In Romania...

politicianul vrea puterea, poporul se multumeste cu o minciuna acceptabila

Mesajde Yellow Pinkie » Lun Mai 17, 2004 4:28 pm

miHaimm scrie:Somnul e inofensiv. Oricum tot ce discuta acolo e dinainte stabilit si linia de partid e trasata. D'asta nici nu mai are voie presa in plen... sa doarma si ei linistiti ca oricum nu-i nimic interesant.

Scuzati ca intervin ca musca, da pina am ajuns io sa mai zic ceva discutia a evoluat.

Ca e dinainte stabilit ce trebe votat inca nu e asa rau. Beleaua e ca astia cind se hotarasc sa mai armonizeze o lege cu UE, o iau p-aia UE, o traduc 'motamo' si o baga in plen. Ma, nimic, o altoire, o modificare, o croiala pe specificul Romaniei. Nimic! Chiar de curind ma uitam cu doamna jurista de la servici pe o lege (a liberei concurente pe piata auto - la care, apropo, noii integrati au 1 an jumate sa se adapteze, in schimb romanii s-a grabit s-o aplice deja, desi inca nu se stie nici daca si nici cind vom penetra si noi in UE; probabil astia armonizeaza in ordine alfabetica, si auto e la 'A') si remarcam profundul sens ne-romanesc al unor fraze, incilcite si bolovanite, ba unele avind chiar cuvinte fara sens! Si atunci mi-a explicat jurista ce si cum, dindu-mi si alte exemple. In plus mi s-a povestit ca cica ar fi un serviciu la parlament care asta face: traduce legi. Nimic anormal, daca legile alea ar fi pe urma 'traduse' si in spirit si litera, nu numai limba!
It is I, Yellow Pinkie!
Yellow Pinkie
Junior Member

Mesajde miHaimm » Lun Mai 17, 2004 5:58 pm

stefan scrie:State Microsoft nu e spart in nspe companii mici (cum s-a intamplat, de exemplu, cu AT&T)
Microsoft plateste in continuare cate 1 mil $ pe zi catre bugetul SUA in amenzi pentru incalcarea legilor anti-trust. Deci ceva se face. Desigur si acolo exista o coruptie masiva prin sponsorizarea campaniilor electorale dar hai sa nu zicem ca daca exista cazuri de coruptie in america, la noi e OK coruptia de peste tot (de la giseul pentru buletine, spre exemplu).
tester scrie:mihai, ma refeream la centru care e cat de cat curatel, mare scofala. In rest ca peste tot, jeg.
A... deci revenim la idee "uite ca astia au un pai in ochi... deci nici parul nostru nu conteaza". Cu alte cuvinte pentru ca Londra are parti murdare e OK sa fie Bucurestiul nu tocmai curat. Pentru ca drumurile din Polonia nu sunt prea bune, n-are nimic daca autostrada noastra (unica) este reparata o data pe an si pana se termina reparatiile se strica din nou.
tester scrie:Cei care au avut sansa sa lucreze cu romani in occident au avut in proportie covarstitoare cuvinte bune la adresa lor, la adresa calificarii si a muncii prestate.
Pai da... pentru ca chiriasii cladirii aleia cu geamu spart o cam intind. Raman cei care transforma cladirea in ghetou si nu ii deranjeaza pentru ca sunt ghetouri si la altii (stiu ca o sa-mi dati in cap pentru asta... dar ganditiva ca e adevarat in multe cazuri).
miHaimm
Junior Member

Mesajde tester » Lun Mai 17, 2004 7:20 pm

Ne pleaca oamenii harnici si muncitori? Hai sa fim seriosi. Ia uite cati sunt numai aici pe forum:)

Apropo de pai si barna, "nu par in ochi". Nimeni nu a zis ca-i bine, dar atunci nu compara niste economii capitaliste cu resurse mult mai mari decat ale noastre,(si care nici asa nu fac fatza), si apoi o dai la-ntors :
Metroul parizian este unul dintre cele mai salubrizate locuri din Paris (dar in acelasi timp probabil si cel mai jegos) fiind spalat de cateva ori pe zi in fiecare statie.

Si comparatie e buna dar pana la un punct.

Pentru yellow p, apropo de armonizarea integrarii, am scris pe undeva ceva de asta, eu trebuie sa inteleaga si noi la randul nostru trebuie sa aplicam, o politica oarecum diferita si croita pe masura romaniei.
Rehab is for Quitters
tester
Junior Member

Mesajde miHaimm » Lun Mai 17, 2004 7:46 pm

Chestia cu metroul parizian ne este dat la intors. Este un exemplu ca pentru problemele lor se face ceva. Chiar daca este imposibil sa faci curatenie cand trec aproximativ 10 milione de pasageri zilnic pe acolo.
miHaimm
Junior Member

Mesajde gaga » Mar Mai 18, 2004 10:14 am

naie
noi, romanii, nu avem taria de caracter .. bla bla

cazi in pacatul de a face generalizari?! si tu brutus? ia defineshte tu ce intzelegi prin "noi romanii" ca puate vorbim de trebi diferite ...

Lucrurile pe care le considerati atat de minore

mihaitza, vorbim fara sa ne intelegem. voiam sa iti atrag atentia asupra unui pleonasm pe care l-ai comis, nu sa cer definitzii personale care in genere nu au relevantza in anumite discutzii.

