Hai sa discutam f.serios despre TUBI

pestele din acvariu, muscata din fereastra, "salatile" din gradina ursului

Hai sa discutam f.serios despre TUBI

Mesajde duduloi » Vin Sep 07, 2001 9:28 am

Am acvariu de cateva luni si nu pot spune ca-s cine-stie ce priceput. Am mai facut greseli, ca tot omu', deh

Am citit ca tubi-i sunt un potential risc pt pesti din motiv ca traiesc in noroi. Pe de alta parte, cei avansati spun ca tubii sunt cea mai completa hrana pt pestii de acvariu.

Acu vreo luna-doua am vrut sa cumpar din Obor niste tubi, am vrut sa merg la "risc" si sa vad cam ce se intampla. Cum nu e genul meu sa ma aventurez, am discutat cu vanzatorul ce si cum. Omul, foarte corect, a spus ca nu imi vinde tubi pana nu imi pun acvariul la punct: plante care se dezvolta bine, pietris, pesti care deja s-au acomodat si au facut pui., ma rog, un acvariu normal.

Cum era perioada verii (era f.cald) omul nu mi-a vandut tubii, mi-a spus ca o sa il injur daca-mi mor pestii. Am apreciat asta la el.

buunn

Acum a venit perioada mai rece (riscul e mai mic) si iar ma bate gandul sa le dau tubi.

astept opinii pro/contra dar la obiect si fara misto, VA ROG

precizez ca as vrea sa le tau tubi ca atare (eventual taiati in mici bucati pt pui), nu congelati, fierti , murati, etc :)

pana una-alta va urez un week end placut tuturor
duduloi
Junior Member

Mesajde Catalin B » Vin Sep 07, 2001 9:37 am

multumim la fel , tubi intr-adevar sunt cea mai completa hrana , dar NU PT. VIVIPARI, ci pt. speciile mai carnivore, obisnuite sa asimileze ce trb. din ei, viviparii au juma' din meniu vegetale, de la tubi se ingrasa si se tampesc
Catalin B
Junior Member

Mesajde Mircea » Vin Sep 07, 2001 10:10 am

Eu le dau tubi cand gasesc, pana acum nici o problema, deci am capatat incredere in ei...
Ii tin intr-o cutie de margarina, in frigider si le schimb apa cat mai des; 4-5 ori pe zi. In felul asta rezista peste o saptamana. Pestii sunt nebuni dupa ei si ii mananca chiar si melcii.
Mircea
Junior Member

Mesajde RoDiscus » Vin Sep 07, 2001 10:20 am

Initial trimis de Catalin B
viviparii au juma' din meniu vegetale, de la tubi se ingrasa si se tampesc

:D ...adica nu ne mai ajuta la lectzii, se prefac ca sunt pirania ca sa se sperie intre ei si kiar se kinuie sa depuna icre... :D

serios vorbind (cu toate ca uneori e greu) tubii sunt extraordinar de buni pentru orice peste DAR!!! SA FIE CURATI!!! cel care ii comercializeaza trebuie sa ii curetze inainte sa ii vanda (am mai explicat cum se face) si pe deasupra sa aiba conditii optime pentru intrezinerea lor...(dupa ce au stat pe taraba o zi intreaga nu ar trbui pusi la loc peste ceilaltzi...) desi tubi au un miros specific nu ar trebui sa itzi versi matzele cand ii mirosi(cum miros tubi "veki"...)

deci opinia mea pe scurt!
-tubii sa fie rosii (nu negri sau gri)
-sa fie vioi (sa colcaie :) nu sa stea ca o gramada... ;) )
-sa nu miroasa (...adica sa nu te faca sa vomitzi!)...
-gramada sa nu mai contzina si altceva inafara de tubi (namol, zeama roshie...bleah, sau alte vietatzi!)
... si poate ca o masura de sigurantza...nu hranitzi speciile pretentzioase cu ei! (asta la nivel de "paranoia")....in plus daca e sa se intample ceva rau cu pestii se poate intampla cu oricare alt tip de mankare...nu?! nothing is really safe!!
I tried sniffing coke once, but the ice cubes got stuck up my nose!
RoDiscus
Junior Member

