Retete proprii si cartzi de bucate

friptane, carnatzi, sarmale, vinuri, bere

Mesajde Weet-weet » Lun Apr 18, 2005 12:19 pm

Nu dureaza mai mult, daca ii pui in felii.. si pestele nu are nika daca il lasi mai mult in cuptor.. nu-si pierde din.. gust, sa zicem. Si oricum, daca e inghetat, se face mai greu. Eu las de obicei cel putin juma de ora, ca nush cand e gata cu cuptor d-asta.. Vreau si eu unu' normal!
Anti pro-ana
Weet-weet

Mesajde theOffender » Lun Apr 18, 2005 12:43 pm

Peshte cu sos de linte

E o individa la BBC Food despre care lumea zice ca e foarte faimoasa. Eu zic ca daca e are shi motive. Shi intr-una din zile tot povestea ea despre o retzeta de sos de linte shi cum ca ar merge de minune la peshte. Deci iata cum se face:

Se pune nishte linte neagra la fiert (nushdice ii zice neagra cand de fapt ea-i verde). Intr-o tigaie de teflon se pun la prajit la foc mic shi cu foarte putzin ulei ceapa taiata solzishori shi radacina de coriandru data pe razatoare. Se adauga nishte ghimbir dat pe razatoare shi usturoi pisat (cca doua linguri din fiecare). Urmeaza 2/3 din lintea fiarta. Dupa ce s-au incins (fara sa se arda) se pune totul intr-un mixer (se adauga cca o cana din apa in care a fiert lintea) shi se obtzine un piure. Acesta se pune intr-o oala, se adauga restul de linte shi nishte smantana precum shi sare, condimente shi se tzine sub foc mic pana ce se omogenizeaza. Inainte de a se servi se arunca o mana de frunze de coriandru verde taiat marunt.

Peshtele de preferintza proaspat, curatzat de solzi se pune intr-o folie de aluminiu impreuna cu o ceapa taiata cerculetze, doua capatzini de usturoi shi nishte ghimbir (ginger) proaspat sare shi piper. Se pune la cuptor cca 20-25 de minute. Apa pe care o lasa o folosesc sa fierb nishte orez. Orezul fiert se acopera cu un ziar shi se lasa cca 5 minute.

Sosul respectiv merge shi la scalops (francezii le zic saint jaques). Acestea se pun in tigaia de teflon incinsa shi se tzin exact 30 de secunde pe fiecare parte.

Simplu, shi gustos. Mhmmmm...
what is freedom of expression? without the freedom to offend, it ceases to exist - salman rushdie
theOffender

Mesajde Djinn » Lun Apr 18, 2005 3:23 pm

danone scrie:fluffy, regula:
- carnea pt supa se pune la fiert in apa rece (cum a zis si aurora)
- carnea pentru rasol se pune in apa clocotita.

sa traitz, asa a zis si maica-mea :yD motivul fiind insa "ca sa nu te doara burta" :rolleyes:

deci prins mama din dotare umpic cam fara chef dupe scarbiciu, dar mi-a dat totusi reteta :) care suna cam asa:

Cumperi niste rasol alb de vita (ai grija sa fie roz si frumos si sa n-aiba vine - poti sa iei si fara os, dar osul ii da gust mai bun). Sa mai ai 1 morcov, 1 telina si niste cartofi - maruntite/cubulete.
Pui la fiert apa cu sare si niste boabe de piper; cand incepe sa fiarba pui carnea. Daca e frageda, pui si legumele in acelasi timp; daca nu, mai lasa sa fiarba carnea intai. Se spumeaza (bineinteles, adaug eu atotstiutoare :p ). Cand a fiert totul, pui fidea.

