Seria Harry Potter... oare ce ascunde?

parca urmand sirul de slove, ce-a tale ganduri samanara...

Mesajde kris » Lun Sep 16, 2002 9:56 am

Initial trimis de Andrada The Dev
MIs Vierme are dreptate Kick Ass: Lord of the Rings nu seamana cu Harry Potter, si Lord of the Flies cu atat mai putin! (lord of the flies nu este decat cu niste copii pe o insula, care incearca sa se descurce fara adulti) Si daca ma mai ia cineva cu Proscrisii (The Outcasts) iar nu aveti dreptate deloc...... ia nu mai scrieti ca-i faceti pe alti useri sa fie :con:

Andrada, de cele mai multe ori imi dau seama ca sunt de acord cu tine, dar nu m-am putut abtine sa nu raspund la o mica provocare. Autorul cartii Proscrisii, parca EMERY Clayton (sper ca ma va corecta cineva daca am gresit:)) recunoaste in prefata ca s-a inspirat din trilogia LOTR a lui Tolkien :)
"cata luciditate atata drama; cata prostie atata melodrama"
kris
Junior Member

Mesajde Rolf » Lun Sep 16, 2002 10:40 am

Pai toate cartile de fantasy sunt insprate din LOTR. Clayton intr-adevar chiar anunta din prefata ca isi plaseaza fanteziile in universul lui Tolkien. Numai ca el ii umanizeaza pe troli mai mult decit i-ar fi placut lui Tolkien.
Numele meu este Rolf si sunt d'a binelea absent.
Rolf
Junior Member

Mesajde Andrada The Dev » Lun Sep 16, 2002 10:35 pm

Explica-mi si mie din ce puncte de vedere seamana LOTR cu Harry Potter...... din cauza creaturilor? Acele creaturi (elfi orci si altele) au fost luate din MITURILE anglo-saxone din cate stiu eu si nu dupa JR Tolkien...... Clarificati-ma si pe mine, Rolf and Co.
Foul is fair and fair is foul, ladies and gentelmen of the audience:)
"You swear to tell the truth and nothing but the truth, so help you God?"
Does anyone (or did anyone) answer no to this question? That... I want to find out.....
Andrada The Dev
Junior Member

Mesajde Rolf » Mar Sep 17, 2002 11:06 am

Io unu habar n-am ce creaturi apar in HP, ca am vazut numai filmul, unde apare un trol, in rest nimic.
Tolkien a creat, a inventat, a imaginat o lume, cu semintii, mitologie, limbi, obiceiuri etc..., unele inspirate din mitologia nordica, altele inventate de el, altele nu stiu de unde. Tot ce s-a scris fantasy dupa Tolkien a fost plasat in universul nascocit de Tolkien. Proscrisii este plasat in acest univers. In sensul asta e inspirat din LOTR. De fapt e imprumutat 'decorul' de acolo. Harry Potter nu mi se pare a fi fantasy, ci o poveste in care apar si ceva personaje din domeniu.

Cunostintele mele in domeniu s-au epuizat.
Rolf
Junior Member

Mesajde kris » Mie Sep 18, 2002 9:36 am

Initial trimis de Rolf
Io unu habar n-am ce creaturi apar in HP, ca am vazut numai filmul, unde apare un trol, in rest nimic.
Tolkien a creat, a inventat, a imaginat o lume, cu semintii, mitologie, limbi, obiceiuri etc..., unele inspirate din mitologia nordica, altele inventate de el, altele nu stiu de unde. Tot ce s-a scris fantasy dupa Tolkien a fost plasat in universul nascocit de Tolkien. Proscrisii este plasat in acest univers. In sensul asta e inspirat din LOTR. De fapt e imprumutat 'decorul' de acolo. Harry Potter nu mi se pare a fi fantasy, ci o poveste in care apar si ceva personaje din domeniu.

