Scalari

pestele din acvariu, muscata din fereastra, "salatile" din gradina ursului

Scalari

Mesajde duduloi » Vin Aug 17, 2001 2:43 pm

Am vazut din sondaj ca scalarii au multi sustinatori. Va rog sa imi spuneti si mie cateva vorbe despre scalari. Am inteles ca sunt mai pretentiosi ca viviparii (guppy, xifo, etc) , insa mai usor de crescut/inmultit ca discus.

multumesc
duduloi
Junior Member

Re: Scalari

Mesajde RoDiscus » Vin Aug 17, 2001 3:18 pm

I tried sniffing coke once, but the ice cubes got stuck up my nose!
RoDiscus
Junior Member

ticsi

Mesajde Catalin B » Joi Aug 30, 2001 7:56 am

Scalarii au fost mereu pasiunea mea, desi nu le cunosc inca toate pretentiile .Sunt f. sensibili cand sant mici , mai ales la hrana si la schimbarea apei(apa trebuie sa fie clara si bine stabilizata, altfel ii apuca greva foamei ,slabesc si mor repede).Daca au trecut de prima etapa de juniorat,nu mai ai probleme cu ei.Desi se pot obisnui usor cu fulgi tip Tetramin , eu nu concep sa nu ii hranesc exclusiv cu tubi, astfel cresc f. repede si ajung la dimensiuni apreciabile,inmultindu-se f.usor.Trebuie un acvariu mai mare pentru ei (eu ii tin in 250l) , dar te asigur ca merita efortul, si o densitate de pesti cat mai mica(sunt f. teritoriali, eu tin unul la 30l).Desi exista mai multe varietati de scalari,nu se imperecheaza toti intre ei,iar cuplurile nu sunt chiar asa fidele cum se spune(am avut un mascul care a depus cu 4 femele)Reproducerea e usoara,cresterea puilor e foarte simpla, dar le trebuie artemia vie ca sa creasca bine.
Catalin B
Junior Member

Mesajde Guppy » Dum Sep 02, 2001 4:40 am

"Amintiri din copilarie" , by guppy :D :

In piata,la pesti:
-Mami, tati ,vreau si din aia frumosi (scalari)
-ok,nenea,puneti si o pereche de scalari
...
A doua zi dimineata, acasa:
-mami,de ce stau cu burta in sus aia frumosi ? :rolleyes:

am incalecat pe-o sa si v-am spus povestea mea ;)

Superbi dar pretentiosi !
Guppy

Mesajde Catalin B » Lun Sep 03, 2001 7:51 am

cu cat mai pretentiosi,cu atat satisfactia e mai mare,nu?daca tii numai pesti rezistenti, nu apare cumva o oarecare rutina.
oricum, eu am tendinta sa schimb speciile destul de des (ca si femeile),nus de ce,cand ma duc duminica in piata si vad atata variatiune , imi vine sa-mi fac cate un acvariu pt. fiecare specie.
in concluzie,nici eu nu stiu bine ce vreau de la hobby-ul asta , cred ca e un microb mai puternic ca oricare altul(pt. mine,cred).
Catalin B
Junior Member

Mesajde RoDiscus » Mie Sep 05, 2001 10:52 am

Initial trimis de Catalin B
cu cat mai pretentiosi,cu atat satisfactia e mai mare,nu?daca tii numai pesti rezistenti, nu apare cumva o oarecare rutina.
oricum, eu am tendinta sa schimb speciile destul de des (ca si femeile),nus de ce,cand ma duc duminica in piata si vad atata variatiune , imi vine sa-mi fac cate un acvariu pt. fiecare specie.
in concluzie,nici eu nu stiu bine ce vreau de la hobby-ul asta , cred ca e un microb mai puternic ca oricare altul(pt. mine,cred).

GOOOOOOOOOOOOOD ONE Catalin B!!! very goood one! :D

scalarii nu sunt oricum atat de greu de tzinut precum se spune...nu sunt ca viviparii (nu zic guppy sa nu jicnesk p-aci p'in jur! ;) ) dar cu un pik de grija reusesti sa ii faci mari si frumosi fara pierderi!
sunt foarte interesanti in punct de vedere temperamental...unii tavalitzi de sumatrani sau altzii care isi ingradesc cu salbaticie juma' de acvariu! :D
RoDiscus
Junior Member

Mesajde Catalin B » Mie Sep 05, 2001 11:34 am

nu am curiozitatea sa-i tin cu sumatrani , mai ales ca nu se potrivesc la alimentatie
Catalin B
Junior Member

