o carte care m-a marcat si de ce anume m-a marcat ea pe mine

parca urmand sirul de slove, ce-a tale ganduri samanara...

Mesajde thora » Vin Iun 14, 2002 10:19 am

asta imi trebuie daca nu sunt atenta. mersi ca m-ai corectat.
thora
Junior Member

Mesajde FrozeN » Dum Iun 16, 2002 8:04 pm

Nu ai dreptate, intrucat chiar zilele trecute mi-am cumparat din pasaj de la universitate ,,Narcis si Gura de Aur", cu 50.000, in stare foarte buna. Mai primisera ,,Lupul de stepa" (80.000) si ,,Jocul cu margele de sticla" (100.000), toate de la Editura Rao. Pe ultimele doua le aveam deja, asa ca le-am lasat altora.

Dana : ,,Gertrud * Rosshalde * Ultima vara a lui Klingsor" sunt acum 175.000 dupa cate stiu eu de la Targul de Carte, Editura Rao avand reduceri la carti de la o vreme.
FrozeN
Junior Member

Hermann Hesse

Mesajde Seth2 » Lun Aug 05, 2002 1:18 am

Apropo de ce era mai sus... Eu am gasit cateva carti de Hesse la un anticariat din Cluj - 150000 - si nu prea cred ca sunt sub pretul asta.
Oricum , au picat perfect . Erau exact cele pe care nu le aveam.
Is un pic obsedat de Hesse - am citit 10 romane de el pana acuma si cateva nuvele.
Scrie pur si simplu perfect.

Oricum , ce am citit de la el nu pot spune ca m-au marcat vizibil.

Sunt doua carti insa care au facut asta , fara ca sa-mi placa neaparat cele doua romane :

Kafka - Procesul
Sartre - Zidul (nuvelele din "Zidul")
Seth2
Junior Member

Mesajde coffeedrunk » Lun Aug 26, 2002 9:45 am

Proust mi-a creat stari de mare fericire si de crunta durere.
coffeedrunk
Junior Member

Mesajde ild12 » Lun Sep 02, 2002 11:07 am

ce idee!
fiecare carte te marcheaza intr-un fel. e irelevanta o clasificare a intensitatii efectului.. voi credeti ca "greuceanu" nu v-a marcat cel putin la fel de profund ca exercitiile psihologizante sau exorcizante de mai tarziu?
ild12
Junior Member

Mesajde onk » Lun Sep 02, 2002 12:21 pm

Initial trimis de ild12
ce idee!
fiecare carte te marcheaza intr-un fel. e irelevanta o clasificare a intensitatii efectului.. voi credeti ca "greuceanu" nu v-a marcat cel putin la fel de profund ca exercitiile psihologizante sau exorcizante de mai tarziu?

hai satz zic ceva, inainte sa te apuci de gicacontrisme tipice atitudinii de inceput....
dak citesti primul post vezi ca scrie acolo in ce consta "marcarea" . ai sa te ajut umpic:
"este vorba despre cartile care au binevoit sa aiba cel putin un efect psihic puternic care sa determine un raspuns fizic coerent, la modul ca ti-au schimbat comportamentul
nu cred ca este cazul unei prezentari critico-literare.
in momentul in care am creat acest subiect m-am gandit efectiv la urmarile intr-ale comportamentului.
pur si simplu efecte. "

adica (explicatze) desi e a njpea oara:
am citit o carte care m-a facut sa-i iau gatu lu unu'....
sau: am citit o carte care m-a facut sa ma cí£lugaresc...
sau: etc
uite, io, de exemplu, am citit o carte care m-a facut sa tac doo zile, si prietenii iti pot confirma ca asta inseamna foarte mult pentru mine...

ai inteles?
onk

Mesajde ild12 » Vin Sep 06, 2002 9:37 am

1. Toate mesajele postate trebuie sa se incadreze in tematica initiala? N-as prea zice dupa continutul posturilor..
2 Mai citeste o data postul meu. O sa vezi ca nu exista nici cea mai mica deviere de la subiectul propus. Poate dupa aceea o sa ai niste comentarii mai relevante...
3. "gicacontrisme"?... please!
ild12
Junior Member

