Ce inseamna underground? Exista underground in muzica romaneasca?

mai vechi, mai noi; mai dure, mai moi

Ce inseamna underground? Exista underground in muzica romaneasca?

Mesajde Kryszti » Joi Feb 14, 2002 9:16 am

Dat fiind ca la noi a devenit o adevarata moda sa fii underground, va intreb si eu: Ce inseamna pentru voi curentul "underground"? Care sunt adevaratele trupe underground?
"Si nu stiu sa tac..."
cand e vorba de
"Un popor detergent incuiat in televizor"
Kryszti
Junior Member

Mesajde gaga » Joi Feb 14, 2002 10:29 am

Kryszti, e mai simplu decat crezi. Vinerea noaptea la TVR2 e o emisiune de underground in cel mai pur stil, cu muzica si reportaje, pictura punk, interviuri si festivale de underground. Sincer emisiunea e veche si nu am de gand sa-ti enumar toate trupele si genurile muzicale care s-au perindat pe acolo. Daca esti chiar interesat urmareste-o. Emisiunea se cheama Remix
semnatura fara culori si nestridenta
gaga

Re: Ce inseamna underground? Exista underground in muzica romaneasca?

Mesajde the radical » Joi Feb 14, 2002 10:56 am

Initial trimis de Kryszti
Dat fiind ca la noi a devenit o adevarata moda sa fii underground, va intreb si eu: Ce inseamna pentru voi curentul "underground"? Care sunt adevaratele trupe underground?

trebuia sa se ajunga si la asta , ca de hip hop a trecut , de manele si latine la fel , de house nu mai zic si ce ramasese? underground!!!?acum ce inseamna pt VOI underground e curios ca tare ma tem ca-i iar doar fashion ; ma rog astept o parere doua , ca eu nu-mi pot da cu parerea.
The direction of the eye, so misleading
The defection of the soul, nauseously quick
I don't question, our existence
I just question, our modern needs......
the radical
Junior Member

Mesajde Rolf » Joi Feb 14, 2002 11:33 am

Io zic ca underground pot fi si unii care mai au un clip sau o piesa la profm. Underground sunt aia mai subtire sau deloc promovati, care cinta prin circiumi (da cinta ce compun ei, si actioneaza ca o trupa, nu intra aici tarafe si alte formatii de cinta melodii ale lu Teicu, Dan Spataru si ASIA prin restaurante de prost gust gen International din Sinaia).

Da, exista in muzica ro, de ex Destin Balcanic, Baba Novac, Paranoia, Nightlosers (si pe astia i-as baga aici, dupa parerea mea) si altele. Primele exemple le-am dat fiindca chiar Kryszti ne tot vorbeste de ele.

Exista si manele underground, si hh underground, si house underground. Numa ca nu pot sa dau exemple.
Rolf
Junior Member

Mesajde Kryszti » Joi Feb 14, 2002 6:38 pm

Initial trimis de DANA
Kryszti, e mai simplu decat crezi. Vinerea noaptea la TVR2 e o emisiune de underground in cel mai pur stil, cu muzica si reportaje, pictura punk, interviuri si festivale de underground. Sincer emisiunea e veche si nu am de gand sa-ti enumar toate trupele si genurile muzicale care s-au perindat pe acolo. Daca esti chiar interesat urmareste-o. Emisiunea se cheama [B]Remix [/B]

Reformulez:
Omul cu sobolani, Ab4, Sport sangeros3, Implant pt. refuz, DJ Internullo?
ce inseamna di astea cu adevarat underground?
"Si nu stiu sa tac..."
cand e vorba de
"Un popor detergent incuiat in televizor"
Kryszti
Junior Member

Underground as in definitie?

