Am mai zis legat de scenariu, Schindler e un personaj sters, 90% din "Lista lui Schindler" e despre Holocaust, iar scenele din lagar sufera de sindromul "pot sa fac si eu asta", dramatismul este cautat cu orice pret, dar substanta cam lipseste. Deh, Spielberg nu e omul sa faca filme serioase

Macar in "Pianistul" e vorba de Szpilman, in prima parte se vorbeste despre ghettou si Holocaust, dupa ce scapa din ghettou subiectul cam trece pe planul doi. Iar avem dramatism cautat (in "Lista lui Schindler" era scena cu evreii asteptand sa fie gazati si cand colo incepe sa curga apa din dusuri, sau scena cu copiii care se ascund in latrina, aici scena cu tipul in scaun cu rotile aruncat de la geam, sau cu evreul batran care se apuca sa manance de pe trotuar), si tema fiind cat se poate de demonetizata normal ca ai senzatia de "deja vu". Totusi multe din scene mi se par mai firesti decat in "Lista lui Schindler", si pe langa Holocaust se vorbeste si de tragedia Varsoviei si a Poloniei in general. In plus, raul nu este prezentat cu emfaza ca la Spielberg, ci ca pe un fapt banal, cum si este; americanul se folosea de momente dramatice pentru a face o scena emfatica in care sa spuna "vai, ce regizor bun sunt eu", din fericire Polanski nu pare asa narcisist.
Nu zic ca e un film bun, dar e tolerabil. Nu i-as fi dat Oscarul, poate doar lui Brody, desi jumatate din film are fata aia lunga si plangacioasa, iar personajul este intr-adevar cam liniar.