Cunostintele mele in domeniu s-au epuizat.

imi pare rau ca nici unul dintre voi nu face diferenta dintre heroes and fantasy - unde se incadreaza opera lui Tolkien - si povesti pentru copii, unde isi are locul HP. Singura legatura dintre cele doua ar putea fi faptul ca Tolkien a dat nastere literaturii in care caractere fantastice sunt personajele principale. ca povesti "nemuritoare" sau legende din mitologiile unui anume popor sunt deja altceva. Pana la urma orice scriitor cu o mana buna, si imaginatie pe masura poate sa scrie o carte care sa nu aiba nici o legatura cu Tolkien, dar sa aduca aminte de el prin simplul fapt ca unul dintre personaje este ori trol, ori piticut, ori orc.
"cata luciditate atata drama; cata prostie atata melodrama"
kris
Junior Member

e discutabil

Mesajde Andrada The Dev » Mie Sep 18, 2002 10:42 pm

faptul ca Harry Potter ar fi ptr. copii, (eu nu zic ca nu!) eu am vazut cazuri disperate la adulti de peste 30 ani care pur si simplu sunt obsedati............ Eu zic ca Tolkien a luat o multime din folclorul anglo-saxon (sau mitologia anglo-saxona) dar a si creat..... deh, putini autori sunt 100%originali. (Shakespeare nu a fost). Harry Potter este o poveste (mai mult sau mai putin ptr. copii) cu "nuante" de fantasy.

Sunteti multumiti cu totii acum? (nu vreau sa inceapa si aici caterinca va rog.... )

PS: Mama ce s-a activat subiectul in ultima vreme... scuipati-l sa nu se deoache, manca-l-ar mama!!!!
Does anyone (or did anyone) answer no to this question? That... I want to find out.....
Andrada The Dev
Junior Member

Mesajde Rolf » Joi Sep 19, 2002 11:00 am

kris, ce zici tu am zis si io, cum adica nu fac diferenta? Singura lipsa e ca n-am citit HP ca sa stiu unde s-ar incadra, am vorbit doar in urma vizionarii ecranizarii....
Rolf
Junior Member

Mesajde gabuba » Lun Sep 23, 2002 8:47 pm

Nu am avut rabadare sa citesc ultimele doua posturi, dar dupa parerea mea diferentzele dintre stilul Rowling si stilul Tolkin sunt total diferite. Tolkin e atat de plictitsitor incat ii trebuie 200 de pg. pana te introduce in actiune, si cand ti se face mai drag sa se intample ceva in cartea aia iti taie macaroana: s-a terminat cartea. Sau mai are o faza... scrie asa... mirific si la un moment dat da in cap propozitiei cu un cuvant total nelalocul lui. La Rowling in carti esti o actiune la fiecare pas, se intampla ceva ce te tine captivat. E adevarat ca nu foloseshte cine shtie ce stiluri literare, dar il are pe 'vino-n coace' . Personajele ei sunt la fel de originale ca si cele ale lui Tolkin. Dar mai bine insushite prin descrierile ei.
- S-a strans toată lumea?
- Toţi in păr!
gabuba

Mesajde honeybunny » Vin Noi 15, 2002 1:29 pm

Am citit toate cartile din LOTR si toate din Harry Potter. Sunt foarte diferite ca stil, desi sunt amandoua fantasy...Harry Potter e mai antrenant ca stil si redactare, poti citi o carte intr-o zi, daca te tii de ea. Actiunea e simplista, dar, cum a zis cineva mai sus, are pe vino'ncoa.
LOTR pare mai matura, desi in principiu, si acolo e vorba tot doar de actiune, nu tu interpretare psihologica, nu tu chestii cu adevarat inteligente...Dar si acolo, actiunea e antrenanta, desi mai greoaie ca in HP.
Nici una nici alta nu se ridica la nivelul cartilor mari ale literaturii din secolul trecut, si, cu toate astea, LOTR a castigat in Anglia premiul pt cea mai buna carte a secolului al XX-lea si iar HP e cea mai vanduta carte din toate timpurile...
So, no comment...
Daca nu iti propui sa reusesti, iti propui sa nu reusesti...
honeybunny
Junior Member

Mesajde gabuba » Dum Noi 17, 2002 11:04 am

Si normal veshnica si interpretabila faza a vanzarilor.
Pai, n-or fi toti cei care cumpara cartea imaturi, prosti si copii? :con: ...
- Toţi in păr!
gabuba

Mesajde Fester » Mie Dec 18, 2002 1:09 am

"LOTR pare mai matura, desi in principiu, si acolo e vorba tot doar de actiune, nu tu interpretare psihologica, nu tu chestii cu adevarat inteligente...Dar si acolo, actiunea e antrenanta, desi mai greoaie ca in HP.
Nici una nici alta nu se ridica la nivelul cartilor mari ale literaturii din secolul trecut, si, cu toate astea, LOTR a castigat in Anglia premiul pt cea mai buna carte a secolului al XX-lea si iar HP e cea mai vanduta carte din toate timpurile...
So, no comment..."

