instrumente vs. sintetizatoare

Glume, poante, farse, lucruri aberante, off-topic grosolan

instrumente vs. sintetizatoare

Mesajde cocosatul » Mie Aug 15, 2001 5:40 pm

Ce parere aveti? Se poate face muzica buna fara ajutorul instrumentelor individuale, gen anii 70? Oare pot sintetizatoarele si orgile electronice sa inlocuiasca sunetul uman si cald al ghitarilor sau clapelor, al tobelor sau basului? Poate exista muzica buna fara instrumentele clasice?
cocosatul

Re: instrumente vs. sintetizatoare

Mesajde Vizitator » Joi Aug 16, 2001 4:43 am

Initial trimis de cocosatul
Ce parere aveti? Se poate face muzica buna fara ajutorul instrumentelor individuale, gen anii 70? Oare pot sintetizatoarele si orgile electronice sa inlocuiasca sunetul uman si cald al ghitarilor sau clapelor, al tobelor sau basului? Poate exista [b]muzica buna fara instrumentele clasice? [/B]

se poate face. uita-te la depeche mode, la faithless. nu fac doar pe sinetizatoare, dar aduc cate ceva in plus. shi multe trupe din anii 70 au folosit "sintetizatorul": floyd, purple, zeppelin...
nu am nimic impotriva muzicii electronice, dar uneori parac e prea fada asha, fara o toba, un solo...
Vizitator

Mesajde manelesux » Joi Aug 16, 2001 5:34 am

Ce parere aveti? Se poate face muzica buna fara ajutorul instrumentelor individuale, gen anii 70? Oare pot sintetizatoarele si orgile electronice sa inlocuiasca sunetul uman si cald al ghitarilor sau clapelor, al tobelor sau basului? Poate exista [b]muzica buna fara instrumentele clasice? [/B]

1.Se poate face muzica buna fara ajutorul instrumentelor.
2.Nu se poate ca sintetizatoarele sa inlocuiasca sunetul natural al instrumentelor.

Ideal consider ca e combinarea lor,vezi trupele rock cu puternica contributzie a clapelor.
manelesux since 1918
manelesux
Junior Member

Mesajde Dj50 » Vin Aug 17, 2001 10:09 pm

Se poate face, da' momentan nu la noi in tara.
Dj50
Junior Member

Evident ca se poate face

Mesajde gabi » Vin Aug 17, 2001 11:47 pm

Nu ca se poate face dar realizarile pe sintezator sunt mai clare ca cele ale instrumentelor, precum imaginea DVD sau HDTV este mai clara ca realitate insasi!!
cateva din "orgile" care pot realiza asa ceva si pe care le-am testat personal fiind pasionat de asa ceva:

Korg - Triton
Korg - Karma
Technics - KN 6000
Yamaha - PSR 9000 Pro X
Roland - V9

si multe multe altele

pace
gabi
Junior Member

Re: Re: instrumente vs. sintetizatoare

Mesajde Vizitator » Sâm Aug 18, 2001 1:58 pm

Initial trimis de Dj50

tin sa te contrazic . in romania este o trupa foarte buna care lucreaza numai analog . pcu' fiind o chestie minora la ei

se numesc The Grooveoholics , si sunt foarte buni

pace
Vizitator

Mesajde Lautaru » Lun Aug 20, 2001 1:35 pm

1. Muzica buna se poate face si numai pe sintetiza... vezi genul house...

2. Se stie ca pentru inlocuirea instrumentelor cea mai buna solutie e pur si simplu copierea tuturor sunetelor (coresp notelor) intr-o baza de instrumente: WaveTable
Cu alte cuvinte nu se poate inlocui prin generare de frecvente, etc, ci doar prin COPIERE!
Chiar si cu cel mai tare sintetizator sau soft/placa sunet, posibilitatile sunt totusi restranse. Ca exemplu, am un prieten care a incercat candva sa creeze un negativ pe o piesa a celor de la Metallica. Problema intampinata de el a fost ca multe din sunetele scoase pe chitara electrica nu sunt simple... de multe ori se loveste sau zgarie corzile intr-un anumit fel, iar sunetul rezultat astfel nu poate fi reprodus...

