Mancare de sarbatori

friptane, carnatzi, sarmale, vinuri, bere

Mancare de sarbatori

Mesajde memetshot » Joi Noi 27, 2003 11:26 am

desi mai e o luna pana la sarbatori deschid subectul asta in speranta ca pana atunci se vor strange destule retete, eventual poate baga vro reteta si altcineva in afara danei...
Deci: ce mancati copchilasilor de craciun si de revelion? sau ca sa inteleg si io intrebarea: cu ce umflati matzul?
I'm sorry, but the position of annoying, incoherent talking animal has already been taken
meropi, ramane cum am stabilit
memetshot

Mesajde paiacec » Joi Noi 27, 2003 12:21 pm

Avand in vedere ca se taie guitzatorul,normal voi manca ceea ce se gateshte din aceasta minunata vietate:
1. Toba - retzeta lu' mama

Se curatza foarte bine stomacul porcului de mucoasa protectoare(popular i se mai spune shi chiag shi se foloseshte la obtzinerea branzei),se taie intr-o parte cam 10cm shi se umple cu:inima,rinichi,bucatzele de shorici,fashii de shunca de pe burta porcului(este mai subtzire shi are straturi de carne)cu tot cu shorici,gusha porcului taiata tot fashii,bucatzele de carne(cat mai slaba cu putintza),piper, putzin cimbru,boia usturata,sare,shi chimen (optzional).
Toate aceste ingrediente, se inghesuie shi se intercaleaza foarte bine in stomac(una fashie shunca,una carne, una shorici,etc.),dupa ce in prealabil au fost "mirodenite".
Dupa ce s-a umplut bine stomacul,se coase aia 10 cm ,apoi se leaga foarte strans intr-o panza(sa arate ca o larva mai mare)pentru a nu crapa la fierbere.
Se pune la fiert cu foi de dafin shi cev mai vretzi voi pana cand apa devine un fel de gelatina (dar nu ca la piftie),apoi se scoate shi se pune la scurs(atentzie)sub ceva foarte greu,pentru a se tasa bine toate componentele.Se lasa la presat pana se raceshte bine de tot,Este o bunatate.

2 - Sarmale - shtie toata lumea cum se fac
3 - Fripturi,carnatzi,caltaboshi,etc.
4 - traditzionala salata de "beuf"
5 - tzuica,muraturi,vin,muraturi,bere,muraturi shi, la sfarshit, numai muraturi.
In vino veritas!
In tzuica grades!
In bere ciucash!
paiacec

Mesajde Oribilul Mosh » Mie Dec 03, 2003 1:38 am

Eu nu stiu ce retzete sa dau. Spun ce mananc eu.

Masa inchinata Nasterii Domnului, pe care o iau in jurul orelor 14, pe 25 decembrie contine asa :

• gustare : toba, caltabosh, lebar, sorici, branza, ceapa, tzuica fiarta
  • sarmale cu mamaliga (la mamaliga mananc si paine...pentru ca asa imi place mie), vin roshu
  • prajala de porc , carnati de casa , cartofi prajitzi , muraturi , bere ceheasca
  • cozonac cu nuca

Cred ca toti romanii mananca si beau asa. Nu e nimic special ce am spus eu, dar la ora asta imi este foarte foame si m-am gandit sa scriu felurile de mancare de la masa de Craciun.

De Revelion (a doua zi...ca noaptea mai mereu am fost prin carciumi) servesc traditionala salata de beuf, o friptura de pui la cuptor cu pireu de cartofi si beau cateva beri. In familia mea a fost mai mereu traditia ca desertul de 1 ianuarie sa fie salata de fructe.

Si daca am pomenit de salata de fructe..sa va dau si o recomandare. Neaparat sa adaugatzi nuci. Asta pe langa compot de visine, portocale , banane , compot de ananas. Nucile capata un gust teribil de bun in sucul ala . Daca aveti bani cumparati si niste frisca naturala si ornatzi cupele. Oaspetzii vostrii vor fi incantati daca ii vetzi servi cu asa ceva.

