Retete zonale romanesti

friptane, carnatzi, sarmale, vinuri, bere

Retete zonale romanesti

Mesajde gaga » Mar Dec 16, 2003 11:31 am

fiindca la un moment dat nu mai stiu care user din constantza zicea ca la d-lui nu exista mancare specifica (dobrogeana adica), deschid subiectul asta special pentru cei ce au de dat retete unice locurilor de pe unde s-au adunat.

sa vedem ce zice specialistul (adica eu) despre mancarea din Dobrogea. aceasta este, datorita asezarii geografice, foarte influentata de bucataria orientala si balcanica (si-au pus amprenta greci, turci, etc)
abundenta produselor piscicole se face simtita mai ales in diferitele retete de borshuri si ciorbe de peshte. deasemenea carnea de oaie si capra (si vanat) se consuma mai mult ca in alte zone ale tzarii, verdeturile cele mai folosite fiind leustean si patrunjel.

cele mai cunoscute bucate de provenientza dobrogeana, preluate de restul romaniei, eventual modificate sunt:

- ciorba de burta
- borsh pescaresc
- ciorba a la grec
- stiuca umpluta
- saramura de crap
- shuberek (cu airan)
- merdenele
- musaca de vinete
- baclava
- imam baialdi
- sarmuzac (mujdeiul ala care seamana cu maioneza, facut cu ulei)
- ghiudem si babic
- halva
- shashlac (nu am cum puii sa scriu asta fara diacritice)
- scordolea
- plachie de crap

(mai vretzi? mai am :D )
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde MiG29 » Mar Dec 16, 2003 2:02 pm

Pai dano io am zis k dobrogea n-are specific culinar propriu,ca adica ie influentzat de altzii,nu k n-are mancaruri traditzionale:).Oricum ie buna lista aia sarumana da ce-i aia scordolea?
The Earth is full.GO HOME!
Avatar utilizator
MiG29
 
Mesaje: 7104
Membru din: Dum Apr 14, 2002 11:00 pm

Mesajde gaga » Mar Dec 16, 2003 2:21 pm

migule, nici o zona din romania nu are specific pur propriu, adaptarile si inradacinarile obiceiurilor culinare le consideram noi "specific" (de comun acord eu cu anton roman :D )

scordoleaua e un sos care se pune pe raci, peste, scoici si se face din nuci, miez de paine, ulei, usturoi... editez reteta mai later ca am imprumutat RAR-ul pt o vreme si vreau sa dau cantitatile corecte.

---

later: se ia un miez de franzelutza, se inmoaie in apa si se stoarce. se piseaza 6 (sau mai multi) catei de usturoi si miezul de la 30 de nuci. se adauga un pahar de ulei, sare, piper si 1-3 linguri de otet. se freaca totul pasta si se serveste cu racul respectiv, daca este.
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

retete romanesti din alte zone

Mesajde Mr Teo » Mar Dec 16, 2003 3:57 pm

Cear fi sa pun retete romanesti si din alte zone?
Eu stau in Alaska si am si eu niste retete faine...?
Avatar utilizator
Mr Teo
Junior Member
 
Mesaje: 1125
Membru din: Mie Feb 26, 2003 12:00 am

Mesajde gaga » Mar Dec 16, 2003 4:03 pm

ar fi cool, da-i drumu la retetele cu elani si ursi polari :D
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde paiacec » Vin Dec 19, 2003 10:44 am

Ete ceva tot din Dobrogea.Ii zice salata Dobrogeana. 3 buc. rosii frumoase, 2 buc. ardei grasi, 3 buc. castraveti potriviti, 1 buc. ceapa, o salata verde, 100 gr. telemea de oi, 1 ceasca sos maionez cu masline, sare



Mod de preparare
Se curata ceapa, se taie felii foarte subtiri si se pune intr-un castron; castravetii se curata de coaja, se taie felii si se pun peste ceapa; rosiile se spala si se taie felii potrivite, ardeii grasi se taie ca fideaua. Se amesteca totul si se lasa la rece pina la servire. Sosul se prepara astfel: ouale se cojesc, apoi albusurile se toaca marunt, iar galbunusurile se freaca cu smintina pina se obtine un sos alifios care se amesteca cu maslinele tocate marunt. Se adauga vinul, zeama de lamiie, sarea, cimbru si tarhonul. Cind sosul este gata, se amesteca cu albusurile tocate.

