Retete zonale romanesti
79 mesaje
• Pagina 2 din 3 • 1, 2, 3
Bleah....eu n-am putut niciodata sa inteleg chestia asta cu mamaliga si lapte. Mi se para naspa rau de tot. Mananca tu aurolacule chestia asta si io o sa mananc o friptura haiduceasca de caprioara facuta cu usturoi si vin rosu....yummy
- Darth
- Junior Member
Bai darthule,sa shtii ca mamaliga cu laptele fiert la ceaun e belea!
Revenind la subiect,o retzeta de otzet din muntenia(in alta parte nu am auzit).Se numeshte "otzet" de prune(nu-sh ce am ca in ultima vreme prunele sunt pe primul plan) shi se prepara cam in halul urmator:
Dupa ce s-au cules prunele shi s-au depozitat intr-un vas shi au stat din fiert(materia prima pt. tzuica),se gaureshte vasul respectiv,mai bine-zis i se face cep,shi se scoate zeama limpede shi curata.Se strecoara totushi,shi se pune la pastrat in vase de lemn etanshe.Dupa aprox. 3 luni de zile se poate consuma.
P.S. - asta era otzetul inaintashilor noshtri!
Revenind la subiect,o retzeta de otzet din muntenia(in alta parte nu am auzit).Se numeshte "otzet" de prune(nu-sh ce am ca in ultima vreme prunele sunt pe primul plan) shi se prepara cam in halul urmator:
Dupa ce s-au cules prunele shi s-au depozitat intr-un vas shi au stat din fiert(materia prima pt. tzuica),se gaureshte vasul respectiv,mai bine-zis i se face cep,shi se scoate zeama limpede shi curata.Se strecoara totushi,shi se pune la pastrat in vase de lemn etanshe.Dupa aprox. 3 luni de zile se poate consuma.
P.S. - asta era otzetul inaintashilor noshtri!
In vino veritas!
In tzuica grades!
In bere ciucash!
In tzuica grades!
In bere ciucash!
-
paiacec - Mesaje: 4901
o reteta simpla de tot care se mananca la mine la tzara, ii zice cricala
iei 5 cepe zdravene, le tai broulle :p (cubuletze) si le calesti bine intr-o ceasca de ulei (sau untura daca va tzine pipota). cand ceapa e moale stingi cu niste bulion desfacut in apa rece, sau suc de rosii (asta cu "sau" o sa o numesc bucatarie alternativa, ca sa fie si rocku' alternativ insotit de ceva d'ale gurii).
o lasi sa scada la foc mic, si cand a ajuns la consistenta dorita pui peste ea o mana sau doua de branza de oi zdrobita (sau de burduf) si le mai lasi nitzel sa se impace.
cricala se mananca laolalta cu ceva mamaligutza, smantana si o ciushca iute, daca incape.
iei 5 cepe zdravene, le tai broulle :p (cubuletze) si le calesti bine intr-o ceasca de ulei (sau untura daca va tzine pipota). cand ceapa e moale stingi cu niste bulion desfacut in apa rece, sau suc de rosii (asta cu "sau" o sa o numesc bucatarie alternativa, ca sa fie si rocku' alternativ insotit de ceva d'ale gurii).
o lasi sa scada la foc mic, si cand a ajuns la consistenta dorita pui peste ea o mana sau doua de branza de oi zdrobita (sau de burduf) si le mai lasi nitzel sa se impace.
cricala se mananca laolalta cu ceva mamaligutza, smantana si o ciushca iute, daca incape.
semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
danone scrie:si uite asha paianjenul ne-a servit internatzionala salata greceasca "horiatiki" care, pesemne ca se face si in dobrogea dar este departe de a fi reteta de origine dobrogeana
Seamana cu salata "taraneasca",asta inseamna HORIATIKI,dar cu diferenta ca nu se pune in horiatiki salata verde nici sos maionez,brinza e FETA,originala greceasca,masline,cimbru pe deasupra si mult,mult ulei de masline!!!
Pofta buna!