Mesajde Catalin B » Vin Sep 07, 2001 10:41 am

ma facusi sa rad, am vrut sa zic se tampesc adica nu mai sant activi, in loc sa alerge staau si digera carnaraia ,anu trecut am avut carasi , cand erau mici le dadeam mai mult tubi si nu cresteau deloc, ba chiar si mureau . am trecut pe purici uscati si au devenit imensi intro juma' de an, n-a mai murit nici unu.
Catalin B
Junior Member

Hmmm

Mesajde Einstein » Vin Sep 07, 2001 2:45 pm

Baaaaa, tubi nu sunt cumva hrana vie???????
Float Like A Butterfly Sting Like A Bee
Your hand can't hit What ur eyes can't See
Now u see me And now u don't
You think u will But I know u won't
Einstein
Junior Member

Mesajde Gabi71 » Vin Sep 07, 2001 3:52 pm

Initial trimis de RoDiscus

:D ...adica nu ne mai ajuta la lectzii, se prefac ca sunt pirania ca sa se sperie intre ei si kiar se kinuie sa depuna icre... :D

serios vorbind (cu toate ca uneori e greu) tubii sunt extraordinar de buni pentru orice peste DAR!!! SA FIE CURATI!!! cel care ii comercializeaza trebuie sa ii curetze inainte sa ii vanda (am mai explicat cum se face) si pe deasupra sa aiba conditii optime pentru intrezinerea lor...(dupa ce au stat pe taraba o zi intreaga nu ar trbui pusi la loc peste ceilaltzi...) desi tubi au un miros specific nu ar trebui sa itzi versi matzele cand ii mirosi(cum miros tubi "veki"...)

deci opinia mea pe scurt!
-tubii sa fie rosii (nu negri sau gri)
-sa fie vioi (sa colcaie :) nu sa stea ca o gramada... ;) )
-sa nu miroasa (...adica sa nu te faca sa vomitzi!)...
-gramada sa nu mai contzina si altceva inafara de tubi (namol, zeama roshie...bleah, sau alte vietatzi!)
... si poate ca o masura de sigurantza...nu hranitzi speciile pretentzioase cu ei! (asta la nivel de "paranoia")....in plus daca e sa se intample ceva rau cu pestii se poate intampla cu oricare alt tip de mankare...nu?! nothing is really safe!!

Salut,
Eu imi hranesc pestii (numai iarna) cu larve rosii de chironomus.
Am avut ceva probleme anii trecuti cu pesti care mi-au murit desi nu le-am dat prea multe larve si totul a fost bine spalat de mai multe ori in apa iar larvele moarte ce se ricau la suprafata inlaturate. Am inteles totusi ca si chironomus ca si tubii sint purtatori de diferite boli pentru pesti. Ai putea sa-mi spui cum as putea sa inlatur acest risc - macar partial???
Multumesc.
Gabi71
Junior Member

Mesajde Guppy » Sâm Sep 08, 2001 12:58 am

Tubi murati zici ? loooolz mai duduloiule :D

acum f. serios , eu de cate ori le-am dat tubi am avut una sau mai multe din problemele:
-apa laptoasa,de nu mai vedeai nimic
-pesti bolnavi (15mii de soiuri de boli ... colectzie!)
-certuri cu mama ca :CE CAUTA RAMELE ALEA IN FRIGIDER LANGA MANCARE !!!??? :D

In fine,faceti cum vreti , eu mi-am promis ca nu le mai dau . Ii prefer pe cei uscati. A ,si libelulele ca sunt f curate.