Mod de servire
Inainte de servire, salata se amesteca cu sosul, se pune pe o salatiera si se presara cu telemea rasa
In vino veritas!
In tzuica grades!
In bere ciucash!
Avatar utilizator
paiacec
 
Mesaje: 4901
Membru din: Dum Oct 12, 2003 11:00 pm

Mesajde gaga » Vin Dec 19, 2003 11:07 am

si uite asha paianjenul ne-a servit internatzionala salata greceasca "horiatiki" care, pesemne ca se face si in dobrogea dar este departe de a fi reteta de origine dobrogeana :)
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde MiG29 » Vin Dec 19, 2003 2:42 pm

Dano,pun pariu k daca intrebam un anume admininstrator al acestui forum(unu cu preferintze culinare care includ berile shi shaworma)ne zice k asta ie salata bulgareasca?:D
The Earth is full.GO HOME!
Avatar utilizator
MiG29
 
Mesaje: 7104
Membru din: Dum Apr 14, 2002 11:00 pm

Mesajde gaga » Vin Dec 19, 2003 3:06 pm

migule, pariu ca salata bulgareasca are shunca si deci nu? :D
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde MiG29 » Sâm Dec 20, 2003 4:38 pm

Dano,chiar aseara m-am delectat c-o salata bulgareasca intr-un local cu specific italian:D shi din cate am constatat shi gustat n-are sunca.Sau poate n-aveau astia sunca:p(da nu iera trecuta nici pe meniu)
The Earth is full.GO HOME!
Avatar utilizator
MiG29
 
Mesaje: 7104
Membru din: Dum Apr 14, 2002 11:00 pm

Mesajde gaga » Lun Dec 22, 2003 9:39 am

migule, la mine pare rau de tine, da aia bulgareasca are shunca, aia greceasca nu :)
te-au fraierit ...

ca sa nu mai zic ca e o tocanitza balcanica ce se intampla prin zona in care salasuiesti matale deci se poate :)
noroc cu shuberecu si airanu vostru ... si cu guvizii si cu hamsiile ...

pt retete recomand ca multitudine site-ul culinar.ro, din pacate site-ul se incarca greu si are si ceva erori, eniuei, uite reteta de salata bulgareasca de acolo:

Salata bulgareasca
Ingrediente:
rosii, castraveti, ardei gras, sunca, ardei iute, brinza, oua, masline

Mod de preparare
Se curata castravetii, se taie rosiile cuburi, se taie ardei gras. Se pun intr-un bol, deasupra se pune sunca presata, se orneaza cu brinza rasa, ou fiert, masline si ardei iute.

Mod de servire
Se serveste rece (LOL :D )

Si din gugle in gugle am gasit si de unde a luat spider reteta aia "dobrogeana", de pe acelash site neserios, io-te dovada

http://www.culinar.ro/catalog.php?tip=specific&id_fel=1136&scat_url=RO&subcat_id=

(pt ca site-ul se incarca greu o sa dau un copipaste)
===
Salata dobrogeana

Durata
30 min

Ingrediente:
3 buc. rosii frumoase, 2 buc. ardei grasi, 3 buc. castraveti potriviti, 1 buc. ceapa, o salata verde, 100 gr. telemea de oi, 1 ceasca sos maionez cu masline, sare
Complexitate: Redusa
Nota:
Numar voturi: 4
Comentarii: 1 Vezi..


Mod de preparare
Se curata ceapa, se taie felii foarte subtiri si se pune intr-un castron; castravetii se curata de coaja, se taie felii si se pun peste ceapa; rosiile se spala si se taie felii potrivite, ardeii grasi se taie ca fideaua. Se amesteca totul si se lasa la rece pina la servire. Sosul se prepara astfel: ouale se cojesc, apoi albusurile se toaca marunt, iar galbunusurile se freaca cu smintina pina se obtine un sos alifios care se amesteca cu maslinele tocate marunt. Se adauga vinul, zeama de lamiie, sarea, cimbru si tarhonul. Cind sosul este gata, se amesteca cu albusurile tocate.