Eu as spune ca lucrurile minore sunt cele care nu deranjeaza pe nimeni iar cele majore sunt cele care deranjeaza pe toata lumea ... yada yada exemple

tu vii cu exemple (mor bolnavii, etc) si daca eu iti dau contraexemple (in state se impusca pe strada, la firentze itzi ia gatu daca nu stai cuminte cand te jefuieste, in marina di massa am dat in neshte gropi de era sa ies cu capu' prin parbriz, italieni mananca carne de cal, in singapore pisicile pt dejun sunt casapite prin shtrangulare, in germania potzi fi linshat de natzi) inseamna ca cine are dreptate? chestii negative potzi gasi in toate tzarile civilizate, asa, si?
uite-te ce a zis tester, cei care intra in contact cu (hai sa ii zicem) romanul mediu, cu mai multa pregatire si bun simtz, respectiv romanul majoritar la orash, nu am auzit sa fie pareri proaste.

tziganu pleaca de la noi din ghetto si deranjeaza pe strainul care nu e din ghetto, la fel cum il deranjeaza si un compatriot de-al sau din acelasi ghetto.

Pai da... pentru ca chiriasii cladirii aleia cu geamu spart o cam intind.

hai sa vedem daca am inteles ce ai inteles tu din ce au explicat cercetatorii aia americani (subiect zilnic de shtou la anumite radiouri :D )

1. ai un cartier select cu case noi si frumuase si coabitantzii is numa uameni unu si unu (cultzi, frumoshi si dejteptzi)
2. dintr-un motiv obscur vine cineva si sparge un geam (un copil cu mingea, un golan ratacit whatever)
3. dupe care vine cercetatoru american si, in urma indelungilor scremeri mentale si ingurgitarii unor sume considerabile de la bugetu' american (ca ie de unde), itzi spune tzie ca in loc ca totzi uamenii aia cu cap sa schinbe geamu' iei ishi ia calabalacu' si se muta, ba mai mult, vand locatzia aia de vis pe nimic la nejte negrii fara o letzcaie care fac un ghetto acolosha.

si bunu' matale simtz ce itzi zice? ca a'nebunit si lupu' si marmota la un loc, nu?
semnatura fara culori si nestridenta
gaga

Mesajde miHaimm » Mar Mai 18, 2004 11:50 am

danone scrie:in loc ca totzi uamenii aia cu cap sa schinbe geamu' iei ishi ia calabalacu' si se muta
Vezi tu danone, fix aici e cheia: daca oamenii schimba geamu', totul e la fel de misto ca inainte. Daca in schimb lasa sa treaca cu vederea acea fereastra sparta destul de mult timp, o alta fereastra se va sparge. Si incetisor dar sigur fenomenul despre care vorbeam se produce.

Iar analogia se observa cam peste tot. In software daca o linie de cod care nu merge cum ar trebui si nu o repara nimeni sau ai un design nu tocmai bun, incet dar sigur, totul se deterioreaza pentru ca ceilalti programatori vor scrie codul prost. In administratie daca un functionar ia teancul de dosare si le arunca intr-un colt uitand de ele, dosarele alea vor incepe sa se acumuleze pana cand nu mai stie nimeni ce e cu ele si nu mai are nimeni timp sa le rezolve pe toate. La tine in casa, daca nu iti speli farfuria dupa ce mananci, alte farfurii se vor aduna pana cand se strang toate si iti ia 3 ore sa le speli.

In mare este vorba despre "entropie", o stare de agitatie/dezordine care daca nu este tinuta sub control inca din fazele incipiente, atunci poate fi redusa doar prin masuri drastice. Cred asta am vrut eu sa spun de-a lungul acestor posturi: impresia mea este ca nu se face nimic pozitiv pentru impiedicare acestei entropii.

Asa cum ai spus greseli se intampla peste tot. Un exemplu din Polonia: o masina la stop, apare o masina de politie care ii blocheaza drumul in fata, una in spate, ies politistii cu arme automate si trag. Urmareau pe altcineva... un om a murit. Si-au dat demisia toti sefii, de la cel de arondisment, pana la ministru iar toti politistii din patrula sunt anchetati si este foarte probabil sa fie inchisi. Asta nu va aduce inapoi viata luata dar va ajuta la prevenirea "accidentelor" de genul asta.

Intr-o situatie la noi, de acum vre-o 3 ani: un judecator din Bucuresti omoara un om pe trecerea de pietoni, undeva pe la Baneasa. Trecerea de pietoni a fost mutata peste noapte cu 10 de metri mai sus... iar judecatorul este in continuare in aceiasi functie, bine merci, fara sa fie acuzat macar de ceva. Intr-o societate normala, in care se incearca indreptarea si prevenirea erorilor, asa ceva nu poate trece nepedepsit.

Iar coruptia, spaga si hotia se intinde pana in cabinetul primului ministru, viitorul nostru presedinte ]http://www.expres.ro/topstory/?news_id=155030[/url]. In continuare nu spun ca in alte parti nu exista coruptie... dar hai sa asteptam urmarea povestii pentru a vedea daca se intampla ceva... (si nu ma refer la o demitere in postul de ambasador la Berlin... asta nu se pune).
miHaimm
Junior Member

Mesajde nae cinefil » Mar Mai 18, 2004 1:00 pm

danone scrie:naie

cazi in pacatul de a face generalizari?! si tu brutus? ia defineshte tu ce intzelegi prin "noi romanii" ca puate vorbim de trebi diferite ...

