Retete proprii si cartzi de bucate

friptane, carnatzi, sarmale, vinuri, bere

Mesajde Trestia » Lun Apr 04, 2005 8:53 am

pai da, sunt de acord cu ceapa, am pus io si leurda, da' unor persoane nu le-a placut :). ridichi cu peste afumat? nu stiu ce sa zic, mi-e cam frica de stomacel...
"Iubirea nu-i paiata vremii, chiar/ De intra sub compasul coasei sale." (W. Shakespeare)
Avatar utilizator
Trestia
Junior Member
 
Mesaje: 65
Membru din: Mar Mar 22, 2005 12:00 am

Mesajde gaga » Lun Apr 04, 2005 9:36 am

Trestia scrie: ridichi cu peste afumat? ..


in combinatia aia, gen salata orientala merge.
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde Djinn » Lun Apr 04, 2005 10:59 am

pai atunci merge si cimbru meu :rolleyes:

Am chef de-o salata de primavara pe baza de untisor, ceapa verde, ceva cubulete de piept de pui fiert si apoi prajit, suc de lamaie, eventual ridichi? Va rog sa-mi faceti sugestii apropo de:
- ulei de masline sau de floarea soarelui?
- cimbru/busuioc/oregano? :D
- ce gust are leurda? mi-e vag cunoscut numele dar nu tin minte exact cum e si daca ar merge la salata de mai sus (ca vaz ca alienor si trestia au folosit-o) - e cumva asemanatoare la gust cu ceapa?
- boabe de porumb fiert/din conserva?
-etc.

Deja imi lasa gura apa :p
sa-mi amintiti voi, ca io sigur uit
Avatar utilizator
Djinn
 
Mesaje: 4332
Membru din: Lun Noi 15, 2004 12:00 am

Mesajde gaga » Lun Apr 04, 2005 11:08 am

leurda e usturoi salbatic
http://www.freemail.atlastelecom.ro/~samuboy/leurda.htm

io nu trec prin piata decat odata pe an asa ca nu am avut ocazia.
in afara de salata de vinete io prefer uleiul de masline la restul.
merge cimbru/busuioc/oregano si io as pune si o rosie fara semintze si taiata cubuletze :D
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde Djinn » Lun Apr 04, 2005 11:28 am

Multumesc :)

Am vazut ieri in piata si untisor si leurda. Maine revin cu "reteta" completa si verificata :yD

Untisor am vazut si-n Cismigiu - e plin parcu de el, pe langa blocuri, da' nu stiu cine are curaju sa manance ierburi din Cismigiu :D O sa ma uit cu mare atentie la figura vanzatoarei, sa nu fie cumva suspecta ca si-a cules marfa din sus-numitul parc...
sa-mi amintiti voi, ca io sigur uit
Avatar utilizator
Djinn
 
Mesaje: 4332
Membru din: Lun Noi 15, 2004 12:00 am

Mesajde gaga » Lun Apr 04, 2005 12:05 pm

Cu placere. Am inteles ca o sa imi povestesti live maine seara ;)

Oricum am vazut o treaba misto pe net pt servirea salatei musafirilor cu pretentii: bol de salata din gheatza. usor de facut si de mare efect (zic eo)

http://www.kathygohr.com/ice_bowl.htm
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde Djinn » Lun Apr 04, 2005 12:31 pm

danone scrie:usor de facut

:con: se pune apa in castron, se pune dasupra castron mai mic, umpic umplut si iel ca sa pluteasca taman atat cat trebe si apa dintre cele doo castroane = castronel de gheata? dar cum se introvara elementele decorative, ca nu prea le vad sa stea cuminti pana ingheatza toata treaba... sau ma-nsel io.

