Zeul/Zeitza preferata

discutii pe care nu stii unde sa le incepi, haz de orice caz; ca intre prieteni

Moderator: anjin-san

Mesajde krossfire » Sâm Aug 23, 2003 9:13 am

...Echaelon,zeul vantului...
krossfire
Junior Member

Mesajde NEmessIS » Dum Sep 07, 2003 10:12 pm

Acum am ajuns si eu aici din intamplare... Stiu ca e cam tarziu, dar imi dau si eu cu parerea, ca nu deranjez pe nimeni.

Zeita mea preferata e Atena (sau Minerva, in mitologia romana). S-au spus destul de multe despre ea, asa ca nu mai dau detalii.

Totusi, la un moment dat cineva a lansat o tema de discutie interesanta, dar la care din pacate nu a prea raspuns lumea: cum au inventat oamenii legendele astea?
Parerea mea e ca au facut-o doar din nevoia de a explica intr-un fel fenomenele din jurul lor si pe care nu le puteau intelege. Vedeau fulgere si nu stiau de unde vin. Vedeau focul si nu stiau ce era cu el. Vedeau ca unii dintre ei la un moment dat adorm si nu se mai trezesc, lucru care li se parea anormal. Asa au luat nastere zeii si legendele. Era mai usor pentru ei sa spuna ca apar fulgere pe cer cand bate cineva cu ciocanul decat sa-si dea seama ca apar in urma unor descarcari electrice (cand nici nu stiau ce e electricitatea), de exemplu.
De fapt, prin legende si zeitati, oamenii incercau raspunda la niste intrebari care au ramas si acum fara raspuns: cine suntem? de ce traim? ce se intampla cand murim? exista viata dupa moarte?

De fapt, eu as merge mai departe si as spune ca toata povestea asta cu crestinismul, cu toti adeptii sai, e doar o alta serie de legende, care peste cateva mii de ani o sa li se para oamenilor (daca o sa mai existe asa ceva) la fel cum ni se par noua mitologiile greaca, romana, nordica, egipteana etc: interesante, dar false si usor naive.
If a god of love and life ever did exist... he is long since dead. Someone... something rules in his place.
NEmessIS
Junior Member

Mesajde Abaddon » Dum Sep 14, 2003 11:23 pm

Zeii mei preferati..
Bilé zeul celtic al Iadului
Chemosh zeul national al Moabitilor, mai tarziu a devenit diavol
Damballa zeul in forma de sarpe al magiei voodoo
Hecate zeita Greciei, a lumii de jos si a vrajitoriei
Ishtar zeita Babiloniana a fertilitatii
Mantus zeul etrusc a Iadului
Marduk zeul orasului Babilonia
Metztli zeita azteca a noptii
Mictian zeul aztec al mortii
Pan zeul grecesc al placerii trupesti, mai tarziu a fost considerat diavol :(
Pluto zeul grecesc al lumii de jos

Cam atat ca sunt adormit
Noma Flactis Xombuxer
Abaddon
Junior Member

Mesajde punct » Lun Sep 15, 2003 12:59 pm

Pluto era zeul roman al " lumii de jos", zeul grec al "lumii de jos" era Hades
X
punct
Junior Member

Mesajde Abaddon » Mie Sep 17, 2003 11:26 pm

bine mai desteptule... am gresit si io ca sunt om ce sa-i faci....

trebuia sa te legi tu de mine :P
Noma Flactis Xombuxer
Abaddon
Junior Member

Mesajde darkness » Joi Sep 18, 2003 12:09 am

ISIS CEA CARE A FOST INTEMEIETOAREA UNEIA DINTRE CELE MAI COMPLEXE SHI FASCINANTE CIVILIZATII ar fi trebuit sa aminteasca cineva shi de egipt
darkness
Junior Member

Mesajde Abaddon » Joi Sep 18, 2003 12:16 am

pai da poate s-a amintit si de Isis ...... da tu cum faci greseala si nu te uiti si la celelalte mesaje..... ma rog sau putei pur si simplu sa spui de Isis fara sa zici ca vezi domne trebuie sa zic si de aia ca nu a fost
Noma Flactis Xombuxer
Abaddon
Junior Member

Zeul preferat:

Mesajde Netspider » Vin Sep 19, 2003 11:46 am

Odolinski >>counteristii stiu de ce!
Netspider
Junior Member

Mesajde eyewitness » Vin Sep 19, 2003 12:02 pm

si uite asa paianjene ti-ai tzesut un avertisment...
eyewitness

Mesajde gabuba » Sâm Sep 27, 2003 10:09 am

Initial trimis de Portnoy
Bah, dar de Zamolxe al nostru ce ziceti? Zeul cerului senin si al soarelui... si cel care ii lua pe daci la el dupa moarte... ce mai, un fel de Dumnezeu, cu o semnificatie mai mare aici decat a lui Zeus la greci...

da, zamolxe era zeul in care dacii credeau. mai credeau in viata vesnica, si chiar se sacrificau iar daca murea din prima tras pe tzeapa inseamna ca zamolxe l-a primit in cer, dar daca se chinuia era clar ca locul lui nu e acolo.
valoarea lui zamolxe nu era nici pe deoparte mai mare ca a lui zeus. pt ca nu se poate. de sincretisme ai auzit? sau de interpretatio romana? cand dacii au fost cuceriti au adorat acelasi zeitati sub nume romane, adica zamolxe=zeus. cel putin din cate stiu io...