Pofta buna !
IEZECHIIL 25.17: Voi săvârşi asupra lor cumplită răzbunare prin pedepse grozave şi vor cunoaşte ca eu sunt Domnul, când voi săvârşi asupra lor răzbunarea mea.
Oribilul Mosh
Junior Member

Mesajde piskeshu » Mie Dec 03, 2003 9:00 am

Mie imi plac urmatoarele: carnatzi, cozonac cu mac, salata de boef (fara nu se poate)(imi place sa mananc salata de boef cu carnatzi reci), palinca de prune/pere shi vin roshu de casa! De-abia astept!
Prezumtia de prostie se aplica tuturor !!!
"This used to be a fun house, but now is full of evil clowns..."
piskeshu
banned

Mesajde gaga » Mie Dec 03, 2003 10:05 am

se zice salata de boeuf (bou)
ciudatzenia face ca aceasta salata sa aiba denumirea franceza a unui preparat care in original se cheam ceva in genul "macedoine" (nu-mi aduc aminte spellingul exact)
semnatura fara culori si nestridenta
gaga

Mesajde SOD » Joi Dec 04, 2003 11:22 am

bah,da unu nu a zis de pomana porcului.prilej de macheala sora cu moartea,de coma alcoolica.
Rape me tender 'cos I'm verry sensitive
FOUR OF A KIND
SOD

Mesajde gaga » Joi Dec 04, 2003 11:35 am

chiar asha breh SOD, citeam io undeva ca in moldova, pomana porcului se face intr-un ceaun mare in care se pune ficat cu carne si jumari, se face mamaliga (afara in curte) si se mananca la capu' porcului si se bea cu vin roshu...

asa e?
gaga

Mesajde paiacec » Joi Dec 04, 2003 11:48 am

Ma duc eu sambata la tzara sa-l ajut pe un prieten sa taie porcul.O sa va spun cum o fo.Da e najpa fara zapada,ca nu potzi sa bei tzuica fiarta(n-are nici un farmec).
In vino veritas!
In tzuica grades!
In bere ciucash!
paiacec

Mesajde piskeshu » Joi Dec 04, 2003 11:54 am

La noi in Bihor, se mananca varza cu carne proaspata de porc ( din porcu taiat) shi toti participantii se-mbata cu palinca de prune (de obicei). E un fel de varza calita, da se numeste torosh (asha se pronuntza) shi cred ca vine din maghiara.
Prezumtia de prostie se aplica tuturor !!!
"This used to be a fun house, but now is full of evil clowns..."
piskeshu
banned

Mesajde SOD » Joi Dec 04, 2003 12:07 pm

pei hai sa-ti povestesc.
actiunea incepe de cu dimineatza,cand intreg familionu pleaca spre locatia unde se afla porcu.odata ajunsi acolo,fetele trec imediat in bucatarie,unde prepara vin roshu fiert,cu scortisoara si piper,din care beau doar ele.pentru barbati,care nu au voie sa intre in casa,se prepara tzuica fiarta cu piper,care se aduce afara,unde se improvizeaza un soi de bucatarie de campanie,ce trebuie sa contina musai un soi de targa de lemn pe care,intr-un final, va fi intinsa victima.
asadar,deja este ora 8-9 dimineatza.baietii machesc afara,in ger,iar fetele machesc in casa,la caldurica.
macelarul desemnat isi ascute deja cutitele.multi oameni dau drumul porcului prin curte si-l alearga nitel,ca sa-i puna sangele in miscare.trec peste detaliul injunghierii si ajungem la momentul cand victima este intinsa pe acea targa.
dupa ce este curatat de murdatie,se parleste cu parlitorul sau cu somoioage de paie si macelarul are onoarea de a gusta primul din prada.adicalea,taie un varf de ureche si-l mananca.in tot acest timp se macheste,lucru foarte important dealtfel.daca familia are si copii mici,acestia primesc sorici proaspat,de pe burta animalului.
apoi se trece la transare.aici e maiestria adevarata.pe masura ce halciel sunt desprinse,chibitzii cara in casa,unde femeile(care speram ca nu s-au imbatat ca niste flori deja),incep transarea fina.intr-un final,tot porcul e macelarit.
acu,toata lumea trece in casa si serveste traditionala pomana a pocului.asta e partea de te intereseaza.

pomana porcului se face in ceaun de tuci.iese foarte buna daca se face pe foc de lemne.tre sa contina muschi,ceafa,slanina fara sorici,plamani(sau bojoci),rinichi,ficat,splina,cimbru si catei de usturoi taiati pe jumatate.muschiul este in cantitatea ce mai mare.totul se prajeste in grasimea ce se lasa de la slanina.in paralel,in alt ceaun se face o mamaligutza cat toate zilele.

pofta buna!
Rape me tender 'cos I'm verry sensitive
FOUR OF A KIND
SOD

Mesajde gaga » Mie Dec 10, 2003 9:44 am

legat de sarbatori am de gand sa fac doua chestii: 1. sa povestesc cateva obiceiuri legate de porc si porcarii, tot dupa RAR si diversi etnologi; 2. sa dau idei de mese de revelion pentru oraseni (si nu numai) care nu taie porc.

