comercial vs necomercial

ce-a fost pe Muzici o data

comercial vs necomercial

Mesajde memetshot » Lun Aug 18, 2003 11:40 am

de multe ori cand se discuta despre o formatie unul dintre argumentele contra este: "prea comerciali nu imi plac".
Deci : ce intelegeti prin "comercial"?

nu o sa raspund eu primul, desi ar trebui s-o fac, pentru ca nu am inca un raspuns conturat.
I'm sorry, but the position of annoying, incoherent talking animal has already been taken
meropi, ramane cum am stabilit
memetshot

Mesajde maite » Mar Aug 19, 2003 2:09 pm

[quote][i]Initial trimis de maite

adica prin comercial inteleg ceva de genul Directia 5 care copiaza pe toata lumea
maite
Junior Member

Mesajde memetshot » Mar Aug 19, 2003 2:22 pm

de ce comercial?
eu vad termenul de comercial ca fiind ceva de vandut. adica formatia aia scoate albumul cu intentia de a-l vinde si a scoate bani.
din acest punct de vedere cam toate formatiile sunt comerciale, exceptand cateva care canta doar de placere. dar cum poti sa rezisti in muzica fara bani?
deci, sa refolmulez: de ce nu va place muzica comerciala? si de ce este ea comerciala. si dati si un exemplu de muzica necomerciala care va place
I'm sorry, but the position of annoying, incoherent talking animal has already been taken
memetshot

Mesajde Aliosha » Mar Aug 19, 2003 4:46 pm

maite, intelegi gresit.

un link folositor spre un thread unde s-a mai discutat in jurul acestei teme:

http://www.fanclub.ro/showthread.php?s=&threadid=1782&highlight=underground
"Against modern football."
Aliosha

Mesajde memetshot » Mie Aug 20, 2003 9:54 am

eu am incercat sa dau o posibila definitie, pentru ca pur si simplu ma streseaza chesita asta cu "e prea comercial".

mersi pentru link dar nu imi raspunde cu ni'ica la intrebari. intrebarea nu e ce este muzica undergraound ci ce se intelege prin muzica comerciala si mai mult de atat ce se intelege prin muzica necomerciala (sau ce inseamna ca o muzica nu e comerciala).
caci necomercial <> underground.
memetshot

Mesajde Aliosha » Mie Aug 20, 2003 2:06 pm

Eu prefer sa impart muzica in buna si proasta, neexcluzand bineinteles subiectivismul de rigoare. Majoritatea folosesc termenul de "comercial" gresit, atribuindu-i o valenta negativa.

Asocierea vine de la multimea de formatii/cantareti care au ca prim scop (cateodata chiar unic scop) scoaterea de bani (aspectul pur comercial). Formatii alcatuite in urma unor showuri TV, copii de bani gata care se plictisesc acasa si care simt nevoia "sa faca ceva cu viata lor", etc, au toti ca numitor comun lipsa talentului dar, in acelasi timp, beneficiaza de o promovare excelenta... asa apar verzele care ne fac sa schimbam canalul si sa folosim expresia: nu imi plac aia, "sunt prea comerciali".

Acum, si Robbie Williams e comercial, si Rolling Stones sunt comerciali, insa deja e alta mancare de peste, nu-i asa ?

De cele mai multe ori, comercial mai include si accesibil.
Inseamna ceva cu foarte mari sanse sa placa publicului larg, de unde si promovarea, o investitie a celor cu bani.

Se spune cateodata cu admiratie despre o formatie ca nu are un sound comercial. Asta nu garanteaza neaparat si calitatea lui insa poate insemna un sound deosebit, un sound in care nimeni nu si-a bagat nasul pentru a-l face mai accesibil.
"Against modern football."
Aliosha

Mesajde memetshot » Mie Aug 20, 2003 2:33 pm

no, ur right...

totusi faza cu "comercialitatea" muzicii mi se pare cam aiurea. prea suna a: ba am ceva cu aia, da nu stiu ce => sunt comerciali.
- pentru ca dupa cum ziceai la categoria comercial ar putea sa intre Robie, Rolling Stones si Metallica ai exemplele pot continua.
de exemplu s-a vorbit de Him ca ar fii prea comerciali sau mai intra cate unu/una care zice - nu Him nu sunt comerciali. pai :con: care e adevarul? cum stabilesti daca e comercial sau nu?
sunt super de acord cu modalitatea ta, simplista dar f reusita, de a impartii formatiile.

pese: pacat ca nu a raspuns si cineva ce inseamna pentru el necomercial...
memetshot

Mesajde bad bad Annie » Mar Dec 09, 2003 5:48 pm

Mi-am pus si eu problema asta- ce inseamna comercial in muzica. Un cintec sau un artist e considerat comercial cind are capacitatea sa placa unui public cit mai larg si mai pestrit. Asta inseamna ca se conformeaza unor reguli cum consider eu ca ar fi:
- un hook (idee muzicala, laitmotiv) si un refren cit mai clare, usor de retinut si de reprodus, care, prin simpla fredonare, sa poata lamuri eventualul interlocutor despre ce cintec e vorba
- o linie melodica logica si bine inchegata, acorduri si cadenta nu prea complicate- succesiunea strofelor, a bridge-urilor sa-l faca pe ascultator sa cinte odata cu piesa si abia sa astepte refrenul
- o productie buna- sunete ireprosabile, mixaj impresionant, basi pe care-i simti in piept si la picioare, pe scurt, cosmetica piesei trebuie sa straluceasca.
- versuri care atrag- sincere si frumoase, dar nu prea profunde, referitoare la subiecte de interes cit mai larg (dragoste etc)
- cintece nu prea lungi (exceptie poate la jazz), pentru ca ascultatorul sa-si doreasca sa le asculte de cit mai multe ori.

De fapt, un cintec comercial nu e o crima, atunci cind e bine facut (si de obicei e, de-asta e si comercial, intr-un fel). Singurul lui pacat e trasatura lui premeditata de marfa. Care pe undeva ne jigneste, caci ne baga in oala cu toti ceilalti. Dar, daca stam sa ne gindim, toata muzica mediatizata e comert, caci in ea au fost investiti bani care trebuie recuperati. Muzica „necomerciala“ ajunge rareori la urechile publicului larg, fiind apreciata doar de un public restrins, si capatind, in felul asta, o savoare de „arta“, de-asta fiind si atit de cautata.
Insa mai mult sau mai putin, orice artist se conformeaza pietei, pentru a continua sa-si vinda albumele, ceea ce nu-l impiedica sa vina cu multe idei noi si originale, fara sa imite un tipar deja creat.
bad bad Annie
Junior Member

Mesajde Floriris » Mie Dec 10, 2003 10:57 am

Toate formatiile (toti solistii) sunt comerciale(i).Isi vand albumele pe bani, la concerte se intra cu bilete, etc.
Rock-ul este cea mai sincera muzica
www.floriris.go.ro
Floriris
Junior Member

Înapoi la De pe muzica