jocuri de cand eram mici

discutii pe care nu stii unde sa le incepi, haz de orice caz; ca intre prieteni

Moderator: anjin-san

jocuri de cand eram mici

Mesajde weed13 » Mie Iun 30, 2004 8:11 pm

avand azi o discutie cu un oarecare user piskeshu la o bere ieu si el la stive, si tot discutand diverse si mai multe diverse, am ajuns la un moment dat sa povestim despre ce jucam noi cand eram mici. si astfel mi-am adus aminte de jocul care la noi se numea si se mai numeste inca de fapt sapte pietre, care se juca in felu urmator: se puneau 7 pietre, evident una peste alta, si pe urma 2 echipe incercau, pe rand sa doboare pietrele astea cu o minge de tenis de obicei. echipa care darama pietrele fugea ca nebuna si incerca sa puna cele 7 pietre inapoi una peste alta, in timp ce, cealalta incerca sa-i scoata din joc pe ceilalti lovindu-i cu mingea. echipa care reusea sa puna pietrele primea un punct sau cealalta echipa priemea punctul daca ii scotea din joc pe adversari. piskeshu mi-o zis de un joc care se juca la ei si se numea ruble, dar il las pe el cand o avea timp sa povesteasca cum se joaca. oricum, nu am mai auzit de jocu asta.
ceea ce is io curios sa aflu prin threadu asta ii ce jocuri jucau forumistii cand erau mici, daca au timp, sa explice cum se juca... etc. is curios de multe jocuri de genu asta, de care is ferm convins ca nu am auzit, si care se jucau si poate se mai joaca in o gramada de locuri.
weed13

Mesajde shakti » Mie Iul 07, 2004 12:12 pm

eu jucam elastecul ,cred ca stie toata lumea cum se joaca, oricum e destul de complicat de explicat.erau adevarate campionate la mine la bloc
mai era coarda si chemsul...inventam cele mai ciudate parole:)
chiar era frumos
don t hate me....
shakti

Mesajde piskeshu » Mie Iul 07, 2004 12:15 pm

deci dupa ce vin o sa va spun despre Ruble!

Am venit!

Ce sunt rublele?
Rublele=fetze de la cutiile de chibrituri decupate sau rupte, dupa posibilitatzi, ele reprezinta scopu jocului cu acelashi nume, adica acumularea de cat mai multe ruble.
Cum se joaca ruble?
Pot juca de la 2 jucatori pana la 5-6-7 etc., numa sa nu se-ncurce prea tare unu pe altu. Rublele se pun intr-un cerc facut cu o piatra sau creta, shi sunt sprijinite de o pietricica. Fiecare jucator pune in cerc acelashi numar de ruble, in functie de intelegere.
Acu apare alta parte interesanta. Jucatorii se pozitioneaza la o anumita distantza, convenita in prealabil, de ruble shi incearca sa le nimereasca cu paiaca.
Paiaca=o bucata de piatra care trebuie sa fie cat mai rotunda shi mai plata sa alunece cat mai usor shi mai precis pe beton (jocu se practica pe asfalt sau beton). noi ne procuram paiecele de pe malu Crisului, iar alea mai bune erau numite "zinc", asta confirmand valoarea paiecii.
Jucatorii dau cu paieceledupa ruble pe rand. Daca unul loveste rublele shi le scoate din cerc, le ia pe toate. In cazurile astea se striga, de obicei, "Duseee!" daca scoate numa cateva , le ia numa pe alea. In acest din urma caz, precum shi-n cazul in care nime nu loveste vreo rubla, jocu continua astfel. Cel a carui paiaca s-a orpit mai aproape de cerc incepe sa dea dupa ruble cu scopu de a le scoate din cerc shi de a le castiga. daca rateaza da urmatorul in ordinea apropierii de cerc, pana sunt duse toate rublele.
Daca un jucator loveste paiaca altuia cu a sa se striga imediat "Tzoanga!". Daca cel a carui paiaca a fost lovita spune "Admit!" atunci cei 2 repeta loviturile, daca nu paiecile raman in pozitiile in care s-au oprit. Cam asta-i jocu, am trait multe momente beton, momente de glorie la jocu asta! :D