Mod de servire
Inainte de servire, salata se amesteca cu sosul, se pune pe o salatiera si se presara cu telemea rasa
====

rushinica la gugletalkeri :rolleyes:
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

uite ca sa nu zic ca ma bag in seama

Mesajde Mr Teo » Joi Ian 15, 2004 1:44 pm

am inteles ca sar vrea retete cu chestii specifice din alaska(sau cel putin asa zicea dana).
Din cate stiu este somon si alte chestii si in Romania.
Ce ati vrea mai intai sa scriu?(ca sa nu scriu 2-3 posturi ca iau avertisment:)).
Somon, elan(moose mi se pare cai zice aici), chestii americane ca bbq ,?
Avatar utilizator
Mr Teo
Junior Member
 
Mesaje: 1125
Membru din: Mie Feb 26, 2003 12:00 am

Mesajde gaga » Joi Ian 15, 2004 2:12 pm

pai e destul de clar: ceva specific local este ceva ce se gateste des in bucataria celor din zona in care rezidezi, lucruri pe care le-ai vazut/mancat/auzit/incercat singur sau cu personajele cu care coabitezi. ceva SPECIFIC
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

uite ceva ceam mancat si adaptez la ce se gaseste in Romania.

Mesajde Mr Teo » Joi Ian 15, 2004 2:21 pm

somon facut bbq.
Daca naveti bbq(gratar) atunci folositi cuptorul (nu e la fel da merge).
Iei o bucata de somon de 1 kg.(zic ca e suficient la preturile din Romania).
Iei zahar preferabil ar fi sa fie maro(cum e unu aici) dar daca nu poti sa adaugi praf de cacao(zic).
Iei o cutie mica de sos de tomate.
Iei 50 g de miere.

Ia piper.
Ia o lamaie.

Dupa ce ai transat somonu si ai bucata care vrei sa tio faci trebuie sa faci sosul pentru el.
Iei zaharul, iei mierea, si sosul de tomate si amesteci dupa gust.
Iei somonul si il pui pe gratar la approximativ 220C, pui oleaca de lamaie si piper si il prajesti vreo 20-25 minute pana ce crezi cai gata.
Cand e gata pui sosul care lai facut si astepti 2-3 minute sa se mai raceasca.
Si il mananci.
Pofta buna.
Avatar utilizator
Mr Teo
Junior Member
 
Mesaje: 1125
Membru din: Mie Feb 26, 2003 12:00 am

Mesajde gaga » Joi Ian 15, 2004 3:18 pm

LOL bah, LOL :D

folositi cuptorul (nu e la fel da merge).

sa muara bucatarii shefi daca al meu cuptor vrea sa mearga, io-l tot imping, i-am tot zis "mergi" si iel sta ca prostu'

Iei o bucata de somon de 1 kg.(zic ca e suficient la preturile din Romania).

pai ar fi, sa mananci un kil de peshte odata ie o chestie. si la preturile din romania daca mai vrei satz mai iei odata mai bine nu mai platesti intretinerea si te uiti ca bou' ca s-a golit cardu la brd.

Iei zahar preferabil ar fi sa fie maro(cum e unu aici) dar daca nu poti sa adaugi praf de cacao(zic).

zici prost, zaharu' maro nu e asa ca l-au colorat unii sau ca l-au tavalit prin caca(o). ie un zahar de import din tarile tropicale fiindca se extrage din trestie de zahar (sugar cane pe limba alaskeza)

Dupa ce ai transat somonu si ai bucata care vrei sa tio faci trebuie sa faci sosul pentru el.

adica sa faci sosu pt somonu pe care l-ai transat si nu mai este decat o bucata sau faci sosu pentru somon ca sa nu-l pui pe bucata, ea, bucata.

il pui pe gratar la approximativ 220C

cum iei temperatura la carbuni sau la grataru care ieste?

20-25 minute pana ce crezi cai gata.

si de cred prost pot sa-l mai pun odata?

Si il mananci.

:con: pe buneeeeee? se mananca??????

cine?
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde memetshot » Joi Ian 15, 2004 3:21 pm

dana postul tau de sus era de ban...adica de bere voiam sa zic...
il pui pe gratar la approximativ 220C : la ei carbunii e d-aia domestici si le zici sa stea la 220 (volti sau grade) si ei asa face ca nu ie ca astia prosti din romania care incalzesc cat are ei chief
I'm sorry, but the position of annoying, incoherent talking animal has already been taken
meropi, ramane cum am stabilit
Avatar utilizator
memetshot
 