PS tubi nu traiesc in simple canale cu noroi ci chiar canalele unde se varsa ... u know ... toilet :eek:
Guppy

Mesajde RoDiscus » Sâm Sep 08, 2001 9:14 am

Initial trimis de Gabi71

Salut,
Eu imi hranesc pestii (numai iarna) cu larve rosii de chironomus.
Am avut ceva probleme anii trecuti cu pesti care mi-au murit desi nu le-am dat prea multe larve si totul a fost bine spalat de mai multe ori in apa iar larvele moarte ce se ricau la suprafata inlaturate. Am inteles totusi ca si chironomus ca si tubii sint purtatori de diferite boli pentru pesti. Ai putea sa-mi spui cum as putea sa inlatur acest risc - macar partial???
Multumesc.

larvele de chironomus sunt chiar larvele de libelula daca nu ma insel!...sau cum le mai zic cei "de afara", bloodworms, datorita culorii sangerii pe care o au! este una din cea mai apreciata mancare pentru pesti! avantajul fata de tubi este ca larvele de libelula traiesc sau mai bine zis locuiesc intr-un mediu vegetal ;adica intre frunzele plantelor subacvatice! (in special la plantele cu frunze foarte mici...cam cum sunt muschii de copac)...fatza de tubi care traiesc in namol!!!

ca sa fiu scurt! ideea de baza la "hrana vie" este de a o curatza de impuritati (prin clatirea cu apa). datorita mediului in care traiesc tubii sunt mai greu de curatzat decat libelulele!!!
inafara de impuritati mai trebuie sa le curatati de ceea ce contin, ceea ce au mancat! pentru asta si tubii si libelulele trebuiesc spalate de 2-3 ori pe zi, de ceea ce elimina periodic, timp de 2-3 zile!! libelulele fiind mai groase si mai scurte sunt mai usor de clatit cu apa! insa la tubi e mai complicat...si de aceea se tzin permanent sub un curent de apa! (cum am mai spus intr-un thread, intr-un vas prin care sa treaca apa de la dush...)

problema este ca nu voi ar trebui sa facetzi asta ci cel care le vinde! (indiferent de unde am cumparat si indiferent cat de curata mi s-a parut hrana achizitionata, am tzinut neaparat sa o mai curat inca o zi, doua, dupa metoda de mai sus! astfel ca absolut niciodata nu am avut probleme din cauza asta!!)

in sfarsit tzin sa mentionez ca aspecte precum moarte unor pesti la tine in acvariu din cauza libelulelor cu care i-ai hranit nu sunt foarte veridice...adica nu imi potzi garanta ca din cauza libelulelor au murit pestii tai! la fel si pentru cine spunea ca pestii lui au crescut mult mai repede dupa ce a intrerupt alimentatia cu tubi si a trecut pe "uscata"! exista o gramada de alti factori care accelereaza sau inhiba cresterea pestilor!! deci nici el nu imi poate garanta ca tubi erau de vina!!! TUBI SI ALTE TIPURI DE HRANA VIE RAMAN (SI NU ESTE NUMAI OPINIA MEA) TIPUL CEL MAI BUN DE MANCARE PENTRU PESTI, IN POFIDA ASOCIERII ACESTEIA CU EVENIMENTELE NEFERICITE DIN ACVARII!!!
that's all.
RoDiscus
Junior Member

Mesajde Catalin B » Sâm Sep 08, 2001 10:55 pm

[

larvele de chironomus sunt chiar larvele de libelula daca nu ma insel!...
ba nu, chhironomidele sunt niste insecte mai mici,efemere, larvele lor sunt si ele mai mici , l. de libelula se folosesc la pescuit ,sint mai mari,au capu' negru, eu nu stiu de unde le luati voi., poate de la pescari,la mine in pitesti nu gasesc asa ceva,alta sol. n-am pt. scalari decat tubi, dar de rame ce ziceti?
Catalin B
Junior Member

Mesajde Guppy » Sâm Sep 08, 2001 11:02 pm

Are dreptate Catalin , chironomus sunt alea pe care noi le numim "libelule" ... nu stiu de unde le-a iesit numele asta , ca si in piata tot asa le zice -libelule ... hmm ,chiar azi am luat 2 gramezi ... am gasit foarte curate!
Guppy