Si de mancat se mananca asa cum am mai zis:

intai zeama+ceva legume, sa ramana la sfarsit carnea+osul (din care ai mai priceputi si cu rabdare scot si maduva) si neste legume, plus umpic de zeama. Se desface carnea de pe os, se adauga maioneza si hrean cu otet (cantitatea e in functie de gradul de tolerantza) se amesteca totul si se hapaie cu multa pofta.

yummy :yD
sa-mi amintiti voi, ca io sigur uit
Djinn

Mesajde gaga » Lun Apr 18, 2005 3:54 pm

motivul real fiind ca apa fiarta inchide porii si nutrientii si gustul bun raman in carne, pe cand daca pui in apa rece se disipeaza mai mult si obtinem o supa gustoasa :D

Eu sunt fan biftec tartar si am facut de cateva ori la domitziliu, a mai facut cineva?
semnatura fara culori si nestridenta
gaga

Mesajde Alienor » Lun Apr 18, 2005 4:02 pm

Am facut eu biftec tartar acasa; exista o gramada de avantaje : stii sigur cat e de proaspata carnea, iti pui cantitatile dorite din ingredientele auxiliare (nu ai parte de gramajoarele prost proportionate care se aduc la unele restaurante - de ex. gramajoara de ceapa sau castraveciori egala cu aia de boia); in plus, e mai ieftin :D
Alienor
Junior Member

Mesajde aurora » Mar Apr 19, 2005 7:25 am

as vrea si eu reteta de biftec tartar.
si mai mult decat reteta detaliile de preparare si servire care fac renumele acestui fel .
in conditiile in care nu am o reprezentare clara a finalului.
n-am mancat niciodata dar de vreo 10 ani imi doresc. in zona nu sunt restaurante de calibru care sa faca mancarea cunoscuta de oricine din lume sub numele de biftec tartar si cand am fost in concediu la cele unde s-ar fi stiut face, era vara si ziceau ca nu-i recomandata prepararea biftecului pe caldura mare ??? sau am ales alte feluri din ingrediente pe care nu le stiam sau puteam face acasa.
"Treat people as if they were what they ought to be
and you help them to become what they are capable of being."
aurora
Junior Member

Mesajde Alienor » Mar Apr 19, 2005 9:05 am

Pe scurt, treaba e cam asa: pentru doua portii de steak tartar, ai nevoie de 300 g carne slaba de vita, tocata, foarte proaspata, 1 galbenus de ou, 2 linguri mustar, preferabil Dijon, 1 ceapa taiata marunt , capere maruntite, o lingurita sos Worcestershire, cateva picaturi de sos Tabasco, patrunjel, sare, piper. Facultativ castraveciori murati taiati marunt (se potrivesc foarte bine). Toate astea se amesteca, se dau la rece si se mananca (pe felii de paine neagra sau prajita sau cum vrei tu).
Legat de prezentare - adesea la restaurant ti se aduce carnea tocata cu oul in mijloc, iar imprejur celelalte ingrediente + sosurile langa, astfel ca tu sa ti le amesteci in proportia dorita. La noi, de multe ori lipsesc unele ingrediente si apar altele.
Alienor
Junior Member

Mesajde gaga » Mar Apr 19, 2005 9:16 am

nu-i recomandata prepararea biftecului pe caldura mare

ideea este ca nu se recomanda sa iti iei biftec tartar cand e foarte cald. carnea cruda, temperaturile ridicate si sensibilitatea fiecaruia implica riscuri. daca te duci la marriot si iei iti dai seama ca nu e vorba de nici un risc, pe cand la shorley nu poti baga mana in foc pt nimic...

sa o iau cu inceputul (eu, mare fan biftec tartar, carpaccio si alte carnuri crude).
in primul rand ceea ce se serveste in romania sub aceasta denumire este de fapt biftecul american. cel tartar este aceeasi carne cruda dar servita cu sos tartar.

o sa vin la varianta "romaneasca" a ceea ce stim toti ca este acest biftec.