danone, nu am generalizat din gresheala sau in graba! deshi nu sunt in posesia vreunui studiu statistic, sunt convins ca mult mai multzi romani(shi aici ma refer la totzi cetatzenii romani de pe teritoriul Romaniei) prefera sa mearga odata cu turma decat sa lupte impotriva curentului, mai ales ca exista sentimentul ca donquijotismul(oare exista cuvantul asta?:)) nu foloseshte la nimic!

asha cum bine observa cineva, romanul nu gandeshte "daca ala fura, hai sa-l opresc", ci din contra! sigur, generalizand nu am exclus exceptziile, dar atata vreme cat raman exceptzii, ungaria va exporta mai mult otzel ca noi!(metaforic shi eufemistic vorbind).

cred ca sunt al nu shiu catelea care spune ca aceste microcomparatzii nu-shi au relevantza, atata vreme cat conditziile difera. cred ca se pot face comparatzii, dar doar la un nivel superior, nivel la care eu, cel putzin, nu ma bag!
[color=red][color=#000000][color=sienna]citat celebru[color=black] - personaj celebru ([color=silver]by default)[/color]
[/color][/color]
[/color][/color]
nae cinefil

Mesajde gaga » Mar Mai 18, 2004 2:06 pm

nu mihaitza, nu ai dreptate, exemplul meu a fo destul de explicit si voia sa concluzioneze faptul ca: e ghetou unde este ghetou (datorita imprejurarilor) si e curat unde va fi totdeauna curat si nu e datorita marelui fenomen descoperit nustiu carui "savant" american care nu are ce face cu timpul si cu banii. si asta este legat de conjunctura, de istoricul locatziei, inclusiv de un istoric financiar.
vaz ca faci ca nu pricepi, hai sa luam contraexemplu:

cum explica savanzii varianta inversa, luam locanta (doar un exemplu) pipera, pana in 89 zona industriala pustie, vai mama ei, azi cartier de lux. fenomenu' asta cum se cheama, plantarea ciobului si cresterea geamului?

e o tampenie sa generalizezi exemplul ala cu geamul, partea sa de dreptate fiind cu totul alta, nicicum explicatzia pe care ai "intzeles-o" tu.

In mare este vorba despre "entropie", o stare de agitatie/dezordine care daca nu este tinuta sub control inca din fazele incipiente, atunci poate fi redusa doar prin masuri drastice.

mai nene, tu confunzi starea cu marimea de ma faci sa ma uit in dexu' vietzii online, ceea ce inseamna ca dumneaei, entropia, creste si descreste, marirea entropiei cauzand marirea starii de dezordine. oricum, entropia (formele in care a fost definita nu are legatura cu "impiedicarea" fenomenului, acesta fiind legat de dezordine/determinare/nedeterminare, acu' in exemplu matale, care e sistemul de referintza la care se refera entropia? Unde e incertitudinea, fatza de ce apare dezordinea? nush, mi se pare redundant sa foloseshti aici cuvantul, mai ales ca nu este ceva la indemana oricui, exceptand varianta mai stricta a uzarii sale in informatica (shannon) de care nu ma leg pt ca nu o cunosc decat din auzite, nefiind botonar cu patalama, stiu doar ca acest concept (daca pot sa ii spun asa a fost luat din fizica (termodinamica zice dexu') si transferat in diverse alte planuri nelegate de geamurile si farfuriile matale.
acu' daca ai vorbit "metaforic" scuza-mi logoreea :D

de unde ai auzit tu aia cu mutatul trecerii de pietoni?

1. cazurile astea se rezolva mai bine de-atat
2. daca omori pe cineva ai dosar penal si fara trecere = nu mai potzi oricum fi judecator
3. citishi in libertatea care descopera, in afara de fetele de la pajina 5 tofelu?
1+2+3 exemplele sunt minore fatza de trandul discutziei si aici vezi ultimul paragraf al lui naie.
gaga

Mesajde miHaimm » Mar Mai 18, 2004 3:16 pm

Pai danone exemplul tau este exact ceea ce confirma tampenia cu geamu', fix cura pentru "entropie" (am pus ghilimele, da? ca si data trecuta...). Tragi linie (dai totul jos) si refaci. Este fix concluzia pe care a tras-o si savantu' american.

Da-mi exemplul invers uite asa: pe strada ta a maturat vecinul pe trotuar. Si pentru ca era curat nu s-au mai adunat baietii de la 7 in fata sa manance semnite si sa bea bere. Si dupa aia toata lumea a inceput sa vopseasca tocurile de la geamuri, copacii din gradinita si nu a mai scris nimeni cu pixul in lift. Iar cei de la scara vecina au facut la fel. Si treaba s-a extins in tot cartierul care este in plina floare datorita avantului cetatenesc.

Mi se pare ciudat totusi felul in care cataloghezi drept tampenie un exemplu foarte simplu cu analogii atat de clare. Chiar crezi ca nu exista nici o legatura intre micro si macro universuri? (e o modalitate de exprimare, nu te lua de ea ca nu are legatura cu discutia curenta). Parerea mea este ca sistemele umane in general se comporta la fel: asa cum o firma poate fi distrusa de un management prost, economia unei tari poate fi distrusa de un guvern rau intentionat. Dar tot asa cum un management bun nu prea ajuta o firma cu prea multi angajati prosti (decat schimband angajatii), tot asa economia unei tari poate fi subminata si de oameni cu o anumita stare de spirit. Iar daca le combini pe amandoua... pai iese destul de nasol, si pentru firma, si pentru tara. Sigur, inertiile sunt incomparabil mai mari in cazul unei tari dar fenomele care se produc... sunt cam aceleasi.

