Subiectul este deschis oricaror retete, cereri, discutii, povestiri, din tara sau de peste hotare, legate de subiectul din titlu.
Si am sa incep cu Branzeturile carpatine, o cat se poate de scurta prezentare.
Laptele, element primordial prin esentza, s-a aflat in hrana omului de cand lumea, deci si de locuitorii (contestati au ba de afecs si liniutza

1. cascaval afumat ca la bradet - arges
este un cascaval care se inveleste in pelicula de ceara de albine, de culoare rosie-maronie si se afuma CEL PUTIN o saptamana la fum rece de rumegush si cetina de brad.
2. branza la cosuletz - de campulung
este un cash foarte gras de oaie scurs si uscat si framantat cu sare, asemanator cu branza de burduf, care se indeaza in cosuri din coaja de brad, dupa care se afuma la rece cu cetina si rumegus de brad. se lasa si neafumat dar se pastreaza mai putzin.
3. cas afumat
cas sarat, foarte uscat si afumat cu rasinoase, cu gust dur, adesea picant, se consuma foarte rar in portzii "homeopatice", cu rol artistic si sacru in familiile de ciobani, se foloseste adesea ca sa parfumeze combinatzii cu mamaliga, unt, oua.
in tzara vrancei si tzara barsei se fac papushi de cash in forme speciale, fiind (dupa Ion Cherciu) cea mai tulburatoare reprezentare a omului din arta populara romaneasca.
4. urda
obtinuta prin fierbere zerului, desi are corespondente asemanatoare si in strainatati, are o particularitate autentica: nu ingrasa (spre deosebire de ricotta italienilor), fiind proteina pura.
5. branza de burduf
ultracunoscuta, este o branza foarte stransa (la un kil de telemea intra 4-5 litri de lapte, la unul de burduf trebuie intre 7 si 10), se face din cash dospit, frecat indelung cu sare si pastrat in diverse beshici.
6. branza de braila
este o telemea (stiu, specifica greciei), amestecata cu piper si chimion, unica.
7. homorod
un cascaval de oaie redospit dupa ce a prins "moliciuni si iutzeli de mucegai"
8. Nasal
numai la cluj se face acest cascaval gras, imbatranit la intuneric pana prinde mucegai in grotele de la Tzaga. (pe bune, napolactul a preluat reteta clasica si sunt singurii care mai pot face nasalul original)
9. branza proaspata de vaci
pe care stie sa o faca tot romanul, in strainatate cunoscuta (in varianta pe care noi o consumam), doar ca materie prima.
10. branza zburata
se mananca in toate casele romanilor, numele ii e dat doar de pamplezir, fiind acea branzica pufoasa care nu se conserva si nu se vinde, facuta de fiecare om la casa lui, din lapte coagulat cu otzet.
ma oprec cu numaratoarea la 10, nemaitrecand si prin zonele dunarene si dobrogene, cele cu branzeturi si iaurturi de capra.
ufff, am scurtat cat am putut.