hasta la vista
Lautaru
Junior Member

Mesajde WOLF » Mar Aug 28, 2001 9:53 pm

Normal ca se poate .. Cred ca nu ati ascultat nicioadata Jean Michell Jarre sau Kitaro, Vangelis (are si unele clasice in anumite piese), Kotto.. Cam tot curentul New Age foloseste sintetizatorul ca principal instrument ...
Mess with the best
Die like the rest
WOLF
Junior Member

mai tare ca realitatea

Mesajde iulia » Joi Aug 30, 2001 6:58 am

Initial trimis de gabi
Nu ca se poate face dar realizarile pe sintezator sunt mai clare ca cele ale instrumentelor, precum imaginea DVD sau HDTV este mai clara ca realitate insasi!!
cateva din "orgile" care pot realiza asa ceva si pe care le-am testat personal fiind pasionat de asa ceva:

Korg - Triton
Korg - Karma
Technics - KN 6000
Yamaha - PSR 9000 Pro X
Roland - V9

si multe multe altele

pace

Mai Gabitza,
mi se pare genial cind cineva descopera noi dimensiuni filosofice.felicitari.cind DVD-ul e mai tare ca realitatea,iar sintetizatoarele mai reale ca instrumentele acustice se cheama ca ne aflam in fata unei revelatii transcendentale.
Apropeaux,ai citeva inexactitati:
Triton si Karma au acelasi generator,deci suna la fel,atita tot ca Triton are un display grafic senzitiv,sampler si n-are arpegiatoarele alea care dupa parerea mea nu te ajuta,mai mult incurca(e vorba de inspiratie)
Cit despre aratari de genul Technics,cu care e indicat sa mergi sa cinti la nunti decit sa incerci sa spargi bariera realului si sa treci la suprarealism,cred ca ar trebui sa le reconsideram pentru targetul lor initial.
Pace si onor!:confused:
iulia
Junior Member

Mesajde Vizitator » Joi Aug 30, 2001 12:46 pm

Intrebarea era asadar, daca se poate face MUZICA BUNA fara instrumente clasice.
Privind in urma, synthesizerul inventat de dr. Moog, a fost o ispita mare pentru claparii anilor '70. Incepand cu Keith Emerson, Manfred Mann, Rick Wakeman, Ken Hensley, care il foloseau in trupele lor cu un succes deosebit. Mai apoi, Wakeman a inceput sa scoata discuri singur, dar numai primele 2-3 au fost mai acatarii, ajungand in final sa faca muzica pentru filme, sau din cea care se poate asculta in supermarketuri si aeroporturi. La fel a facut si mai face inca si Vangelis, care pe mine nu m-a impresionat niciodata. Idem Jean Michel Jarre, care s-a banalizat de tot, dupe ce a scos 'j' de mii de discuri.
Un caz deosebit este cel al folosirii sintetizatorului in jazz-fusion, nume precum Chick Corea, Jan Hammer si Herbie Hancock avand in perioada lor de jazz-rock discuri excelente, dar in care, repet, cantau in cadrul unei trupe, cu fel de fel de alte instrumente.
Problema majora a inceput dupa aparitia trupelor germane gen Kraftwerk sau Tangerine Dream, care au fost varful de lance al unui val de fel de fel de trupe a caror muzica a degenerat in muzicile comerciale ale sfarsitului deceniului 8 si de dupa.
Concluzia mea este ca nu se poate face muzica adevarata numai pe sintetizatoare, chiar daca acum supercomputerizarea poate scoate cam orice fel de sunet. Muzica asta este lipsita de suflet si imaginatie. Eu nu cad cum s-ar putea canta blues sau jazz numai pe sintezaizere.
Astept replica ta, manelesux.
Vizitator