Cand oamenii care vor sa faca treaba sunt inlaturati din ministere pentru ca "au interese ascunse pe care nu le intelegem", cand furtul, spaga si coruptia sunt generale (cand spun generale nu ma refer la 100% ci la un procent suficient de mare) eu cred ca sunt lucruri destul de serioase. Pentru ca sincer cred ca toate astea se fac simtite in intreaga economie. Asa cum s-a spus mai devreme, Volvo a prins repede treaba cu spagile si le convine. Dar cunosc exemple de investitori italieni in agricultura care au plecat dupa 1 an ca sa-si limiteze pierderile (dupa 56 de inspectii... intr-un singur an... toate cu spaga). Un prieten Japonez a avut nevoie de 6 luni pentru infiintarea unei agentii imobiliare (inchieri apartamente de lux pentru straini), e drept l-a lasat pe avocatul roman sa se ocupe... Si a doua zi dupa infiintare a venit inspectie de la Sanepid care i-a dat amenda ca nu avea pres in fata usii. Si asta si-a facut bagajele si a plecat. Da, danone, sunt exemple simple care nu au nici o relevanta pentru tine si sunt sigur ca poti gasi contraexemple garla "de la altii". Dar pe mine amandoua m-au durut pentru ca amadoi imi erau prieteni (iar pe japonez chiar eu l-am sfatui sa investeasca la noi).

Gata... in fine, destul... s-o lasam balta... deci voi ziceti ca toate astea nu conteaza... ca mita, coruptia si hotia nu sunt importante... si ca oricum exista si la altii. Ca oamenii nu sunt afectati de asta si ca nu exista repercursiuni in economie datorate starii de spirit "daca ala fura, eu de ce nu?"... Atunci explicati-mi si mie de ce nu se simte o crestere economica reala?... de ce nu ne integram in UE?... cum am ajuns la 30 mld deficit?... Si mai ales: cum iesim din treaba asta?

Despre trecerea de pietoni o stiu de la un "domn" care a participat la musamalizare. Da, am uitat sa mentionez ca la volan a fost pusa nevasta, adusa din Ploiesti de o masina a politiei. "Domul" ala mi-e prieten si e pacatul meu ca nu-l dau in gat dar ma consolez ca oricum a intrat pentru altceva.
miHaimm
Junior Member

Mesajde tester » Mar Mai 18, 2004 3:23 pm

de unde ai auzit tu aia cu mutatul trecerii de pietoni?

Si eu am vrut sa intreb acelasi lucru pentru ca am mai auzit treaba de cateva ori si imi suna a mit deja.

Cred ca aceste comparatii nenorocite sunt bune la ceva, si anume sa dovedeasca ca totdeauna se poate da un contraexemplu cu pondere cel putin la fel de mare, daca nu mai mare, din vreo tzara capitalista.

Si atunci lumea plictisita sa mai dea exemplu comparatia ca etalon cu putere de lege, va trece peste ele, sau si mai bine, va trage o invatatura pentru viitor.

Poate ca nici nu e o idee prea rea sa demolezi comparatii marunte si mituri(vezi genul "un judecator a doborat cu tunul nspe mii de oameni si nu a patiti nimic"-deci hai sa fur si eu scrumiera din bar.).

editez de aci

Ciudat e cu judecatorul ala ca eu am mai auzit povestea din cateva surse diferite, nu stiu cum s-a musamalizat sau cati alti au omorat, dar de multe ori in vreo discutie apare argumentul, pai cum sa nu furi cand judecatorii, militienii calca oameni pe trecere si nu patesc nimic.

Lasa exemplele si zi direct ce ai vrea tu sa se faca. Pana atunci zic eu ce-am extras.
Sa punem mana de la mana si sa ne curatam in fata blocului, munca patriotica? Sa ne vopsim geamurile sa arate frumos? Pai bani de vopsea, pensule, strat de protectie si inca doua straturi sa arate fain, de unde? De la serviciu? Cu salariile bugetare care sunt? Renunti la o masa doua si vopsesti geamu? Sau mai grav la o bere:)

Sa trec de partea absurdului si sa zic ca da, incepem sa vopsim. Nu vor putea toti sa faca pentru ca pur si simplu nu isi vor permite, iar la final vine un caine si se caca, s-a stricat bunatate de intrare in bloc.

Observ o anumita reverenta in fatza strainilor, sa exemplific:

un elvetian a fost la munte si a calcat intr-un balegar-se jura ca nu va mai calca in romania, unui japonez i s-a dat amenda ca nu avea prag-eu in locul lui il puneam pe avocat sa plateasca, unui neamt i-a fost furata masina,-nu mai vine in tara asta de hoti.
Eu stiu ca suntem un popor ospitalier, dar sa nici nu cadem in cur cand vedem un american, nu?

Cand mergi intr-o tzara straina te documentezi de obiceiuri si de legi, mai ales daca cunosti persoane de acolo,si mai ales daca locuiesti o perioada acolo. Ia du-te in germania, intra in prima banca si fa-ti cont, vezi poti? Ce sa mai vorbesc de saxoni, cu volanu lor dea-n pixu, , limita de viteza la unguri, nimic nu-i usor in viatza,si alte mii de chitzibusuri.