Theodora,mamica de gemeni

-
Theodora - Junior Member
dupa cum v-am obisnuit azi o reteta de la danone citire....
io deja salivez
io deja salivez
salata greceasca amintita este ruda buna cu cea numita "dobrogeana" ... am
gresit, nu e ruda, e sora geamana, de aceea am sa dau respectiva reteta pe
care o puteti boteza in timp ce o halitzi langa un cartof prajit sau o
friptana:
Horiatiki Salata
Horiatiki [of the village] + salata [salad]
(sau, dupa cartea lui RAR salata dobrogeana)
cateva rosii gustoase se taie felii, un cuacavete se curata si se face
rondele subtziri, o ceapa dulce se desface in inele si un ardei gras se
imparte in fasii. intr-un castron se face cunostinta celor de mai sus la
care se adauga cuburi de branza feta/telemea si o mana - doua de masline
negre. se amesteca usor cu sare si piper si se condimenteaza cu o vinegreta
facuta din: ulei de masline/floarea soarelui, otzet, menta si busuioc
macinate.
http://graphics.stanford.edu/~tolis/recipes/big/004.jpg
====
I'm sorry, but the position of annoying, incoherent talking animal has already been taken
meropi, ramane cum am stabilit
-
memetshot - Mesaje: 7050
breh, cum shtitz mamaliga ie a de capatai la casa tzaranului. de aia in functie de zone exista fel de fel de combinatzii
in maramuresh se mananca urmatoarea mamaliga "pe paturi"
boon, se face niscai mamaliga moale.
se ia un ceaun si seunge bine cu unt
strat de mamaliga pe fund
strat de cas dulce
iar mamaliga
cas sarat
mamaliga
urda
mamaliga
burduf
mamaliga
cas ... pana terminam tot ce avem.
se acopera cu zmantana si se lasa o ora la cuptor la foc fuarte mic.
in maramuresh se mananca urmatoarea mamaliga "pe paturi"
boon, se face niscai mamaliga moale.
se ia un ceaun si seunge bine cu unt
strat de mamaliga pe fund
strat de cas dulce
iar mamaliga
cas sarat
mamaliga
urda
mamaliga
burduf
mamaliga
cas ... pana terminam tot ce avem.
se acopera cu zmantana si se lasa o ora la cuptor la foc fuarte mic.
- gaga
nasualo, la treaba aia cu mamaliga si alte branzeturi io am auzit ca i se spune loce-baloce. am mancat de putine ori pana acum (2-3 ori), dar imi ploua in gura cu galeata de fiecare data cand imi aduc aminte cat de buna era. singurele diferenta fata de ce ai spus tu acolo a fost ca atunci cand am mancat eu s-a folosit putina branza de Homorod si peste zmantana a fost rasa branza.
ps: n-are nici o treaba una cu alta, da tin minte ca am fost mai demult la mare si la una dintre terase specialitatea era "mamali. cu br. cu sm". am banuit ca era vorba de "mamaliga cu branza si cu smantana".
ps: n-are nici o treaba una cu alta, da tin minte ca am fost mai demult la mare si la una dintre terase specialitatea era "mamali. cu br. cu sm". am banuit ca era vorba de "mamaliga cu branza si cu smantana".
ANTI
care stie sa sparga conturi de yahoo si are nevoie de nejte banutzi, sa-m dea pimeu. da sa nu vina cu programe d-alea de sa trimit vechiul cont + noul cont si noua parola la nuj ce adresa ca-l injur de mama. (imi asum responsabilitatea acestui anunt)
care stie sa sparga conturi de yahoo si are nevoie de nejte banutzi, sa-m dea pimeu. da sa nu vina cu programe d-alea de sa trimit vechiul cont + noul cont si noua parola la nuj ce adresa ca-l injur de mama. (imi asum responsabilitatea acestui anunt)
-
baixinho© - Mesaje: 14117
hehe, machidonii fac mai totu cu branza. tot de la ei o retzeta de chiperchi
un chil de ardei gras taiat bucatzi se prajeste in juma de pahar de ulei, cand s-au inmuiat se sting cu juma de kil de roshii cuburi, apoi se pune urda sau telemea (o mana zdravana), o capatzana de usturoi tocat, sare si piper.