primul lucru care iti trebuie este carnea cruda de vita sau vitzel. poti alege de oricare, in functie de disponibilitatea zonei si de stomac. vitelul se digera mai greu, contine o cantitate mai mare de colagen. eu cumpar fie de la la fourmi unde are muschi sau pulpa tocate, uneori din billa cand arata bine carnea tocata de vita. cel mai sigur este sa iti iei o bucata frumusica si sa o toci personal (sau sa rogi macelarul sa ti-o toace pe loc).

presupunand ca ai ales carnea si tocat-o (treaba foarte importanta, exista si varianta de tocare din satar, rar practicata la noi), alegi ingredientele. presupunand ca nu servesti o masa de fitze, amesteci personal ingredientele cu doua furculitze si la carne adaugi dupa plac:

galbenush crud*, sare*, piper*, ceapa*, gogosari acri, castraveciori, patrunjel, boia, albus de ou fiert, cognac, ketchup, mustar, tabasco, worchester (nu imi vine in cap cum palaria mea se scrie :D).

* sunt aproape obligatorii, restul poate mai completeaza alienor ca precis am sarit ceva.

treaba asta se serveste insotita de paine calda plajita crocant si unt. unii amesteca untul in masa de carne, personal evit asta precum si folosirea ketchup-ului.

inca o treaba, biftecul meu de nota 7 a luat asa putin fiindca nu am fost atenta la faptul ca (,) carnea consumata cruda inghite mai multe condimente, deci trebuie sa gustati pana va prindeti e jmecherie.

edit: alienor, la taverna sarbului are 300 gr portia de O persoana :D

edit2: am cautat si cateva imagini de servire standard gen crajma:
http://www.valli.fr/images_plats/steack_tartare.jpg
http://www.eluniversal.com/estampas/img/180704/cocina2.jpg

si inca o treaba, aceeasi chestie se face si din peste crud, mai ales somon sau ton. difera putin ingredientele.
gaga

Mesajde Alienor » Mar Apr 19, 2005 10:20 am

Daca tu-l mananci singura pe ala de la taverna, esti tare :D
Cat despre ingrediente, habar n-am ce mai trebuie pus, cred ca reteta e completa (ba eu chiar uitasem de albus de ou, n-am pus mai niciodata)

carnea se pare ca trebuie sa fie carne slaba de vita, de la cap.. numai ca daca stau mult sa ma gandesc la animalul de la care provine si la detalii d-astea, mi se face mila si ma multumesc cu un platou de ridichi cu paine...
Alienor
Junior Member

Mesajde gaga » Mar Apr 19, 2005 10:34 am

Alienor scrie:Daca tu-l mananci singura pe ala de la taverna, esti tare :D
...

Cu o gura doua de ajutor si multa rabdare :D da' stii ce bun e?

========== ontopic =============

shuberek quatro formagi

se iau lipii arabesti. se taie in doua si se ung cu putin unt iar buzunarelele formate se umplu cu branza/cascaval. (eu am avut doo soiuri de branze mucegaite, penteleu si gouda). se preseaza si se prajesc in tigaie unsa doar cu putin ulei si se servesc calde garnisite cu salata asortata de vara.

nachos - specialitate mexicano-araba :D

se iau aceleasi lipii si se taie triungiuri care se prajesc in tigaie putin unsa cu ulei pana isi schimba putin culoarea si devin crocante.
se scot intr-un castron mai mare si pe masura ce sunt gata se rade deasupra cascaval (am avut Cheddar).

se face o salata din rosii cubulete, ceapa si salata verde cu putin ulei de masline si oregano. peste nachos se pune smantana, cuburi de shunca (sau ce mezel aveti, resturi de friptura, rasol, etc)salata, feliute de ardei iute.

daca mai aveti variante de "dip"-uri, maioneze, salse, le puteti pune in castronele alaturi sau pe platoul cu "nachos" de jur imprejur.
gaga