Inca ceva: strigate de footere a adversarului "Vijgaaa!", " Rishca baba pa lopata".
Prezumtia de prostie se aplica tuturor !!!
"This used to be a fun house, but now is full of evil clowns..."
piskeshu
banned

Mesajde DeathBride » Vin Iul 09, 2004 6:20 pm

hmm m-am jucat ca toti copii leapsa fata ascunselea etc chestii obisnuite..............dar tin minte ceva interesant nu tocmai un joc da ma rog....eu si prietenii mei facusem un cimitir de insecte...........adica ei prindeau insecte(doar nu eu) le ingropau iar je le faceam slujba .....le aduceam lumanari le puneam monumente (ma rog cam rudimentare)............creapy nu? ;h
Eu sunt copilul rebel din tine
Sunt nebunul care stie ce-i bine
Pentru tine, pentru mine, mai ales pentru tine .
DeathBride
Junior Member

Mesajde wwritza » Vin Iul 09, 2004 8:47 pm

Slabutz deathmireaso!! chiar ca creapy!!

ashea. sa vina io acu. Cred ca toti (cel putin astia peste 20 de ani) au jucat frunza, sotronul,[B]tarile, elastecul[/B], patratzelu' (asta pt fete, dar...nu se stie :gay: )
leapsa, flori-fete-sau baieti( asta cred ca unisex era ), fripta, batutu ala din palme( nu stiu cum ii zice ...), coarda
Acum trecem la d-alea pe hartie, mai telectuale Tzomanap, avioane, spanzuratoarea , cand nu veneau profesorii la ore si trebuia petrecut timpul util . Baietii, cel putin asta stiu de la fratii mei, se jucau Portofele facut din coperti de caiete si carti, Fise facute din capacele de bere turtite cu pietroiul pe nicovala, capace obtinute cu mari sacrificii. Lapte gros (asta stiu ca inca eram in liceu si facem campionate intre clase ), cazemate iarna din zapada, oameni din zapada ( am observat ca nici oameni de zapada nu mai stiu copiii din ziua de azi sa faca), indieni - eram gazde mereu ca aveam gradina mai mare si veneau toti copiii din vecini la noi. Unii erau cowboii si ceilalti indieni (lojik) si ne bateam....faceam tabere in 'jungla'...adica gradina
Acum ar mai fi jocurile de la tzara, care a copilarit pe acolo. Dar n-ar fi mare diferenta, poate doar fatza ascunselea prin glugile de porumb, prin hambarele mai pline sau mai goale ale gospodariilor, prinsul soarecilor cand se facea curatenie prin magaziil de grane, furatul de pepeni din bostanariile vecinilor ca erau mai gustosi de la altul , scaldatul la garla, coptul porumbului seara la o barfa....
Astea deja nu mai sunt jocuri asa ca ma opresc... :hi:
I know who I am and what I am about but I enjoy the journey more than the arival and feel that life for me is about increasing my understanding of the world...
wwritza

Mesajde Addianna » Mie Iul 14, 2004 9:50 pm

Noi rascoleam prin gunoaiele dib curtea gradinitii si gaseam tot felul de sticle cu oja, acuarele pe jumatate consumate, carioci. Cu astea faceam inscriptii pe copaci ca cica invocam diavolul, tot felul de tampenii sinistre de genul asta. O data mi-am dat cu oja rosie pe par ca i-a venit unuei fete ideea ca asa zice in nush ce ritual. Cand ne-a vazut educatoarea ne-a chemat parintzii la gradinita.
Addianna
Junior Member

Mesajde Nanuka » Joi Iul 15, 2004 7:49 am

Cel mai tare joc era "Frunza", il jucam mereu dupa ore..in curtea scolii, mi s-au rupt multe haine si pullovers din cauza asta,anyway era amuzant.
That's my ShiT
Nanuka

