Teste de limba...romana

parca urmand sirul de slove, ce-a tale ganduri samanara...

Mesajde gabuba » Joi Apr 01, 2004 11:59 am

Cucoana care comanda canabis, cumpara carne congelata caci copilul crestinei Corina Chriac considera carnea consistenta.
- S-a strans toată lumea?
- Toţi in păr!
gabuba

Mesajde baixinho© » Joi Apr 01, 2004 12:00 pm

in afara de topic:
io am inteles ca oamenii ie glumetzi si are spirit de optservatie, da daca tot e tread pe bune, hai sa facem o treaba serioasa (chiar si scrisa la misto). daca nu pentru cei care posteaza (care se banuieste ca scriu in cunostinta de cauza, nu din aflate de la altii), macar pentru cei care citesc. asa si eu la povestea aia cu litera D pot sa scriu toate numele pamantului si iese o fraza de numa.

pe topic:
am auzit ca este o carte (nu stiu cum se numeste) scrisa de un nene (care :D nu stiu cum il cheama) si nu contine decat o singura fraza, de la inceput pana la sfarsit, fara sa aiba nici un punct. ma rog, este ala care inchide fraza. stiti ceva in sensul asta? este pe bune, nu are treaba cu 1 aprilie.
ANTI

care stie sa sparga conturi de yahoo si are nevoie de nejte banutzi, sa-m dea pimeu. da sa nu vina cu programe d-alea de sa trimit vechiul cont + noul cont si noua parola la nuj ce adresa ca-l injur de mama. (imi asum responsabilitatea acestui anunt)
baixinho©

Mesajde ghionoiul » Joi Apr 01, 2004 12:08 pm

Domnule Dinu Dumitru Dan Decebal

Ete fas... puteai sa mai adaugi Ducu Darius Dromihete Deceneus Dorin

Domnule Dinu Decebal Dumitrescu,datzi-mi duminica daca doritzi

Asta da !

Bun, si daca pe unii ii deranjeaza ca aduc in discutie greseala cu "pe care", despre care au o parere buna (si te mai miri...), atunci poftim alta: Am decat doua dude (de-alea dulci, de dupa dealul Dobroesti, daruite duminica de domnul dr. doc. Dinu Deceneu Dumitrescu-Dambovita)
ghionoiul

Mesajde memetshot » Joi Apr 01, 2004 12:11 pm

baicsule, mai e un nene roman care a scris o carte de poezii in care fiecare vers, parca, incepe cu aceeasi litera (care io personal nustu despre ce litera e vorba). cica nenea asta s-ar putea sa intre si in Carte REcoardelor
I'm sorry, but the position of annoying, incoherent talking animal has already been taken
meropi, ramane cum am stabilit
memetshot

Mesajde nocturna » Joi Apr 01, 2004 12:13 pm

gh, asha intrebare ai pus, asha raspuns tzi-am oferit. puteai sa elaborezi problema cu 'pe care'. de exemplu, cand folosim prepozitia 'pe' alaturi de 'care'? o folosim tot timpul? elaboreaza artistic, ca d'aia sunt literaturi. :)
"Sunt un om. Mi se pare ca e de ajuns"

A.K.M. powered by another.ro
nocturna

Mesajde ghionoiul » Joi Apr 01, 2004 12:22 pm

Pai o fi literatura, draga Nocturna in Fa diez major, da' bag io sama ca acest thread se intituleaza Teste de limba romana. Ce-i drept, puteam si eu sa pun altfel problema decat sub forma unui sondaj de opinie, dar m-am gandit ca pe aici circula numai persoane cel putin la fel de vivace la minte ca si mine (apropo: e vivace sau vivaci la plural ?)
ghionoiul

Mesajde eyewitness » Joi Apr 01, 2004 12:27 pm

ghionoiul scrie:(apropo: e vivace sau vivaci la plural ?)