1. sacrificiu ritual, porcul, este un substitut stravechi al zeului agrar al graului care moare si renaste impreuna cu timpul.
Impreuna cu alte traditii ale anului nou - celebrat in vechime primavara - sacrificiul porcului a fost transferat in perioada solstitiului de iarna, peste sacrificiul sangeros al taurului - cult dedicat zeului Mithra.

porcul este considerat in vechi culturi animal sacru, emblematic pt zei ai vegetatiei - Osiris (la egipteni se identifica uneori chiar cu zeul), Demeter si Persefone (zeitze agrare la greci), Ceres (zeitza romana a graului).

Adonis a fost sfasaiat de un porc salbatic atzatzat de Ares. Drept urmare, adoratorii acestuia sacrificau ciclic un porc pe care il sacrificau si il mancau in ospetze publice.

crestinismul a acceptat practica sacrificarii porcului ca secventza a suitei de pregatiri a craciunului.

spatiul curatat si demarcat destinat sacrificarii porcului este asemanator actelor sacrificiale la romani, care trasau un cerc magic in jurul altarului. totodata (asemeni riturilor pagane) se folosesc gesturi si formule rituale pentru "consacrarea" animalului (stropire cu apa sfintita, indreptarea capului spre rasarit, etc... etc..)

credintele, obiceiurile si practicile de la taierea porcului (prevestirea mortii violente, prinderea si injunghierea, senmele facute pe corp, parlirea - incinerare simbolica a cadavrului), ciopartirea corpului, grasimea folosita la farmece/desccantece, alimente sacramentale preparate din diverse organe vitale ale animalului, etc, sunt cu sigurantza relicve ale jertfelor rituale din antichitate.

Legende crestin-ortodoxe despre mosh craciun... exista doua variante, cea cunoscuta (mos craciun, fratele lui mos ajun care o trimite pe maica domnului sa nasca in grajd) si una mai putin vehiculata (legenda culeasa de Ghionoiu):

maica domnului cere adapost, urmand sa nasca, lui mos ajun. acesta, sarac, o trimite la fratele bogat, mosh craciun. cel din urma astepta vizita unui mare demnitar si o refuza. din mila, craciuneasa o ajuta pe maica domnului sa nasca, fapta pedepsita de mosh craciun cu taierea mainilor sotziei sale din coate.
cand craciun afla ca in grajdul sau s-a nascut isus se caieste si ii cere iertare lui dzeu, devenind astfel "primul creshtin", "cel mai batran sfant"
legenda sadica are explicatie pt ca ascunde un adevar istoric de la aparitia crestinismului, craciun fiind un important zeu solar (identic lui saturn sau mithra) era atat de venerat incat nu a putut fi exclus de primii crestini din calendarul popular si conshtiintza paleoromanilor si deci, prin tot ce face craciun incearca sa impiedice nasterea pruncului, venirea acestuia presupunand propria moarte a moshului (plecarea lui mosh craciun).
traditiile actuale despre bonomul sfant incarcat cu daruri multe sunt influentze livreshti patrunse de la vest la est si de la orash la sat.

am obosit, va urma cu partea 2 sau adaugiri la partea 1. ceea ce am scris are o bibliografie, sa dea draq sa apara la gazeta ca atz dat de draq ca au copirait
====
adaptari dupa:
RAR - Bucate, vinuri ... editzia revizuita, 2001, Artur Gorovei - credinte si superstitii ale pop roman, 1995, Sperantzia 1907- citat de RAR, N. Manolescu, Vaduva by RAR
gaga

Mesajde memetshot » Mie Dec 10, 2003 9:56 am

SOD in momentu asta esti injurat de animale. pai io stau la munca si tu povestesti de chestii d-astea sacre?
Si la noi ie cam aceeasi traditie cu tzuica fearta si za rest. numa ca pomana porcului se face numa din carne, plamanu, ficatu si celelalte merg spre toba. pomana porcului se papa ori cu varza ori cu mamaliga ori cu mamaliga si varza + nelipsitul usturoi
sa nu uit cant al meu tata transeaza porcu io mai rup cate o bucata de sorici de pe unde apuc (preferaul meu fiind cel cu sange ca e mai moale)...si normal consum multa tuica fiarta pentru a ma incalzi.
Din pacate anul asta o sa zic pas la taiatul porcului din motive de servici :(
I'm sorry, but the position of annoying, incoherent talking animal has already been taken
memetshot