[quote] Am inteles ca o sa imi povestesti live maine seara ]
laiv si-n direct si poate scap si cu viatza d-acolo :D
sa-mi amintiti voi, ca io sigur uit
Avatar utilizator
Djinn
 
Mesaje: 4332
Membru din: Lun Noi 15, 2004 12:00 am

Mesajde gaga » Lun Apr 04, 2005 1:26 pm

nu te inseli, plus ca daca ai sa te uiti la link in apa aia poti pune plante, alimente sau obiecte tematice :)
hai sa nu deviem prea mult. noi nu aveam thread separat de salate??

mie imi plac salatele alea consistente, cu oua, carne, maioneza, smantana ... in straturi.
merg la mare arta aranjate in boluri de sticla si merg dupa ce ai un party cu extraingrediente mai ales.

am gasit pe net cateva poze cu ceva identic cu ce zic eu:
http://www.eggs.ab.ca/recipes/images/layeredcobbsalad.jpg
http://www.epicurious.com/images/recipes/recipe_collections/simply_delicious/04_04_18_R.jpg
http://www.ilovepasta.org/images/PressRoom_858-PcncPastaSld.jpg

pozele vorbesc de la sine: legume, carne (sunca, peste, merg excelent), sosuri. si arata bengos (ceea ce e foarte important, mancarea e intai pictura, apoi gust)

edit pt faw care nu se descurca fara mura in gura finally am gasit reteta pe care o cautam

http://www.suegregg.com/recipes/salads/sevenlayersalad/sevenlayersalad640X480.htm

(rabdare ca se incarca greu)
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde gaga » Vin Apr 08, 2005 9:07 am

spaghette gratinate

se pun la fiert spaghetele in apa clocotita sarata (eu am facut pentru doua persoane)

se prajesc felii de bacon impreuna cu doi catei de usturoi apoi se lasa sa astepte.

in locul lor se pune un pahar jumate de smantana grasa (pahar mic de la napolact), un fir de ulei de masline, parmezan ras, sare si piper si doua galbenusuri. se amesteca incontinuu (sa nu clocoteasca aproape deloc).
se condimenteaza cu verdeturi mediteraneene din belsug (sau busuioc, oregano, etc pentru doritori)

spaghettele (merg si alte feluri de paste, normal) scurse se amesteca la sos cand acesta este suficient de legat, se pune si bacon/usturoiul, se amesteca totul.

se pune in castroane individuale de servit (eu am folosit castroane de lut d'ale noastre), se rade deasupra cascaval, parmezan (de evemplu), peste toate se mai aseaza o felie de branza topita (tip hochland) si se dau vasele la cuptor.

se lasa sa se rumeneasca dupa plac. daca vreun mesean doreste supliment, ghinion, nu mai esteee :)
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde jeorj » Vin Apr 08, 2005 9:34 am

Dano! esti cumva clarvazatoare? Ai descris exact reteta pusa de mine in practica aseara si pentru care vroiam sa obtin drept de autor~p~p~p

Micile diferente sunt ca eu n-am avut bacon si am folosit salam si n-am pus la cuptor in vase individuale ci intr-un singur vas.

Ps. Cred ca n-are rost sa pui si varianta mea in lista de retete ca e 99% la fel:D
mare e gradina domnului da multi o sarit parleazul
Avatar utilizator
jeorj
Junior Member
 
Mesaje: 1138
Membru din: Joi Ian 20, 2005 12:00 am

Mesajde gaga » Vin Apr 08, 2005 9:50 am

numai ca nu era femeie era barbat, nu si-o tragea, se caca si nu era frumos ci putzea (vorba lu neatza) ~p
domnu Rí¶sti ce tip de parmezan si cascaval ati folosit? branza? ~p~p
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

o reteta cantono sovietico mioritica

Mesajde jeorj » Vin Apr 08, 2005 10:06 am

hehehehe
Nici n-am stiut ce reteta de inspiratie internationala am reusit odata:
Blini-Rí¶sti de Rasinari ~p
Un strat de Rí¶sti, un strat de tocatura de carne calita cu ceapa, rosii si condimente, iara Rí¶sti, branza amestecata cu smantana, iara Rí¶sti, iara tocatura, Rí¶sti si deasupra am pus parmezan (de burduf :D) si ceva patrunjel verde.

Ps. Daca tot mi-ai facut publica reteta de spaghete gratinate ce ma mai intrebi de detalii ~p~p~p (sti ca astea sunt secretul bucatarului:D)
mare e gradina domnului da multi o sarit parleazul
Avatar utilizator
jeorj
Junior Member
 
Mesaje: 1138
Membru din: Joi Ian 20, 2005 12:00 am

Mesajde gaga » Vin Apr 08, 2005 12:28 pm

gigiell scrie:Ps. Daca tot mi-ai facut publica reteta de spaghete gratinate ce ma mai intrebi de detalii ~p~p~p (sti ca astea sunt secretul bucatarului:D)


Pai nu asta era ideea? Tu ai facut acolo o mamaliga pe paturi a la RAR fara mamaliga ~p (bine aiu ar fi zis ca ai licitat pica fara pica :D )
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde jeorj » Vin Apr 08, 2005 2:48 pm

Hai na, ca la gratinatele alea chiar am vrut sa pun bacon dar n-am avut:D, iar ca sa pun in mai multe vase n-am stiut cate persoane vor fi la masa:D.