separat se bat 4 oua cu o cana de iaurt care se toarna peste chiperc si se da treaba la cuptor sa se rumeneasca.
edit: baics, ezipsta multe variante si o sa mai revin asupra subiectului, dar legat de ultima parte, in vama veche era lomomentdat un chelner shtou care itz recomanda M.B.S. care ie ezapt mamaliga cu branza si zmantana.
un chil de ardei gras taiat bucatzi se prajeste in juma de pahar de ulei, cand s-au inmuiat se sting cu juma de kil de roshii cuburi, apoi se pune urda sau telemea (o mana zdravana), o capatzana de usturoi tocat, sare si piper.
separat se bat 4 oua cu o cana de iaurt care se toarna peste chiperc si se da treaba la cuptor sa se rumeneasca.
edit: baics, ezipsta multe variante si o sa mai revin asupra subiectului, dar legat de ultima parte, in vama veche era lomomentdat un chelner shtou care itz recomanda M.B.S. care ie ezapt mamaliga cu branza si zmantana.
- gaga
apai din mamaliga se mai face si urmataurea cheste:
imediat dupa ce se face mamaliga se "arunca" intr-un vas impreuna cu niste smanatana, unt, oo ferte, si multa baranza decare o fii sarata sa fie. Se amesteca cu increderea dupe care se manaca calda, preferabil cu gura.
Numai stiu cum se chiama chestia asta dar deja imi ploo in gura.
imediat dupa ce se face mamaliga se "arunca" intr-un vas impreuna cu niste smanatana, unt, oo ferte, si multa baranza decare o fii sarata sa fie. Se amesteca cu increderea dupe care se manaca calda, preferabil cu gura.
Numai stiu cum se chiama chestia asta dar deja imi ploo in gura.
I'm sorry, but the position of annoying, incoherent talking animal has already been taken
-
si multa baranza
si daca nu ie baranza sarata nu ie buna?
e o forma de paparaie ce zici tu, se cheama diferit de la zona la zona.
o chestie de prin bucovina, interesanta, de ii zice mai tatuca
se iau 4 adidashi (eh da, mai tzinetz minte...) pruaspetzi de porc care, curatati si zvantatzi se rumenesc in doua linguri de untura, impreuna cu o ceapa mare tocata.
se sting cu o cana de vin si apa, se acopera si se fierbe pana se duce aproape toata apa si carnea cade de pe oase rumena.
cu putin inainte de a stinge focul se condimenteaza cu felii de usturoi, sare, boia, cimbru.
se da la masa cu mamaliga si vin fiert, sa tot petreci mai tatuca mai!
adaptare dupa RAR
===
nu am stiut unde sa pun asta si am editat aici:
gorgolici (gogoritze0 zice Lupescu ca se cheama mancarea facuta din bostan taiat marunt si fert, in care se pune coarne, ghishine, porumbe ori mere tocate si uscate vara.
la care RAR adauga ca oribila amestecatura a nascut in universul lingvistic expresia a umbla cu gogoritza. cu pesupunerea ca aceasta are legatura cu prefixul "gogo" legat de marire (gogonat, gogoasha).

- gaga
apai tot acilea la mamaligi tocana de mamaliga cu varza (sau cum fac oshenii mamaliga pe paturi, a se citi paturi nu paturi)
intr-un ceaun uns se pun straturi de mamaliga alternativ cu straturi de varza calita (dulce sau murata), pana se umple, se acopera cu smantana, see trantesc deasupra jumari si se da la cuptor sa se rumeneasca
dupe care se servete cu pofta
apai nu prea din cate miamintesc. oricum nu tre sa fie nici egzagerat de sarata penca iese prea sarata
intr-un ceaun uns se pun straturi de mamaliga alternativ cu straturi de varza calita (dulce sau murata), pana se umple, se acopera cu smantana, see trantesc deasupra jumari si se da la cuptor sa se rumeneasca
dupe care se servete cu pofta
si daca nu ie baranza sarata nu ie buna?
apai nu prea din cate miamintesc. oricum nu tre sa fie nici egzagerat de sarata penca iese prea sarata

-
dar de ce nu zicetzi ma shi de celebrul bulz daca tot s-a ajuns la capitolul mamaligi shi branzeturi?