daca ai pus-o la mijto ai un ha,ha,ha de la mine daca ai pus-o sa ne testezi telijenta ai un : lasa-neeee, lasa-neee
If you want to be a hippie, put a flower in your peepee
eyewitness

Mesajde baixinho© » Joi Apr 01, 2004 12:28 pm

ghionoiul scrie:e vivace sau vivaci la plural ?)

vivace e defectiv de plural.
ANTI

care stie sa sparga conturi de yahoo si are nevoie de nejte banutzi, sa-m dea pimeu. da sa nu vina cu programe d-alea de sa trimit vechiul cont + noul cont si noua parola la nuj ce adresa ca-l injur de mama. (imi asum responsabilitatea acestui anunt)
baixinho©

Mesajde eyewitness » Joi Apr 01, 2004 12:29 pm

ca si suare baicsule, nu? :D
eyewitness

Mesajde ghionoiul » Joi Apr 01, 2004 12:30 pm

martore ocular, e valabila prima varianta, pentru ca nu-s eu ala suficient de bazat sa testez inteligentza lu matale :ham:
ghionoiul

Mesajde gaga » Joi Apr 01, 2004 1:10 pm

ciocanitorule, mai intai uelcom pe literatura (asta offtopic)

shi in topic, stim noi un elitist care are boala lui care in loc de pe care, hai sa nu rascolim rahatu'

baics, merluciu: am auzit si eu de chestia aia da' habar n-am unde ce si cum.
semnatura fara culori si nestridenta
gaga

Mesajde ghionoiul » Joi Apr 01, 2004 1:14 pm

Nu rascolim nici un rahat, iaurtzelule, da' zi-mi si mie de elitistul cu pricina, sa ma distrez de dansul ;h
ghionoiul

Mesajde gaga » Joi Apr 01, 2004 1:31 pm

nu pot mah ca p'orma nu ma mai scoate la bere diseara :D

hai gata cu offtopicele, uite una care ma macina in aceasta secunda:

cand e o data dezlegat si cand e odata?

eu stiam ca "o data" este cand te referi la data calendaristica (o data importanta pt noi e 1 aprilie), dar daca zici a fost odata ca niciodata nu se aplica si in cazul pleonastic "ma repet inca odata"? sau e "ma repet inca o data"? io inclin spre a doua si daca e asa tre' sa imi fac mea culpa in multe cazuri.
gaga

Mesajde eyewitness » Joi Apr 01, 2004 1:34 pm

...si ai tinut neaparat sa subliniezi chestia asta repetand-o inca o data adica hai sa ne spargem in figuri :D
eyewitness

Mesajde ghionoiul » Joi Apr 01, 2004 1:35 pm

Ai dreptate, e "inca o data" ! Cand "data" are acel sens care corespunde celui de "oara" (suna un pic fortat...), e dezlegat.
"Odata" e adverb de timp.
Cat despre mea culpa, sari si tu cu un iaurt la baiatu' ;)
ghionoiul

Mesajde gaga » Joi Apr 01, 2004 1:38 pm

da mah, va multzumesc dar aiule, nu raspunsesei la mail si cu chestia asta voiam sa dau in cap cuiva in alte partzi straine de fc, oricum lamuririle au clarificat tzuica din capu-mi.
gaga

Mesajde eyewitness » Joi Apr 01, 2004 1:42 pm

ti-am raspuns bre la meil da probabil c-a facut porumbelu fro escala pe casa poporului pt realimentare. nu jtiu
eyewitness

Mesajde baixinho© » Joi Apr 01, 2004 2:54 pm

nasualo, am intrebat nijte uamini muuuuuuuuuuuult mai dijtepti ca mine si cica ie vorba de William Faulkner. da mai multe detalii n-am reusit sa aflu.
ANTI

baixinho©

Mesajde river » Joi Apr 01, 2004 5:05 pm

baixinho © scrie:pe topic:
am auzit ca este o carte (nu stiu cum se numeste) scrisa de un nene (care :D nu stiu cum il cheama) si nu contine decat o singura fraza, de la inceput pana la sfarsit, fara sa aiba nici un punct. ma rog, este ala care inchide fraza. stiti ceva in sensul asta? este pe bune, nu are treaba cu 1 aprilie.