Mesajde manelesux » Lun Sep 03, 2001 4:08 pm

Initial trimis de TF

Intrebarea era asadar, daca se poate face MUZICA BUNA fara instrumente clasice.
Privind in urma, synthesizerul inventat de dr. Moog, a fost o ispita mare pentru claparii anilor '70. Incepand cu Keith Emerson, Manfred Mann, Rick Wakeman, Ken Hensley, care il foloseau in trupele lor cu un succes deosebit. Mai apoi, Wakeman a inceput sa scoata discuri singur, dar numai primele 2-3 au fost mai acatarii, ajungand in final sa faca muzica pentru filme, sau din cea care se poate asculta in supermarketuri si aeroporturi. La fel a facut si mai face inca si Vangelis, care pe mine nu m-a impresionat niciodata. Idem Jean Michel Jarre, care s-a banalizat de tot, dupe ce a scos 'j' de mii de discuri.
Un caz deosebit este cel al folosirii sintetizatorului in jazz-fusion, nume precum Chick Corea, Jan Hammer si Herbie Hancock avand in perioada lor de jazz-rock discuri excelente, dar in care, repet, cantau in cadrul unei trupe, cu fel de fel de alte instrumente.
Problema majora a inceput dupa aparitia trupelor germane gen Kraftwerk sau Tangerine Dream, care au fost varful de lance al unui val de fel de fel de trupe a caror muzica a degenerat in muzicile comerciale ale sfarsitului deceniului 8 si de dupa.
Concluzia mea este ca nu se poate face muzica adevarata numai pe sintetizatoare, chiar daca acum supercomputerizarea poate scoate cam orice fel de sunet. Muzica asta este lipsita de suflet si imaginatie. Eu nu cad cum s-ar putea canta blues sau jazz numai pe sintezaizere.
Astept replica ta, manelesux.

Cam rar pe la noi prin cocina in ultima vreme,tefeule.....concediu,distractzie?

PE vangelis il consider un excelent compozitor de sountrackuri.Soundtrack in adevaratu sens al cuvantului, nu o ingramadre de hituri care deshi nu se aud in film pun umarul la promovarea filmului,asha cum filmul pune umaru la promovarea pieselor prin secventzele din clipuri. Sigur ,insushi gestul lui vangelis de a-shi baza carierea pe soundtrackuri e un gest comercial, dar preferabil fatza de ****reala pirofumigena pe care o practica jarre de izemplu. Pt. cine se indoieshte ca vangelis e un OST-addicted, creca e destul sa enumar blade runner,chariots of fire,1492,bitter moon,antarctica.....sigur,are shi albume fara legatura cu filme, dar maniera componistica pe Oceanic,ElGreco,Heaven and hell este tot de tip coloana sonora. In consecintza, ascult pe vangelis din acest punct de vedere si il gasesc foarte profesionist.Extrem de plictisitor, dar profesionist. Iar un album ca blade runner nu il pot desprinde de film nicicum, se incheaga fantastic,in timp ce ma uit la film aud muzica shi in timp ce ascult albumu mi se deruleaza in cap filmul. Ori asta consider ca e apogeul muzicii pur sintetizate.
Dar, cum pomeneam, muzica sintetizata o gasesc mai boring shi mai limitata decat cea facuta de "grupuri vocal-instrumentale". Pana la urma diferentza iese chiar din zgariatul corzii shi din puterea cu care se izbeshte toba, din neregularitatea ritmului omenesc raportat la ce iese dintr-un drum machine.Asta chiar daca, teoretic, se poate simula orice instrument.Pentru ca, la origini, muzica se presupune ca ar trebui sa iasa din om shi sudoarea fruntzii lui, nu dintr-un joc mecanico-electronic.Altfel zis, e cam ca diferentza intre pictura clasica shi designul digital.
manelesux since 1918
manelesux
Junior Member

pe cuvantu' tau

Mesajde gabi » Mar Sep 04, 2001 11:35 pm

draga iulie,

interesant mesajul tau plin de ironia si aroganta la adresa mea....
de altfel nu sunt pasionat de muzica electronica de cat de vreo 5 ani, si banuiesc ca "limitatele" mele cunostinte despre "synths" nu au nici o valoare....dar stau si ma intreb acum vorbind "practic" cand a fost ultima oara cand ai pus mana pe Technics KN6000 draga mea....? sau pe Triton...sau cand au fost ultimele 3 ore petrecute cu un Jazz-man explicanduti puterea "Karm-ei".....well poate ca ma insel...dar la 4000 $ bucata probabil ca "KN6000" nu e decat o orga de lautari pentru nunti.....