Bulz retzeta tzaraneasca:
Se face mamaliga,se ia branza de burduf de la mama ei din varf de munte.Se intinde o bucata de mamaliga pe ceva curat:D shi se presara branza (cat incape).Se impacheteaza frumos,apoi se pune la prajit pe plita incinsa,sau(varianta originala)in vatra focului,pana se prajeshte bine de tot!Se indeparteaza crusta arsa(daca e prea arsa) shi se serveshte fierbinte,eventual cu o cana de lapte de oaie proaspat muls shi strecurat!
Bulz retzeta tzaraneasca:
Se face mamaliga,se ia branza de burduf de la mama ei din varf de munte.Se intinde o bucata de mamaliga pe ceva curat:D shi se presara branza (cat incape).Se impacheteaza frumos,apoi se pune la prajit pe plita incinsa,sau(varianta originala)in vatra focului,pana se prajeshte bine de tot!Se indeparteaza crusta arsa(daca e prea arsa) shi se serveshte fierbinte,eventual cu o cana de lapte de oaie proaspat muls shi strecurat!
In vino veritas!
In tzuica grades!
In bere ciucash!
In tzuica grades!
In bere ciucash!
-
ce e ba sefeul ala del zisasi tu colosha
se ia bucata de mamaliga se face rotunda se ia una bucata baranza de burduf si se introduce in sfera mamaligoasa dupe se arunca pe jar si ce mai zisasi tu colo. auzi se intinde bucata de mamaliga...=)) rabdaretule.
apropo daca nu avetz jar prin preajma bulzu se poate hali sin stare cruda
se ia bucata de mamaliga se face rotunda se ia una bucata baranza de burduf si se introduce in sfera mamaligoasa dupe se arunca pe jar si ce mai zisasi tu colo. auzi se intinde bucata de mamaliga...=)) rabdaretule.
apropo daca nu avetz jar prin preajma bulzu se poate hali sin stare cruda
-
daca baranza se shervete ie clar, du-te si te culca
inca o mamaliga facuta de data asta de satenii cu ARO si oi multe (bani adica)
tocana de mamaliga cu jumari
(se pun chestiile in ordine)
pe fundul unui ceaun se intind felii subtiri de slana afumata
mamaliga (strat subtzire)
3 oua batute cu lapte si burduf
mamaliga
afumatura tocata amestecata cu ceapa. doo oo, piper, boia, cimbru (eventual bulion)
mamaliga
carnatzi taiatzi felii amestecatzi cu cash si oo
mamaliga
ultimul strat se face din jumari, cash ras, oo si smantana.
se acopera si se lasa o ora la foc mic, apoi descoperita, 10 minute sa se rumeneasca

inca o mamaliga facuta de data asta de satenii cu ARO si oi multe (bani adica)
tocana de mamaliga cu jumari
(se pun chestiile in ordine)
pe fundul unui ceaun se intind felii subtiri de slana afumata
mamaliga (strat subtzire)
3 oua batute cu lapte si burduf
mamaliga
afumatura tocata amestecata cu ceapa. doo oo, piper, boia, cimbru (eventual bulion)
mamaliga
carnatzi taiatzi felii amestecatzi cu cash si oo
mamaliga
ultimul strat se face din jumari, cash ras, oo si smantana.
se acopera si se lasa o ora la foc mic, apoi descoperita, 10 minute sa se rumeneasca
- gaga
danone asta ie din ciclul "tocana de mamaliga si jumari ca tot de colesterol mori"
If you want to be a hippie, put a flower in your peepee
-
eyewitness - Mesaje: 19220
Pai bre Skoll,io ziceam de bulzu original,nu de floshtaceala asta pa care o facem noi la aragaz!Io am avut placerea sa mananc asha ceva acum vreo 4 ani la o stana de pe la Valea Doftanei,cu ocazia unei drumetzii p-acolosha!Cubu cred ca shtie zona mai bine,shi anume pe la Craitze p-acolo!