Daca nu ma insel, este vorba despre Toamna patriarhului de Garcia Marquez . Am inceput candva sa o citesc si tin minte ca nu mai dadeam nicicum de punct. Dar chiar am sa verific.

PS:
Pentru nu mai stiu exact cine de mai sus, "aroman" nu este un cuvant compus. El defineste o alta etnie, dupa cum m-am informat eu, din dex...
"Uneori se mai intampla insa ca vreun Smochin razvratit sa se catzere pe gard si sa-si ia lumea in cap... "

imi asum ceea ce scriu, cine are de gand sa plagieze o face pe barba lui
river
Junior Member

Mesajde stefan » Vin Apr 02, 2004 8:26 am

"Toamna patriarhului" are intr-adevar frazele mai lungi, dar nici chiar asa, fara nici un punct; is mai multe, dar spatiate :D. Appollinaire are niste volume de poezie fara semne de punctuatie, dar la poezie e altceva.
subpolar homesick fane

"This here post might offend you some
If it doesn't it's because you're dumb"
stefan
Junior Member

Mesajde ghionoiul » Vin Apr 02, 2004 8:36 am

Deci stati asa, deci sa nu divagam de la subiect, aici este vorba deci decat despre limba romana si greselile gramaticale care oamenii le face cel mai fregvent, nu despre literatura universala deci, asa ca haideti sa ne focusam deci pe subiectul threadului care este, deci pentru garsia marchez si alti scriitori italieni renascentisti este alte threaduri care se poate discuta acolo, deci aici decat despre teste de limba romana, ca nu stii niciodata cand vine moderatorul si da cartonas galben ca el are acest drept, find mai superior ca noi PUUUUUNCT !
ghionoiul

Mesajde eyewitness » Vin Apr 02, 2004 8:52 am

lasa bre ciocanituare ca orice discutie , chiar si offtopica, ie constructiva in felu iei .
pai baga si matale frun test doo sa ne umplem si noi timpu cu ceva la scarbici.

btw: te pricepi la dezlegat cuvinte incrucisate?
eyewitness

Mesajde ghionoiul » Vin Apr 02, 2004 9:52 am

eyewitness scrie:lasa bre ciocanituare ca orice discutie , chiar si offtopica, ie constructiva in felu iei .
pai baga si matale frun test doo sa ne umplem si noi timpu cu ceva la scarbici.

Bine, martore, iaca aici:
1. Cum e corect: majoritatea oamenilor DORESC sau majoritatea oamenilor DORESTE ?
2. Da-mi un pahar DE apa sau un pahar CU apa ?
3. Principii ALE CAREI enuntare, A CAROR enuntare sau ALE CAROR enuntare ?

eyewitness scrie:btw: te pricepi la dezlegat cuvinte incrucisate?

Nu in mod deosebit, dar ma pricep la imbarligat cuvinte dezlegate, vezi mai sus ;b
ghionoiul

Mesajde piskeshu » Vin Apr 02, 2004 10:01 am

1.inclin spre varianta unu:
2.creca ambele-s o.k.
3.a caror enuntare

Baga-te si tu la rebus!
Prezumtia de prostie se aplica tuturor !!!
"This used to be a fun house, but now is full of evil clowns..."
piskeshu
banned

