Este clar ca folclorul ofera o sursa practic inepuizabila de inspiratie, si depinde doar de maiestria compozitorului sa-i exploateze resursele.
Ca sa il disper pe coleg, o sa incep cu o referire la Brahms si la celebrele sale Dansuri ungare :yD Initial au fost scrise pentru vioara si pian, fiind destinate si dedicate lui Joseph Joachim, violonist ungur, "consilier pe probleme de vioara" al lui Brahms. Probabil ca pe filiera Joachim Brahms a ajuns sa cunoasca binisor folclorul maghiar din care s-a inspirat si in alte lucrari. De mentionat ca Brahms nu citeaza melodii populare existente, cum facuse Liszt in Rapsodii, ci inventeaza melodii noi. Asta nu e neaparat bine sau rau, doar am amintit.

Mai tarziu Brahms a orchestrat cateva din ele, Dvorak a contribuit si el cu vreo 3-4, restul se canta in diverse variante de orchestratie.
Evident, nu avem de a face cu vreo mare capodopera. Dansurile sunt dragute, mai ales primele vreo 9-10 (restul recunosc ca ma cam plictisesc, poate cu exceptia lui 17 si 21, ultimul), unele chiar spectaculoase, fara insa ca sa fie nici o culme a muzicii lui Brahms, nici o super-realizare in materie de prelucrare folclorica.
Ceea ce insa le face, cum spuneam, spectaculoase, este, in cateva cazuri, orchestratia. Am ascultat nenumarate variante interpretative, fiecare dirijor scoate in evidenta cate o nuanta interesanta. Dar cel mai mult mi-a placut varianta integrala a lui Ivan Fischer cu Orchestra festivalului din Budapesta. Cateva dansuri sunt re-orchestrate chiar de Fischer. Apar in orchestra tzambale, precum si niste solouri de vioara in stil lautaresc, cum numai tiganii unguri sunt in stare. Efectul este demential. Karajan iese pur si simplu pe usa din dos de rusine. Sunt momente in care juri ca nu canta o orchestra simfonica, ci orchestra tiganeasca de 100 de lautari din Budapesta (100 tagu budapesti ciganyzenekar) !
Astept referiri si la lucrari de gen mai reusite.