Mesajde onk » Vin Sep 06, 2002 12:21 pm

bine, hai ca vad ca nu ne intelegem, sa-ti explic mai pe larg:
eu nu mi-am propus sa fac subiecte de "oracol" dupa cum am fost acuzata, si pe mine nu ma intereseaza "ce carte mi-a placut".
titlul era....dar asta stii si tu sa citesti:confused: , iar explicatzia la titlu am dat-o cam o data la o pagina, deci de multe ori,in sperantza sa aduc discutzia la ceea ce ma intereseaza. ce ma intereseaza? vezi mai sus doua posturi. nu vrei sa respecti neaparat subiectul? cauta altul sau propune tu un nou subiect. toate mesajele trebuie sa se incadreeze in tematica? da, asta e ideea pe fanclub.ro, te-ai prins... sau ai citit regulamentul?:con: . comentarii mai relevante? nu te certa cu limba romana.... si dak nici acum nu ai inteles, itzi mai explic o data: MARCARE IN PLAN FIZIC, FAPTIC, METABOLIC. si dak nici acum n-ai inteles ideea, pune tu un subiect nou pe litertura sa discutam acolo despre "influentele psihice ale literaturii asupra dezvoltarii...etc", vezi tu ce titlu dai....:o
onk

Mesajde gaga » Vin Sep 06, 2002 12:32 pm

Initial trimis de ild12
clasificare a intensitatii efectului..

Da mah, uite am sa-mi ajut si eu comoderatorul care foloseste un limbaj mai greu de inteles pentru cei neobisnuiti cu domnia sa.
Ideea in threadul acesta, ca si in cel de recenzii, este de a se "comenta" cartile, nicidecum a face un TOP.
Am vazut pe alte forumuri acest lucru, era o enumerare: am citit vinetu si sartre si kant ... etc
Ideea este de a comenta ceea ce te-a impresionat (marcat), fie pozitiv, fie negativ. Si aici vorbim de trairi, sentimente.
Detalii tehnice sunt descrise la "Recenzii"
Asta era ideea. Iar daca nu intelegi sau nu doresti sa faci parte din genul acesta de discutii, lasa-i pe ceilalti sa o faca, de aici "gicacontrismele" onkoase :D

oricum ar fi: welcome
semnatura fara culori si nestridenta
gaga

hmm..

Mesajde ild12 » Lun Sep 09, 2002 1:32 pm

Toate bune & frumoase numai ca nu era vb despre cum ar trebui sa fie threadul tau ci despre cum este.. si este asa cum este.. adica all over the place. nu prea e ok sa ma selectezi din multime si sa-mi spui sa-mi caut alt subiect sau sa-mi fac eu unul. in masura in care ceilalti au vb pana si de pretul cartilor si eu pot sa vb despre bugurile din ideile tale sau ale oricui. now! u m-ai inteles?:) sper ca da.. cat despre "mai relevante".. please! e absolut corect. eu pretind(aproape la fel de ferm ca Paunescu) :)faptul ca nu prea ma incurc in limba. deci propunerea de a face comentarii mai relevante.. ramane!

Dana! mersi pt welcome. sper sa mai fac purici pe aici..
ild12
Junior Member

Mesajde onk » Lun Sep 09, 2002 1:45 pm

imi pare rau daca ai considerat discutzia mea cu tine ca o polemica absurda. eu aveam o problema. divagarea. dar n-am sters posturile. de ce? pantru ca fiecare post de pe forumul de literatura este un castig. am incercat sa conduc discutzia pe drumul care ma interesa. n-am reusit. iar tonul meu se datoreaza postului
ce idee!

citeste-l prin prisma ideilor mele si vei vedea ca am dreptate. nu "te-am selectat din multime" ca nu-s dumnezeul forumului de literatura, pur si simplu am vazut postul tau. si am raspuns.
acum, uite ce facem:
1. ori ne vedem fiecare de treaba pe forumul acesta care, subliniez, nu-mi apartzine, deci fiecare are voie sa faca orice cu el daca respecta regulamentul
2. ori ne intalnim in discutzii pe unde ne vedem si incercam sa intelegem ce vrea fiecare.
ok?
onk

Mesajde ild12 » Joi Sep 12, 2002 3:34 pm

hai sa zicem ca eu am fost prea "cicalitor" iar tu ai fost prea "sensibil". ;)
no harm done!
mai povestim discutii alta data..
ild12
Junior Member

Mesajde onk » Dum Sep 22, 2002 8:29 pm

pufuletz37, si acum, detalii.... rugam frumos. Deci: in ce fel ti-au marcat aceste carti existentza? pentru detalii, vezi postul numarul 1 al acestui thread.... multzumesc pentru intelegere.....
onk