Mesajde poiuyt » Joi Apr 21, 2005 1:59 pm

Alt fel de peste in folie

cca. 1kg file peste
3-4 legaturi ceapa verde
sare, piper alb
ulei de masline
sucul de la o lamaie
1/2 crenguta rozmarin proaspat
1/2 pahar vin alb sec
Pestele se spala, se usuca si se pune pe o farfurie. Se uda cu sucul de lamaie.
Ceapa si rozmarinul se taie marunt si se prajesc 2 minute in ulei de masline, se adauga vinul si se mai lasa un minut
Se ia o bucata buna folie aluminiu pentru fiecare file.
Se aseaza fileul pe folie, se da sare si piper. Pe fiecare file se pune ceapa prajita. Se inchide bine folia, se pun in tava de la aragaz si se lasa cca. 20-25 de minute.
poiuyt
Junior Member

gustos.ro

Mesajde gustos_ro » Vin Apr 22, 2005 3:51 pm

Dragi utilizatori ai forumului Fanclub,

Pentru a descoperi alte retete culinare, va invitam pe portalul gastronomic Gustos.ro . Aici puteti gasi peste 5500 de retete gratuite din bucataria traditionala romaneasca si internationala.

Puteti de asemenea contribui cu retetele dumneavoastra pentru a da ocazia tuturor de a se bucura de expertiza voastra.

Toate cele bune,

Echipa Gustos.ro
gustos_ro
Junior Member

Mesajde gaga » Vin Apr 22, 2005 7:48 pm

Atata timp cat nu e forum acolo e ok, ne bagam. Desi eu (in locul vostru as face buton de forum cu link catre forumul asta).

Super ca lumea situl
gaga

Mesajde sin ella » Vin Apr 22, 2005 11:30 pm

Sparanghel cu sos de smantana si cartofi

Am vazut ca nu este nici o reteta pentru sparanghel si fiindca tot e sezonul, m-am gandit sa postez eu una.

Ingrediente: sparanghel alb, cartofi noi, ceapa, ciuperci (champignon), kaiser afumat, faina, smantana, condimente, unt.

Cartofii se spala bine si se fierb in apa cu sare fara a se curata de coaja. Asa se si servesc, de altfel.

Sparanghelul se fierbe in apa cu sare (1 lingurita) si zahar (3-5 lingurite). Cand e fiert – se verifica cu furculita - se rumeneste in unt. Untul care ramane se toarna cat este inca fierbinte peste sos (care intre timp ar trebui sa fie gata).

Prepararea sosului: se rumeneste ceapa in unt (sparanghelul merge foarte bine cu mult unt), cand e aproape gata, se adauga bucati de kaiser afumat taiate marunt si feliute subtiri de ciuperci (ciupercile si kaiserul se folosesc cu zgarcenie ca sa nu incarcam sosul). Faina se amesteca cu smantana, se toarna in tigaie peste ceapa, ciuperci si Kaiser si se lasa sa dea un clocot. Se adauga smantana (sau apa) pana cand sosul ajunge la consistenta dorita – e bine sa nu fie prea gros - si se condimenteaza dupa gust (piper, herbs de provence, oregano...).

Se aseaza frumos cartofii si sparanghelul pe farfurii plate, se adauga sosul si se presara toate cu patrunjel taiat marunt (asta daca nu v-a doborat deja foamea si nu va ameninta sotul cu divortul sau incepe sa serveasca direct din oala sub pretextul ca vrea doar sa vada daca mai trebuie ceva :rolleyes: ).

Alternativ se poate servi cu sos Hollandaise din comert - eu personal nu am incercat si nici nu va recomand, decat daca sunteti in criza de timp.

