Briliant ! Este cu sigurantza cel mai bun film despre Mafie pe care l-am vazut. Regizat impecabil. Jocul actorilor impecabil. Imaginea,muzica..totul..impecabil. Mi-a placut foarte mult..tocmai pentru ca filmul a aratat si o tenta romantica..s-a implicat in viatza personala a mafiotzilor. Pana la urma..sunt si ei oameni,nu ?
Actiunea incepe prin 1946,parca. La nunta ficei lui Don Vito Corleone..Connie. Usor ,usor ne familiarizam cu familia Corleone : Don Vito ..nashul(jucat absolut extraordinar de Marlon Brando) , Michael..fiul cel mic (Al pacino) , Sonny ..fiul cel mare (James Caan) , Tom Hagen ..fiul adoptiv (Robert Duval)...si totzi ceilaltzi mafiotzi ....cu nume impresionante : Peter Clemenza,Don Emilio Barzini,Carlo Rizzi sau Bruno Tattaglia .
Mi-a placut foarte mult de personajul Tom Hagen. Omul de mare incredere al familiei.
Probabil cea mai frumoasa parte a primei partzi a fost cand Michael pleaca in Sicilia. Mi-a placut mult..cum a ceruta Mike de nevasta pe Apolonia de la Signor Vitelli. Chiar daca stia italiana..a preferat sa vorbeasca in engleza..punand bodygardul sa ii traduca lui Signor Vitelli. Si dupa ce s-a prezentat el..si a zis ca vine cu intentzii bune i-a zis lui bodyguardului cam asa : "Spune-i cui Signor Vitelli ca or se alege cu un ginere..or fata sa se alege cu un tata mort! ". Apolonia este o fata superba...iar scenele din Sicilia sunt la randu'le superbe. Pacat ca Apolonia moare,in masina capcana ce era destinata lui Michael.
Michael se intoarce la New York....si intra serios in afaceri. Uitasem sa va zis..ca inanite de Sicilia mi-a placut faza cand il lichideaza Michael pe seful politziei dar si pe celalt mafiot..cu pistolul ...din spatele WC-ului.

Tasu batran moare in timp ce se juca in gradina cu nepotusu' ! Aici mi-a scapat ceva....cine era nepotu'su ? Baiatu lui Michael sau baiatu lu Sonny (nashu din partea a III a).
Faza tare in timpul botezului copilului lui Connie....cand sunt lichidatzi totzi sefii de Mafie dusmani. In timp ce preotul tine slujba in latina..ne sunt prezentate rafuielile. Unice acele imagini !
Frumos si finanlul...cand Michael devine nash si nevasta'sa Kay (Diane Keaton) il priveste aparte.
Partea a II a a trilogiei parca mi-a placut mai mult decat prima. Si asta pentru ca mai apare un mare actor. Robert De Niro ,in rolul lui Vito Corleone tanar. Filmul prezinta in paralel ispravile lui Michael ca nash ...si viatza lui Vito ,tatal lui Michael. Filmul incepe in Sicilia anului 1901,la inmormantarea tatalui lui Vito. Ne sunt prezentate greutatzile lui Vito...pana sa ajunga nash al Mafiei. Foarte frumoase imaginile din mahalale americane din anii 20-30. Poate doar in Once Upon A Time in America le mai regasim.
In timp ce actiunea din vechimi (adica din perioada lui Vito tanar) se deruleaza in Sicilia si NY , actiunea din prezent se petrece la NY si char in Cuba.
Mi-a placut mult faza cand Vito se reintoarce acasa...si il lichideaza pe cel ce ii omorase parintzii.
Ca prestatzie actoriceasca mi-a placut mai mult de Robert De Niro decat de Al Pacino. Nu-i vorba,ca si Al Pacino e monumental....dar Robert De Niro are ceva unic...ce mie imi place foarte mult.
Pe final..Michael il lichideaza pana si pe fratele sau..Fredo,care il tradase.
Finalul de lapartea a II a este mai frumos decat cel al primei partzi. Inapoi in timp..ne sunt aratatzi familia Corleone cum parasesc Sicilia. Iar Vito sta la geamul trenului cu Michael.
Iar apoi acasa...in preajma sarbatorilor..totzi stau la masa,in asteptarea lui Don Vito. Si la um noment dat..Don Vito vine acasa. Absolut toata lumea iese in intampinarea lui..doar Michael ramane neclinitit la masa...cu fatza ingandurata. Iar apoi..peste timp....Michael din prezent...la fel de ingandurat.
In partea a III a a trilogiei..Michael este deja batran. Are parul alb. Suntem in anul 1979. (anul nasterii mele :p )
Ni se arata ca Mafia a intrat pana si in randul marilor preotzi de la Vatican. De fapt..cama sa a fost tot timpul..cu biserica catolica. Nu ?
Intre Vincent (Andy Garcia) ,baiatul lui Sonny si Mary Corleone fata lui Michael..se naste o poveste de dragoste....desi sunt veri primari. Mi-a placut faza cand Mary vine in ascunzatoarea lui Vincent si incep ei sa "gateasca" impreuna.
Michael are probleme cu diabetul..si sufera diferite atacuri..fiind chiar si internat in spital.
Actiunea se muta in Sicilia. Michael preda functia de Nash al familiei lui Vincent. Asadar Vincent Corleone este noul nash.
Avem parte si de opera in Nashul partea a III a. Toata familia merge la un concert sustinut de baiatul lui Michael...iar la iesire un ucigash platit incearca sa il lichideze pe Michael..dar din pacate..moare fata sa.
Finalul partzii a III a si al trilogiei...il gaseste pe Michael batran intr-o gradina din Sicilia. Si...ne este aratat de la departare..cum acesta moare.
Asa se termina trilogia.
Ma scuzatzi ca am scris atat de mult. Probabil ca nu o sa aiba nimeni rabdarea sa citeasca...dar am adus si eu un tribut infim acestui film care mi-a placut foarte mult.
Dupa cum am spus ,mi-a placut in primul rand...pentru ca arata o fatza umana a Mafiei. Ajungem sa ii indragim pe Michael si ai lui.
Intreaga poveste este tesuta foarte frumos. Sa mai spun ca are la baza romanul lui Mario Puzo. Dar a lucrat si Coppola pe la scenariu.
Iar coloana sonora...este minunata. Ca si toate tarantelele de pe parcursul filmului.
Cotatzii imdb : Godfather ....9.0 (locul 1 all-time) ; Godfather part II ........8.9 (locul 3 all-time) ; Godfather part III ......7.2
Cotatziile mele : Godfather... 10
Godfather part II ...10
Godfather part III....8
Va spun cu alta ocazie ce premii au luat cele 3 filme !