Ghiveciul alalant era international numai ca "inspiratie" :).

Ps. Spaghetele oricum au fost delicioase(dupa spusele comesenilor)
Pps. Nici nu mai stiu cine de la cine so inspirat:D:D:D
mare e gradina domnului da multi o sarit parleazul
Avatar utilizator
jeorj
Junior Member
 
Mesaje: 1138
Membru din: Joi Ian 20, 2005 12:00 am

Mesajde Mirela » Sâm Apr 09, 2005 12:26 am

si venind Mirela de la munca lihnita de foame, gasiram prin dulapuri, frigider, si celelalte, o lingura de praf supa de pui cu taitzei intr-un plic Knorr, uitat acolo de demult, una bucata pastarnac cam ofilit, o juma de ceapa, un fir de ceapa verde, un cartof (aproape incoltzit) sh-un coltz de swede (cum dreq ii zice in romana nujtu...)
pusei la foc un castron de fasole roshie pusa in apa rece de cu seara ca sa fiarba mai ushor, cu o tzar din pastranacu' ofilit, si in timp ce se fierbea minunea aruncai intr-o alta oala restu de ingrediente, cu apa muuulta, multa. la urma aruncai neglijent o mana de paste pentru supa, nijte ardei pushi la conserva de mumu' meu asta iarna, ceva veggeta, muuuult leujtean, marar, patrunjel, si piper cat cuprinde. ah, si doo linguri de fasole din prima oala si niscai pasta de tomate.
intr-o tigaie calii o tzar de ceapa cu ceapa verde, rasturnai fasolea scursa pana o-nceput sa sfaraie placut, p'ormo pusei apa, pasta de roshii, lasai sa scada, pana se inchega "sosu', p'ormo adaugai muuuuuult piper, sa usture pe gat, niscaio oregano, patringel uscat, si iar o tzara de piper.

a iesit o ciorba mama-mama, urmata de-o fasole prajita pe care-am papat-o cu o juma' de "bun" de burger (partea de sus, aia cu susan, ushor parlita pe grill, miami, miami) . la urma s-a stins totu' cu o gura de lapte (rmetoda chinezeasca, mere mult mai bine ca apa, da' mai putin ca o bere rece) si cu o tigare supta pan' la filtru (avand in vedere ca era si ultima...)

si iaca ca trecu' foamea si pe seara asta...
Pink fluffy dynosaurs
Tremendously hardcore...
We are not born with the conviction that Pepsi is better than Coke and that heavy metal liberates the soul (Solomon, 2003). We try it out for ourselves...
Avatar utilizator
Mirela
 
Mesaje: 2566
Membru din: Joi Noi 08, 2001 12:00 am

Mesajde gaga » Lun Apr 11, 2005 9:30 am

semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde older » Lun Apr 11, 2005 4:26 pm