Mesajde as xxl » Mar Sep 24, 2002 12:55 pm

o carte care m-a marcat ?
On the road - Jack Kerouak

de ce ?
ca acolo se vorbeste de a fi liber de merge din loc in loc, drogat, beat sau treaz. Vezi oameni, ii uiti, nimic nu te apasa, ceru' e albastru, Alabama e in sud si in Mexic patrunjelu' creste la marginea drumului.
maciuci©
as xxl

Mesajde eyewitness » Joi Sep 26, 2002 4:51 pm

una din cartile care m-au marcat si pe care am recitit-o cu placere de curand este catch-22 de joseph heller.

printr-o logica pe cat de paradoxala pe atat de indubitabila , printr-un umor negru direct si sincer, conturand caractere cat mai eterogene dar plauzibile heller realizeaza un inedit tip de erou ,dezgolindu-l de laude si merite, eroul nebun pt ca intradevar razboiul inebuneste. extrapoland la ceea ce exista in juraul nostru acum , cand non valoarile sunt promovate si valorile sunt ignorate si blamate, cand prostia este ridicata la rangul de virtute, cand hotia a ajuns punct de reper al identitatii nationale, i-am atribuit acestei carti ,la recitire, o noua semnificatie care este de fapt ideea centrala a lui heller : toti in jurul meu sunt nebuni dar toti ceilalti separat spun despre ceilalti ca sunt nebuni. ar insemna ca toti suntem nebuni dar logic nu, toti suntem sanatosi.

PS-ideea de plecare :conform codului 22 a air force (ww2) : "evitarea unui pericol real si iminent este decizia unei minti rationale(sanatoase)" . logica: "pilotul x ar fi NEBUN sa mai zboare in misiune si SANATOS daca n-ar face-o dar daca e SANATOS atunci trebuie sa zboare. daca ar zbura in misiune ar fi NEBUN si deci n-ar trebui sa zboare. si daca nu vrea inseamna ca e SANATOS si deci trebuie sa zboare".:o
eyewitness

Mesajde Mr Hyde » Sâm Sep 28, 2002 3:00 am

Sunt mai multe, cele mai "puternice":
Kafka- cam toata opera. "Procesul" si "Castelul", pe care le consider oarecum legate, "America" - senzationala, complet diferita de restul operei, "Un medic de tara", "Metamorfoza" si "Verdictul"- una dintre cele mai uimitoare scrieri. In ce mod m-au marcat - greu de spus, insa dupa ce le-am citit m-am simtit oarecum mai singur
Camus - "Strainul" - senzatia de singuratate se amplifica ( a nu se deduce ca sunt rupt de societate, din contra)
Eugene O'Neil - "Straniu Interludiu" - IMO cea mai buna piesa a lui O'Neil, monologul interior e senzational
Sunt insatiabil. Mananc par, ceara din urechi, cocolosi de sange inchegat, tot si toate pe care le numesti ale tale.
Mr Hyde

Mesajde aphextwinz » Lun Sep 30, 2002 11:26 am

bpt, nr 501, an de aparitzie 1969, prefatza de mircea ciobanu
frumos, dar ar fi trebuit scris la citate ...
aphextwinz
Junior Member

Mesajde gaga » Lun Sep 30, 2002 12:10 pm

Draga Hera, nu trebuie mutat si la "o carte care m-a marcat" nu e musai sa faci comentarii literare. Ideea era sa-ti exprimi propriile trairi vis a vis de carte. Daca alt gigel le-a exprimat asemeni tie, copiaza cat vrei.

Si btw, mod-ul s-a gandit mult inainte sa stearga ambele posturi, al tau si al lui "nod in papura" dar pana la urma si ratingul conteaza...
semnatura fara culori si nestridenta
gaga

Mesajde SOD » Lun Sep 30, 2002 6:42 pm

nu prea m-am bagat eu la literatura ca,deh,nu-s carturar ca Afex si mi-e sa nu ma fac de cacao,da zic si io o carte de mi-a placut mult rau.(era sa scriu Hustler)
Shogun e cartea cu pricina si am citit la ea pana am tocit copertile.si bine mi-a prins,ca pe vremea aia eram tare disciplinat.
Rape me tender 'cos I'm verry sensitive
FOUR OF A KIND
SOD

renunt!