Se potriveste mai mult pentru masa de seara pentru ca nu este o mancare foarte satioasa si pentru ca sparanghelul are proprietati afrodisiace :w.
sin ella

Mesajde gaga » Sâm Apr 23, 2005 3:11 pm

Tu din ce tzara esti?
gaga

Mesajde memetshot » Joi Apr 28, 2005 10:00 am

aca aici reteta la salata acavetiana de mercuri seara

deci. se cumpara de pe unde puteti o bucata salata, o legatura ciapa verde si una de ridichi, o lamaie si optional oo si baranza (daca tineti post nu) sau/si umpic de sunca presata & staf. cam ca de obicei la o salata.

acasa ajunsi, se spala tuate cele, oole se pun la fert si salata/ciapa si ridichiile se tuaca.
amu jumate din ele se arunca in vasul in care o sa se dezvolte restul de salata.
intro tigaie se pune umpicatura de ulei. se taie lamaia in doo si se pun bucateel cu fatan jos in tigaia incalzita in prealabil. pe langa asezati jamatate din salata. dupa ce salata se uarescum inmuaie si una sau doo bucatici au inceput sa se maroneste se scuate salata si pentru vroo inca un minut se mai lasa lamaile.

dupa ce sor scos lamaile se mai pune o picatura de oloi si se arunca si juma din ciapa (cam doo fire) si neste ridhicii taiate mai marunt umpic..ATENTIE: nu vrem mancare asa ca ciapa se lasa duar cat sa se inmuaie. dupa ce se termina (aprox 20 sec) se tuarna treaba asta peste restu de salata calita.
in tigaie (asta daca nu tineti la ea) se asaza neste felii de paine si se prajesc.

dupa ce trebile astea se racesc, in vasul in care se desfasuara competitia se arunca salata si ciapa calita, se stoarce lamaie si normal se arunca si oole fierte taiate cuburi (aici puteti arunca si bucate de carne de pui/sunca presata/etc, atentie fara unghii si deegte, strica tot gustu Razz)

se asaza amalgamul asta de tuate cele intro farfurie se arunca neste crutuane din painea prajita si se inveleste totul cu branza.

explicatie reteta:
in momentul in care lamaia se prajeste zaharul de la exterior se caramelizeaza (schimba umpic gustul ) plus ca devine mai zemuasa

salata si ceapa calite devin o idee mai dulcege

pentru cei care au prajitor de paine si o tigaie de futut: painea facuta in tigaia in care in prealabil sor prajit lamai cepe salte...are alt gust
I'm sorry, but the position of annoying, incoherent talking animal has already been taken
meropi, ramane cum am stabilit
memetshot

Mesajde Lu_Lu » Sâm Mai 07, 2005 10:25 pm

pizza mea:

aveti nevoie de:
- 1 borcan de iaurt
- 3/4 cana de faina
- 1/2 plic de amoniac
- 6 oua (pt o pizza cam de 3 persoane)
- ketchup (sau pasta de tomate, mai bine...)
- masline
- carne (fiecare ce vrea sa puna... salam, sunculita afumata... orice)
- cascaval ras
- vegeta sau sare (dupa gust)
- alte condimente

pasul 1: se amesteca iaurtul cu faina cu vegeta(sau sarea), cu amoniacul si cu 1 ou; trebuie sa iasa ca o pasta... ca o smantana mai groasa
pasul 2: se unde o tava cu unt sau margarina bine de tot, ca sa nu se lipeasca
pasul 3: se toarna "pasta" in tava (sau cratita mai inalta. depinde cata compozitie e.... aveti grija... ca o sa si creasca)
pasul 4: se pune ketchup sau pasta de tomate peste
pasul 5: se pun restul ingredientelor (carnea, maslinele, ciuperci... etc)
pasul 6: se pune cascavalul ras
pasul 7: se bat cele 5 oua ramase si se toarna uniform peste tot ce e in tava
pasul 8: se pun condmentele (piper sau altceva....)