ma bag si io in seama pe aici, nu de alta dar iari am facut o placinta cu iaurt de zile mari si mi-ar parea rau sa nu va bucurati si voi de asa chestie minunata (mi-e si frica de comentariile lui danone :D)
asadar, sa purced:
INGREDIENTE:
1. un pachet de foi de placinta din comert (le recomand pe alea bulgaresti; ieri am incercat autohtone si parca, parca tot alea de la Sofia sunt mai bune)
2. 8 oo
3. 8 linguri de zahar
4. 2 linguri de faina
5. 1kg de iaurt (aici recomand cu tarie iaurtul Napolact de oaie si bivolita, se gaseste la cutie de un kg)
6. arome (zahar vanilat, stafide...lasati-va imaginatia sa zburde la capitolul asta, dar nu prea mult ca-si fierbe placinta tot farmecul)
Avand toate astea incepem amestecul:
intr-un vas de bucatarie destul de marisor se mixeaza oole cu zaharu' pana se ajunge la consistenta unei spume (adica vreo 2 minute cu viteza a 3-a de la mixer). Se adauga faina si se incorporeaza a.i. sa nu faca cocoloase. Din iaurt se pune 3/4 din cantitate, iar restul se pastreaza pt mai tarziu (o sa va esplic si de ce imediat...). Aruncam si aromele alese in tot maglavaisu'.
In tava de cuptor (sper ca aveti si cuptor si tava :D) se aseaza jumatate din foi unse intre ele cu ulei; se toarna juma din compozitie se mai pun doo foi si se toarna si cealalta jumatate. Continuam cu foile bulgaresti, de asemenea unse intre ele cu ulei.
La final, adicatelea dupa ce am terminat foile, se prepara un amestec din iaurtul ramas (v-am zis ca va spun ce-o sa faceti cu el...) si unul sau 2 oo - aici depinde f mult de cat de mari sunt oole - amestec care se intinde deasupra placintei.
Se da la cuptorul incins in prealabil cam 30-40 de minute (ca sa fiti mai siguri, in momentul in care s-a rumenit e buna de mancat).
Sper ca o sa va placa. Pofta buna!
Orice cantitate, oricat de mica, adauga ceva, spuse soarecele si facu pipi in mare. ANTONIO LOBO ANTUNES
Avatar utilizator
older
 
Mesaje: 699
Membru din: Mie Feb 23, 2005 12:00 am

Mesajde gaga » Lun Apr 11, 2005 5:34 pm

iaurt din ala e si la jumate, zi-mi o treaba (coincidenta face ca tocmai ce mi-am luat o cutie). pot sa fac aceeasi jmekerie in aluat de foitaj?
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde older » Lun Apr 11, 2005 6:07 pm

nu vad de ce nu ai putea, daca respecti chestia cu juma dedesubt, juma deasupra e practic aceasi chestie cu mai putin efort :) La reteta asta umplutura e de baza nu neaparat in ce fel de foi e ambalata.
Orice cantitate, oricat de mica, adauga ceva, spuse soarecele si facu pipi in mare. ANTONIO LOBO ANTUNES
Avatar utilizator
older
 
Mesaje: 699
Membru din: Mie Feb 23, 2005 12:00 am

Mesajde gaga » Mar Apr 12, 2005 7:49 am

rezolve draga older, am mers pe jumatate cantitatile tale 99% cu mici diferente de proces tehnologic si a iesit o bunatate.

am uns o tava de teflon, pus o foaie de aluat (foitaj), turnat tot "custardul" iaurto-oo-vanilie, desupra alta foaie (care s-a scufundat un pic fiind mai grea) si apoi restul cum ai zis. am facut-o la foc mai mic si cand a fost gata avea aspect asemanator putin cu al cremshnitului. foarte buna reteta ta :)
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

chiftele din carne fiarta si vinete

Mesajde aurora » Vin Apr 15, 2005 2:08 pm

carne fiarta deoarshce pe la noi (zona Alba Iulia) se mananca cel putin de doo ori pe luna, daca nu in fiecare Duminica, supa (de vita)

se fierbe un plic - 100 gr.- de granule de soia in apa cu vegeta 15 min.si dupa ce s-a racit se strecoara si se preseaza bine pentru a elimina apa.
carnea rece din supa se da prin masina de tocat.
se mixeaza vinetele coapte si bine scurse (la timpul asta din congelator).
se amesteca ingredientele, se adauga 2-3 oua, condimente (sare , piper, boia), eventual condimente pentru chiftele de la una din firmele consacrate, obligatoriu usturoi si la sfarsit 2 linguri faina pentru a lega bine compozitia

nu mai este necesar sa fie trecute prin faina dupa ce se formeaza, prezentand avantajul ca nu se arde uleiul repede

se prajesc la foc moderat

acuma daca stau sa ma gandesc cred ca ar merge si de post numai cu soia si vinete. pacat ca n-am avuit ideea asta cand s-ar mai fi putut folosi de ea si bunica.
"Treat people as if they were what they ought to be
and you help them to become what they are capable of being."
aurora
Junior Member
 
Mesaje: 52
Membru din: Lun Noi 22, 2004 12:00 am

Mesajde gaga » Lun Apr 18, 2005 10:01 am

aurora, chiftele se pot face din orice, am mancat odata chiftele din omleta :)
da' nu m-am prins, daca tot le faci din carne, de ce mai pui si soia?