Mesajde onk » Mar Oct 01, 2002 5:50 pm

pentru recenzii despre carti si despre impresii despre carti, despre bagari in seama si despre cum sa nu citim care e topicul, va rog in alte subiecte, forumul de literatura e plin de locuri in care sa povestiti ce ati mai citit. nu ma interesa ce ati ceitit. ce ma interesa, nu ati inteles. ce nu inteleg, e ca de ce ati scris aici, in acest subiect. e ca si cum v-ash intreaba: si, v-ati bronzat la mre? si voi mi-ati raspunde: da, am fost la vox maris, sau nu, am fost la acapulco... bla-bla-bla-... adica nimic. deci: pa. daca va e dor de posturile voastre, copy/paste pe subiectele corespubnzatoare, ca aici sunt offtopic. daca n-ati inteles de ce, treaba voastra, io una m-am saturat sa scriu din doo in doo raspunsuri ca nu asta era ideea.
onk

Mesajde onk » Joi Oct 17, 2002 7:52 am

ild 12, pentru faza asta de mai sus ai un mare avertisment direct pe avertismente oficiale. ce-i tampenia asta pe litaratura.

no problem, dak nu-tzi place acest forum, LA REVEDERE!
onk

Mesajde ild12 » Dum Oct 27, 2002 5:55 pm

recunosc ca nu trebuia sa trantesc fata aia de predicator fara nici o explicatie:) am crezut totusi ca e evident motivul. ai ajuns la exasperare din cauza celor care nu respecta subiectul threadului. carevasazica o invazie de ild12..
oricum eu cred ca esti o moderatoare buna(a se citi ingaduitore) si asta e bine..
daca-mi permiti o sugestie.. de ce nu lasi threadul sa capete viata lui proprie, sa se dezvolte necontrolat sau macar neingradit? macar ca experiment!
ild12
Junior Member

Mesajde Rolo Tomasi » Dum Oct 27, 2002 11:39 pm

Umberto Eco, Sase plimbari prin padurea narativa

M-a facut sa umblu prin Paris cautind strazile pe unde umbla D'Artagnan.
Rolo Tomasi
Junior Member

Mesajde onk » Lun Oct 28, 2002 10:28 am

@Golem, finally, cineva care a inteles, thx

@ild 12, ok, am inteles, n-ai nici o treaba cu acest subiect, lasa-l. De ce spun asta? ai satz arat:

ild12
ce idee!

ild12 1
. Toate mesajele postate trebuie sa se incadreze in tematica initiala? N-as prea zice dupa continutul posturilor..
2 Mai citeste o data postul meu. O sa vezi ca nu exista nici cea mai mica deviere de la subiectul propus. Poate dupa aceea o sa ai niste comentarii mai relevante...
3. "gicacontrisme"?... please!

ild12
Toate bune & frumoase numai ca nu era vb despre cum ar trebui sa fie threadul tau ci despre cum este.. si este asa cum este.. adica all over the place. nu prea e ok sa ma selectezi din multime si sa-mi spui sa-mi caut alt subiect sau sa-mi fac eu unul. in masura in care ceilalti au vb pana si de pretul cartilor si eu pot sa vb despre bugurile din ideile tale sau ale oricui. now! u m-ai inteles? sper ca da.. cat despre "mai relevante".. please! e absolut corect. eu pretind(aproape la fel de ferm ca Paunescu) faptul ca nu prea ma incurc in limba. deci propunerea de a face comentarii mai relevante.. ramane!

Dana! mersi pt welcome. sper sa mai fac purici pe aici..!

ild12
hai sa zicem ca eu am fost prea "cicalitor" iar tu ai fost prea "sensibil".
no harm done!

ild12
:)

ild12
recunosc ca nu trebuia sa trantesc fata aia de predicator fara nici o explicatie am crezut totusi ca e evident motivul. ai ajuns la exasperare din cauza celor care nu respecta subiectul threadului. carevasazica o invazie de ild12..
oricum eu cred ca esti o moderatoare buna(a se citi ingaduitore) si asta e bine..
daca-mi permiti o sugestie.. de ce nu lasi threadul sa capete viata lui proprie, sa se dezvolte necontrolat sau macar neingradit? macar ca experiment!

CONCLUZIE: daca vei continua sa ari campul pe acest thread, ai deja un avertisment..., mai vedem noi. ok?
onk

Re: bau

Mesajde onk » Mar Noi 12, 2002 1:20 pm

Initial trimis de PreferatA
Manastirea din Parma-Stendhal

CONCLUZIE: daca vei continua sa ari campul pe acest thread, ai deja un avertisment..., mai vedem noi. ok?
[/B][/QUOTE]

auzi domshoara, ai putea sa-mi spui si mie:

1. ce animal esti daca faci bau
2. ce ti-a trecut prin cap cand ai dat quotele asta
3. ce legatura ai tu cu threadu asta si cu literatura in general?

ai de la mine un avertisment pentru bagare in seama. ok?
onk

Mesajde syd67 » Mie Oct 01, 2003 12:12 am

1.cioran - pe culmile disperarii.
cartea asta m-a marcat inca inainte de a o citi.primul motiv ar fi acela ca eram in pragul bacului,admitere la facultate,dar asta e neinteresant.al doilea motiv,mai interesant,e ca atunci cand ma intorceam de la biblioteca,spicuind cartea,am vazut o femeie pe schelele catedralei.Probabil ca pensia mica o aruncase pe "culmile disperarii".Probabil ca nu s-a aruncat(n-am auzit nici un zvon,Ploiesti-ul e un oras mic totusi,as fi aflat),dar oricum,momentul respectiv m-a impresionat.
2.si dupa ce am citit Goethe -Faust,tin minte ca aveam idei sa devin mai putin lenes,sa dorm mai putin,dar s-au evaporat repede.puterea obisnuintei ...
3.c.g.jung - amintiri,vise,reflectii.nu pot sa descriu in ce mod m-a marcat,dar m-am simtit complet diferit dupa ce am citit cartea aceasta.
4.de dostoievski nu zic nimic,din dorinta de a musamaliza faptul ca sunt snob. ;)
What exactly is a dream ?
syd67
Junior Member

Mesajde river » Mar Oct 07, 2003 6:19 pm

De cand m-am apucat eu de citit muuuuuuuuuuulte carti m-au marcat si n-ar avea sens sa le mentionez aici pe toate. Sa spunem doar ca prima carte care m-a marcat- citita prin clasa a 7-a- a fost Maitreyi de Mircea Eliade, iar ultima (nu si ultima pe care am citit-o) a fost Frumosii invinsi de Leonard Cohen

In orice caz, singura carte care ma unge pe suflet ori de cate ori o citesc (in stari de depresie mai ales :) ) este Peter Pan - J. Barrie
"Uneori se mai intampla insa ca vreun Smochin razvratit sa se catzere pe gard si sa-si ia lumea in cap... "

imi asum ceea ce scriu, cine are de gand sa plagieze o face pe barba lui
river
Junior Member

Re: o carte care m-a marcat

Mesajde onk » Mie Oct 08, 2003 8:47 am

Initial trimis de onk
este vorba despre cartile care au binevoit sa aiba cel putin un efect psihic puternic care sa determine un raspuns fizic coerent, la modul ca ti-au schimbat comportamentul
nu cred ca este cazul unei prezentari critico-literare.
in momentul in care am creat acest subiect m-am gandit efectiv la urmarile intr-ale comportamentului.
pur si simplu efecte.

din ciclul "daca doriti sa revedetzi...." am reluat ideea acestui thread, pierduta pare-se pe cararile teribilismului....repet, nu ma interesau, la vremea initzierii acestui subiect, titluri, ci efecte, nu reverii ci actziuni, etc...
onk

Mesajde onk » Mie Noi 05, 2003 3:25 pm

pai ce sa spun, cred ca din momentu asta incep sa ofer avertismente (nu avertizari!) pe principul nerespectarii regulamentului. Mai pe scurt, asta nu este thread de "ai sa-tzi spun ce am citit ca sa vezi ce sensibil sunt". Orice incercare de postare de acest gen se sanctioneaza. Si de maine dispar toate posturile de pe langa. Vad ca stiti sa scrieti, sa cititi, care e problema? :dir: #-o [-o
onk

Mesajde Evgheni Ostrov » Dum Noi 09, 2003 6:28 pm

onk, esti atat de impotenta incat "mergi pe burta" si stergi mesajele care iti cer cont?
De ce ai sters mesajul meu? De ce nu i-ai raspuns?
E usor sa te ascunzi in umbra securei cenzurii, este? Jalnic . . . . .
Evgheni Ostrov
Junior Member

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Carte