Mesajde Zgubilici » Joi Feb 14, 2002 8:32 pm

Cele mai bune exemple de underground de la noi sunt: narkoma, h8, oarecum e.m.i.l., blazzaj, din hip-hop pirats' klan, C.T.C.(controlul tehnic de calitate)...astea ar fi cam singurele de care s-a mai auzit ceva. Implantul nu mai e atat de underground, cum nu mai sunt nici ab4 sau ocs.
Kryszti, nu a spus nimeni ca ar fi o mandrie sa fii underground, desi asta inseamna sa fii pur din toate punctele de vedere dar necunoscut.
Underground la care se referea Sorin de la Vita de Vie ar fi un stil de muzica nu foarte popular. adica e mult mai usor sa asculti o formatie cu trei balade cu versuri simple decat o trupa ca vdv cu un mesaj puternic si direct.
......noapte buna si pofta buna la masa...de Demostene Botez
Zgubilici
Junior Member

underground

Mesajde Aliosha » Vin Feb 15, 2002 3:05 am

Trupele din underground sunt acele trupe care nu au semnat un contract cu un label (major sau independent).
Se fac cunoscute prin propriile puteri si isi vand marfa cum pot: la concerte spre exemplu.

Labelurile sunt de doua feluri :independent label sau major label.
La independent label se afla formatiile al caror gen de muzica nu o sa ajunga niciodata in mainstream ( comercial vorbind cei care nu au cum sa aduca bani gramada)
Exemple de labeluri independente celebre ar fi Matador (la care erau Pavement si alte formatii indie), W.A.R.P( la care sunt spre exemplu Aphextwin, Boards of Canada, Plaid sau NINJA TUNE la care sunt semnati Coldcut sau Amon Tobin.
Spre exemplu acestia ( cei enumerati mai sus) fac muzica de calitate si se bucura de un contract care nu ii sufoca prin clauze.

Major label (Sony, Geffen etc) nu isi aleg decat artisti care sunt populari si de pe urma carora se poate face banul gros. Iesirea din underground si intrarea in mainstream este deseori asociata de catre unii cu involutia caliativa dar este total gresit. Mutarea este strict de ordin financiar.

Cu alte cuvinte nu esti neaparat mai cool daca esti in underground si sa nu va inchipuiti ca cei care se afla in aceasta postura nu si-ar dori sa dea lovitura.
"Against modern football."
Aliosha

Mesajde CDB » Vin Feb 15, 2002 4:07 pm

Originally posted by Rolf
...Da, exista in muzica ro, de ex Destin Balcanic, Baba Novac, Paranoia, Nightlosers (si pe astia i-as baga aici, dupa parerea mea) si altele. Primele exemple le-am dat fiindca chiar Kryszti ne tot vorbeste de ele.

Imi pare rau, dar Destin Balcanic nu este o trupa underground. Consider ca nu avem (inca) sansa de a fi cunoscuti, dar asta n uinseamna ca avem ceva in comun cu trupele de acest gen.
Adica, si eu cred ca in mod normal, e mai mult decat "a fi cunoscut" dar daca ajungi sa fi foarte cunoscut, nu prea mai esti underground.
Trupe underground: Ipr, Luna amara, Renegatii... Trupe care au si un anumit tip de muzica si de mesaj in versurile lor. Ceea ce nu e cazul la Destin Balcanic.
Cristi
Manager "Destin Balcanic"
www.destinbalcanic.ro
CDB
Junior Member

Mesajde Rolf » Vin Feb 15, 2002 4:11 pm

A, tu zici de stilu de muzica, io ziceam de faptu de a nu fi cunoscut si eventual de a incerca sa te faci cunoscut prin puterile tale, fara casa de discuri, cum a fost primu album Baba Novac, facut de ei acasa, cu coperta facuta la imprimanta si care nici nu intra in discografia originala, acu ca si-au gasit casa de discuri sa le scoata album...
Rolf
Junior Member

undergroundu'ne-a mancat viata!!!!

Mesajde Zgubilici » Vin Feb 15, 2002 4:51 pm

Underground poate fi privit din doua puncte de vedere:
underground = care REFUZA sa iasa la suprafata
underground = care nu este popular, si in gratiile majoritatii publicului.
Zgubilici
Junior Member

Re: undergroundu'ne-a mancat viata!!!!

Mesajde Aliosha » Vin Feb 15, 2002 7:42 pm

Originally posted by Zgubilici
Underground poate fi privit din doua puncte de vedere:
underground = care REFUZA sa iasa la suprafata
underground = care nu este popular, si in gratiile majoritatii publicului.