si daca mai dai pe aici zi si la mine te rog exact cum se face supa de vita in zona? mercic anticipat :)

io banalitati: pulpa de porc in sos de alcool si ceapa verde + cartof copt cu unt si crema de cascaval si o tigaie picanta tot porc cu ardei gras si iute. neinteresant da' bunutz :D
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde aurora » Lun Apr 18, 2005 10:12 am

reteta este utila pentru ca foloseste carnea fiarta. nu se pot face insa chiftele numai din carnea fiarta singura (ies uscate si tari). musai mai trebuie ceva. soia este la indemana. la fel ar fi si morcovii din supa. daca se mai adauga insa si vinete se imbunatateste substantial calitatea.
"Treat people as if they were what they ought to be
and you help them to become what they are capable of being."
aurora
Junior Member
 
Mesaje: 52
Membru din: Lun Noi 22, 2004 12:00 am

Mesajde gaga » Lun Apr 18, 2005 10:44 am

nu zici si mie cum faceti supa de vacutza? pliiiz :)
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

supa de vita

Mesajde aurora » Lun Apr 18, 2005 11:14 am

pentru prepararea supei traditionale de Duminica se foloseste intre 1/2 si 1 kg de carne de vita. pentru alegerea acesteia insa exista o intreaga teorie transmisa din bunica in nepoata sau mai aspru din soacra in nora - depinde de locul nasterii - . astfel :
pentru o supa gustoasa dar ieftina se alege rasolul (bucata de la gamba vacii)
pentru o supa adevarata, grasa si faina, se alege o bucata din capul pieptului care are os dar si straturi altenative de carne si grasime
pentru o supa destinata persoanelor peste 35 - 40 de ani se alege cotlet cu os (incomparabil mai slab)

adusa acasa, carnea se opareste
se pune apoi la fiert in apa rece cu 6-7 morcovi mari crepati in 4, radacina de patrunjel, telina si o ceapa alba zdravana. superstitia spune ca daca se adauga si 1/2 de gulie supa nu se acreste (strica, schimba gustul) nici dupa 2-3 zile, mai ales vara. 10 boabe de piper si sarea incheie ritualul.
in kukta la foc foarte mic se fierbe cam in 45 minute.
se strecoara. daca proportia initiala intre ingrediente a fost optima (realizabila dupa mai multe incercari) teoretic n-ar mai trebui deloc alte adaosuri. dar pentru ca tot s-a inventat vegeta se ajusteaza gustul cu usurinta. evident, strecurata. La sfarsit supa trebuie sa fie limpede (de aceea se fierbe la foc mic chiar si in oala obisnuita) si... galbena (am vazut din pacate la unele restaurante un lichid cu numele de "supa cu taietei", alburiu si tulbure).

in functie de preferinte se serveste cu taietei (monte banato, subtiri, drepti -pentru ca n-am auzit sa mai faca cineva taietei de casa- fierti separat, nu in supa!!) sau cu galuste de gris (mari) fierte in prealabil in apa cu vegeta.

ei, si acum ramane bunatate de carne pentru felul II care se mananca asa cum este (fiarta) cu sos - traditional de rosii- si cartofi seci ( not again !!!) sau ... se cauta alte retete.
"Treat people as if they were what they ought to be
and you help them to become what they are capable of being."
aurora
Junior Member
 
Mesaje: 52
Membru din: Lun Noi 22, 2004 12:00 am

Mesajde aurora » Lun Apr 18, 2005 11:18 am

io is ardeleanca - recunosc- si am inceput sa scriu cam de cand ai cerut-o... atata ca ... si melcul, tusti in tufis ~p mi-a placut poanta
sunt la serviciu si...munci
stau pe aproape pentru eventuale detalii
"Treat people as if they were what they ought to be
and you help them to become what they are capable of being."
aurora
Junior Member
 
Mesaje: 52
Membru din: Lun Noi 22, 2004 12:00 am

Mesajde Djinn » Lun Apr 18, 2005 11:28 am

chestia asta imi aminteste de rasolul de vita... :)

tot asa, se face supa de vita, din rasol. o sa revin cu reteta ca acu maica-mea e ocupata si nu mi-o poate dicta :D ea e specialista, io n-am facut niciodata asa ceva.