In vino veritas!
In tzuica grades!
In bere ciucash!
In tzuica grades!
In bere ciucash!
-
are rezon cecu, si io am halit similar la moeciu langa bran
If you want to be a hippie, put a flower in your peepee
-
eyewitness - Mesaje: 19220
deci ie retete romaneshti, asa mananca romanu', dumnezeu' lui ie porcu, zlanina si de la 1678 mamaliga.
sa va zic de bulz ca abar navetz decat vag ce ie aia
bulzu' adevarat (zis shi urs sau cocolosh) se face ashe:
- iei bucatz de mamaliga si lentinzi pe o scandura unsa cu unt
- presari burduf d'ala iute si unsuros
- le faci guguloi (guguluaie), fara sa se vada fun cep de branza
- se frige in jar, nu in spuza ci unde ie jaru mai moale
- e gata cand s-a rumenit tot si cand rupi crusta trozneshte.
- la branza aia iute, musai smantana, iaurt, lapte covasit, ce-o fi.
de la RAR citire 'ce ca: daca vretzi va putetzi juca si cu altele, cas, cascaval, telemea, branza dulce, ca mamaliga nu zice niciodata nu laptelui, tot asa cum nu poate refuza pe nimeni si se lasa curveshte in voia tuturor demancarilor (...)
sa va zic de bulz ca abar navetz decat vag ce ie aia

bulzu' adevarat (zis shi urs sau cocolosh) se face ashe:
- iei bucatz de mamaliga si lentinzi pe o scandura unsa cu unt
- presari burduf d'ala iute si unsuros
- le faci guguloi (guguluaie), fara sa se vada fun cep de branza
- se frige in jar, nu in spuza ci unde ie jaru mai moale
- e gata cand s-a rumenit tot si cand rupi crusta trozneshte.
- la branza aia iute, musai smantana, iaurt, lapte covasit, ce-o fi.
de la RAR citire 'ce ca: daca vretzi va putetzi juca si cu altele, cas, cascaval, telemea, branza dulce, ca mamaliga nu zice niciodata nu laptelui, tot asa cum nu poate refuza pe nimeni si se lasa curveshte in voia tuturor demancarilor (...)

- gaga
zice domnu' necko:
taitzeii aia de casa se cheama "lashte" in ardeal unde supa vietzii se face musai din gaina gaina cat mai batrana, sa ai ce spumui, zarzavat proaspat din gradina, si lashtele (aluat de faina cu apa) late de un desht, nu foarte subtziri si o tzara de chimen.
tot in ardeal din varza se fac shnitzele, cu ou si pesmet care se mananca cu zmantana, mancare de macrish, sau de salata verde, ciorba de porc cu tarhon, zupa de mere sau numai zupa de chimen, zupa de cararabe sau celebrele brashovene.
varza calita se face simplu in zona, varza + ulei/untura + bulion si se aromeaza cu boia, paprica, cimbru, chimen si dafin.
atuncia io, pe chestia asta, ma duc acu, acu sa fac o vaza calita, cu adaos de mult marar, cu fripturica de pui la cratita si zuba din acelasi pui, cu taitei de casa, buna si limpede dupe reteta lu soacramea carei- ardeleanca
taitzeii aia de casa se cheama "lashte" in ardeal unde supa vietzii se face musai din gaina gaina cat mai batrana, sa ai ce spumui, zarzavat proaspat din gradina, si lashtele (aluat de faina cu apa) late de un desht, nu foarte subtziri si o tzara de chimen.
tot in ardeal din varza se fac shnitzele, cu ou si pesmet care se mananca cu zmantana, mancare de macrish, sau de salata verde, ciorba de porc cu tarhon, zupa de mere sau numai zupa de chimen, zupa de cararabe sau celebrele brashovene.
varza calita se face simplu in zona, varza + ulei/untura + bulion si se aromeaza cu boia, paprica, cimbru, chimen si dafin.