TUBY PROSTI

Mesajde Catalin B » Lun Sep 10, 2001 6:51 am

de o saptamana le dau la scalari niste tubi mari si colorati ciudat, alburiu inchis, dar sunt curati,i-am tinut eu o sapt. si s-au separat, si iar au inceput scalarii sa aiba probleme .
Ieri in piata aveau acelasi tip de tubi , si un individ zicea ca nu cumpara d-astia ca sunt trecuti, ce-o fi insemnand asta?
Catalin B
Junior Member

Mesajde duduloi » Lun Sep 10, 2001 8:06 am

Am indraznit si eu sa le dau tubi: au mancat pana nu au mai putut, apoi cateva ore nu s-au mai miscat deloc, deh.... digestie grea.

Ca efect secundar: o femela guppy a nascut vreo 25 de pui, probabil ca stomacul plin a declansat fenomenul :-)

asa ca deocamdata, pauza cu tubii ...
duduloi
Junior Member

Mesajde RoDiscus » Lun Sep 10, 2001 9:21 am

imi pare rau ca trebuie sa ma repet....tubi trebuie sa fie rosii nu alburii..."sunt trecutzi" adica sunt dushi ...expiratzi...stricatzi....
bleah!

chironomidele "este" o familie intreaga... chironomus "este" larvele de tantzari, larvele de "libelula"...conteaza insa ce chironomus este...fiecare mai au un nume care le diferentziaza...insa bag sama ca toate apartin familiei chironomidae ...o familie de ...tzantzati si rudele lor apropiate si asemanatoare de altfel! isn't it?! ;)
RoDiscus
Junior Member

Mesajde duduloi » Lun Sep 10, 2001 9:37 am

Cred ca RoDiscus are dreptate, si eu am vazut in Obor mai multe tipuri de tubi, insa toata lumea cumpara din cei rosii, fugeau ca de necuratu' de cei cafenii/vechi.

Deci am tras concluzia ca cei rosii sunt ok :-))
d'aia am luat si eu, evident !
duduloi
Junior Member

Mesajde RoDiscus » Lun Sep 10, 2001 11:04 am

Initial trimis de duduloi
Cred ca RoDiscus are dreptate, si eu am vazut in Obor mai multe tipuri de tubi, insa toata lumea cumpara din cei rosii, fugeau ca de necuratu' de cei cafenii/vechi.

GRRRRRRR!!!:mad:

io vorbeam despre diferitele tipuri de larve de limbelule...

tubifexu' e cu totulalta mankare de peste! :p din alta familie de viermi...se numesc tubifex rivalurum..(nu am scris corect ca nu am in fatza exact cum se scrie)..si deci nu sunt chironomide...

culoarea lor este data (UNEORI AM IMPRESIA CA ANUMITE THREADURI NU SUNT CITITE, FAPT CARE MA FACE SA MA REPET DE MAI MULTE ORI....ANOYNG!) de ceea ce au mancat...stand in namol au mancat namol...deci dupa ce ii tinezti in carantina 2,3-4 zile ei elimina ce au mancakat...cah-u' se spala si raman TUBI ROSII CU BURTA GOALA CARE NU CONTZIN PORKARII...daca au fost tzinutzi in apa veke, neschimbata...care s-a laptoshit de cata Amonia contzinea...normal ca si tubii devin albicios-mucosi...rezulta ca pot fi extrem de toxici pentru amicii nostrii! :))

PENTRU PESTII DE TALIE MICA....INCERCATZI SA MARUNTZITI (NU SA ZDROBITZI) TUBII SI SA LE DATI MAI PUTZIN...ASTFEL NU II MAI VETZI VEDEA STAND CA OILE UMFLATE CU LUCERNA!!! DIGESTIE MAI BUNA SI REZULTATE SANATOASE! ;) :D
RoDiscus
Junior Member

Mesajde Catalin B » Lun Sep 10, 2001 11:04 am

Initial trimis de duduloi

PAI DA FRATILOR,dar la mine nu e decat un orasel cu un sg. magazin, o sg. piata si un sg. om care aduce, sint la mana lui!
Catalin B
Junior Member

Mesajde RoDiscus » Lun Sep 10, 2001 11:27 am

Initial trimis de Catalin B

PAI DA FRATILOR,dar la mine nu e decat un orasel cu un sg. magazin, o sg. piata si un sg. om care aduce, sint la mana lui!