Ca sa concluzionez, ca prea ma aprind pe soarele asta, crezi ca daca e curat la altii in curte devin automat mai dejtepti, respectiv daca la noi e jeg suntem imbecili ca nu facem curatenie?
Rehab is for Quitters
tester
Junior Member

Mesajde gaga » Mar Mai 18, 2004 3:47 pm

exemplul tau cu strada si mancatu' de semintze cade. in cartier oricand o sa se intoarca gigeii si or sa manance semintze oricate geamuri cu termopan si jeep-uri or fi. mananca si in zonele "bune", numai ca investitzia in fortza de munca pentru salubrizare este concentrata acolo = acolo este curat.

sa-ti spun ceva, savantul tau american, pare mai degraba unul din psihologii aia care trage concluzii ce trebuiesc vezi doamne acceptate numai fiindca el are o diploma in studii de psihopupu sau de relatzii sociale.
da-mi voie sa nu consider aceste peroane demne de un argument intr-o discutzie serioasa.

treaba e anevoie de definit, de aia iti zic ca la orice zici matale este un "depinde".

uite, itzi dau doua exemple de gandire care pot fi corecte, in spiritul discutziei, acelasi rezultat dar cu premise diferite, din punctul meu de vedere:

1. merg cu masina, arunc o hartie fiindca in zona e mizerie si oricum nu conteaza
2. merg cu masina, arunc o hartie fiindca in zona e curat deci primaria isi va face treaba si va lua hartia

ce zice "cercetatoru' american" de teoria asta? :D
gaga

Mesajde miHaimm » Mar Mai 18, 2004 3:57 pm

danone scrie:1. merg cu masina, arunc o hartie fiindca in zona e mizerie si oricum nu conteaza
La asta nu spune nimic pentru ca este vorba despre ghetou deja.
danone scrie:2. merg cu masina, arunc o hartie fiindca in zona e curat deci primaria isi va face treaba si va lua hartia

La asta este echivalentul intregii teorii: daca cineva ia hartia (cu alte cuvinte daca se actioneaza), va fi din nou curat. Daca nu, altcineva va arunca hartii si se va face murdar si, in timp, ghetou.

Cred ca rezumand treba ar fi in felul urmator: problemele netratate se agraveaza, nu se rezolva de la sine. Si duc la alte probleme si mai mari.

Si... variantele:
3. merg cu masina si nu arunc o hartie fiindca in zona e curat si n-are rost sa fiu nesimtit
4. merg cu masina si nu arunc o hartie fiindca chiar daca in zona e murdar tot n-are rost sa fiu nesimtit.
astea ce-au?

Cand e vorba de psihopupu tind sa ii cred pe americani pentru au destul de multi nebuni ca sa faca studii pe ei. Iar teoria nu e chiar de florile marului si asa aberanta cum ti se pare tie s-a constat prin studii ale politiei ca reduce semnificativ criminalitatea. Dar oricum, la noi criminalitatea nu este o problema semnificativa pentru ca, nu-i asa, exista si la altii...
miHaimm
Junior Member

Mesajde tre » Mie Mai 19, 2004 2:19 am

da' stiu ca atz batut apa-n piua bine de tot.

in primu rand sa nu ne cacam pe noi, tara are destule bube si nu-i nevoie sa facem o apologie a acestei stari de fapt. asta e, o cunoastem, e a noastra (de starea de fapt e vorba), iar astia pe care ne doare-n cot macar un pic de treaba asta facem ceva in limita posibilitatilor. nu ne dam nici peste cap sa facem nu stiu ce dar nici nu trecem cu vederea orice cacat. nu-i indicat sa te culci pe urechea ailalta gandindu-te ca ia uite si la aia e asa sau asa ci trebuie luat faptul ca atare si eventual formata o imagine cat mai precisa despre situatie. si, daca la noi se poate mai bine de ce n-ar fi? nu-i nici un fel de utilitate in treaba cu la ei e asa, la noi nu. la fel cum indivizii sunt diferiti la fel si regiunile au o identitate proprie. totusi fiind uameni, nu numa pe noi ne deranjeaza ca-i o groapa-n drum sa ca fura nu stiu care din banii publici.

intr-o societate, oricare ar fi ea (adica nu numa romaneasca), in functie de aspiratiile pe care le ai, e nevoie de oaresce compromisuri. mi-a luat mult sa accept asta, dar eu cel putin incerc sa fac cat mai multe cu cat mai putine compromisuri. de ce compromisuri? pai cui nu i-ar placea sa stea toata ziua-n pula goala la soare, lada frigorifica langa si-nconjurat de femei de exemplu?
deci cum ziceam, intr-o societate anumite trasaturi/obiceiuri sunt predominante. hai sa luam spaga, care la noi o chestie generalizata (acu sa nus e-nteleaga ca asta ar fi trasatura definitorie a societatii noastre, e duar un exemplu, sa n-avem vorbe). asadar, is mult mai multi cei care dau/iau spaga decat cei care sunt de-acord cu asta. treaba asta e posibila tocmai datorita acelor compromisuri, sau mai bine zis, adaptari. sigur, ca fiecare om de bine (ca de alt tip de uameni n-are rost sa vorbim) care s-ar lovi de fenomen ar trebui automat sa faca plangeri, reclamatii, procese sau mai stiu eu ce dar, mult mai ieftin si mai repede e sa dea spaga sa rezolve problema. poate parea o lipsa de coloana vertebrala dar se rezuma mai degraba la instinctu de conservare. in loc sa astepti pret de 2-3 ani/2 procese sa ti se elibereze o adeverinta poti rezolva in cateva ore sau chiar mai putin. timpul si banii astfel economisite poti sa le folosesti, tu ca om de bine, pentru chestii mult mai importante. poti ajunge chiar in situatia in care sa nu mai fi nevoit sa dai spaga. binenteles ca fiecare om are un anumit nivel la care vrea sa ajunga, in functie de aceasta dorinta depinde si gradul de adaptare.

