de Vizitator » Vin Noi 23, 2001 7:04 pm
Este bine ca mai aduce cineva vorba si despre trupele mai vechi.
"2112" este al patrulea LP al trupei iar suita, sa-i zicem, cu acelasi nume ocupa prima parte a sa (eu am chiar discul LP de atunci), fiind compusa din 7 parti.
Versurile sunt scrise de tobarul Neil Peart, iar povestea este usor naiva. In anul 2112 un tanar traieste intr-o societate egalitarista, (chiar comunista daca privim coperta interioara pe care apare o stea rosie in 5 colturi) supercomputerizata si supercontrolata, condusa de o gasca de "priests" (??) ai templurilor din Syrinx, un fel de inchizitori. Baiatul nostru descopera undeva o ghitara si are revelatia sunetelor pe care ea le scoate. Se duce evident cu ghitara la priests care il sictiresc si ii rup ghitara, spunandu-i ca stiu ei despre ce e vorba, etc, etc. Tanarul pleaca suparat dupa care are un vis in care i se infatiseaza un oracol care-i spune ca ghitara a fost adusa de o rasa superioara care a parasit de mult planeta, dar care se va intoarce candva. In final, cand tanarul isi da seama ca viata sa nu mai are nici un rost fara ghitara si are ganduri sinucigase, apar baietii din rasa superioara care preiau controlul asupra planetei. Cam asta e story-ul si din cate stiu eu, un subiect asemanator a fost folosit si in filmul "Matrix".
Poate nu e o poveste teribila, dar asociata cu muzica extraordinara (cei trei Rush sunt niste instrumentisti de clasa) iese ceva deosebit. Partea a doua a albumului contine 5 piese care nu au legatura cu prima parte si dintre ele se detaseaza "A Passage To Bangkok" si mai ales "Something For Nothing".
Eu am ascultat primele 10 albume Rush si iti pot spune ca cel mai mult imi plac, pe langa "2112", "Hemispheres" dar mai ales "Permanent Waves" si "Moving Pictures", dar si cele 2 in concert.
Albumele din anii 80, de dupa "Exit Stage Left", nu le-am ascultat decat fragmentat, dar parca aduceau mai mult a new wave decat a Rush. "A Show Of Hands" nu l-am ascultat.
Din anii '90 am ascultat "Counterparts", care este excelent, o revenire la stilul clasic si 'Test For Echo" care are piese foarte bune, dar si unele mai putin reusite. Oricum, din '96 de la "Test..." parca nu au mai scos nimic.
Cam asta ar fi cu Rush, daca te mai pot ajuta cu ceva, spune.
Numai bine.