Mesajde RoDiscus » Mie Sep 05, 2001 11:52 am

by the way...stiatzi ca mankarea naturala a scalarilor sunt neonii?!?! :)
RoDiscus
Junior Member

Mesajde Catalin B » Mie Sep 05, 2001 2:13 pm

Initial trimis de RoDiscus
by the way...stiatzi ca mankarea naturala a scalarilor sunt neonii?!?! :)

cam scumpi ca sa-mi hranesc scalarii cu ei , prefer tubi
Catalin B
Junior Member

Mesajde Catalin B » Mie Sep 05, 2001 2:42 pm

duminica trecuta am luat 4 scalarei arlechin pe care i-am indopat cu tubi de 3 ori pe zzi , duminica asta am mai luat 2 frati de ai lor, si cand am ajuns acasa am constatat ca erau aproape pe jumatea lor.
MORALA:confused: pestii vanduti duminica tin post negru in timpul saptamanii , or :TUBIIII SINT SFINTI!!;)
Catalin B
Junior Member

MESAJ LUNG

Mesajde Catalin B » Vin Sep 07, 2001 8:40 am

neata la toti , sa stiti ca o duc foarte bine cu pestii, nu mai am probleme de mult, mai am un acv. de 80l cu o gramada de gupi, negri cu coada rosie , sunt la a 3-a generatie , provin toti dintr-o singura pereche (cred ca s-au cam degenerat) , cativa xifo si platy,duduloi de ce nu tii platy ?, am separat cei 2 gurami supravietuitori in acv. mare printr-un geam , in partea cealalta am 17 scalari care m.d. care mai gras si frumos ( 6arlechin,5negri, 4marmorati si 2 aurii),1per.betta ,un leri prapadit care desi mananca de rupe nu creste deloc si 2 ancistrusi care nu stiu ce mananca,nu cresc deloc(parca vor sa faca gauri in geam cand cauta de mancare) peste 7-8 luni o sa dau anunt ca vreau sa scap de o gramada de scalarei plesnind de sanatate,ii dau gratis ,baiatu' deaici cu care colaboram s-a lasat de meserie,acum vreau sa fac un acv. de 100l pt. gurami , colisa si tetrazona, ca nu merg cu scalarii, si in curand o maternitate tot de 100l, separata in 3 ca sa depun mai multi deodata,propunere concurs:cine are cel mai mare acvariu;) , al meu ala de 250l era sa fie si mai mare daca gaseam geam mai gros de 8 mm, visul me e sa-mi fac unu' de 1mc , dar trb. geam cat destu' mare de la picior de gros , cand l-am facut p-asta am zis ca pot face baie in el eu si toata familia mea, dar acum mi se pare cam micut.
cum ziceam , pestii sant f. sanatosi , raman la ideea ca tubi sant CEA MAI hrana :p , rodiscus, uita-te bine la mine, chiar am eu fata de vanzatorul de lipitori din burattino, sa rascolesc baltile cu ciorapu' dupa chironoame, or fi ele mai curate, dar tubi sant sigur mai hranitori, prefer sa dau douaj'demii pe saptamana si n-am probleme,oi fi depasit 10000 caract.?,duduloi, mai de mult ti-am zis de o carte care s-o cauti prin obor, e cea mai completa din cele 5 pe care le am eu , in romana, secheama acvaristica practica de mircea oprea , d. ricardo, e albastra cu un betta rosu pe coperti, nu are poze, despre betta scrie vreo 10 pagini, cica ar fi bine sa bagi la mascul o bila galbena plutitoare ca sa faca cuibul mai repede, eu nu am nevoie, cand depuneam nici nu cadeau bine din minciog cand ii mutam si cuibu' era gata, ce sa mai zic, plantele in continuare nu prea cresc, osa pun lightul mai puternic, apa e putin lapturie cred ca s-au inmultit parameci,dar o sa vina rotiferi sa-i manance,daca am plictisit pe cineva poa' sa manjure in direct,o sa mai scriu , va urez "apa limpede"la toti!
Catalin B
Junior Member

PS

Mesajde Catalin B » Vin Sep 07, 2001 8:54 am

nu stiu cum se cheama plantele pe care le am , mugurii sunt crestati si pe masura ce cresc frunzele se rotunjesc, nu am gasit in nici o carte, oare de ce la leeri masculii sint asa rari , acum 2 ani am avut 10 buc. crescuti de mici si toate femele, mi s-a stins rasa, ancistrusii sigur nu mananca decat alge, nu se ating de plante, ai mei au slabit dupa ce mi-au curatat tot acv. de alge.
Catalin B
Junior Member

Mesajde duduloi » Vin Sep 07, 2001 9:08 am

ce verva, dom'e, ce verva !!