si gata. se pune la cuptor, la foc mic. dar nici foarte mic.... ca nu se face.
dureaza cam o ora....
se vede cand e gata... ca trebuie sa fie rumenita la suprafata... si bagati o furculita in mijloc, daca ramane ceva "lichid" pe ea, inseamna ca nu e chiar gata. :yD

enjoy.
Hai sa ne mutam la mare!
Lu_Lu
Junior Member

Mesajde gaga » Lun Mai 30, 2005 3:07 pm

vineri avem ciorba de varza (aiu nu citi :D)

se pune la calit putina slana afumata, cuburi de kaizer si ulei, apoi ceapa, morcov, pastarnac, tzelina si mai apoi varza. se adauga apa, putina boia si ce condimente va mai plac si se lasa sa fiarba. spre final se mai adauga un dovlecel taiat cuburi, o cutie de rosi in bulion si spre final se acreste cu borsh si se pune marar tocat.
merge bine cu smantana.
gaga

retete cercate

Mesajde sol » Mar Mai 31, 2005 8:07 pm

Am gasit o carte de bucate culese in tandem (scrise?) de Kogalniceanu - Negruzzi, o bijuterie... dar Octavian Stoica e absolut genial, am avut vertigo peste deja vu, am retrait lucruri crezute uitate: cine e Octavian Stoica? pot sa-i dau un telefon like he was a terrific friend of mine?
sol
Junior Member

Mesajde Alienor » Mie Iun 01, 2005 9:14 am

Excelenta cartea cu retelele cercate, o am si eu... o lectura plina de parfum ..
(tin minte ca atunci cand am citit-o prima oara, copil fiind si anii 80' fiind, m-au uimit cantitatile : cozonac: doua sute de oua - sau ceva de genul asta, prajitura cu patruzeci de albusuri batute intr-o tingire :) )
Alienor
Junior Member

Mesajde sol » Mie Iun 01, 2005 2:43 pm

Ai si indraznit sa prepari vreuna? Ma bantuie viziunea puiului prajit mojarat cu paine prajita... nici nu prea inteleg tot bine.
sol
Junior Member

Mesajde Djinn » Mie Iun 01, 2005 3:11 pm

adica puiul prajit se piseaza cu paine prajita? :con:
(tre sa fac si io rost de cartea asta).
Djinn

Mesajde sol » Mie Iun 01, 2005 3:20 pm

In piua, imagine! de oase nu zice nimic, mai stii? is o suta de ani de-atunci!
Cartea e la biblioteca, doar am rasfoit-o. Fluff, stii ceva despre Octavian Stoica?
sol
Junior Member

Mesajde Djinn » Mie Iun 01, 2005 3:27 pm

Editura Alfa, 2004. Poate sa gaseste si-n librarii :)
Octavian Stoica? nope.
Djinn

Mesajde gaga » Mie Iun 01, 2005 3:29 pm

Eu nu o am, de unde ati cumpart-o?
gaga

Mesajde Djinn » Mie Iun 01, 2005 3:33 pm

nici eu n-o am, asta am gasit pe net. Azi vreau sa bantui in cautarea ei pe la librariile din centru.
Djinn

Mesajde sol » Mie Iun 01, 2005 3:35 pm

A mea e la sala de lectura, nu se da nici pana la colt, la xerox.Se conspecteaza. Ia auziti aici:

Te zbati in piept de drag si chinuiesti
Oh, inima, cand vezi dormind pe tava
Perechea cea proaspata de pesti
Culcati acolo-n frageda otava...
sol
Junior Member

Mesajde gaga » Mar Iun 07, 2005 10:08 am

Mazare cu aripioare a la dana

o sa incep cu (suspans) inceputul :D si anume:

am intrat in piata cu intentia clara de a cumpara lamai si patrunjel (pt cartofi noi) si ceva capshunici de gradina inmirezmate (cacator de inmirezmate mai bine zis) si ceva cireshici. pe care le-am facut in total niste kile bune si cu plasele tarash am purces langa o taraba cu mazare noo gata curatata (bre mare comerciant romanasu nost).