- gaga
danone, bine le zisesi !
mai ales cu snitelele de varza, mama Doamne, cit de bune-s ! cind face soacra-mea, maninc de plesnesc. si mai face si placinte cu varza. iar in supa, exact asa cum spui, se pun legumele proaspete si-un praf de sare. nici vorba de vegeta, knor si alte chimicale, care tulbura imediat supa.
da varza cu taitei ai mincat? alta nebunie din zona Careiului si nu numai. iti povestesc eu, da nu acum ca-mi da mincarea-n foc.
mai ales cu snitelele de varza, mama Doamne, cit de bune-s ! cind face soacra-mea, maninc de plesnesc. si mai face si placinte cu varza. iar in supa, exact asa cum spui, se pun legumele proaspete si-un praf de sare. nici vorba de vegeta, knor si alte chimicale, care tulbura imediat supa.
da varza cu taitei ai mincat? alta nebunie din zona Careiului si nu numai. iti povestesc eu, da nu acum ca-mi da mincarea-n foc.
aizzz&co
only one animal kills just for the sport of it... guess which...
Bless the Beasts & Children (Glendon Swarthout)
-
Necko - Mesaje: 4348
apai lume...daca tot imi ploo in gura, mai rau ca ieri la munte.
ce e alea snitzele de varza? si mai ales cum se face ele?
sa revin: pe langa jumarile lu cecu se adauga si corcoduse... si bien sur o gramada de marar.
ce e alea snitzele de varza? si mai ales cum se face ele?
sa revin: pe langa jumarile lu cecu se adauga si corcoduse... si bien sur o gramada de marar.
-
Taitzeii cu varza se fac ashe: se toaca o ceapa mare si se toaca juma de kil de varza, se calesc pe rand in untura/ulei, se condimenteaza cu multa paprica, chimen, piper, sare si se amesteca cu taitzeii fiertzi separat si se consuma cu o bere. Neagra
Pentru jnitzelu de varza, opareshti umpic o varza, o scurgi si o tai felii pe care le treci prin faina, ou si pesmet si se prajesc in mult ulei. Se mananca fie cu zmantana fie cu suc picant de roshii fie cu lapte prins. Se bea vin alb sec.
deci cam astea sunt la baza, cu infloriturile de rigoare specificei fiecarui bordei
vezi ca shtiu neko? sau tu faci alfel?

Pentru jnitzelu de varza, opareshti umpic o varza, o scurgi si o tai felii pe care le treci prin faina, ou si pesmet si se prajesc in mult ulei. Se mananca fie cu zmantana fie cu suc picant de roshii fie cu lapte prins. Se bea vin alb sec.
deci cam astea sunt la baza, cu infloriturile de rigoare specificei fiecarui bordei

vezi ca shtiu neko? sau tu faci alfel?
- gaga
aferim, danone ! ai fi soacra-mea !?
memetule, ai luat notite? ca de bune iti spun eu ca sunt sublime!
jddtrg**** ca la severin nu mai gasesti bere neagra
memetule, ai luat notite? ca de bune iti spun eu ca sunt sublime!
jddtrg**** ca la severin nu mai gasesti bere neagra

aizzz&co
-
Necko - Mesaje: 4348
ai fi soacra-mea !?
ai vrea sa fiu?

nu se poate sa nu fie nici un fel de bere neagra, nu pot sa cred.
cuacavete, cam cat o palma ashe, pana mea, la ochi, acu vrei satz dau masurile la milimetru?
- gaga
79 mesaje
• Pagina 2 din 3 • 1, 2, 3
Înapoi la Mancaruri si Bauturi. Restaurante