de Alixanther » Sâm Mai 21, 2005 8:05 am
Cluj. Tot militar. Alarma s-a dat intr-o duminica, nu mai stiu exact ziua. Pe la 11 ne-am adunat in clubul unitatii. M-am nimerit intr-una din zecile de "echipe de munitie", care incarcau munitia in camioane de la depozit si o faceau gramezi-gramajoare prin tot locul, in unitate. Am tot incarcat si descarcat lazi pana seara, tarziu. Apoi a urmat evidentul planton si am pierdut sirul zilelor de atunci. Dupa amiaza urmatoare (sau cealalta, nu mai stiu sigur, dupa cum spuneam, am scos AKM-ul la unul dintre schimburi care venise cu 2 ore mai tarziu - "ma, nenorocitilor, la ora 6 vin teroristii. Schimbul trebuia sa vina la 4. Va omor ca pe caini..." - am stat, cred, 14 ore din 24 planton (initial am avut schimburi de 4, mai apoi de 3 ore - si am "prins" cea mai proasta varianta posibila, aia in care in schimbul precedent eram eu, care predam schimbul urmator respectivului de mine) in ziua respectiva. Pe seara, motaiam pe mine cand am demarat spre centrul Clujului. Comandantul subunitatii tocmai proclamase ritos, dupa ce ne-a aliniat, in linie de tragatori: care indrazneste sa se intoarca de pe loc primeste un glont in cap. Nici prin cap nu ne trecea sa primim un glont in cap. Ofiterii parca turbasera. Imi aminteau de albii revolutiei bolsevice. Clujul forfotea, oamenii sopteau din fuga catre noi: sa nu trageti, daca vi se ordona! In cine sa tragem? Noua ni se spusese, cu o zi inainte, ca intrasera ungurii in tara pe la Carei, iar regimentului din care faceam parte i se rezervase o soarta glorioasa: aceea de a "fixa rezervele inamicului". Parca-mi aplaudau genunchii carand lazile de munitie. Bine ca-mi dadusera de lucru, c-altfel cine stie ce-mi trecea prin cap... La plecarea din unitate, sergentul-major cu aprovizionarea parca era un popa, de Pasti - veneam sa ne dea lumina... "veniti baieti, luati cate vreti; de data asta nu se mai numara. Ati umplut toate incarcatoarele? Mai luati cate doua. Da, poti sa iei si direct cutiile, ca sa nu mai pierzi vremea acum. In buzunarele de la manta, daca nu mai ai unde. Parca plecam pe front. Dar oare nu credeam ca plecam pe front? Imi aminteam si de Camil Petrescu. "Timp de 60 de ani a fost pace si acum deschid eu focul"... Din toate blindatele, vreo 14, 1 s-a defectat in unitate si 8 s-au insirat pe drum. Doar 5 au mai ajuns in Cluj. Din care 2 s-au si defectat, mai pe seara. Sabotaj! urla un colonel. "Va bag in Curtea Martiala" - nu se lasa mai prejos comandantul unitatii, "pe toti astia cu atelierul de reparatii! Dam grade la toti civilii si va mai bateti si joc de noi!"
"Sa vina senilele de rezerva..." In piata din centrul Clujului era inca pustiu. Soferii conductori, cu totii olteni, facusera prinsoare - cat au ramas singuri, ca pot face S-uri pe loc (asfalt! nu mai e beton! facem S-uri!) Cand s-au intors ofiterii, s-au apucat cu mainile de par. Toata piata parca era arata - numai S-uri, peste tot. "Ti-ai dracu' voi, nu va poate lasa omu' nesupravegheati, ca numai prostii faceti. Noroc cu evenimentele, ca vedeati voi. Mai vorbim dupa ce se termina..." Se inserase. Baraje de armata pe fiecare straduta. Imi trezeau alte amintiri - filmul "Noaptea generalilor", Varsovia, sub comanda lui von dem Bach-Zelevski. Ne lipseau doar aruncatoarele de flacari, in rest parca era acelasi scenariu. Trupele dispuse pentru a canaliza fluxul de oameni si a-l dirija spre un loc anume. De la periferii se auzeau urale, racnete si huiduieli. Aflasem ca se vorbisera sindicatele (anapoda - se revolta tocmai "clasa muncitoare") sa se intalneasca schimbul 2 cu 3 direct la serviciu, si sa mearga impreuna spre Centru. Schimbul 1 urma sa-i astepte direct in oras. Stratagema Armatei a functionat. In oras nu s-a putut organiza nimeni. Afara -da, dar nu puteau razbate. Se auzeau rapaielile de arma ale barajelor, pe masura ce erau fortate de multime. De unde eram noi, ni se parea ca se apropie - respectiv ca respectivele baraje cedasera, iar pe noi ne cuprinsese panica - "ce-or face astia daca pun mana pe noi?" O idee mai tarziu, ne-am mai linistit; nu reusisera sa sparga nici un baraj. Sunetele se auzeau mai aproape datorita faptului ca incercau prin alta zona, si tot asa. In Piata Centrala a fost nebunie. Un tramvai sau troleibuz - nu se mai stie - a incercat sa forteze un baraj si a fost mitraliat. In el erau si pasageri, nu numai vatman-ul. Naiba stie cum au scapat, cert este ca un numar mic de raniti s-a produs atunci. Unul dintre blindate, aproape izolat de formatie in urma initiativei tramvaiului, a incercat sa-si remedieze pozitia dislocandu-l de pe pozitii. A scartait si l-a trasformat intr-un morman de fiare. Lumea incepea sa-si piarda mintile. Cei din primul batalion au primit ordine sa deschida focul. Unii ofiteri au scos pistolul din toc - dupa cum au relatat camarazii de atunci - si au inceput sa traga si ei in multime. Focul executat la picioare s-a dovedit a fi un ordin-problema. De mila, soldatii s-au hotarat sa execute foc cu 2-3 metri in fata lor. Cum zona in care se aflau "rasculatii" era pavata cu ciment-beton, gloantele ricosau si ii loveau pe acestia in zona pieptului. Astfel, cei care ar fi ramas "doar" invalizi pe viata, au ingrosat randurile victimelor. Treaba incepea sa se-mputa. Barajul nostru s-a trezit brusc "asaltat" din partea opusa. Ne-am intors, speriati, de teama ca am fost prinsi intr-o ambuscada. Alarma falsa, un grup care se intorcea din schimbul 3 (harnici, oamenii astia, nu stiusera sau nu vrusesera sa participe la revolutie...), obosit, acasa. Isi tarsaiau picioarele. Numai de revolutie nu le ardea. Le-am dat voie sa treaca, dupa ce i-am "dislocat", in prealabil, in mai multe grupuri, mai mici. Spre dimineata, toata lumea isi lingea ranile. Armata a decis ca misiunea ei se incheiase si a emis ordinul de repliere in cazarmi. Se terminase ziua in care fusese antirevolutionara. Ziua care urma va vedea din nou Armata in strada, de partea revolutionarilor de data aceasta. Restul se stie, mai mult sau mai putin, din documentare, de la TV...