Mesajde piskeshu » Joi Iul 15, 2004 7:53 am

Oameni buni, ideea threadului era sa prezentatzi un joc. Adica in ce consta, cum se juca la voi in zona etc. Nu sa vina fiecare sa zica: io am jucat sah, io am jucat tupu, io nush ce naiba am jucat...
piskeshu
banned

Mesajde paiacec » Joi Iul 15, 2004 1:19 pm

Io am jucat purceaua breh, da nam timp sa scriu acuma regulile jocului,da promit io ca da in cel mai scurt tinp o sa scriez!
In vino veritas!
In tzuica grades!
In bere ciucash!
paiacec

Mesajde weed13 » Joi Iul 22, 2004 1:13 am

inca mai astept sa zica paiacec cum era cu purceaua.
alt joc pe care il jucam cand eram mic, si il joc si acum cand mai am ocazia era pitzca. pt cei care nu stiu jocu asta, voi expune acum modu de jucare. deci pitzca se joaca intre 2 echipe. nu conteaza cati membri are o echipa sau sexu lor. orientarea sexuala da. jocu se joaca de obicei pe un deal. se face un bat cam de o jumate de metru, si alta bucata de lemn, de cca 10-15 cm, numita pitzca. se face o scobitura in pamant, lunguiata. o echipa se pune in partea de sus a dealului, cealalta in partea de jos. echipa de sus pune pitzca de-a latu scobiturii, dupa care pune sub pitzca bota, sa formeze o cruce, dupa care arunca pitzca catre echipa adversa. astia au voie sa prinda pitzca daca ii in aer, indiferent daca o ricosat din pamant sau nu, dar sa fie in aer. daca o prins-o, se schimba echipele. daca nu, echipa de sus punte pitzca cu un capat in scobitura. cu bota se loveste capatu din aer, ceea ce determina pitzca se roteasca si sa sara in aer. in momentul asta se incearca lovirea pitzcai. daca reusesc, se lasa pitzca sa zboare pana in momenttu aterizarii (logic). cei de sus trebuie sa aproximeze la care lungimi de bat din locu lovirii o aterizat pitzca, dupa care se masoara. daca numaru este mai mic sau egal cu cel aproximat, numaru asta se trece ca puncte echipei care a lovit pitzca. daca aproximarea depaseste numaru lungimilor de bat, se schimba echipele. se permite distragerea atentiei a celui care loveste prin urlete, sperieturi sau orice alte mijloace (exclus loviturile). fiecare jucator are dreptu la 3 incercari de a nimeri pitzca. daca nimereste, mai are dreptu la 3. daca nu, se trece la urmatorul jucator, pana cand nu mai exista jucatori, dupa care se schimba echipele. jocu merge mai bine in aer liber, pt ca o data ca in casa, nu prea ai cum si pe urma pt ca si acum imi aduc aminte cum urlau vecinii la noi cand noi zbieram ca turbatii incercand sa-i distragem atentia celui care loveste. jocu se joaca pana la un punctaj prestabilit sau pana la epuizarea stocului de bere aferent partidei respective.
weed13

Mesajde paiacec » Vin Iul 23, 2004 2:06 pm

Asta e tzurca bre Weed!Cel putzin asha-i zice p-acilea!De la un timp n-am mai jucat,ca i-am spart capul lu un adversar shi m-a batut masa!L-a lovit drept in frunte bucata aia de lemn!Sereacu!
In vino veritas!
In tzuica grades!
In bere ciucash!
paiacec

Mesajde Nanuka » Lun Iul 26, 2004 6:23 am

Piske, majoritatea userilor ce intra pe acest thread cunoaste
regulile jocurilor mentionate in fiecare post:)...

Toti stim cum se joaca leapsha, ascunselea, flori, fete sau baietzi, etc etc...sunt universale...Nu cred ca sunt jocuri in Romania ce difera de la o regiune la alta....daca da, just go

ahead oameni buni, prezentati-ne si noua jocuri ce de ex n-au mai fost mentionate in posturile anterioare si nu sunt atat de cunoscute de noi:) (muntenii, ardelenii*p)...