.... a fost premiul pentru cea mai BUNA CARTE nu premiul pentru cartea despre cele mai bune chestii cu adevarat inteligente.
Zi-mi un lucru cu adevarat inteligent, repede.
Fester
Junior Member

Mesajde Fester » Mie Dec 18, 2002 1:09 am

:hehe:
Fester
Junior Member

Mesajde gabuba » Mar Dec 24, 2002 10:49 pm

Da, precum ziceam si eu. HP este cea mai vanduta carte a tuturor timpurilor.
apropo shtiati de clona HP din RUSIA. Cica autorul a scos cartea, in care vb. despre o fetita orfan, totul e identic mai putin numele personajelor si sexul, in rest actiunea e identica. si as avut ala mare succes acolo, si s-a ofticat rowling si ala ii zice "ce care e problema? vreo asemanare ceva? :D" lol...
- Toţi in păr!
gabuba

Mesajde Andrada The Dev » Joi Ian 02, 2003 9:56 pm

de clona din Rusia a lui Harry nu stiam (looooooooooool) da' in China a scos unu' o copie dupa a 5a carte (HP si ordinul Phoenixului) ala a numit- HP si Dragonul Nu-mai-tin-minte-cum.... in sf, l-a dat JK Rowlings in judecata. Da' mai exista un HArry Potter, scris de alta/altul? al carui nume incepe cu S (Skilying, cam asa ceva) scris inainte de celebra serie:(( :con:, ei?
Andrada The Dev
Junior Member

Mesajde Nightmare » Dum Apr 13, 2003 5:14 pm

Ma cam calca pe nervi chestia aia cu "clona" din Rusia.
The new rule is no rule...It's time to get outside and feel free again...Reinvent yourself...Be whoever you want to be...
Nightmare
Junior Member

ca tot borbim de clone...

Mesajde Andrada The Dev » Lun Apr 21, 2003 4:07 pm

Ati auzit de autoarea Jane Yolen? Ea a scris mai demult "Wizard's Hall" care seamana foarte bine cu Harry Potter.... Pana si numele copilului este "Henry", are parul ciufulit si nu stie prea multe despre magie, nu a avut prieteni de varsta lui inainte de "Wizard's Hall". Magia, insa, e diferita.

Aceasta carte (e una singura) a fost scrisa inaintea seriei Harry Potter
Andrada The Dev
Junior Member

Mesajde gabuba » Vin Mai 23, 2003 9:49 pm

nu, nu stiam de faza asta...

Andrada ai citit HP si ordinul Pheonix, ca in Ro o sa apara peste vreo 20 de ani... :rolleyes:
- Toţi in păr!
gabuba

Mesajde Tiger Blue » Dum Iun 01, 2003 6:32 pm

De unde stii ca o sa apara peste 20 de ani? Ghicesti asa repede?;)
Tiger Blue
Junior Member

post dupa 100 de ani

Mesajde Andrada The Dev » Dum Iul 13, 2003 1:19 am

LOL da, am citit, nu va zic cine moare!!!!!!!!!!! Harry este cu Cho putin timp, se despart, cateva noi personajesi 786 de pagini! succes la cautat gabyzzu!
Andrada The Dev
Junior Member

Mesajde gabuba » Dum Iul 20, 2003 12:06 pm

woooww!
O sa am ce face!!
o prietena, a primit cartea in engleza din SUA, si o citeste tot neamu' dupa care o citesc si eu!
eu stiu si cine moare! ;h faza e ca eu am intuit si mi s-a confirmat. Ma asteptam ca Ron sa se bage pe Hermione (mama ce exprimari pe capu' meu).
se termina mishto?
- Toţi in păr!
gabuba

tsk tsssk

Mesajde Andrada The Dev » Dum Iul 20, 2003 3:59 pm

pai Ron pana se trezeste eel........ eheh:)

da, se termina misto de tot, uita-te pe ultima pagina;), da' nu zi cine moare pe forum ca strici surpriza:P
Andrada The Dev
Junior Member

Mesajde gabuba » Mar Iul 22, 2003 3:52 pm

la 700 nush'cat de pg, e ok cartea. ai ce citii, nu asa :D ... :)
cel mai mult mi-a pacut actiunea din a 4 a carte. Sper ca a 5a sa nu ma lase rece... he he he
- Toţi in păr!
gabuba