Mesajde eyewitness » Vin Apr 02, 2004 10:26 am

1/ - 2
2/ - 2
3/ - 2

ca-i 2 aprilie duar :D
eyewitness

Mesajde ghionoiul » Vin Apr 02, 2004 10:44 am

Rezolvarea testului:
1. varianta 2, majoritatea DORESTE, ca MAJORITATEA e subiectul, nu OAMENII. Totusi, in ultima vreme lingvistii incep sa accepte si varianta cu DORESC, care oricum s-a cam impus de facto in vorbire, si asta dintr-un reflex datorat faptului ca ultimul substantiv inainte de predicat este OAMENI, la plural (ce scurta e memoria omului, dupa un cuvant a si uitat de subiectul la singular...). Mai e si chestia ca MAJORITATEA OAMENILOR e totuna cu CEI MAI MULTI OAMENI, care, in mod evident, DORESC, nu DORESTE. Dar, strict tehnic, e corect MAJORITATEA OAMENILOR DORESTE.

2. Gramatical e corect UN PAHAR DE APA, atata vreme cat ceri un pahar plin cu apa ca sa-l bei, si nu putina apa intr-un pahar cine stie pentru ce. Totusi, putina lume mai zice azi asa, majoritatea oamenilor ZICE ;) UN PAHAR CU APA. In final se poate accepta si aceasta varianta, desi Alexandru Graur, cu multe decenii in urma, a umplut cateva pagini argumentand de ce UN PAHAR CU APA este incorect. In esenta, el sustinea (pe buna dreptate dupa parerea mea) ca UN PAHAR DE APA indica masura, cata apa doresc, simultan cu faptul ca o vreau intr-un pahar, nefiind necesar sa precizez ca il vreau CU apa, de teama sa nu primesc un pahar gol (care e un pahar PENTRU apa). El dadea ca exemplu faptul ca se spune UN SAC DE CARTOFI, nu CU CARTOFI, si O DISTANTA DE 1 KM, nu CU 1 KM. Bietul si naivul Graur ! Daca ar mai fi trait si azi sa auda ceea ce mi-a fost dat mie de curand sa aud la radio: "Romania a trimis in zona TRUPE CU MILITARI" !!! Pe langa asta, SACUL CU CARTOFI pare un monument de corectitudine gramaticala...

3. Varianta 2, fara discutie.
ghionoiul

Mesajde river » Vin Apr 02, 2004 3:24 pm

Desi in tratatele de gramatica, zic io, e destul de clara delimitarea intre "deloc"-"de loc" si "de mult"-demult", foarte multi continua sa utilizeze incorect aceste cuvinte- inclusiv in cartile de beletristica.
So,
Cum este corect: "demult, tare demult am iubit o fata" sau "de mult, tare de mult am iubit o fata?"

"nu am fost de loc la cursuri" sau "nu am fost deloc la cursuri".
Cand se foloseste "de loc" si cand "deloc"; de mult/ de mult?

Ce sa fac, nu ma pricep deloc cu lucrurile astea? :)
"Uneori se mai intampla insa ca vreun Smochin razvratit sa se catzere pe gard si sa-si ia lumea in cap... "

river
Junior Member

Mesajde gabuba » Vin Apr 02, 2004 3:56 pm

hm.
de loc se foloseste atunci cand este vorba de locul de provenienta a unui obiect, a cuiva etc.[el este de loc din oltenia]; deloc se foloseste atunci cand este introdus ca sinonim al "nicicum", "defel", "nicidecum" .
corect e "demult, tare demult am iubit o fata..." pentru ca are sensul "candva", "de multa vreme"; de mult se foloseste de regula insotit de "vreme", "timp" etc.
zic bine?
- S-a strans toată lumea?
- Toţi in păr!
gabuba

Mesajde gaga » Vin Apr 02, 2004 11:08 pm

riverflow scrie:Daca nu ma insel, este vorba despre Toamna patriarhului de Garcia Marquez .

Te foarte inseli
gaga

Mesajde river » Sâm Apr 03, 2004 12:49 pm

Stiu, danone, am aflat si io intre timp. In orice caz, si toamna patriarhului are niste fraze interminabile. D'aia n-am avut nici rabdare s-o citesc. Da'i dau io de capat pana la urma.

river
Junior Member

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Carte