India antica

slujba mintilor iscoditoare: nu crede, cerceteaza!

Mesajde gaga » Mar Oct 22, 2002 6:50 pm

Initial trimis de bhuttu

Despre India, vad ca se cam confuzeaza pe-aici hinduismul cu brahmanismul. Brahmanismul este, prin excelenta, religa zeitatilor in India antica, responsabila de cele mai puternice repercusiuni in societate si tot asa.

suferi rau de nebagare in seama, ia sa vedem, hinduismul este cel foarte ritual care include autoflagelarile (la care se referea si SOD odata), au vaca sfanta si nu ar omora o musca...

regulile stricte ale brahmanismului care s-a tras (parca) din hinduism, acceptau si sacrificii si ... si ... si ... si ...

afex, upanisadele s-au gasit si la noi intr-o vreme, vedele parca nu si parca ele au stat la baza amandurora, oricum, a fost demult cand am auzit despre asta.

bhuttu, lumineaza-ne... da in afara de varaza din capu' matale nu cred ca poti scote vreo branza (mishto asta, mdap :D)
gaga

Mesajde bhuttu » Mie Oct 23, 2002 8:28 pm

Sa-mi saie ochii daca am zis pe undeva ca hinduismul n-are zeitati! Am zis doar ca zeitatile astea sunt preluate de la brahmanism(religie din care de altfel provine hinduismul, nu invers, dana, aud mici aplauze?) si ca pe-aici prin zona prea s-a hinduism, hinduism, uitandu-se parca de faptul ca pe Brahma l-a inventat brahmanismul. Clar? Aplauze? Hai, nu fiti timizi!
If there's a war, we'll all fight!
bhuttu

Mesajde gaga » Joi Oct 24, 2002 1:24 pm

cum vrei tu mah butu, io am zis parca, nu am afirmat.
pt cine are timp si chef uite link

http://www.ubfellowship.org/urantiabook/topical_index/35.html
gaga

Mesajde Amrita » Vin Aug 08, 2003 4:05 pm

noi occidentalii suntem mai dezvoltati decat cei din orient pt ca avem alte teluri alte viziuni mult mai materialiste, nu neaparat din cauza spiritului de turma. pe noi ne preocupa sistemul din care facem parte, ca o mica rotita, sistem care trebe sa functioneze cu sau fara noi.noi suntem mai superficiali si nici nu mai stim ce e aia sa te bucuri de viata.
crestinismul nostru se poate foarte bine asemana cu politeismul sau mai bine zis henoteismul indian. ganditi-va la geneza. la inceput a fost o mare intindere de apa peste care plutea duhul sf, la fel cum plutea brahmaN deasupra apelor oceanului infinit. apoi a fost cuvantul domnului, a facut lumina si a despartit apa de jos de apa de sus. la brahman a fost vointa de a crea si a creat oul care plutea pe ape. cand cojile oului s-au spart s-au separat cerul de pamant, a fost lumina si din ou a iesit brahmA , celelalte divinitati si marii invatati brahmani...
Crestinismul face aluzie la fuziunea spirituala suprema si glorioasa cu divinitatea(deci la nirvana din orient sau starea de samadhi cum o numest hindusii) prin cuvintele lui Iisus Christos : 'Eu sunt in Tatal Ceresc,iar Tatal Ceresc se afla in mine'.
scuze ca ma bag ºi eu cu poveºti vechi
Amrita
Junior Member

stop cardiac!!!

Mesajde thesoulline » Mie Mai 05, 2004 2:33 am

Cre' io ca am nimerit la morga spirituala, aici s-au ingropat religiile ....
Brahman, care este indivizibil si cuprinde intregul, se manifesta in principal prin tri-murti, sau triada Brahma-Vishnu-Shiva, deci este o religie monoteista, la fel ca si crestinismul. Panteonul religiei indiene este practic nelimitat, fiind o religie care accepta personificarea lui Brahman in orice fiinta, vie sau aparent inerta, pe baza omniprezentei (caliate fundamentala a lui Brahman, alaturi de omnistiienta si omnipotenta, tot asemanator dogmei crestine!), de aceea se invoca nenumarate clase si forme de zeitati. Despre Vishnu se spune ca este obiectul disputei dintre asuras (demoni) si devas (fiintele de lumina), iar personajul acceptat negativ in general este Mara, demonul iluziei. Castele, in numar de patru, au ca emanatie rafinata casta brahmanilor, reprezentantii clasei de cult religios, de regula uzurpati de kshatrya, casta razboinicilor. Lupat lor afecteaza celelalte caste, a negustorilor si a mestesugarilor, joc de natura cosmica in patru acte sau yugas, varste ale omenirii :CEA DE AUR, DE ARGINT, DE ARAMA SI DE FIER, acum noi fiind in epoca de fier, kali-yuga: aceasta este caracterizata de o profunda decadere a cunoasterii stiintei si a moralei... "Codul lui Manu" ofera o imagine destul de complexa si concisa a viziunii indiene traditionale, cele patru vedas contin o cunoastere in primul rand ezoterica, deci greu sau deloc accesibila, de-a lungul varstelor omenirii ele fiind completate cu studii interpretative si lamuritoare (tantras, puranas). Ramayana si Mahabharata sunt deja considerate opere mult mai recente.
Vishnu este sigur zeul mentinerii creatiei, dar este total interdependent de ceilalti doi reprezentanti ai trinitatii, fara care nu poate exista. Exista forme de cult pentru fiecare dintre ei (spre ex., HARE KRISHNA il venereaza pe Vishnu sub forma lui Krishna, avatar al lui Vishnu, shivaismul, evident se refera la Shiva!,...), dar ele au radacini in continutul vedic.
In viziunea tantrica, cea mai veche traditie se refera la maha-vydia, venerarea celor zece forte cosmice traditionale, prin care se manifesta vointa DIvina - Brahman.
Ideea fundamentala a filozofiei indiene se exprima prin KARMA- suma actiunilor trecute, prezente si viitoare- concept care implica acceptarea necesitatii metempsihozei si reincarnarii. De aceea, ideea de rau personificat este relativ rara in sfera Indiei, deci draqul lipsa.
Toate religiile au aceeasi finalitate, ele fiind doar cai diferite de acces la realitatea mistica, indivizibila in existenta sa. Deci exista inclusiv un paralelism intre treimea crestina si trimurti, in baza numerologiei universul fiind intim ordonat prin forta cifrelor, echivalentul logosului divin. :con:
Pe scurt, cam asa..
thesoulline
Junior Member

Mesajde piskeshu » Mie Mai 05, 2004 8:27 am

...personajul acceptat negativ in general este Mara, demonul iluziei...

Mai da un search pa gugal sa vezi daca nu cumva e Maya!
Prezumtia de prostie se aplica tuturor !!!
"This used to be a fun house, but now is full of evil clowns..."
piskeshu
banned

cum spui tu

Mesajde thesoulline » Joi Mai 06, 2004 3:23 am

mai butule, demonul este una shi maya e alta... Da la gugle pana cazi pe spate, dar da bine, zau! Mara-demonul este asa cum am scris mai sus, exponentul raului care poate fi asimilat draqului, ca asta era teme, iar Maya, sau marea iluzie cosmica este mai mult corelata cu sistemul tattvelor, cele din sistemul shivait kashmirian. IA da tu la gugle, apoi aplica prezumtiili''', shefu' dha la threadu' ista....
thesoulline
Junior Member

Anterior

Înapoi la Stiinta