Ma abonez eu la vreo 4-5 scalari la anu', cand mi-oi face un acvariu adevarat.... sa nu ma uiti. Nu e vb de bani, atata doar ca ii vreau din sursa sigura :)

platy?? hmmm, curand acvariul meu se va umple, puii de guppy cresc f.repede. In total 30 pesti in 25-30 litri., cam mult

va trebui sa gasesc metode de "reducere" a po****tiei
oare a venit vremea sa le dau tubi?

tu ce parere ai Guppy?

cartea nu am gasit-o inca la un pret decent, iar cu timpul stau .. horror

/off topic

Guppy, mai intra si tu pe Icq si da-mi un beep
duduloi
Junior Member

scalari again :-)

Mesajde duduloi » Mie Noi 07, 2001 12:01 pm

Am fost ieri la DISKUSFUN si i-am vazut discusii. M-am lamurit in mare cam ce pretentii are un peste deosebit. Am inteles , in sfarsit, cum trebuie sa arate o apa clara, stabiliazata :-)

Mi-a revenit pofta de scalari, astept cu nerabdare primavara. Scalarii sunt mult mai ieftini si mai vioi ca discusii, deci nu vor fi mari probleme daca mai mor cativa, pana pricep ce si cum ... nu-i asa, Catalin ?

Vreau sa ma ajutati sa ma documentez in legatura cu acvariul pt scalari. Precizez din start ca va fi un acvariu de decor, cu plante si tot tacamul. Estimez ca va avea pana in 200 litri, depinde cum negociez cu nevasta-mea :-(

- ce pesti din aceeasi zona geografica imi recomandati pt acvariul cu scalari ? Am inteles ca scalarii inoata mai mult in partea superioara a acvariului. DISKUSFUN mi-a recomandat unii care sa "umple" si partea inferioara a acvariului, insa spre rusinea mea am uitat denumirea latineasca..

- ce plante imi recomandati? aceeasi discutie, trebuie sa fie din aceleasi ape ca scalarii
duduloi
Junior Member

Re: scalari again :-)

Mesajde Catalin B » Mie Noi 07, 2001 12:54 pm

Initial trimis de duduloi
Am fost ieri la DISKUSFUN si i-am vazut discusii. M-am lamurit in mare cam ce pretentii are un peste deosebit. Am inteles , in sfarsit, cum trebuie sa arate o apa clara, stabiliazata :-)

Mi-a revenit pofta de scalari, astept cu nerabdare primavara. Scalarii sunt mult mai ieftini si mai vioi ca discusii, deci nu vor fi mari probleme daca mai mor cativa, pana pricep ce si cum ... nu-i asa, Catalin ?

Vreau sa ma ajutati sa ma documentez in legatura cu acvariul pt scalari. Precizez din start ca va fi un acvariu de decor, cu plante si tot tacamul. Estimez ca va avea pana in 200 litri, depinde cum negociez cu nevasta-mea :-(

- ce pesti din aceeasi zona geografica imi recomandati pt acvariul cu scalari ? Am inteles ca scalarii inoata mai mult in partea superioara a acvariului. DISKUSFUN mi-a recomandat unii care sa "umple" si partea inferioara a acvariului, insa spre rusinea mea am uitat denumirea latineasca..

- ce plante imi recomandati? aceeasi discutie, trebuie sa fie din aceleasi ape ca scalarii

ai dreptate cu al 2-lea paragraf, tocmai vroiam sa-ti spun asta, nu poti trece la discusi decat prin scalari
scalarii maturi inoata pe toata inaltimea acvariului, doar cei tineri, fiind mai fricosi, stau mai sus, functie si de colocatari
de ce vrei specii din acelasi mediu?nu prea gasesti, mai mult incompatibilitati, mai e un aspect- e bine sa populezi intai numai cu scalari, apoi cand mai cresc sa pui si altele, scalarii sunt compatibili de minune cu labirinticii, fiind pesti calmi, ceilalti au alt temperament, ii deranjeaza, sau fiind prea mici se trandsforma in mese copioase pt ei(neonii,gupietc)
ti-am recomandat leeri,sau betta, mai discutam
Catalin B
Junior Member

Re: Re: scalari again :-)

Mesajde mihaitz » Vin Noi 23, 2001 12:50 am

Initial trimis de Catalin B

de ce vrei specii din acelasi mediu?nu prea gasesti, mai mult incompatibilitati, mai e un aspect- e bine sa populezi intai numai cu scalari, apoi cand mai cresc sa pui si altele, scalarii sunt compatibili de minune cu labirinticii, fiind pesti calmi, ceilalti au alt temperament, ii deranjeaza, sau fiind prea mici se trandsforma in mese copioase pt ei(neonii,gupietc)
ti-am recomandat leeri,sau betta, mai discutam

Sal'tare.
Cum adica nu prea gasesti? Pai e plina piatza de ei...
Daca vrea omu' sa-si "traga" un coltzishor de Amazon la el in sufragerie, ce-ai cu el?
Guppy (America Centrala si de Nord), leeri, betta (Asia) nu prea merg... din acest punct de vedere cel putin.
Neonii merg chiar la fix. Daca pui scalarii intai si ii lasi sa creasca (,) ca la balamuc si dupa aia pui 4-5 pishpirei de neoni evident ca or sa sara pe ei... Strategia ar fi sa faci exact INVERS! Sau evtl. sa cumperi scalari sub-adulti si niste neoni mai babani in acelashi timp.
Scalarii "merg" cu mai totzi characizii (neoni innesi sau rosii, erythrozonus, Gymnocorymbus etc), cu cichlidele sud-americane (gen ramirezi - astia sunt un pic mai pretentzioshi la chimismul apei) si excelent si cu corydorashi + ceva de gen Ancistrus.
In ceea ce priveste temperamentul scalarilor, cred ca la un acvariu suficient de mare exista destul spatiu sa isi gaseasca linishtea sufleteasca.:)
Scuze ca m-am bagat in seama cu THE MASTER OF THE ANGELFISH!:p
Cat priveshte plantele: nu-mi trece acu' prin minte decat Echinodorus (tot de prin zona scalarilor, si asta). Pui una-doua din astea in acvariu si gata: ai terminat cu spatiul pentru scalari (eu am una singura si e deja cat o salata serioasa: ma bate gandu' sa renunt la ea).
A propos: are cineva un adevarat acvariu-biotop pe-acas'?
><))))(:>

acvaristu' http://web.rol.ro/acvariul-meu
mihaitz
Junior Member

Re: Re: Re: scalari again :-)

Mesajde Catalin B » Vin Noi 23, 2001 8:16 am

Initial trimis de mihaitz

Sal'tare.
Cum adica nu prea gasesti? Pai e plina piatza de ei...
Daca vrea omu' sa-si "traga" un coltzishor de Amazon la el in sufragerie, ce-ai cu el?
Guppy (America Centrala si de Nord), leeri, betta (Asia) nu prea merg... din acest punct de vedere cel putin.
Neonii merg chiar la fix. Daca pui scalarii intai si ii lasi sa creasca (,) ca la balamuc si dupa aia pui 4-5 pishpirei de neoni evident ca or sa sara pe ei... Strategia ar fi sa faci exact INVERS! Sau evtl. sa cumperi scalari sub-adulti si niste neoni mai babani in acelashi timp.
Scalarii "merg" cu mai totzi characizii (neoni innesi sau rosii, erythrozonus, Gymnocorymbus etc), cu cichlidele sud-americane (gen ramirezi - astia sunt un pic mai pretentzioshi la chimismul apei) si excelent si cu corydorashi + ceva de gen Ancistrus.
In ceea ce priveste temperamentul scalarilor, cred ca la un acvariu suficient de mare exista destul spatiu sa isi gaseasca linishtea sufleteasca.:)
Scuze ca m-am bagat in seama cu THE MASTER OF THE ANGELFISH!:p
Cat priveshte plantele: nu-mi trece acu' prin minte decat Echinodorus (tot de prin zona scalarilor, si asta). Pui una-doua din astea in acvariu si gata: ai terminat cu spatiul pentru scalari (eu am una singura si e deja cat o salata serioasa: ma bate gandu' sa renunt la ea).
A propos: are cineva un adevarat acvariu-biotop pe-acas'?

ia mai terminati cu atributele astea, nu are omu ' voie sa-si ia o porecla ca gata , e expert in animalul respectiv
ce, daca gupi isi zice gupi inseamna ca el i-a inventat?:)
gata, eu mi-am dat cu parerea ce pesti s-ar potrivi cu scalarii , ganditi-va ca sunt o gramada de parametri de care trebuie tinut cont, nu numai biotopul(temperament,hrana, o gramada altii)
cum scalarii, indiferent de varsta, sint stresati de orice carusel care se invarte nonstop pe langa ei, am evitat din start asocierea cu characidele(pe langa altele,hrana, temperatura), dar mai bine mutam subiectul pe forumul nou, ce zici duduloi?
Catalin B
Junior Member

Mesajde duduloi » Lun Noi 26, 2001 11:34 am

absolut , discutia despre scalari ... click AICI
duduloi
Junior Member

Înapoi la Animalele si plantele cu care convietuim