CLEAAAAN ITTTTTTTTT!!!!!!!!!!!!!!!! CU APA 3-4 ZILE....CUM AM MAI SPUS ODATA!!!!!:(
RoDiscus
Junior Member

Mesajde Catalin B » Lun Sep 10, 2001 11:41 am

Initial trimis de RoDiscus

CLEAAAAN ITTTTTTTTT!!!!!!!!!!!!!!!! CU APA 3-4 ZILE....CUM AM MAI SPUS ODATA!!!!!:(

sa stii ca NU dau niciodata tubi intr-o saptamana din duminica dinainte , ci luati cu o sapt. in urma, timp in care ii "cleanit" destul.
Catalin B
Junior Member

Mesajde Catalin B » Lun Sep 10, 2001 12:02 pm

stiati ca nici chiro nu sunt asa curate? intr-o carte mai veche scrie ca fac niste boli de genul incurcatura de mate , inrosire de anus, si se recomanda intreruperea alimentatiei cu asa ceva
Catalin B
Junior Member

Mesajde Vizitator » Lun Sep 10, 2001 12:27 pm

OAMENI BUNI! NU VA MAI CERTATI

incercatzi si metoda mea
cind am ajuns acasa, dupa ce i-am achizitionat, ii bag la spalat sub jet de apa (de la "telefonul" de la dus) intr-o galeata mai mare pina se descurca ghemul, continui spalarea +aer la fundul galetii ca sa-i ameteasca de tot, dupa care scursi (nu storsi ), ii bag intr-o casoleta de plastic sau punga , si ii omor de vii in congelator.
rezulta un cubuloi sau o placutza de tubifecshi pe care o razui cu lama la pestisori.
atentie
daca razui cu lama feliutze subtiri, pina se desghiata plutesc si nici nu murdaresc apa, ca micutii hulpavi cum suntzic ca-i inghetata, si se bat turcii la gura lor.
daca razui cu lama felii mai groase (2.5- 3 mm) acestea se duc la fund. micutzii sunt talimbi si nu le urmaresc, =>se dezagrega pe fundul apei, si o si murdareste, dar metoda poate fi buna pentru pestii care se hranesc de pe fundul apei.
Vizitator

Mesajde razvan » Lun Sep 10, 2001 12:29 pm

mesajul de mai sus a fost transmis de mine
razvan
Junior Member

Mesajde Catalin B » Lun Sep 10, 2001 12:37 pm

Initial trimis de razvan
mesajul de mai sus a fost transmis de mine

dar nu sunt mai putin hranitori congelati?oricum,scalarii mei nici nu-i baga in seama daca nu misca
Catalin B
Junior Member

da' daca fac rosu in gat?

Mesajde Guppy » Lun Sep 10, 2001 12:41 pm

..eh ? le face bine hrana rece? ai mei am vazut ca scuipa de cateva ori libelulele atunci cand le dau direct de sub apa de la robinet ... Ah,si inca ceva - tubi congelati rasi , cand se dezgheatza nu lasa sangele ala care strica apa instant?
Guppy

Re: da' daca fac rosu in gat?

Mesajde Catalin B » Lun Sep 10, 2001 12:45 pm

Initial trimis de Guppy
..eh ? le face bine hrana rece? ai mei am vazut ca scuipa de cateva ori libelulele atunci cand le dau direct de sub apa de la robinet ... Ah,si inca ceva - tubi congelati rasi , cand se dezgheatza nu lasa sangele ala care strica apa instant?