Mesaje: 7050
Membru din: Mar Iul 01, 2003 11:00 pm

cateva clarificari

Mesajde Mr Teo » Joi Ian 15, 2004 3:25 pm

Eu sunt obisnuit ca lumea sa aiba termometre si sa poti verifica ce temperatura ai si pe gratar si sa o ajustezi cum vrei.
Deasemenea cuptoarele au termometre aici(majoritatea) si am uitat ca in Romania nau.
Cu sugar cane alias brown sugar stiam si eu carei faza da ziceam ca macar sal faci sa arate mai oarecum.
De mancat da se mananca.
Pui sosul pe pestele transat..etc.
Deci iei un somon si folosesti cam un kg de somon.
Un kg de somon e o portie normala pt o familie zic eu si din nou imi pare rau daca am uitat de preturile din romania si ca cineva nu isi poate permite un kg de peste.
Sorry pentru neintelegeri sper cas clarificate.
Avatar utilizator
Mr Teo
Junior Member
 
Mesaje: 1125
Membru din: Mie Feb 26, 2003 12:00 am

Mesajde gaga » Joi Ian 15, 2004 3:39 pm

Eu sunt obisnuit ca lumea sa aiba termometre si sa poti verifica ce temperatura ai si pe gratar si sa o ajustezi cum vrei.


acum eu stiu ca si eu folosesc temometru de fiecare data cand vreau sa vad ce temperatura am pe gratar.
da de ajustat nu pot sa mio ajustez, tu de la ce buton o ajustezi? si mai stai pe gratar dupa aia sau potzi sa iti iei temperatura normal?
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

depinde ce gratar ai si ce folosesti

Mesajde Mr Teo » Joi Ian 15, 2004 3:45 pm

aici folosim mai mult lemn decat carbune si mai ales un anume lemn pe nume de hickory care nu stiu exact cei in romana.
Ca sa ajustezi temperatura vezi si tu cat foc ai mai stingi din carbuni, aprinzi altii, samd.
Nu trebuie sa ai 220 exact ca doar nimeni nui robot.
Si de incheiere cand faci bbq(chestii pe gratar) sa ai grija de asta: multi zic ca prajesc repede si gata unul din marele secrete e sa prajesti la o temperatura doar suficient de mare sa se prajeasca si pe o perioada mai lunga.
Avatar utilizator
Mr Teo
Junior Member
 
Mesaje: 1125
Membru din: Mie Feb 26, 2003 12:00 am

Mesajde memetshot » Joi Ian 15, 2004 3:47 pm

dana io propun sa incheiem acilea cu discutia asta, da nu inainte de a-i aduce la cunostinta si lu dornea (sa-l mai culturalizez) cu ce zisa pastorel in cartea lui (care era citat dupe un frantzuz) :
bucatar devii, grataragiu te nasti
I'm sorry, but the position of annoying, incoherent talking animal has already been taken
meropi, ramane cum am stabilit
Avatar utilizator
memetshot
 
Mesaje: 7050
Membru din: Mar Iul 01, 2003 11:00 pm

Re: depinde ce gratar ai si ce folosesti

Mesajde gaga » Joi Ian 15, 2004 3:56 pm

Initial trimis de dornea
sa se prajeasca si pe o perioada mai lunga.


asa ie ca si io, desi mi-am luat temperatura pe gratar, tot m-am prajit o perioada mai lunga ca era rau si ma batea.

animale, ala era un frantzuz mare, un fel de tata bucatariei franceze din epoca, da am un lapsus acum, nu mai stiu cum il cheama.
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

bai da poate nu inteleg eu bine

Mesajde Mr Teo » Joi Ian 15, 2004 4:00 pm

insa vroiai sa zici in postul anterior ca teai prajit tu la gratar luanduti temperatura sau ca ai prajit carnea bine tinand o temperatura joasa pe mai mult timp?
Avatar utilizator
Mr Teo
Junior Member
 
Mesaje: 1125
Membru din: Mie Feb 26, 2003 12:00 am

Mesajde paiacec » Joi Ian 15, 2004 4:33 pm

Dorneo,retzeta aia desomon pe care oredasshi matale trebea sa o pui pe combinatzii ciudate,binentzeles cu un gram de noima.Nu se-ntzelege nimic ma ce dracu! Oricum, ce-ai zis tu acolo de somonu ala,e ca shi cum ai intinge cu peste in zahar nu crezi?
In vino veritas!
In tzuica grades!
In bere ciucash!
Avatar utilizator
paiacec
 
Mesaje: 4901
Membru din: Dum Oct 12, 2003 11:00 pm

nu chiar

Mesajde Mr Teo » Joi Ian 15, 2004 4:35 pm

oricum banuiesc ca e mai greu de inteles cas eu mai greu la explicat din pacate....
Avatar utilizator
Mr Teo
Junior Member
 
Mesaje: 1125
Membru din: Mie Feb 26, 2003 12:00 am

Mesajde paiacec » Vin Ian 16, 2004 1:22 pm

Uite dorneo cam asha ar trebui sa arate o retzeta care are la baza peshtele.E ushor de facut shi nici nu costa cine shtie ce:

Iizice "Peshte copt".