tot respectul
gabi
Junior Member

Pi buni

Mesajde Vizitator » Sâm Sep 08, 2001 11:23 am

Draga Gabitza,
Technics ca si Yamaha dealtfel au si produse ale caror segment de piata e format din oameni care nu au nevoie de complicatii si de aceea le livreaza ritmuri,preseturi,pattern-uri folosite in genuri mai facile.
Eu am un Triton expandat cu Dance extreme si piano si mi se pare ca e o scula care merita toata atentia .Am vrut sa iau si un Karma,dar contrar reclamei care spune ca iti stimuleaza imaginatia,mie mi s-a parut ca nu face altceva decit sa o ingradeasca.Daca ai timp,iti propun sa incerci si alte Synth-uri,cum ar fi Virus sau Clavia Nord Lead,care nu sunt folosite numai in house,electro sau progressive,dar si in rock sau pop:Yes,Nine inch nails sau Rammstein.
Importante nu sunt neaparat sculele ci rezultatul muncii .De fapt,cred ca important e sa-ti selectezi tu modul in care vrei sa iti sune muzica.Daca-ti place technics,be my guest...(Stiai ca in anii '80 Technics faceau niste piane digitale colosale?Erau doar scule pentru avizati si costau o avere).
Pe cuvintul meu!
Vizitator

yo yo

Mesajde gabi » Dum Sep 09, 2001 11:22 pm

draga "fara nume",.

mie unul m-i se rupe de technics, si parca subiectul era daca se poate face muzica si cu synth's sau parca asa ceva,.....eu nu am facut decat sa zic ca se poate si dat si cateva exemple, asta nu inseamna ca sa fiu luat de sus de cativa din cauza exemplelor date! daca e sa o luam la "marci" frate da de un waldorff ce zici, sau alesis, nord lead 3, stai linistit ca pot sa dau si eu exemple cate vrei...da de rolan mc 505 ce parere ai (bine e cam vechi asta acum) sunt mult...cert este ca se poate face muzica cu ele...si n-am zis ca numai tekno mane? adrian copilu minune are un triton si el......asa ca

pace
gabi
Junior Member

Re: yo yo

Mesajde Vizitator » Lun Sep 10, 2001 8:31 am

Intr-adevar nu asta era subiectul.Nu te ia nimeni pe sus,sunt doar parerile mele.Ia sa vedem si reversul:Stiai ca Savoy aveau Minimoog?La asa o scula (cotata ca cea mai buna realizare a firmei) te-ai fi asteptat sa cinte altceva.Da'Bruce Hornsby care cinta numai cu pianul?Daca i-ai da un Waldorf n-ar avea ce face cu el.Aaaahhh....scuze,nu era asta subiectul!
Dibacie,Iulia
Vizitator

Mesajde Panshui » Mie Feb 13, 2002 1:36 pm

Foarte interesant subiectul si foarte diferite parerile celor care au raspuns. Uite-o si pe-a mea:

In calitate de fan de muzica electronica, pot sa va spun ca ce face Jarre, Tangerine Dream si altti ca ei e 1005 natural. SI in general, ccan vorbim de muzica serioasa, ceea ce conteaza este elementul uman care manipuleaza instrumentul, o orga (chiar si un Korg hehe) n-o sa scoata nici un sunet atata timp cat nu se "joaca "cineva cu ea.
Revenind, oamenii din 70 faceau muzica electronica din pasiune, instrumentele erau foarte scumpe si foarte greu de procurat, si pe atunci nu exista moda DJ-ilor si a claparilor (chitara fiind un simbol falic si pianul viceversa, intelegeti ce vreau sa spun). Nici chiar Jarre insusi nu ar putea sa reproduca exact sunetele de pe primele lui albume, deoarece el se "juca" cu instrumente analogice, fara memorie, deci care trebuiau programate de fiecare data. Deci destul de asemanator cu o chitara, nu?

Inca o data, nu conteaza instrumentul, ci talentul si inspiratia artistului.

P.S: Daca sunt pe-aicea niste oameni carora le place muzica tip Jarre, Schulze, TD, Adrian Enescu (Funky Synthesizer hehe), NSK, Miky de la Shuie, dati-mi un e-mail! Poate facem un forum de muz electronica.