----

am avut mereu o slabiciune pt Bilé - zeul celtic al iadului . :j
uf, am uitat care imi era zeul in mitologia egipteana. ala al haosului... hm... darkshines, mai stii cum ii spunea? :con:
- S-a strans toată lumea?
- Toţi in păr!
gabuba

zei/zeite

Mesajde admonish » Sâm Sep 27, 2003 10:46 am

Cine poate sa ma ajute in legatura cu o chestie, il rog sa o faca. Pls trimiteti-mi site-uri cu mitologii la adresa admonish@flash.ro .Thx
admonish
Junior Member

Mesajde nyxx » Dum Sep 28, 2003 10:43 pm

Initial trimis de Abaddon

Pan zeul grecesc al placerii trupesti, mai tarziu a fost considerat diavol :(

Din cate stiu eu Pan era zeul pastorilor si al padurilor. E adevarat ca prin infatisarea lui (jumatate om, jumatate capra) inspaimanta oamenii dar nici o legenda referitoare la el nu l-a considerat ca fiind zeul placerilor sau diavolul.
nyxx
Junior Member

Mesajde Abaddon » Vin Oct 10, 2003 11:16 pm

Ai incredere in mina ca asa e ... m-am informat si io... ce pana mea
Noma Flactis Xombuxer
Abaddon
Junior Member

Mesajde proXtu » Sâm Oct 11, 2003 9:11 am

mie de zeus imi placea, nu ca era tata lor, da' nu prea ii pasa lui de casnicia cu hera, cum aparea vreo juna mai mishto pe pamant cum facea pe dracu'n'patru shi i'o tragea, rezultand diferitzi semi-zei care mai de care mai frumoshi shi mai viteji :p iar cea mai nashpa zeitate mi se pare atena, cea futere de deshteapta, de dreapta shi de frigida :D
eat like a predator, not like prey
proXtu
Junior Member

Mesajde paiacec » Mar Oct 28, 2003 4:38 pm

Mie cel mai tare zeu mi se pare a fi Hades,zeul intunecatului Tartar.Cu toate ca se spune ca nu prea avea el pre multa minte,isi organiza deastul de bine toate activitatzile:de bun venit pt.sufletele proaspat sosite,de chinuri,distractzii,ingroziri s.a. Il avea la poarta pe catzelushul Cerber,asha ca nu ii era frica de un eventual deranj din partea lumii suprapamantene.
Mai avea shi "fantana uitarii "parca,unde arunca sufletele facandu-le astfel un bine celor care au dus o viata plina de necazuri.
Cu alte cuvinte, Hades era suprem acolo la el in cartier , dovada ca toate zeitatzile ce coborau in Tartar ishi pierdeau aproape total puterile zeeshti.

P.S. - Pun pariu ca asculta shi muzica buna!
paiacec

Mesajde bad bad Annie » Mar Noi 11, 2003 1:50 pm

Pai daca este sa ne gindim logic, si sa cintarim dupa putere si desteptaciune, cel mai tare zeu e chiar Dumnezeu al nostru, dupa cum ii spune si numele. Nu numai ca a inventat pamintul, oamenii, animalele si toate alea, si ca toate functioneaza oarecum bine, dar e si foarte la moda, si are mai multe temple decit toti ceilalti. Si nu-i trebuie ministru peste morti, sau peste vinatoare, sau peste comert sau mai stiu eu ce, ca nu stiu cum face, da’ se ocupa el personal de toate.
Aia e!
bad bad Annie
Junior Member

Mesajde nocturna » Mar Noi 11, 2003 2:01 pm

Initial trimis de bad bad Annie
cel mai tare zeu e chiar Dumnezeu al nostru!