Ideea e ca se face supa asta de rasol, cu morcovi, albitura si cartofi, se serveste cu totul, in farfurie de supa, dar se mananca intai zeama+ceva legume, sa ramana la sfarsit carnea+osul (din care ai mai priceputi si cu rabdare scot si maduva) si neste legume, plus umpic de zeama. Se desface carnea de pe os, se adauga maioneza si hrean cu otet (cantitatea e in functie de gradul de tolerantza :p ) se amesteca totul si se hapaie :yD
sa-mi amintiti voi, ca io sigur uit
Avatar utilizator
Djinn
 
Mesaje: 4332
Membru din: Lun Noi 15, 2004 12:00 am

Mesajde gaga » Lun Apr 18, 2005 11:47 am

supa nelimpede nu e rea neaparat, e de la disiparea diverselor componente ale carnii in supa, de aia la consome se face operatiunea de limpezire.

fluffy, regula:

- carnea pt supa se pune la fiert in apa rece (cum a zis si aurora)
- carnea pentru rasol se pune in apa clocotita.

de aceea carnea fiarta in supa pt supa nu este un rasol fantastic, mai bine chiftelutze :D
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde Weet-weet » Lun Apr 18, 2005 11:58 am

Peste la cuptor
Aici nu stiu de unde pot lua peste proaspat si nici nu le prea am cu alesul pestelui, asa ca iau direct d-ala inghetat, ii zice "colin lieu" peste oceanic, din cate mi-am dat seama, nu tre' sa il curat, oase gasesc, daca am ghinion. Si cum nu prea are gust, si incercarea mea de a-l face prajit, a esuat si m-am ales si cu cateva arsuri, am decis ca e mai simplu asa:
se ia una bucata peste ( de obicei il las la dezghetat, dar merge si inghetat) se pune pe o bucata de staniol, care tre' sa fie destul de mare ca sa impacheteze pestele cum fac alea la cofetarie cu prajiturile. Se pune ulei, se pune helas ( e mai buna lamaia ) se pune sare ( mare) piper, merge niste vegeta, ar fi bun si niste boia; acu, daca vreti sa serviti pestele cu cartofi, se baga niste cartofi pe langa peste, si se baga asa, la cuptor, dupa ce totul a fost impachetat frumos in staniol. Iese destul de bun, si nu ia asa mult; se face in aburul propriu, si ziama care ramane, daca nu e prea sarata, poate fi pusa pe cartofi, sau orez. pe langa pestele ala, daca vreti sa faceti bucati mici, pentru o persoana, merg puse rosii, morcovi, si cam ce va doreste inimioara si se poate pune in farfurie asa, si desface al' de mananca.
Daca se serveste cu orez, merge facut un sos simplu: niste ceapa calita, se adauga un pic de helas, sare, piper, si smantana. Iese bun, acrisor, si merge bine cu pestele.
Bineinteles, mujdeiul e necesar :D

Tarta
Aluatul de baza se face asa: 150g unt( sau untura, numa sa nu miroasa prea tare a prajeala) , 250 g faina, si 70 ml apa , si un pic de sare
Eh, cica se amesteca toate astea, untul sa fie un pic moale.. soacra-mea face totul la mixer, dar mi-e urat sa spal mixerul, asa ca eu topesc untul, si amestec cu faina si sarea si daca e nevoie, bag si apa. Aluatul iese foarte fraged daca nu se pune apa si daca untul topit e un pic fierbinte, dar e greu de pus in tava. Peste aluatul in cauza, merge pus orice gem; pana acum am facut cu gem de goyave si banane, dar cum raman fara, am incercat cu d-ala de visine. Poate voi aveti gem mai acatari, nu gelatinos, cum au astia. Oricum, se poate varia, eu am facut aseara, un sfert visine, restul banane, si a iesit bun.. deci trebe doar sa ai material si sa fii inventiv:D
Acelasi aluat poate fi folosit si pentru quiche..
Anti pro-ana
Avatar utilizator
Weet-weet
 
Mesaje: 2682
Membru din: Joi Iun 19, 2003 11:00 pm

Mesajde gaga » Lun Apr 18, 2005 12:11 pm

pai pestele e gata la cuptor in 15-20 minute, ori cartofii dureaza mai mult. sau acolosha si cartofu' se face mai repede?
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Mancaruri si Bauturi. Restaurante

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator