Steagul Irlandei a fost adoptat abia in 1937 ca drapel oficial al Republicii.cu toate acestea,steagul e cunoscut inca de pe la inceputul anilor 1830.in 1848,influentati de revolutia franceza,miscarea irlandeza de eliberare a adoptat acest steag,care are urmatoarele simbolistici: Verde-Irlanda catolica si de asemenea cauza republicana(de eliberare a Irlandei de Nord,aici intrand de asemenea si Ira-ul),Portocaliu--protestantii nord-irlandezi alaturi de regalisti ,Alb-dorinta de pace intre cele 2 parti si speranta intr-o Irlanda unificata.
ps: pana sa fie adoptat steagul tricolor,steagul Irlandei era o harfa pe fond verde(verdele simbolizand atat peisajul acestei insulite,cat si Revolutia.un fel de a sfida Marea Britanie si de a le arata ca sunt o tarisoara de sine statatoare

)harfa respectiva...care este emblema de stat a republicii si se intalneste de asemenea pe "coat of arms"-uri(numai ca pe fond albastru)...simbolizeaza "The Irish Free State".din cate stiu eu,in muzeul colegiului Trinity din Dublin e expusa o foarte veche harfa,una din putinele exemplare existente(si inca utilizabile) ale acestui instrument...
cam asta e tot ce stiu...numai numele nu i l-am aflat inca...(daca cineva stie,ni-l spune si noua??)