:eek: cel mai tare zeu dintre cine si care? :con: of micutza pagana, ce enormitate ai spus. nu cumva faci si tu parte din organizatia indiscreta a musonilor care se roaga la Dumnezeu pentru iertare si-n rest se-nchina la zei?
"Sunt un om. Mi se pare ca e de ajuns"

A.K.M. powered by another.ro
nocturna

Mesajde aphextwinz » Mar Noi 11, 2003 2:05 pm

Abaddon, exagerezi,

Pan era un zeu care salashuia in tzinuturi salbatice (muntzi, paduri, peshteri) mai alerga shi el o nimfa-doua, dar in nici-un caz nu era un zeul al placerilor. Este inventatorul naiului (sirinx) shi in general este un patron al muzicii. Pana aici s-ar putea sa existe o confuzie cu Dionisos.
Lui i s-a atribuit frica care ii cuprindea uneori pe drumetzii care traversau o padure in timpul noptzii, de aici s-a generalizat la frica fara motiv = panica.
Ca sa-l localizezi mai bine, gandeshte-te ca avea drept corespondent in mitologia romana pe Faunus shi/sau pe Sylvanus.

Oricum, n-am intzeles de ce ai ales (tocmai) acele zeitatzi. Poate mai discutam ...
aphextwinz
Junior Member

Mesajde bad bad Annie » Mar Noi 11, 2003 2:32 pm

In comparatie cu orice zeitate din mitologia greaca, romana, nordica, indiana si celelalte enumerate mai sus, Dumnezeu chiar poate mai multe si le face mai onorabil. Sa nu intram acum in polemici de religie si de convingeri personale, este o simpla discutie despre zei.
Statutul unui zeu consta si in citi cred in el si-l preamaresc. Uita-te in jur- biserici, posturi de radio si televiziune, ziare, fanatici, demonstratii- toate pentru El! Mie asta mi se pare putere. Asta vroiam sa spun.
Sa sari la atit de ilogic la acuzatii de paginism, musonerie si inchinari la cine stie ce zei, mi se pare deja o reactie exagerata. Mi-am exprimat pur si simplu o parere despre zeul meu preferat, ca toti ceilalti de aici.
bad bad Annie
Junior Member

Mesajde nocturna » Mar Noi 11, 2003 2:59 pm

Initial trimis de bad bad Annie
este o simpla discutie despre zei.

o discutie despre zei si mitologie. nu faci comparatzii aiurea, nu amesteci borcanele cu sticlele, asa cum nu amesteci biblia cu legendele olimpului, de exemplu.
"Sunt un om. Mi se pare ca e de ajuns"

A.K.M. powered by another.ro
nocturna

Mesajde bad bad Annie » Mar Noi 11, 2003 3:32 pm

Nighty, relax, baby, mai fa si tu o poanta, mai rizi si tu uneori, ca-ti spun eu ca destinde! Daca nu ti se pare hazliu ca zeul meu preferat e Dumnezeu, cred ca o sa te scoata din sarite faptul ca eu il consider pe Terminator mai tare decit Mighty Mouse, doar pentru ca unul e din film, si altul din desene animate!
In cazul nostru, Dumnezeu cine ar fi, borcanul, sau sticla?
Daca nu vorbim decit despre legendele Olimpului, de ce nu-i tragi la raspundere pe antevorbitorii care au avut tupeul sa vorbeasca de Wotan?
Take it easy si enjoy the moment ca ai intilnit un ateu care o tine una si buna ca "Dumnezeu e cel mai tare zeu", si poti sa ma si citezi cu asta, daca specifici insa sursa!
bad bad Annie
Junior Member

Mesajde g0re » Sâm Noi 29, 2003 7:28 am

de ce nu, dumnezeu e cul, am o singura problema insa, dumnezeu face parte cumva din "mitologia" evreiasca care pe mine ma cam lasa rece...

Marte
Skadi - zeita iernii
Zamolxis
There are two kinds of people in the world : the ones with big guns and the ones that...dig.
g0re
Junior Member

Mesajde Tiamat » Sâm Noi 29, 2003 9:33 am

..........eu sunt Tiamat .......un zeu primordial.....in mitologia Mesopotamiana.........sunt singurul zeu (care defapt e zeitza) care mai exist inca ........si va veghez pe totzi....HA...HA....HA
Tiamat
Junior Member

Mesajde aphextwinz » Sâm Noi 29, 2003 4:37 pm

eu sunt Marduk shi te tai in doua shi din jumatate fac cerul shi din ailalta fac pamantul! :j
aphextwinz
Junior Member

Mesajde whatever » Sâm Mai 29, 2004 11:28 pm

loki si cu tyrr
whatever

Mesajde posedata » Sâm Iul 03, 2004 9:55 pm

afrodita....o ador de cand ma stiu :love:
Love makes the world go round and round......
posedata
Junior Member

Mesajde Invincible » Sâm Feb 12, 2005 10:38 pm

Zamolxe

Nemesis

Thor
Invincible

Mesajde Trinnity » Sâm Feb 12, 2005 10:54 pm

Ra
Zalmoxis
Pan
Nemesis
Hades
"The days are bright and filled with pain/Enclose me in your gentle rain"(THE DOORS-"Crystal Ship")
Trinnity

Anterior

Înapoi la Mai in gluma mai in serios. mai mult in gluma