Mesajde onk » Lun Iul 28, 2003 8:46 am

Discutiile particulare pe PM
onk

Mesajde tomita » Mie Iul 30, 2003 12:28 am

Nu a mai scris nimeni cam demilt aici. Mie mi se pare ca aceste carti sunt de fapt o pelungire culturala a unei inocente greu de apreciat de toata lumea. Eu sunt emotionat de ele, chiar daca le gasesc un pic neobisnuite. Dar eu sunt destul de nonconformist si poate ca de aceea imi plac???
Eu am citit si "Harry Potter" - inclusiv volumul 5 aparut cu putin timp in urma, si "The Lord Of The Rings" , in original si pot sa va spun ca limbajul este total diferit. CIneva a afirmat mai sus ca HP ar fi o copie dupa Tolkien. Este o prostie crasa. Aceeasi persoana afirma ca Tolkien copiaza pe " The Lord Of The Flies" - care se numeste de fapt "Imparatul Mustelor" de William Golding, laureat al premiului Nobel pentru literatura. HA HA HA!!! Afirmatia asta este mai ridicola decat daca cineva ar spune ca "Miorita" este o copie a poeziei "Corbul" de Edgar Allan Poe...Cine a scapat porumbelul asta din gura nici macar nu a dat cu nasul pe la copertile cartilor respective, nici decum sa le mai si citeasca!!! Dar, gradina lui Dumnezeu este mare si multi vor sa faca pe vedetele in ea...
Daca cineva doreste "Harry Potter" in original, in format electronic, fisier Word, sunt gata sa le trimit - toate cele cinci volume aparute pana acum. Apropos, doamna Rowlins a cedat unei firme care publica pe Internet cartile sale, dreptul de a le pune la dispozitie GRATUIT toturor doritorilor. Eu de acolo le am. Normal, site-ul se numeste " Harry Potter". Eu zic ca a facut un lucru foarte frumos si plin de demnitate. Ei, si demnitatea nu ti-o poate darui nimeni...Lectura placuta.
tomita
Junior Member

Mesajde eyewitness » Sâm Aug 02, 2003 7:13 am

gabyzzu si tomita
rog schimburile de timbre, poze cu artisti si cutii de chibrituri sa le faceti pe pemeie, emailuri sau pe o banca in cismigiu. multumesc.
eyewitness

Vol 5

Mesajde sand_o » Dum Aug 03, 2003 9:57 pm

Astept sa apara volumul 5, cred ca e la fel de atractiv ca si celelalte 4. In septembrie cei care au HBO pot vedea sau revedea filmul Harry Potter si piatra filozofala! E bine ca in sfarsit s-au gandit sa dea filmul asta :yD
sand_o
Junior Member

harry potter(pt fani)

Mesajde sweetsilv » Mar Aug 19, 2003 9:13 pm

acest subiect este pt fanii care au citit macar una din carti sau care doresc sa citeasca una din carti!Scrieti-va parerea despre carti si autoare ,spuneti-mi ce va placut si ce nu va placut la carti!
astept toate acestea si mai mult de la voi !(merge si mai putin)
sweetsilv
Junior Member

Mesajde gabuba » Mar Aug 19, 2003 10:08 pm

moshule pe aceeasi pagina, putin mai jos mai este un subiect cu harry potter. poate ca ar fi trebui sa iti spui tu parerea acolo.

da in fine, autoarea e clasica, iar cartile sunt excelente prin prisma faptului ca te captiveaza.
- Toţi in păr!
gabuba

Mesajde Isilya Mirithil » Lun Aug 25, 2003 8:34 pm

Eu cam noua aici, da vad o groaza d fani HP....
Andrada, eshti cumva la tonitza? Cat pt ceilaltzi fani, cititzi oamenilor cartea (5)!
Isilya Mirithil
Junior Member

Sal'!

Mesajde Partzag » Mie Oct 08, 2003 4:44 pm

Sal'!
Si yo's now aici.Am inteles ca tomita are al 5 volum pe PC.Pls trimitemi-l si mie pe harrypotterstefan2002@yahoo.com ,sau macar spunemi adresa exacta de unde l-ai luat,de pe net.

TE ROGGGGGG!!!
Partzag
Junior Member

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Carte