sigur ca e oarecum simplista teoria dar e 3:28am si oricum d-aia pierdem vremea p-aici, ca sa batem apa-n piua, asa ca spit it out.

yellow pinkie al dracu' becali e mana-n mana cu astia. ma-ntreb totusi ale cui or fi alealalte formatiuni :D.
" it's the end of the world as we know it ''
tre
Junior Member

Mesajde ReNo » Mie Mai 19, 2004 3:05 am

tre mane astia vorbeau de aruncat hartii pe jos si tu le-ai tras apologia :D .Nu te supara :) Te pupic.
ReNo
Junior Member

Mesajde nae cinefil » Mie Mai 19, 2004 7:34 am

tre scrie:pai cui nu i-ar placea sa stea toata ziua-n pula goala la soare, lada frigorifica langa si-nconjurat de femei de exemplu?

:)lol! lu` danone, de exemplu! shi ma refer doar la ultima parte!

in rest, e vorba chiar de spiritul ala de turma de care pomeneam mai sus! pentru ca daca totzi cei carora li s-ar solicita "mici atentzii" ar refuza, iar tuturor celor care au cerut li s-ar deschide dosare penale, atunci shi coruptzia ar scadea drastic(sigur, coruptzia nu sta doar in dare/luare de mita, dar marshez pe exemplul dat!).
[color=red][color=#000000][color=sienna]citat celebru[color=black] - personaj celebru ([color=silver]by default)[/color]
[/color][/color]
[/color][/color]
nae cinefil

Mesajde memetshot » Mie Mai 19, 2004 8:31 am

mai io sper ca chestia cu sapga sa mai continue duar un pic....sa-mi "platesc" si io stagiu militar :D
memetshot

Mesajde nae cinefil » Mie Mai 19, 2004 8:38 am

bre MMTSholl, du-te bre la iei shi zi-le ca te-mpiedica religia sa faci armata! gaseshti tu o confesiune care sa te-ajute! scapi cu munca in folosul comunitatzii!
...cel putzin teoretic ar trebui sa tzina!
[/color][/color]
[/color][/color]
nae cinefil

Mesajde tre » Mie Mai 19, 2004 10:37 am

nae cinefil scrie::)lol! lu` danone, de exemplu! shi ma refer doar la ultima parte!

eram cuprins de sinergia faptelor revolutionare si am uitat sa generalizez, da se puate reformula nu-i bai. :D

nae cinefil scrie:in rest, e vorba chiar de spiritul ala de turma de care pomeneam mai sus! pentru ca daca totzi cei carora li s-ar solicita "mici atentzii" ar refuza, iar tuturor celor care au cerut li s-ar deschide dosare penale, atunci shi coruptzia ar scadea drastic(sigur, coruptzia nu sta doar in dare/luare de mita, dar marshez pe exemplul dat!).

da bre cinefile bre, ai si tu dreptate da vezi tu, obiceiu asta e din batrani pe la noi, iar cei ce s-au integrat in sistem au preluat traditia. pan la urma care-i diferenta intre spirit de turma si adaptare? (nu-i intrebare retorica, ci un inceput de dezbatere sper eo)
iar cu dosarele penale pai cin sa le faca? ca astia de s-au integrat in sistem chiar voiau sa se integreze-n sistem, astia-s cei pt. care integrarea e un scop in sine, asa ca...cine? ca asa si eu dac-as fi presedinte, adica as avea posibilitati mai mari, sigur ca as face ceva in sensu asta (vezi teorema nr. 14 cu scopu si mijlocu).

oisdgo: scuzata-mi fie incoerenta ce-ar putea aparea pe alocuri dar trec printr-o perioada grea, in care tre sa-nvat si sa cheltui mult... ma-ntelegetz da?
" it's the end of the world as we know it ''
tre
Junior Member

Mesajde nae cinefil » Mie Mai 19, 2004 10:52 am

tre, dupa cum zici, obiceiul e din batrani, adus fiind de pe malurile bosforului. ceea ce nu face decat sa demonstreze teoria conform careia comparatziile cu polonia, suedia, japonia, sua, marea britanie etc. nu-shi au rostul macar din punctul asta de vedere.

diferentza dintre spirit de turma shi adaptare este insignifianta in context, dar numai pentru ca cel ce se "adapteaza" prefera sa aleaga calea mai ushoara shi, intamplator, mai rapida de rezolvare a unei probleme. de ce nu se alege ca sistem la care sa ne adaptam unul din cele pomenite mai sus?
[/color][/color]
[/color][/color]
nae cinefil

Mesajde gaga » Mie Mai 19, 2004 11:03 am

hahahaha mihaitza, crede-i tu pe americani si intreaba-te in continuare chestii existentziale. poi daca ei (si nu numai) au muuuult mai multzi nebuni ca noi ce alegi?
1+2+3+4 => sa fi nesimtzit sau nu?

daca esti nesimtit, dupa teoria mea si afirmatia ta, traiesti intr-o tzara normala dpdv mental

daca eshti simtzit dupa teoria si afirmatzia ta, traiesti intr-o tzara de tampitzi.
ce alegi?

crimitatea exista si la altzii dar cu alte limite, in afara de ei (si elvetzieni) nu ezipsta niciunde atatea arme per capita. orica cacanar are pistol = criminalitatea crescuta in sensul in care ziceam eu. da' elvetzia nu o aduci ca exemplu? ca e supercivilizata ... ma rog, e unicat si nu se pune la socoteala in ecuatzie fiind exceptzie, dar am preteni buni acolosha si pot satz arat si bubele de acolo.

tre, matalutza ai dreptate, io incerc sa ii arat fixistului mihaitza ca exista un DEPINDE in orice.

naie, nui adevarat, io iubesc femeile cu calitatzi fizice, mai ales in preajma berii, vrei satz povestesc? ;D
gaga

Mesajde nae cinefil » Mie Mai 19, 2004 11:19 am

[quote="danone"]
naie, nui adevarat, io iubesc femeile cu calitatzi fizice, mai ales in preajma berii, vrei satz povestesc? ]
ca sa evit offtopicul, consider afirmatzia ta o dovada a deschiderii in gandire, calitate apreciata mai ales la americani(?!) shi care noua romanilor, ne-a fost shtearsa de sistemul totalitar de pana in 89. shi da, vreau amanunte, mai ales ca shi Nicholas Alex cauta ceva de genul asta!
[/color][/color]
[/color][/color]
nae cinefil

Mesajde tester » Mie Mai 19, 2004 12:32 pm

Foarte abil l-ai evitat pa offtopicu asta, nae cinefil. :D

Dar oricum, la noi criminalitatea nu este o problema semnificativa pentru ca, nu-i asa, exista si la altii...

Vezi ca s-au intors comparatiile impotriva ta, nu compara nivelul de criminalitate existent in america cu cel din romania. Vorbesc in spiritul infractionalitatii, crime, jafuri etc. Precum zici asta nu ne face cu nimic mai brezi, dar nici mai prosti.

ps pe ala verde ce rade nu l-am mai putut scoate la edit.
Rehab is for Quitters
tester
Junior Member

Mesajde miHaimm » Mie Mai 19, 2004 12:42 pm

danone scrie:daca esti nesimtit, dupa teoria mea si afirmatia ta, traiesti intr-o tzara normala dpdv mental

daca eshti simtzit dupa teoria si afirmatzia ta, traiesti intr-o tzara de tampitzi.
ce alegi?
Da, ma rog... daca esti simtit esti tampit... e cam ce am simtit la foarte multi dintre bucuresteni. Adica daca tu dai prioritate la trecerea de pietoni, esti tampit, pentru ca nimeni nu da. Daca tu stai cu punga de gunoi in masina si n'arunci chistoace pe jos, iar esti tampit ca nimeni nu face asta. Daca nu dai spaga la ghiseu pai atunci chiar esti tampit ca nu te baga nimeni in seama...

Las' danone sa fiu eu tampit... si tare as vrea sa se tampeasca macar juma' din tara noastra. Sa vezi tu cum in 2-3 ani de la tampirea asta generala s-ar dubla investiile straine, turismul ar creste exponential iar nivelul de trai s-ar apropia considerabil de cel al ungurilor, cehilor sau polonezilor.

PS: Afirmatia mea a fost ca americanii au destui nebuni sa faca studii pe ei (nu ca sunt tampiti, asta e afirmatia ta). Si la noi sunt destui dar... ii studiaza cineva? In afara de asta hai sa terminam cu idea geniala care nu's cui i-a venit dar s-a instaurat tare bine: noi (romanii) suntem cei mai destepti iar ceilalti (francezi, nemti, englezi, americani, etc.) sunt niste idioti, tampiti si ignoranti.
miHaimm
Junior Member

Mesajde memetshot » Mie Mai 19, 2004 12:47 pm

Adica daca tu dai prioritate la trecerea de pietoni, esti tampit, pentru ca nimeni nu da.

ba sa stii ca se da prioritate la petoni....

Daca tu stai cu punga de gunoi in masina si n'arunci chistoace pe jos, iar esti tampit ca nimeni nu face asta.

afla ca din ce in ce mai multi uameni fac asta

Daca nu dai spaga la ghiseu pai atunci chiar esti tampit ca nu te baga nimeni in seama...

si nu la tuate ghiseele se da spaga
memetshot

Mesajde miHaimm » Mie Mai 19, 2004 12:52 pm

Iar am uitat sa precizez: cand spun "nimeni" sau "toate" ma refer la "un procent semnificativ, sensibil mai mare de 50%, majoritar". Imi cer scuze din nou...
miHaimm
Junior Member

Mesajde memetshot » Mie Mai 19, 2004 12:55 pm

procent obtinut in urma unui studiu efectuat la data de .... pe un nr de .... persoane.
nu poti sa ne pui si procentele pe varsta, educatie, data dezvirginarii si alte dastea?
memetshot

Mesajde gaga » Mie Mai 19, 2004 12:56 pm

1. Adica daca tu dai prioritate la trecerea de pietoni, esti tampit, pentru ca nimeni nu da.

la faza asta eshti varaza, creca juma din stadionu' dinamo e construit pe banii mei datzi shpaga. la cat conduc de fo 10 ani, din experienta de agent de vanzari la un moment dat, condus in tara, bukale si strainatati, bukale e singuru' orash din tzara unde se da prioritate la pietoni. tu pe ce te bazezi cand spui asta?