Care refuza sa iasa la suprafata?????? Adica sunt artisti care isi doresc sa nu fie cunoscuti?

PS: a citit cineva postul meu de mai sus?
Aliosha

Mesajde Rolf » Sâm Feb 16, 2002 11:31 am

La P.S.: Da, io cel putin.

Personal nu cred ca exista artisti care sa nu doreasca sa fie cunoscuti.
Rolf
Junior Member

Am zis bine!

Mesajde Zgubilici » Sâm Feb 16, 2002 12:15 pm

Am vrut sa spun ca suprafata e murdara si plina de comercial. E mult ami bine undeva mai jos, cunoscut pe o arie destul de restransa dar care apreciaza decat acolo sus printre prefacuti.
Zgubilici
Junior Member

Mesajde Aliosha » Dum Feb 17, 2002 6:19 am

Zgubilici spune-mi macar o singura formatie careia i s-a facut o oferta de catre o casa de discuri si ea a refuzat pe motiv ca le place sa cante doar in fata a aceeasi 30 de oameni care ii apreciaza in mod constant.

Suprafata e murdara pentru ca lumea o face murdara.
Dupa cum spunea Mike Patton ( un citat care mi-a placut mult)
"It's a very strange disease , the way people hear music"
Asa ca nu ai ce sa faci in privinta asta.
Forget about it.
Aliosha

Mesajde Zgubilici » Dum Feb 17, 2002 9:42 am

Stai ca nu e chiar asa!
O trupa de underground nu va fi niciodata acceptata de o casa de discuri in forma in care se afla ea. Producatorii vor sa-i modeleze sa ami ia ceva de cii de colo, sa mi aduage cate un pic dincolo, pana ajunge produsul frumos, amalat si cu pret pe el.
Adica nu ii lasa sa fie cum sunt ei ci le impun pe ce drum sa o ia si cum sa mearga!
De cele mai multe ori se spune asa: "Mai baieti (ma rog fetelor), sunteti buni, dar, din pacate muzica voastra nu va prinde asa ca trebuie sa va schimbati stilul". Si jumatate din formatiile care primesc aceasta oferta ii baga undeva si rezista cu forte proprii in underground.
Altii accepta compromis-ul in ideea ca mai tarziu cand vor avea succes vor reveni la muzica lor, lucru care pe parcurs se uita sai astfel se ajunge la COMERCIAL PE FATA!
Zgubilici
Junior Member

Mesajde Aliosha » Dum Feb 17, 2002 9:53 am

Bai Zgubilici, nu te supara, o sa iti fac un rezumat din postul meu de mai sus cu independent labels VS major labels ca vad ca nu ai avut curiozitatea, poate reusim sa o scoatem la capat cu subiectul asta ca vad ca o tii una si buna:

Pentru genul asta de formatii exista INDEPENDENT labels care nu le baga bete in roate si ii lasa sa cante ce vor ei. Odata semnati acolo nu mai sunt underground si au si libertatea necesara sa faca ce la taie capul.
Aliosha

Mesajde Zgubilici » Dum Feb 17, 2002 10:06 am

Daca esti la un IDEPENDENT label nu poti sa spui ca nu mai esti UNDERGROUND. If ya wanna know what I mean, check out FACEM RECORDS
Zgubilici
Junior Member

Mesajde Aliosha » Dum Feb 17, 2002 10:24 am

Esti incredibil. Vad ca iti place la minune termenul asta underground. Eu mai mult de atat nu am ce sa argumentez. Am dat exemple tu ai facut doar afirmatii.
Lumea muzicala este impartita dupa tine in underground si in mainstream. Bun. Ai lasat pe afara jdemii de formatii care nu fac parte din aceste doua categorii.( vre-o zece am dat numai eu exemplu mai sus)
Linkul pe care l-ai pus nu merge. Mai bine ai da exemple clare daca vrei sa evidentiezi ceva.