Mesajde gaga » Mie Dec 10, 2003 3:57 pm

sa revenim cu cate ceva pentru revurile si craciunele nepaizanilor neposesori de taieri de porc.
nu ma opresc la sarmale sau fripturi sau piftii ci viu cu idei de aperitive bune de impodobit masa si ingreunat matzu (mai ales pt cei ce opteaza pt bufet):

- rosii umplute cu salata de boeuf (ornate cu ou si patrunjel), salata de vinete sau branza amestecata cu diverse cepe, usturoaie, verdetze
- oua umplute cu diverse (pe baza de branza, sardele, maioneza, ficatzei, muraturi, etc)
- stiuletzi de porumb: din pateu de ficat sau pasta de sardele se formeaza doua suluri de forma stiuletilor pe un platou, cu un cornet se imbraca in boabe de maioneza imaginand porumbul, din frunze de praz se taie frunze asemanatoare panusilor care se pun la baza
- rulouri/cornete din sunca de praga umplute cu o salata pe baza de maioneza si legume/carne
- intr-o jumatate de varza imbracata in staniol sau in mere mari se infig tzepuse cu diverse alimente alternate (carnati, chiftelutze, cascaval, sunca, masline, etc)

idei de ornat al salatei de boeuf:

- aranjata pe un platou rotund, imbracata in maioneza, se deseneaza cu muraturi un ceas care sa arate 12 noaptea.
- capete de clovn: oua fierte taiate in partea superioara pe care se prinde cu maioneza coiful din varf de morcov fiert. ochii - boabe de piper, gura - gogoshar, se aseaza pe salata si se pune in jur gogosar si castravete in forma de guler.
- ciuperci din oua: oua fierte puse in picioare, acoperite cu jumatati de rosii fara miez pe care se deseneaza buline de maioneza sau crema de branza (palaria sharpelui)

astea au fost cateva idei simple de decoratiuni pe care le-am folosit de-a lungul vremii, desigur exista si mai spectaculoase dar necesita ustensile. chestii.
gaga

Mesajde memetshot » Mie Dec 10, 2003 4:40 pm

rulouri/cornete din sunca de praga umplute cu o salata pe baza de maioneza si legume/carne

si cum le prinzi ca sa nu se desfaca?
memetshot

Mesajde eyewitness » Mie Dec 10, 2003 4:47 pm

picatura,prenadez,aracet sau in ultima instanta scobitori
If you want to be a hippie, put a flower in your peepee
eyewitness

Mesajde gaga » Mie Dec 10, 2003 4:48 pm

daca ie shunca taiata fin si se petrece nu se desfac luzere
gaga

Mesajde memetshot » Mie Dec 10, 2003 5:00 pm

deci sunca are luzere care nu se desfac...si cum is alea?

aia cu varza e tare de tot....
memetshot

Mesajde paiacec » Joi Dec 11, 2003 9:48 am

Poate ca o sa va vina sa radetzi cand o sa cititzi asta,dar totushi.
Ma,in preajma sarbatorilor,cand peste tot predomina carnea , nu simtzitzi nevoia sa mancatzi ceva slab,fara carne?Eu ,la un moment dat prind o mare scarba de carne.Peste tot, la orice masa:carne.Atunci pun eu frumushel mana shi imi fac una ciorbitza de fasole sau una ciorbitza chioara de cartofi shi mananc de moare lumea shi-mi trece toata greatza.Sunt curios:atzi patzit vreodata chestia asta?
In vino veritas!
In tzuica grades!
In bere ciucash!
paiacec

Mesajde gaga » Joi Dec 11, 2003 9:51 am

of of of carcotashii

ce draq era tare la varza aia? cotoru?

spidere, tuata lumea patzeshte, am acasa cateva reviste good food de la bbc si au o multime de pagini cu retete light, fara carne, pt dupa sarbatori. faza haioasa e ca paginile-s lipite si pe prima scrie "do not open till xmas"
faza najpa e ca ce mananca aia "light" e najpa (bucataria engleza nu egzista decat in visele englejilor)
gaga

Mesajde memetshot » Joi Dec 11, 2003 9:58 am

ca mai n-are voie sa ma amuze ideea cu varza?

Paiangene: io crez ca ie o cheste normala. acu vro 2 ani am facut revelionu la mine acasa cu mai multi preteni. a doua zi a facut mama o ciorba de fasole verde si sa ne vezi pe toti cum am bagat pe sub mustati ciorba...
memetshot

Mesajde eyewitness » Joi Dec 11, 2003 10:02 am

bai bacterie, ciorba aia merse nu din cauza ca va iera sila de carne (asta era topicu lu paianjenu) ci ca ierati imbuibati in alcool
eyewitness

Mesajde gaga » Joi Dec 11, 2003 10:04 am

are voie duar ca io nuntzelec de ce?

peseu: bah am inceput sa vorbim pe tot forumul ca pe cemeu si o s ne dea lumea exemplu negativ, poate chiar pe de veghe, doamne fereste!
gaga

Mesajde eyewitness » Joi Dec 11, 2003 10:09 am

pe de veghe ca pe de veghe ,fereasca insa de ziaru live...
eyewitness

Mesajde memetshot » Joi Dec 11, 2003 10:31 am

Aiule pe de-o parte ai dreptate...dar ne iera si un pic sila de carne.

Dana da tu de sarbatori nu bagi si dulciuri?
memetshot

Mesajde gaga » Joi Dec 11, 2003 10:56 am

animale, dulciu meu favorit (ca si fructu favorit) e berea, deci nu.
daca vrea careva sa-si cumpere.

si ontopic, revin mai incolo cu alte haleli de sarbatori.
gaga

Mesajde MiG29 » Dum Dec 14, 2003 6:49 pm

Bah nu jtiu daca s-a zis pe aici(sau poate s-a zis da n-am vazut io)da se uita de partea mea preferata de la porc shi anume carntzii,caltabosii,toba ,leber-u shi ce o mai fii.Tzin minte shia cuma cum bagam in mine cand ieram mic shi taiau bunicii porcu shi ma puneau sa ma urc pe el dupa ce il parleau shi curatau.Apoi urma partea cea mai asteptata pomana porcului shi tuica care se servea la ocazie,tuica preparata de bunicamiu in casa,la cazan(apropo de porc shtiu ca bunicamiu ii dadea sprot sau asa ceva care ierau un fel de nutreturi combinate shi care se foloseau numa la IAS-uri shi CAP-uri da bunicamiu le cumpara de la tzigani spre disperarea lu taicamiu care incerca sa il convinga sa nu mai cumpere k "nu e voie shi ne leaga astia,bre!").Da revenind la carntzi am vazut acum vreo2 zile pe cultural un documentar despre bucataria nemtzeasca shi se pare k toba a fost inventata de locuitoti unui oras nemtesc in evu mediu cand au fost invadatzi de suedezi shi au ascuns provizile de hrana in mate de porc ca sa le provoace scarba la suedezi).In Dobrogea nu exista o traditzie anume la taiatu porcului asa k nici bucataria nu e specifica shi ie extrem de variata.
The Earth is full.GO HOME!
MiG29

Mesajde gaga » Lun Dec 15, 2003 11:35 am

io am citit ca nemtzii a inventat caltabosh/carnatzu gros ca un nene macelar care vindea carnatzi buni a consumat intr-o zi tuate matzele subtziri si a improvizat in matze de vita pe care i-a fiert in loc sa ii prajeasca si a avut mare succes la beutorii de bere.

si io am mancat la hungaroring carnatzi prajitzi cu lampa de gaz, ca asha prajeau ungurii carnatzu si porma itz lua 10 euro pe carnatz.

si nai dreptate ca nu are specific dobrogea. abar nai, azi nu am chef da zilele astea itz fac eo o lista cu ce e specific la tine sa stii si tu, ca chestie, pune ciorba de burta in top. ca sa shtii
gaga

Mesajde Oribilul Mosh » Lun Ian 05, 2004 2:49 am

pentru iubitorii mancarii atasez doua poze cu cate ceva din ce am servit eu de sarbatori.

in prima poza am fotografiat sarmalele pe care tocmai urma sa le bag in mine. imi place foarte mult sa mananc sarmalele garnisite cu smantana.
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
IEZECHIIL 25.17: Voi săvârşi asupra lor cumplită răzbunare prin pedepse grozave şi vor cunoaşte ca eu sunt Domnul, când voi săvârşi asupra lor răzbunarea mea.
Oribilul Mosh
Junior Member

Mesajde Oribilul Mosh » Lun Ian 05, 2004 2:51 am

iar in a doua poza este friptura de porc facuta la tava. muschiul este cel mai recomandat, si cu putina grasimitza prin prejur care ii sporeste fragezimea. friptura se serveste impreuna cu cartofi prajiti sau pireu si evident cu muraturi.
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
Oribilul Mosh
Junior Member

Bine te-am gasit!

Mesajde Mamaitza » Sâm Feb 21, 2004 4:35 pm

mesajul meu nu are legatura cu nimic de pe aici, dar mi-a placut "numele" tau.
in rest habar nu am inca ce caut eu pe aici si nici de ce m-am inscris....
sunt bata...
Mamaitza
Junior Member

Următorul

Înapoi la Mancaruri si Bauturi. Restaurante