2. Daca tu stai cu punga de gunoi in masina si n'arunci chistoace pe jos, iar esti tampit ca nimeni nu face asta.

Serios? Taman l-ai cunoscut pe Nimeni, eu sunt, cum ai ghicit?

3. Daca nu dai spaga la ghiseu pai atunci chiar esti tampit ca nu te baga nimeni in seama...

ai fost in italia la fun ghiseu? pentru nishte chestii normale, o stampila ceva? ca chestie, pe ce te bazezi spunand ca DOAR in romania e asa?

4. tare as vrea sa se tampeasca macar juma' din tara noastra.

s-a tampit, da' a emigrat jumatatea aia (tester, nu tu :D )

5. Afirmatia mea a fost ca americanii au destui nebuni sa faca studii pe ei

de unde stii? arata-mi ceva serios pe care se face o statistica a nebunilor americani vs romanii altei lumi.

6. turismul ar creste exponential iar nivelul de trai s-ar apropia considerabil de cel al ungurilor, cehilor sau polonezilor.

ahap. daca ar investi americanii poate. da de iugoslavia nu zici ni'ca? ca ie plina de turisti taman datorita "investitziilor" americane. btw, cum ramane cu elvetzia? ca am ceva pe tzava si acolosha

7. Si la noi sunt destui dar... ii studiaza cineva?

ai vreo informatie in acest sens? pt ca eu am vis a vis de aia de afara si aia de aici. nici americanii nu ar studia ni'ca daca nu ar iesi bani din asta si e profitabil sa ascultzi un frustrat baguind drama vietzii lui si sa incasezi o carutza de bani pt asta.

strawman: americanii au si psihiatrii de caini, prin analogie e najpa ca noi n-avem?

8. s-a instaurat tare bine: noi (romanii) suntem cei mai destepti iar ceilalti (francezi, nemti, englezi, americani, etc.) sunt niste idioti, tampiti si ignoranti.

nu am spus asta, nu ma acuza de enormitatzi, am spus doar depinde

===
puii mei, am trebi seriuase aci la conpania americana la care muncesc si tu ma retzii :D
gaga

Mesajde eyewitness » Mie Mai 19, 2004 1:03 pm

gata bre m'aita , o incepusi cu chestiile alea rosii de la otopeni de pe mijlocu carosabilului si ajunsesi la esantiuane de americani tampiti. hai , am inteles, te pishi in ea de romanie si oriunde in alta parte ie mai bine. lasa-ne pe noi sa ne bem berea tuborg strong in tara asta de cheche si fii fericit p-acolo pe unde-ti duci veacu ca oricum cat am vorbi noi p-acilea tot n-o sa schimbam nimica. avantajul nostru, astora de aici, ie ca facem tot posibilu sa ne simtim bine si crede-ma ne simtim al dracu de bine mai ales cand ie neatza si sod in forma si parshii au natalitatea crescuta...
If you want to be a hippie, put a flower in your peepee
eyewitness

Mesajde tester » Mie Mai 19, 2004 1:14 pm

danone ejti mijto, dau o bere cand viu in tara :D

Pentru mihaiu, o chestie m-a intrigat mai tare din ce ziceai :
Da, ma rog... daca esti simtit esti tampit... e cam ce am simtit la foarte multi dintre bucuresteni.

Eu nu stiu cum vine asta cu "simtitu" tau, dar stiu ca mai ales prin ardeal se vehicula ideea asta, printre oameni dezinformati si de ce nu invidiosi. Asta-i mit vechi mai, l-am auzit de cateva ori, drept pentru care am luat-o vitejeste pe jos.

Si iti spun ca nu am avut probleme cu trecerile de pietoni si nici cu taxiurile si nici cu alte o mie de povesti.

Sunt sigur ca exista destule exceptii dar vorbesc in general, de situatia observata in cursul vizitelor de lucru.

editat un nu pus gresit, ce intorcea pe dos concluzia mea maiastra.
Rehab is for Quitters
tester
Junior Member

Mesajde miHaimm » Mie Mai 19, 2004 1:20 pm

danone scrie:s-a tampit, da' a emigrat jumatatea aia
N'am emigrat danone. Doar muncesc in Polonia. Toate taxele, impozitele, etc. mi le platesc in tara (destul de mult de altfel). Si crede-ma m-am chinuit ca sa fac treaba asta ca ar fi fost mult mai simplu (dpdv legal) sa le platesc aici. Toate vacantele mi le fac in tara (si nu pentru ca e mai ieftin si nici mai usor). Asa ca nu prea ma consider emigrat. Oi fi doar tampit... ma rog... asta e.

memetShol scrie:procent obtinut in urma unui studiu efectuat la data de .... pe un nr de .... persoane.
memet, este ceea ce am simtit eu pe strada. Si iti garantez ca nu sunt singurul care a simtit asta. Cam toti prietenii pe care ii am au impresii similare, fie ei straini sau romani care vin in vacanta. Sigur, daca esti atat de obisnuit cu toate astea, nu le mai vezi.

eyewitness scrie:am inteles, te pishi in ea de romanie si oriunde in alta parte ie mai bine
aiule, n'ai inteles nimic. Oful meu principal este ca sunt prea multe lucruri care s-ar putea imbunatatii semnificativ, cu un efort destul de mare dar cu cheltuieli minime (de fapt foarte mari dar suportate de cei care's de vina).

eyewitness scrie:oricum cat am vorbi noi p-acilea tot n-o sa schimbam nimica
Aici ai dreptate...
miHaimm
Junior Member

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Politica