PS:
"definitia" pe care am scris-o detaliat cateva posturi mai sus nu este inventia mea, o clasificare personala, este ceva general recunoscut.
Aliosha

Mesajde Zgubilici » Dum Feb 17, 2002 10:40 am

Zgubilici
Junior Member

Mesajde Aliosha » Dum Feb 17, 2002 10:44 am

Tot nu merge, zi cu cuvintele tale ce e de zis : argumente ceva....
Uite si pentru tine un link de studiat: http://www.warprecords.com/

In ce categorie se situeaza artistii astia?
Aliosha

Facem sau nu facem?

Mesajde b0nechina » Mar Feb 19, 2002 6:17 pm

Initial trimis de Aliosha
Tot nu merge, zi cu cuvintele tale ce e de zis : argumente ceva....

E http://www.facemrecords.com sau http://www.kundk2001.f2s.com/_facem/ (tot aia, ca primul te redirecteaza la al doilea).

Artistii sunt cei enumerati mai sus, dar din pagina aia am reusit sa nu pricep nimic... in plus, este best viewed with IE, ceea ce imi spune multe despre web design, iar eu cu rabdarea stau prost... am rugamintea sa-mi faca si mie cineva un rezumat.

Oh, and btw...
Underground: Of or relating to an avant-garde movement or its films, publications, and art, usually privately produced and of special appeal and often concerned with social or artistic experiment. (http://www.dictionary.com)
If this doesn't make you smile
You don't have to cry
If this isn't making sense
It doesn't make it lies
b0nechina

Mesajde Aliosha » Mar Feb 19, 2002 6:31 pm

Vorbeam despre muzica underground ( cand poate si cand nu poate fi numita asa) asa ca nu te astepta sa gasesti in dictionar definitia ei.
Am intrat pe linkul pus de Zgubilici si sper ca si el a intrat pe linkul dat de mine. Ideea e ca nu stiu ce a vrut sa sublinieze cu artistii astia... cat timp se cheama "facem records" e un anunt pe site cu vanzare de album 100.000 caseta si au site pe internet ies clar din defintia undergroundului.
Pare a fi un independent label.
Aliosha

Mesajde b0nechina » Mar Feb 19, 2002 6:45 pm

Initial trimis de Aliosha
Vorbeam despre muzica underground ( cand poate si cand nu poate fi numita asa) asa ca nu te astepta sa gasesti in dictionar definitia ei.

Nah, este doar UNA dintre definitii, care se refera la arta. Muzica, fie ea si "rock" este o forma de arta... Definitia mi se pare destul de la obiect, mai ales ca zice 'usually privately produced'.
Anyway, nu-s omul definitiilor, dar cand nici un alt argument nu merge, incercam si o parere 'autorizata'. In alta ordine de idei, discutia cu undergound-ul a plecat de la un alt thread, eu mi-am batut destul gura pa aceasta tema, asa ca am sa trag o vreme cu ochiul...
You don't have to cry
It doesn't make it lies
b0nechina

Mesajde Zgubilici » Mar Feb 19, 2002 7:11 pm

Underground nu inseamna doar bani si daca esti la o casa de discuri sau nu, e vorba de stil aici, nu de modul de prezentare.
Se pare ca fiecare vorbeste de alta parte a muzicii underground. La facemrecords e despre hip-hop, pirats klan, CTC, K-gula, o gramada de raperi de care nu a auzit nimeni si care, dupa parerea mea sunt underground
Zgubilici
Junior Member

blablabla

Mesajde b0nechina » Mar Feb 19, 2002 7:20 pm

Initial trimis de Zgubilici
Underground nu inseamna doar bani si daca esti la o casa de discuri sau nu, e vorba de stil aici, nu de modul de prezentare.
Se pare ca fiecare vorbeste de alta parte a muzicii underground. La facemrecords e despre hip-hop, pirats klan, CTC, K-gula, o gramada de raperi de care nu a auzit nimeni si care, dupa parerea mea sunt underground

Dupa cum cred ca am mai spus, undergound NU ESTE un stil de muzica!
Nu exista mai multe parti ale muzicii underground, pentru simplul motiv ca asta este un concept, nu un gen muzical...
Ugh, m-am plictisit, pe bune, si oricum este o discutie fara roade...
You don't have to cry
It doesn't make it lies
b0nechina

Mesajde Aliosha » Mar Feb 19, 2002 7:30 pm

Nu mai are rost sa continuam cu subiectul asta ca vad ca fiecare o tine pe lui. Eu nu am cultura rap prea mare dar am auzit de formatiile astea.
Am fost coleg cu Vexxatu si Bruckner cand erau amandoi in delikt prin clasa a 9 - 10 -11 si ne dadeau melodii de-ale lor trase pe casete cum se putea pe vremea aia. Pana au scos albumul ( citeste dedicatiile de pe coperta ;) ) au fost underground.

