de kant emir » Mie Mai 18, 2005 8:19 pm
Daca "iubitorii de caini vagabonzi" ar mai avea si creier, ar fi OK. Sa explic:
Vezi un caine (slab, jigarit, flamand etc dar cu niste ochi... doamne ce privire trista !) langa bloc si imediat ti se declanseaza mila "crestineasca" - e si el o faptura, cum sa nu-l ajuti? Si-i dai iute de mancare, vorbesti cu el etc si te simti impacat si implinit, ai facut o fapta buna. A doua zi, animalul e tot pe-acolo, te recunoaste, da din coada bucuros si asteapta - il miluiesti again si recunostinta din ochii lui te bine-dispune pt toata ziua. A treia zi, nici nu iesi din casa fara "pachetel" pentru necuvantator, care, deja se simte "acasa". Incepe sa latre la necunoscuti, se gudura la toti vecinii si apare aspectul practic ( ia te uita ce paznic bun, nici nu mai trebuie sa ne punem interfon pe scara, nici la masina alarma ! Super, ne-am scos). Daca peste o luna-doua "fetita" (de ce n-ar fi fetita ?) intra in calduri si aduna 25 de haidamaci pe linga ea - "e de inteles, asa-i regula pe la ei, aveti grija sa nu va muste, dati-le ceva de mancare si e OK". Dintre "haidamaci se mai oplosesc 2-3, "fetita" fata si ea vreo7-9 catelusi (ce scumpei, tu, ai vazut ce codite, ce urechiuse mici au? Si ce pofta de mancare, mai-mai-mai). Si uite asa, in cateva luni, dintr-o privire umila si rugatoare s-a ajuns la o ditamai haita de dulai cu pretentii teritoriale (aspect profitabil pentru unii locatari), care latra si chiar musca pe postas, pe straini si ades pe copii (am vazut asta !). Multi dintre locuitorii zonei incep, firesc, sa fie deranjati de problema (latraturi in special), si, la fel de firesc, sa ceara masuri (primarie, ecarisaj, etc)
Concluzia mea este urmatoarea: daca un animal fara stapan iti inspira mila, asuma-ti responsabilitatea completa - ia-l in ingrijire (acasa sau macar fa-i un adapost imprejmuit, si hraneste-l pana la ultima suflare - vezi exemplul lui eyewitness - postul #31) si lumea te va aprecia/respecta/ignora. Dar nu-l baga pe gatul intregii comunitati, caci aceasta va sfarsi prin a-l respige/elimina, si mai mult rau ii faci. Nu poti sa duci treaba pana la capat? Nu te mai baga!
Eu, personal, sunt agasat de multimea de caini de peste tot. Noapte se vede cel mai bine, nu te poti bucura de o plimbare linistita pe strazile golite de oameni si masini, ca te sacaie la tot pasul cate o "ceata", care, fara nici un motiv, se apuca de latrat si alte cele. Asta ma face sa cred ca o inima buna nu face prea multe parale daca nu colaboreaza cu niscai neuroni. In definitiv, localitatile sunt ale oamenilor, animalele fara stapan (care, de cele mai multe ori, apar si se inmultesc fara masura din cauza "binevoitorilor") nu trebuie sa ne incomodeze traiul. Prezenta incomoda duce la masurile radicale/"inumane", pe care, de asemenea, le detest. In situatia actuala, adaposturile par sa fie solutia optima, dar nu in lipsa educarii "binevoitorilor".
"... deasupra-i cer de stele" si legea morala din mine