Salut.
Pentru ca m-am saturat de subiecte/post-uri cu "Pulp Fiction, cel mai misto film" (sau care glorifica filme din ultimii zece ani ca fiind cele mai cele mai) si alte d-astea, m-am gandit sa fac un thread despre Cinemateca Romana, loc unde puteti descoperi ca se faceau filme misto si inainte de 1990. Se afla pe Strada Eforie, pe celalalt trotuar fata de Politia Capitalei, cu un bar amenajat in spatiul de la intrare (ca deh, tre sa manance si ei ceva).
Pe vremuri era sala Eforie, astazi e singura sala (Union-ul e inchis de vreo 4-5 ani).
Aici am putut viziona multe din filmele importante pentru istoria cinematografiei: frescele istorice ale lui David Wark Griffith("Intoleranta", "Nasterea unei natiuni"), filmele unora din expresionistii germani, "Crucisatorul Potemkin", "Alexander Nevski", filme cum nu se mai fac demult. In "Intoleranta", film facut in 1916, este facuta o reconstructie monumentala a Babilonului, fara calculator; tot in "Intoleranta" si alte creatii ale lui Griffith o sa gasiti multe procedee folosite si azi. Mi se pare o experienta utila pentru a ne detasa de "paradigma hollywoodiana" ce nu admite decat cu greu filme care nu-s facute pe formula sau care nu-s "ciudate", dar fara substanta ("Fight Club", "Pulp Fiction"). "Nanook of the North" este un film scoala pentru regizorii de documentare, multe din ideile lui sunt folosite si azi. Si nu e vorba numai de importanta istorica; si atunci banul vorbea cand se faceau filme (Griffith a dat-o pe melodrame curand dupa primele filme de exemplu), dar aveai spatiul pentru experimente, pentru cautari. Si sunt filme de pe vremea in care inca nu era un-cool sa vii cu un program artistic ("Hotii de biciclete"), sau cu un mesaj.
Anyway, programul il gasiti acolo, dar filmele sunt mentionate si in "Sapte seri" sau B24Fun; filmele sunt toata ziua aproape, luni mi se pare ca e zi scurta. Daca o sa am timp o sa postez selectii din program. Care ati dat pe-acolo, ar fi interesant sa dati cu impresia.
Cinemateca romana
10 mesaje
• Pagina 1 din 1
Cinemateca romana
subpolar homesick fane
"This here post might offend you some
If it doesn't it's because you're dumb"
- stefan
- Junior Member
Maine la 13 e "Umbrelele din Cherbourg", cu Catherine Deneuve, un musical foarte frumos. Tema muzicala principala o stiti sigur. E trist da' numa' bun de mers cu gagica - cre ca iese plangand in hohote.
subpolar homesick fane
- stefan
- Junior Member
Luni, 20 octombrie, ora 21.45, tot la TVR Cultural "Nasterea unei natiuni " de acelashi Griffith (care, de-a lungul carierei sale a regizat 544 de filme, a scris scenariul pentru 288, a produs 54 ºi a ºi jucat in 41)
-
neatza - Mesaje: 5820
martz 21 oct, la 21.45, la TVR cultural o sa fie un super film: FORE STORMEN Suedia, 2000. Filmu ie regizat de Reza Parsa, un iranian stabilit in Suedia. Eo zic ca merita vazut.
-
Apropo de filme suedeze, stiti ceva despre filmele de la Festivalul filmului nordic 2003?Am citit o recenzie in Catavencu despre "Marmra alba" si mi s-a parut un film extraordinar.L-a vazut cineva?
- pichipontz
- Junior Member
Azi la 15:30 la Cinemateca Eforie - "Easy Rider", cu Peter Fonda si Dennis Hopper in tinerete, film din '69.
Joi la 15, "Diligenta" de John Ford, considerat un clasic al westernului (filmul e din '39). Tot joi la 16:45, "Vitelloni" de Fellini din '53.
Vineri la 16:45 "Stigmatul raului" al lui Orson Welles, cu Orson Welles, Charlton Heston, Marlene Dietrich. Filmul e din '58. O sa mai fie si luni 27 la 13. La 18:45 "Rolls Royce-ul galben", din 1965, cu Rex Harrison, Jeanne Moreau, Shirley Maclaine, precum si duminica la 12:45.
Sambata la 19:15 "Scarecrow" din '73 cu Al Pacino si Gene Hackman.
Duminica la 19 "Numele trandafirului" al lui Annaud, cu Sean Connery.
Joi la 15, "Diligenta" de John Ford, considerat un clasic al westernului (filmul e din '39). Tot joi la 16:45, "Vitelloni" de Fellini din '53.
Vineri la 16:45 "Stigmatul raului" al lui Orson Welles, cu Orson Welles, Charlton Heston, Marlene Dietrich. Filmul e din '58. O sa mai fie si luni 27 la 13. La 18:45 "Rolls Royce-ul galben", din 1965, cu Rex Harrison, Jeanne Moreau, Shirley Maclaine, precum si duminica la 12:45.
Sambata la 19:15 "Scarecrow" din '73 cu Al Pacino si Gene Hackman.
Duminica la 19 "Numele trandafirului" al lui Annaud, cu Sean Connery.
subpolar homesick fane
- stefan
- Junior Member
sambata, 25 octombrie, de la 21.45, la TVR Cultural, mama lui de film! Moarte la Venetia - Italia-Franta, 1971; Regia: Luchino Visconti; Cu: Dirk Bogarde, Romolo Valli, Bjorn Andresen, Marisa Berenson. merita la greu!
duminica, 26 octombrie, tot de la 21.45, tot pe TVR Cultural, tot mama lui de film! Strigat de piatra (SCREAM OF STONE - Canada-Germania-Franta-Belgia, 1991)
Regia Werner Herzog
Cu: Vittorio Mezzogiorno, Mathilda May, Donald Sutherland
opiwrjgf: Herzog ie regizoru care ia dat neshte rolur beton lu Klaus Kinsky, iei fiind shi fuarte bun prieten.
duminica, 26 octombrie, tot de la 21.45, tot pe TVR Cultural, tot mama lui de film! Strigat de piatra (SCREAM OF STONE - Canada-Germania-Franta-Belgia, 1991)
Regia Werner Herzog
Cu: Vittorio Mezzogiorno, Mathilda May, Donald Sutherland
opiwrjgf: Herzog ie regizoru care ia dat neshte rolur beton lu Klaus Kinsky, iei fiind shi fuarte bun prieten.
-
-
10 mesaje
• Pagina 1 din 1