Pa, numa bine

Panshui
I'm just a regular guy from outer space.
Panshui
Junior Member

Mesajde LinX » Vin Feb 15, 2002 1:37 am

Niciodata ! Si eu n-as putea sa-mi argumentez parerea intr-un mod poate prea credibil, dar sigur poti intreba un muzician adevarat, si ma refer la un om care cunoaste 'legile' sunetului, ale armoniei si cromatizarii, mecanica vibratiilor, si poate el ar putea sa explice exact de ce.
Mie personal, imi raman in minte pasaje impresionante cantate pe instrumente adevarate (de la viori pana la chitari electrice, desi exista diferente destul de mari si aici). E cu totul altceva, atat sonor, cat si 'emotional.'
LinX
Junior Member

Mesajde Rolf » Vin Feb 15, 2002 12:07 pm

Nu sunt muzicant sau muzician, da cred ca mai e o kestiune: si sintetizatorul poate fi privit ori ca instrument muzical in cadrul unei trupe, ori ca o trupa intreaga, un simulator de alte instrumente (impreuna cu un peceu sau mai multe).

Dar subiectul (chit ca de anu trecut, da vad ca fu reluat) fiind despre altceva, raspund: nu cred ca un sintetizator poate inlocui caldura instrumentelor traditionale. Instrumentele traditionale sunt folosite de oameni, care mai au si calitatea (daca sunt buni muzicieni) de a putea interpreta o piesa, care inseamna mai mult decit a o cinta pur si simplu. Ori intr-un peceu bagi o secventa care o poti repeta identic de sute de ori. E ceva artificial, zic io.
Rolf
Junior Member

iti mai place Depeche Mode?

Mesajde mika » Mar Iun 04, 2002 9:11 pm

Initial trimis de vali

se poate face. uita-te la depeche mode, la faithless. nu fac doar pe sinetizatoare, dar aduc cate ceva in plus. shi multe trupe din anii 70 au folosit "sintetizatorul": floyd, purple, zeppelin...
nu am nimic impotriva muzicii electronice, dar uneori parac e prea fada asha, fara o toba, un solo...

Din ceea ce ai raspuns mi-am dat seama ca iti place DM. Crezi ca mai ai ce asculta de la ei? Ce crezi de muzica pe care o canta in ultima vreme DM?
mika
Junior Member

Mesajde tre » Mie Iun 05, 2002 3:30 am

se poate face muzica cu ajutorul instrumentelor electronice. poate ca-i mai greu sa canti la chitara decat sa programezi niste preset-uri sau ditamai wavetable-ul. dar un chitarist nu o sa poata face asta si invers (cu exceptiile de rigoare evident). muzica facuta pe instrumente electrice/clasice e mai calda , cu imperfectiuni - uneori insesisabile - in timp ce, cum bine a zis gabi, chiar daca metafora n-a fost din cele mai reusite, sunetele generate de instrumentele electronice sunt clare si precise (reci), chestia asta avand si ea un farmec al ei.
la fel de mare dreptate are si panshui; conteaza cine manipuleaza instrumentul respectiv, fie el electronic, electric sau clasic.
" it's the end of the world as we know it ''
tre
Junior Member

Mesajde dadius » Mie Iun 19, 2002 2:54 pm

Initial trimis de Dj50

Cateodata daca nu stii e mai bine sa taci!
Spune-mi ce muzică asculţi, ca să îţi spun câţi sunteţi de mulţi!
dadius

COMBINATION

Mesajde mausy2000 » Vin Iul 05, 2002 9:31 am

Muzica buna pt mine inseamna si munca!Adica,sa fim seriosi ,din anii saptezeci au pornit o groaza de stiluri si mor cand vad cate un cover facut de o trupa care se foloseste doar de instrumentele superficiale si nu de cele naturalesi normal ca nu se poate fara ele!!Normal ca se pot inlocui dar te las pe tine sa apreciezi asta!Mie nu imi suna bine deloc!Suna SEC!Muzica buna a fost facuta pe instrumente clasice asa ca iar te las sa dai o parere!Si tin sa te felicit pt intrebare!!Asa mai vad si eu cam ce se mai vrea de la muzica asta!!Dar sa sti ca se pot imbina instrumentele clasice cu sintetizatoarele!!Mai ale cu clapele!!
mausy2000
Junior Member