BA DA
Catalin B
Junior Member

pt RoDiscus

Mesajde duduloi » Lun Sep 10, 2001 1:18 pm

Am deschis acest thread "Hai sa discutam f.serios despre TUBI" in ideea de a-mi lamuri cateva temeri/neclaritati referitor la tubi. La un moment dat tu ai vorbit despre larve de libelule, iar cand eu am continuat cu ideile despre tubi tu ai venit si ai spus (facand referire) la un mesaj de-al meu ca nu citesc ce scrii, etc.

precizare: daca a fost sa vorbim despre lucruri diferite (recunosc, eu latina nu cunosc absolut deloc), sper sa nu te superi. Pt mine sunt f.importante informatiile pe care cu amabilitate le faci publice. Citesc tot ce scrii, pentru ca sunt convins ca vorbesti din experienta.

intre noi fie vorba, te admir pt faptul ca vrei sa cresti pesti f.frumosi si f.pretentiosi, sper ca vei posta niste poze cu ei dupa ce vei cumpara pestii visati

cu sinceritate
Liviu
duduloi
Junior Member

tubi congelati

Mesajde duduloi » Lun Sep 10, 2001 1:41 pm

informatia cu tubii congelati (ce spunea Razvan) am mai gasit-o si la http://acvariu.artshost.com/Pesti/CarteScalari.html, deci nu e singurul care face asta :)
duduloi
Junior Member

TUBI CONGELATI

Mesajde razvan » Lun Sep 10, 2001 2:44 pm

NU STRICA APA DEOARECE MIZERIA (DACA MAI EXISTA DUPA "TRATAMENTUL" DE SPALARE MENTIONAT ESTE "ZAPADA " IAR PESTII O MANINCA SI PE AIA
razvan
Junior Member

Re: TUBI CONGELATI

Mesajde RoDiscus » Mar Sep 11, 2001 2:50 pm

Initial trimis de razvan
NU STRICA APA DEOARECE MIZERIA (DACA MAI EXISTA DUPA "TRATAMENTUL" DE SPALARE MENTIONAT ESTE "ZAPADA " IAR PESTII O MANINCA SI PE AIA

nu stiu cat de rau sau cat de bine e sa le dai hrana inghetzata(eu totushi prefer sa dezghetz orice inainte de ai hrani, pentru ca nu stiu cat de sanatos e pentru ei sa le dau sa manance gheatza )...dar stiu sigur ca odata cu inghetarea hranei se pierde o parte buna din valoarea ei nutritiva...! nu cred ca se compara nimic fiert sau nghetzat cu ceva fresh si viu!! (nu prea imi arde acum sa caut pe net sau in alta parte o explicatzie strict biologica a ceea ce am zis mai sus, dar sunt destul de sigur ca am dreptate)!

pentru duduloi: sorry man daca m-am oparit un pic...dar cum discutam si cu Gupone...uneori comunicarea pe forum e destul de dificila si alambicata...i don't know why!? :confused:
RoDiscus
Junior Member

subiectul rincezeste

Mesajde razvan » Vin Oct 05, 2001 7:52 am

din marea gindire a micilor acvaristi

am prins din zbor zilele trecute de la amicu' acvaristu' (ca nu ti-ar spune direct ferita' sfintu' totul numai pe furate) ce le da el de mincare la carcalacii lui.

INIMA DE VITA

TEHNOLOGIA DE PROCESARE: o spala (le, ca la citi pesti are el ia cam 5 kg pe luna) foarte bine, o curata de pielite si vasele mai groase, o da prin masina de tocat o data sau de doua ori in f de dimensiunea pestilor la care urmeaza sa dea, si o congeleaza. cind da de mincare da pe razatoare bulgarele inghetat, RAZATURA O LASA SA SE INCALZEASCA, dupa care o da la carcalaci.

in felul asta creste neoni (albastrii, negri, galbeni, rosii nu i-a reusit) rasbora, petitela, jandarmi, cardinali, macropodus, colisa (parca), xifo si inevitabil GUPPY.

SI ACUM SA AUZIM CIRCOTELILE:D
mai are cuneva ceva de zis cum ca ar fi cih
:confused: :confused: ar transmite boli sau NEVASTA nu-i da voie in frigider cu asemenea scirbosenii
razvan
Junior Member

Următorul

Înapoi la Animalele si plantele cu care convietuim