:)
That's my ShiT
Nanuka

Mesajde piskeshu » Lun Iul 26, 2004 8:26 am

Nanuka draga, ideea era sa prezinti un joc cum am spus mai sus. De asemenea cred ca jocurile difera de o regiune la alta. Si mai cred ca Gabizu, de ex., n-avea de unde sti de tzurca sau de ruble, pentru ca astea nu prea se mai joaca.
piskeshu
banned

Mesajde eyewitness » Lun Iul 26, 2004 8:52 am

bre la mine-n mahala la foisoru de foc , unde pe strada trecea o masina duar de paste si de craciun , tzurca se juca uarecum diferit. batacu ierea cam ca cel folosit in jocu de crichet iar tzuiu iera cam de fro 15 cm ,patrat in sectiune si ascutit la ambele capete. pe trotuar se facea cu creta un cerc cam de fro 2 m in diametru caruia ii spuneam "bar". echipele iereau de la 2 la cati ne stranjeam deci nu conta. unul din jucatorii echipei care detinea baru ,cu batacu, trebuia sa loveasca tzuiu care era aruncat usor si cu o mica bolta de la fro 2-3 m de unul din coechipieri, un servant. lovit sanatos tzuiu se putea duce si la fro 50-60 m de bar si chiar sa sparga din jamurile vecinilor. daca tzuiu nu ierea lovit de cel cu batacu si cadea in bar ierea tzui-bar-scos si echipa de la primire devenea "proprietara" barului. daca cadea in afara barului (fiind nelovit) ierea tzui si la 3 tzuiuri ierea tzui-bar-scos. daca dupa lovire tzuiu ierea prins de echipa adversa fara ca acesta sa atinga initial caldaramu iar ierea tzui-bar-scos si echipa de la primire devenea automat proprietara barului. daca era prins dupa ce tzuiu lovise pamantu echipa de la bar avea un tzui si echipa de la primire primea 50 puncte. in cazu in care tzuiu nu era prins , echipa de la primire trebuia sa arunce tzuiu inapoi spre bar scopu fiind ca tzuiu sa cada in bar nelovit de cel cu batacu asta insemnand iar tzui-bar-scos. daca era lovit de cel cu batacu si trimis in afara barului ,unul din coechipieri masura cu pasu distanta de la bar la locu unde a cazut tzuiu si daca spre exemplu erau 20 de pasi echipa de la bar primea 20 de puncte. deasemeni daca echipa de la primire, aruncand tziu spre bar acesta il lovea in orice parte a corpului pe cel cu batacu sau pe unul din coechipieri aflati in preajma barului ierea iar tzui care se acumula la tzuiurile anterioare (la 3 echipa pierzand baru). jocul se termina la o mie sau chiar 5 mii de puncte in functie de numarul de jucatori din fiecare echipa.
If you want to be a hippie, put a flower in your peepee
eyewitness

Mesajde WildDancer » Sâm Iul 31, 2004 11:23 pm

noi jucam Ulii si porumbeii (Hotii si vardistii)-un fel de prinselea,Sticlutza cu Otrava-tot un fel de prinselea (se vede ca ne placea sa fugim,nu prea eram noi sedentari,ca de! eram copii)....si un joc care ne-a placut enorm tuturor a fost Comorile:faceam cate 2 echipe: o echipa ascundea niste biletzele pe care scria cate un cuvant si cealalta echipa trebuia sa le gaseasca si sa formeze o propozitie cu cuvintele respective..tre' sa mai spun ca in jurul locurilor unde ascundeam comorile desenam cu creta cate o cruce foarte mica-indiciu ca se afla pe-aproape de un bilet.in cazul in care se innopta (si se intampla foarte des),jocul continua a doua zi. :)
WildDancer
Junior Member