Re: COMBINATION

Mesajde mausy2000 » Vin Iul 05, 2002 9:32 am

Initial trimis de mausy2000

Muzica buna pt mine inseamna si munca!Adica,sa fim seriosi ,din anii saptezeci au pornit o groaza de stiluri si mor cand vad cate un cover facut de o trupa care se foloseste doar de instrumentele superficiale si nu de cele naturale
si normal ca nu se poate fara ele!!Normal ca se pot inlocui dar te las pe tine sa apreciezi asta!Mie nu imi suna bine deloc!Suna SEC!Muzica buna a fost facuta pe instrumente clasice asa ca iar te las sa dai o parere!Si tin sa te felicit pt intrebare!!Asa mai vad si eu cam ce se mai vrea de la muzica asta!!Dar sa sti ca se pot imbina instrumentele clasice cu sintetizatoarele!!Mai ale cu clapele!!
mausy2000
Junior Member

Mesajde Oribilul Mosh » Sâm Iul 06, 2002 10:55 pm

Se poate face muzica buna fara instrumente. Evident. ....daca este cantata din gura.
Sintetizatoarele sunt ceva artificial. Eu detest aceasta muzica nenaturala. Un saxofon,o chitara,o vioara...in veci nu va putea fi inlocuita de un sintetizator.
IEZECHIIL 25.17: Voi săvârşi asupra lor cumplită răzbunare prin pedepse grozave şi vor cunoaşte ca eu sunt Domnul, când voi săvârşi asupra lor răzbunarea mea.
Oribilul Mosh
Junior Member

Mesajde fxg » Sâm Iul 06, 2002 11:41 pm

Bun topic :) Parerea mea, sincera, e urmatoarea: fratzilor, nimic nu se compara cu instrumentele reale!!! dar, si cu un PC si un synth poti sa faci niste lucruri superbe. trebuie talent si munca. personal, lucrez mai mult sinteza, pt ca in house/trance/club, domina synth-urile. dar asta nu inseamna ca nu ascult si ceva muzica REALA [instrumente reale]. se pot face multe chestii din synth, dar sunt si multe particularitati ale unor instrumente reale, care, pur si simplu, nu se pot copia. totul depinde de modul in care percepi muzica.

Respect, XtremeFX 1295 / XG 2K1
fxg

Mesajde costelvlad » Mie Mar 16, 2005 7:43 am

Muzica actuala se face mult software ....
costelvlad
Junior Member

Mesajde ionutzzzzz » Vin Iul 28, 2006 8:12 pm

salut :) am si eu o orga roland exr-7s ..si sunt pasionat in special de muzica simfonica ..puteti sa imi spuneti cum pot adauga niste stiluri simfonice in memoria claviaturii ?
ionutzzzzz
Junior Member

Mesajde ionutzzzzz » Vin Iul 28, 2006 8:17 pm

oki :) uitati un exemplu bun de stil simfonic ar fi cel de la formatia Nightwish ! cum produce Thomas Holopainen cu korg n364 acele sunete uimitoare !!?? bine pe langa korg n364 mai poseda korg karma si korga triton ..dar din cate am vazut cel mai axat canta pe n364... PLZ HELP
ionutzzzzz
Junior Member

Mesajde baixinho© » Sâm Iul 29, 2006 7:08 am

ionutzzzzz, nu ai voie sa scrii posturi consecutive in mai putin de trei ore. foloseste butonul edit.
ANTI

care stie sa sparga conturi de yahoo si are nevoie de nejte banutzi, sa-m dea pimeu. da sa nu vina cu programe d-alea de sa trimit vechiul cont + noul cont si noua parola la nuj ce adresa ca-l injur de mama. (imi asum responsabilitatea acestui anunt)
baixinho©

Mesajde Necko » Sâm Iul 29, 2006 9:48 am

jiji... crezi ca ionutzzzzz e ...ionutzz?
aizzz&co
only one animal kills just for the sport of it... guess which...
Bless the Beasts & Children (Glendon Swarthout)
Necko

Înapoi la Vechi: Kterinca & Aberatzii