am luat un kil de pohta dar fiind deja cu gabaritul depasit (ca mai pusesem si niste marar in traista) am aterizat in vila cu piscina dezumflata de la parter si am rugat un colocatar sa cumpere niste aripioare, declarand ferm ca mazarea are nevoie de insotitor in serile ploioase de luni.

individul nu a apreciat mazarea si a luat cantitate dubla de aripioare din care jumatate si-au facut datoria, cealalta luand drumul ceaunului in tzol de gala tip pane (dar asta e alta poveste).

sa revenima la bobu alu mazare (~p mama ce tare era faza cu bobu a lu mazare):

intr-o cratita se pune la incins o cescuta de ulei cu doua trei cubulete de slaninutza afumata. se soteaza la foc mic jumatate/trei sferturi de kilogram de aripioare, partea cu mai multa carnitza in varianta mea.

intre timp se toaca ceapa verde si morcov.

tot intre timp intr-o craticioara la foc mai sprintzar se pun la fiert varfurile aripioarelor, alea ascutite, o ceapa, un morcov, un pastarnac, frunze de patrunjel si putina supa (vegeta, maggie).

aripioarele calite se scot din cratita, in schimb se pune ceapa verde si morcovul cu ceva sare, cand s-au inmuiat se pun si aripile si se mai lasa impreuna. se lucreaza incet, la foc mic pentru a ramane timp sa fiarba supa (si bea berea, ofcors).

se pune peste pui/ceapa mazarea, ceva sare si piper, o manutza de zahar, o cescuta de vin alb si supa strecurata, se fierb pana e gata mazarea, se adauga doua legaturi de marar tocat fin (de altcineva daca e disponibil), se mai dau cateva clocote si totul este gata.

peseu: varfurile fierte ale aripioarelor sunt ecscelente pane
gaga

spuma de rubarba

Mesajde sol » Mie Iun 08, 2005 2:35 pm

Am vrut s-o fac dulceata.

Am cumparat carote si dovlecel fraged cu floare fiindca n-am gasit smochine, dulceata se face rubarba CU, fiindca ea se gaseste greu si e putina, abia am strans zece betze de la doua tufe amarate, anul asta au avut prea putin soare.

Dar am renuntat, totusi, la carote si la dovlecel.

Pe urma s-a intamplat asa:
1. a fiert umpic prea mult,
2. s-a cam sticlit,
3. superacra fiind nici n-am incercat sa spumui, nu mai ramanea nimic
4. i-am mai dat repede cata apa, inainte sa vie caramelu pe ea
5. am frecat-o vartos, in nadejdea vreunui serbet.

Rezultat: spuma de rubarba. Delicioasa.
Faceti - sau nu - ca mine.
sol
Junior Member

Mesajde gaga » Joi Iun 09, 2005 9:40 am

zilele astea trebuie sa inventez :D
necesitatea de mancaruri cu gust puternic venita din dorinta de a nu lasa o "dieta" lipsita de gust. a rezultat:

supa crema de tzelina

jumatate de tzelina mare, un morcov, un pastarnac, o ceapa uscata si un cartof se pun intr-o oala (eu am folosit subpresiune, merge de oricare) cu aproximativ un kilogram de apa, o nuca de unt, o lingura de ulei de masline, ceva patrunjel si doua-trei cuisoare. se fierbe pana sunt moi legumele, se paseaza si se serveste cu crutoane (eu am pus prajite in ulei de masline). se condimenteaza dupa gust cu sare si piper.

sos pentru oua

se amesteca bine doua trei linguri de smantana, o lingurita mica de iaurt, o lingurita de tarhon tocat, jumatate de gogosar in otet tocat marunt si doi catei de usturoi zdrobiti.

sosul merge la orice fel de oua, calde sau reci, ochiuri, fierte, chiar si omlete. eu l-am folosit la oua ochiuri.
gaga

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Mancaruri si Bauturi. Restaurante