de bhuttu » Lun Ian 13, 2003 12:57 pm
Am discutat adineauri pe YM cu darky despre Istoria Romanilor, iar discutia noastra a capatat doua directii pe care le voi analiza pe rand, succint si sper eu, cat mai sugestiv(as fi facut-o pe YM sa nu va plictisesc, da' darky a plecat la scoala sa invete doar lectiile de istorie din programa pentru capacitate).
1. Spune Joanne: "Istoria Romanilor dinainte de primul razboi mondial nu ma atrage". Imi voi permite in continuare o paralela intre aceasta Istorie a Romanilor pana la 1914 si Istoria Marii Britanii in aceeasi perioada.
Incepand cu antichitatea, nu ma pot abtine sa nu remarc faptul ca, atunci cand Dromichaites cu adunatura lui de tarani si ciobani ii batea si-i facea de ras pe grecii razboinici ai lui Lisimah sau atunci cand marele Alexandru Macedon se intorcea la sud de Dunare dupa doar o zi petrecuta in tinuturile getilor in Anglia inca se mai adunau pietroaie pentru Stonehenge, sa se prinda si ei ca anu' are 365 de zile.
Atunci cand dacii lui Duras si-ai lui Scorillo faceau expeditii de jaf in interiorul Imperiului Roman, iar Imparatului Domitian ii era frica sa treaca Dunarea, atunci cand Cornelius Fuscus, unul dintre cei mai straluciti generali ai epocii era omorat la Tapae, satra de 100.000 de oameni a auto-proclamatei regine Boadicea era spulberata de aceeasi romani care vor mai astepta inca vreo 20 de ani ca sa poata sa-i invinga pe daci, mai mult prin manevre politice decat prin lupte directe.
Pe vremea cand Wilhem Cuceritorul, venit din Franta, ii cocosa pe saxoni la Hastings, omorandu-l pe Harald of Essex, sau atunci cand din corpul Marii Britanii William Wallace reusea sa rupa o bucatica destul de mare, Basarab I ii batea pe unguri si Bogdan I pe tatari ca sa infiinteze Valahia si respectiv Moldova.
Pe vremea cand olandezii ii bateau pe englezi ori de cate ori ii prindeau pe apa Stefan cel Mare ocupa pocutia de la polonezii cu pretentii de imperialisti.
Pe vremea cand englezii apelau la un olandez sa le conduca tara Brancoveanu era omorat de turci pentru ca incercase sa obtina independenta tarii sale.
Pe vremea cand cele mai mari personalitati ale englezilor erau piratii, in Tarile Romane apareau un Mircea, un Alexandru, un Vlad, un Stefan, un Mihai etc.
Iar atat de fascinanta Istorie a Romanilor de dupa 1914 e alcatuita in mare parte din regi idioti, oameni politici incapabili sau mancatorii intre politicieni, fapte car fac sa paleasca marile personalitati ca Averescu, Ferdinand I, Antonescu, I.C. Bratianu etc.
2. Punctul doi pe ordinea de zi este anexarea Transilvaniei de catre Ungaria. La aceasta tema, micuta noastra prietena nu auzise de rascoala de la Bobalna, de Unio Trium Natiounum, de miscarea Supplexului si alte asemenea. N-am intrebat-o de Astra, ca probabil mi-ar fi zis ca-i companie de cablu.:p
Dupa ea(si probabil ca in mare parte nu e vina ei), legatura cu anexarea Transilvaniei de unguri au Gelu, Glad, Menumorut, Gyula si Lisimah si alti asemeni. Lasand la o parte faptul ca celui din urma i-a atribuit niste fapte pe seama carora saracul om inca se rasuceste in mormant.
Si pentru ca lenea isi cere dreptul, si pentru ca v-am plictisit destul, si pentru ca in linii mari mi-am spua punctul de vedere, o sa ma opresc aici, constient fiind insa ca mai sunt multe de adaugat la cele de mai sus. Dar asta, probabil, in conversatii pe YM.
If there's a war, we'll all fight!