Ingrediente:peshte,roshii coapte,sare, piper,cimbru(sau condimente pentru peshte,ulei ,vinsi o lamaie(optzional).
Mod de preparare:
Se curatza peshtele,se unge cu ulei shi celelalte mirodenii,apoi se baga la cuptor pana se rumeneshte.Intre timp,se fierbe nishte apa,in care se oparesc roshiile shi se face un sos din acestea.Dupa ce s-a rumenit peshtele,se stropeshte cu vin,se toarna sosul de roshii peste el , se baga la cuptor sa scada,dupa care nu potzi sa-ti spui decat "Pofta buna".
In vino veritas!
In tzuica grades!
In bere ciucash!
Avatar utilizator
paiacec
 
Mesaje: 4901
Membru din: Dum Oct 12, 2003 11:00 pm

Mesajde Darth » Lun Ian 19, 2004 3:31 am

Hai ca ati aberat destul si v-ati certat ca chiorii. Poate imi spune si mie cineva unde pot gasi in Bucuresti de cumparat VIRSLI (se citeste virshli). Sunt niste carnati care i-am mancat prin zona Hateg....dementiali, mananci pana te spargi, da nu am gasit nicaieri in Buc.
Darth
Junior Member
 
Mesaje: 30
Membru din: Vin Ian 16, 2004 11:02 am

Mesajde gaga » Lun Ian 19, 2004 10:04 am

Darth am o veste proasta pentru tine: nu gasesti.
Insa am pe undeva reteta, daca dau de ea o fac publica, iti faci acas' si mananci pana te spargi de tot. (oricum e cu carne de oaie/capra, asa ceva)
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde Darth » Mar Ian 20, 2004 1:38 pm

da, intr-adevar sunt din carne de oaie...au mult usturoi si afumati.
....
Si cum propui tu sa-i fac in casa? Poate sa fac focul pe balcon si sa-i las la afumat vreo saptamana....doar pana mor toti vecinii (ori asfixiati de fum ori murind de pofta de la miros)....mai bine fac un drum pana la Petrosani ca cica acolo exista in piata.
Vai da ce pofta mi-e....
Darth
Junior Member
 
Mesaje: 30
Membru din: Vin Ian 16, 2004 11:02 am

Mesajde gaga » Mar Ian 20, 2004 3:43 pm

am uitat sa caut reteta... ce gaga ... poti sa ii dai cuiva la afumat. si mai poti sa rogi pe cineva din zona sa-ti cumpere si sa ti-i trimita prin posta... eu nu am mancat niciodata dar sigur am reteta pe undeva :D

====
total intamplator am primit o revista cu retete si mi-a sarit in ochi o chestie ciudata de care n-am mai auzit, provenita din sannicolau mare, judetz timish.

se cheama groiza si se face asa:

"groiza este de fapt zeama in care au fiert toate organele porcului in cazan. noi (adica ei) o strecuram si o punem din nou la fiert. cand da in clocot adaugam 1kg de arpacash. dupa ce a fiert arpacashul punem sange :confused: si condimente dupa gust. adaugam matzele ramase de la porc :con: taiate marunt. cand toate s-au fiert le luam de pe foc si dam la rece. este fuarte buna :rolleyes: alaturi de orice acritura. pofta buna :bleah: "

reteta e luata din nr1 din ianuarie 2004, revista practic in bucatarie, pag. 55
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Va zic...

Mesajde Aurolacul » Mar Ian 20, 2004 7:53 pm

NU mai aveti nevoie de nici o retzeta romaneasca cand ati mancat o mamaliga cu lapte la ceaun, cum facea bunica. Shi la sfarsit cu lingura de lemn scobeam fundu tigaii ca sa prind shi scoartza care se aduna. Yummmmmmm.
"For evil men to succeed all it takes is for good men to do nothing"
Avatar utilizator
Aurolacul
Junior Member
 
Mesaje: 1753
Membru din: Vin Feb 15, 2002 12:00 am

Următorul

Înapoi la Mancaruri si Bauturi. Restaurante

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori