caracteristic
-
care serveshte ca model de perfectziune (acesta doar este primul sens al cuvantului clasic care poate fi alaturat shi lui Enescu, Eminescu & co, dar nu asta e cel important in aceasta discutzie)
- care apartzine clasicismului
shi acu' ian sa vedem noi ce inseamna acest clasicism (< fr)
- atitudine estetica fundamentala bla, bla, in lumina universalului, bla, bla, sistem stabil, armonios, proportzional de elemente ale frumosului in conformitate cu un set de norme deduse ratzional (de ex: antichitatea greco-latina, clasicismul francez - sec XVII adica)
-
perioada din istoria culturii universale shi/sau natzionale care reprezinta un maxim de realizare pentru o perioada istorica data
aha! te-am prins! carevasazica Enescu shi/sau Eminescu nu se incadreaza la aceasta definitzie? macar dpdv natzional, daca nu universal? vrei sa spui ca Gershwin nu este clasic dpdv al culturii americane? sau Dvorak pentru cehi? eu chiar ash spune ca totzi trei au locul asigurat in top x al muzicii universale. Pai nea aline, invatza mah shi tu cuvintele din dictzionare (in ghermania s-or gasi mai greu :p), shi dupa aia vino cu critica bombastica.
Ei, daca tot am ajuns la asemenea demonstrazii, acu' poate vei intzelege ce inseamna intr-adevar
muzica clasica.
Un exemplu de clasicism este clasicismul vienez - Haydn, Mozart, Bach, clasicism pe care toate site-urile suficiente il declara sus shi tare ca fiind perioada clasica (unii pretind shi exclusivitatea termenului) a muzicii, dupa care vin totzi sfertodoctzii shi imprashtie barfa, unii dintre ei ajungand sa desfintzeze prin sofisme shi referintze dubioase termenul deja consacrat de muzica clasica.
Acu' ai intzeles de ce tzi-am tot zis ca nu shtii ce inseamna clasic?
edit:
Inca ceva, cand dai dovada de ignorantza shi raspunzi prin doua link-uri rasuflate shi un "mie mi s-a facut somn, ma scuzi", asta va fi perceputa ca jignire. Shi sa nu te mai miri ca muta in varf de ... deal ca eshti facut albie de porci. Tu eshti semanatorul de vant, baiete
nae, tu citishi ce scrie in primul post:
ACEST THREAD ESTE DESCHIS PENTRU CA OAMENII MUNCII, INTRE DOUA PROGRAMELE SA SE POATA INTREBA DE SANATATE.
Adica io, aphextwinz, pot intreba de sanatate (whatever that is) pe oricine altcineva care posteaza pe acest thread. Titlul threadului este efemer, subiectul este clasa muncitoare (cunoscatorii shtiu). Daca eu la munca ma gandesc la Enescu shi la clasicism, imi permitzi sa va impartashesc shi voua aceste ganduri? Daca nu-mi permitzi, cu atat mai rau pentru tine, eu tot o s-o fac :p