Ai verificat linkul meu ? Ce e cu baietii aia de acolo ?

B0nechina: underground NU este un stil muzical si nimeni nu a zis ca unele formatii canta underground si altele nu.
Aliosha

(bored)

Mesajde b0nechina » Mar Feb 19, 2002 7:37 pm

B0nechina: underground NU este un stil muzical si nimeni nu a zis ca unele formatii canta underground si altele nu.

D-apai eu ce mama naibii mormai aici?
b0nechina

Mesajde Aliosha » Mar Feb 19, 2002 7:43 pm

Parerea mea este cuprinsa in primul meu post la acest subiect (underground) restul au fost variatiuni pe aceeasi tema.
Aliosha

Mesajde SatyR » Dum Ian 12, 2003 12:29 am

Controverse pt. nimik......

Undergroundul este un cuvant care de regula desemneaza 2 chestii destuld e fiferite si din aceasta cauza se nasc atatea discutii si atatea interpretari.....dec:

1.Underground poate sa insemne acea muzic care inc anu a fost promovata,care nu este cunosscuta publicului larg,etc..adika care nu este sprijinita de o casa de discuri sau mai stiu eu ce.....

2.Undergroundul poate fi si un concept pt. muzica aceea care din cauza soundului ei nu se incadreaza in tiparele genurilor si tinde inspre o muzica ceva mai experimentala/o muzica care se adreseaza unui segment restrans de populatie/o muzica care se opune comercialului...

ex. de trupe ce se pot numi "underground"

in slaughter natives
deine lakaien
dead can dance
snog
the future sound of london
estampie
sephiroth
aphex twin
arcana
raison d'etre
ordo equilibrio
divine muzak
thy veils
penitent
corvus corax
das ich
claire voyant
faith and the muse
ikon
megaptera
pazuzu
skinny puppy
covenant
vnv nation
nurse with wound
the protagonist
eve of destiny
elend
evil's toy
dark illumination
gridlock
fronf line assembly
imperative reaction
dj shadow
deadblot
wolfstone
the dark violence of beauty
negru voda
violet arcana
wumpscut
yamatu
yelworc
alien sex fiend
faith assembly
mz412
proyect hat
letum
aghast
death in june
elijah's mantle
controled bleeding
loretta's doll
nature and organization
arcane art
the moon lay hidden beneath a cloud
empyrium
lustmord
penitence
joy division
apocalipse theatre
devil doll
cantecele diavolului
psychic tv
danse macabre
disciples of berkowitz
summoning
carcass
tom waits
vordven
laibach
etc...
etc...
etc...

...acum nu ca n-am putea incadra in anumite genuri unele trupe asa zise "underground"(al 2-lea inteles)...dar devine banala asociera de genuri cum ar fi:
SatyR
Junior Member

Mesajde SatyR » Dum Ian 12, 2003 12:38 am

continuare :

...acum nu ca n-am putea incadra in anumite genuri unele trupe asa zise "underground"(al 2-lea inteles)dar se ajung la situatii de genul ,trupa cutare este :ambient-industrial-noise-electro-medieval-folk-religious-.etc...pt ca sunt trupe care au elemente din o gramada de genuri ......

La intrebarea daca exista muzica undergound in ro ,de ce nu.....

Exista...si din prima si din cea de-a 2-a categorie trupe...

ex:divine muzak,thy veils,mater hades,mysteria,dangerous lovers,WaR,radical din val,ura de dupa usa,etc...
SatyR
Junior Member

Următorul

Înapoi la Muzica romaneasca