Mesajde I`m With You » Lun Aug 02, 2004 6:20 pm

Eu tin minte ca jucam "v`atzi`ascunsea" kre shtie orishicine cum se joaca;
"7 petre"
"elasctic"
I'm Slim Shady, yes I'm the real Shady
All you other Slim Shadys are just imitating
So won't the real Slim Shady please stand up,
please stand up, please stand up?
I`m With You
Junior Member

Mesajde Nectanebo » Mar Aug 03, 2004 1:29 pm

7 pietre era genial. PAcat ca nu mai vezi asa ceva la ciutanii de azi.
Rublele - si asta era genial. Pe vremea aia (cam pe la revolutie) jucam in draci, ca era greu sa gasesti si chibrite pe atunci.
Coci - niste bile de sticla (limonine le ziceam) si trebuia sa lovesti cu ele monede infipte in pamant. Cine le lovea, lua banu. Cine era meserias, strangea ceva bani; 3 lei atunci pentru noi era o avere. Cate gume de mestecat nu puteai sa iti cumperi.
Frunza- Se juca in doua echipe.Se desenau pe asfalt cu creta conturul la doua incaperi astfel incat holul in care intrai in incaperea ta trecea pe langa incaperea cealalta. Si chestia era ca trebuie sa iesi, astfel incat adversarii sa nu te dezechilibreze si sa calci in exteriorul conturului.
De-a v-ati ascunselea - fara comentarii
Gornete - chestii din hartie pe care le suflai prin tevi de PVC (tubermane le ziceam pe atunci)
Prastia cu pietricele sau scoabe din conductor electric - asta era un joc barbatesc, sa nimeristi becuri, masini si dumnezeu stie mai ce.
Si multe altele...
In final: unde au disparut toate astea???
Nectanebo
Junior Member

Mesajde Titina » Dum Aug 15, 2004 7:55 pm

hmm...eu cred k mai mult stateam singura shi inventam poveshti,desenam,ma gandeam la diferite chestii shi...ma certam cu totzi cei care nu ma lasau in pace shi ma bagau in seama...deci nu prea jucam nimik...e,cateodata ma jucam de-a "shcoala"..lolza..shi dadeam "lectzii" de "desen" unor prieteni...mai bine zis prietene... :D
Titina
Junior Member

Mesajde piskeshu » Lun Aug 16, 2004 9:13 am

Nici nu ma mir ca nu te-ai jucat nimica.
piskeshu
banned

Mesajde Titina » Lun Aug 16, 2004 3:54 pm

ce te face sa nu te miri?
Titina
Junior Member

Mesajde weed13 » Vin Sep 03, 2004 1:30 pm

nu esplic nici un joc, vreau numai daca puate careva sa imi zica si mie cum se juaca jocul de domino. pt ca nu jtiu, ca daca jtiam, nu mai intrebam.
weed13

Mesajde bad bad Annie » Vin Sep 03, 2004 2:18 pm

ce te face sa nu te miri?

Ei, asa e el mai "nemiros". Good one, Piskeshule ;-)
Don't hate me because I'm beautiful!
bad bad Annie
Junior Member

Mesajde dan83euthanesia » Lun Sep 13, 2004 2:15 am

Noi la bucuresti am jucat multe! Baba oarba(o stie toti),Capra(nu mai stiu exact dar imi aduc aminte ca statea unu Capra si primul sarea peste ea si face o miscare ceva si aia care urmeau trebuiau sa faca aceasi chestie!care nu reusea sa sare cum trebuie devenea capra!cel mai nasol era cind zice primu citeva momente scurte dupa ce a sarit"LIFTU"! Ca dupa aia capra avea voie sa se miste ca liftu in sus si jos si va imaginati cit de greu era sa sari peste capra cind juca inpotriva ta si nu statea dreapta cum trebuie!i-mi si aduc aminte ca daca facea ceva gresit primea capra multe sute in cur ),Castelu(jocul care la explicat weed cu piatrele) sau jocul cu bambilic sau pur si simplu jocul ala la care ne faceam echipe si ne trageam cu teava si cornete ;-)
dan83euthanesia
Junior Member

Înapoi la Mai in gluma mai in serios. mai mult in gluma