Retete proprii si cartzi de bucate

friptane, carnatzi, sarmale, vinuri, bere

iahnie de fasole

Mesajde jeorj » Joi Iun 09, 2005 11:18 am

Din dorinta de a face curatenie prin frigider si mai ales pentru ca sa nu se strice de tot oaresce resturi de pe acolo am incropit urmatoarea facatura.
O juma de kil de fasole pusa la fiert intr-o oala cu apa, in paralel cu o alta oala cu apa, ca sa am cu ce s-o inlocuiesc pe cea in care fierbe prima oara.
Trei fire de ceapa verde(mai groase) si doua de usturoi(destul de ofilite), maruntite si calite intr-o lingura de ulei.
Adaugat cimbru, busuioc, piper si cateva frunze de dafin(adica exact 3). In momentu in care au venit vecinii sa vada ce miroase asa bine(ca mereu nu mai pot iei de curiozitate:D) am adaugat si resturile de carne(antricot de porc) de la grataru de duminica(ca totdeauna, ca nehalitul, cumpar cel putin cantitate dubla fata de necesitati:D).
In continuare o juma de borcan de zacusca ce inflorise ca primavara(normal ca florile le-am pus in ghiveciul ala cu capac si sac menajer pe care il schimb saptamanal:D)
Am mai ajutat si cu niste pasta de rosii tot pe motive florale. Cand toate celea din tigaie s-au amestecat bine si au prins o culoare rosiatica ademenitoare le-am aruncat in scarba peste boabele de falole fierte si scurse de doo ori, am adaugat aproximativ o mana de sare dupa gust, ceva apa sa nu se prajasca si le-am mai dat un clocot asa impreuna.
La final , asa ca de decor am mai turnat neste sos de soja(cumparat de la un magazin de ciudatenii ioghine)

Ieftin rapid si foarte bun

Ps. Cat timp a fiert fasolica am avut timp sa vizionez Vertical limits:) asa ca timpul ala nu se pune.
mare e gradina domnului da multi o sarit parleazul
jeorj
Junior Member

Mesajde gaga » Joi Iun 09, 2005 11:24 am

:D mistoaca reteta. voiam sa-ti spun ca eu schimb minim 4 ape la fasole ca sa reduc poluarea si distrugerea stratului de ozon. doo mi se pare cam putin :D
semnatura fara culori si nestridenta
gaga

Mesajde Djinn » Joi Iun 09, 2005 11:24 am

ceia ce-mi aminteste de mancarica produsa extem de simplu zilele trecute. Si e si gustoasa.

se taie 1 legatura de ceapa verde, rondele, se rumeneste in cratita, se toarna deasupra 1 pachet de fasole pastai (450g cred, acu am vazut ca parca e si proaspata prin piata), plus neste ciumperci (cam un borcan de 400) + cana/i de apa, se fierbe pana se inmoaie fasolea si scade sosu, apoi se toaca o legatura de marar proaspat (fara a se curata de pe codite, se toaca si coditele, dau gust bun :) ) si se presara cu generozitate deasupra, dupe care gata.

Se serveste cu muuuulta smantana deasupra si carnitza preferata :D
sa-mi amintiti voi, ca io sigur uit
Djinn

Mesajde sin ella » Joi Iun 09, 2005 2:08 pm

Inghetata

cu iaurt: se bat cu mixerul trei oua cu cinci-sase linguri de zahar si eventual vanilie pana se obtine o spuma destul de consistenta. Se adauga iaurt (250 – 300 gr.), se amesteca, se toarna compozitia intr-un vas de plastic cu capac (cutie de la inghetata) si se baga la congelator. Pe cat de simplu de preparat pe atat de delicioasa.

cu samburi de nuca (,) caramelizati: se prajesc samburii de nuca intr-o tigaie, se pune zahar peste ei, iar cand acesta s-a topit se toarna compozitia pe un fund de lemn; cand s-a racit se sfarama si se amesteca cu compozitia de oua, zahar si frisca (in loc de iaurt). De data asta puneti mai putin zahar in compozitie.

cu ciocolata: in loc de iaurt se pune frisca si se adauga ciocolata rasa.

cu fructe: in loc de ciocolata puneti zmeura, capsuni etc. sau gem de fructe.

cu banane sau mere caramelizate: Acestea se curata, se taie felii, se prajesc in putin unt, apoi se toarna zahar peste ele (in acest fel zaharul ars nu se intareste) si se amesteca cu (,) compozitia deja cunoscuta.
sin ella

Mesajde jeorj » Joi Iun 09, 2005 7:44 pm

Dano, sa sti ca toate ingredientele folosite au fost naturiste, deci nici urma de poluare sau ozoane deteriorate. Ba dimpotriva, prin codrurile prin care intentionez sa bantui in weekend sunt chiar binefacatoare noxele reziduale :D, ca ajuta la fotosinteza pe care o folosesc copacii pentru reducerea stresului:). Gata oftopicu.

Eu am schimbat doar doo ape ca am considerat ca e destul.
Btw: Noroc cu fluffy* ca mi-a amintit. Smantana cea multa pentru mine e subinteleasa asa ca mi-am uitat sa-mi aduc aminte sa o amintesc:)
mare e gradina domnului da multi o sarit parleazul
jeorj
Junior Member

Mesajde gaga » Vin Iun 10, 2005 8:58 am

asa si ca tot o dadu gigi in oftoapice am si eu unul pe care am uitat sa il pun langa reteta: de azi incolo cand spun la o reteta "smantana", ma refer la smantana aia care se face ca untu' la frigider, cu gust de tzara, de o intinzi pe paine, nu mai iau de la firme diverse decat daca e stejar extrema urgenta, in rest am gasit la un magazin smantana varsata d'aia, mama ei.
gaga

supa Kogalniceanu

Mesajde sol » Sâm Iun 11, 2005 12:16 am

Sa iei un pui si sa-l prejasti si jumatate de franzela iar prajita (puiul insa sa fie taiat bucati). Cand va fi puiul si franzela prajite, sa se puie in piulita si sa se pisese bine, apoi sa pui amestecatura in oala si sa o umpli cu zama buna, sa fiarba un ceas.Cand va fi fiarta sa o deie prin sita si daca va fi zama aceea prea groasa, sa se mai subtie cu zama curata si, cand va fi de turnat in chisa, sa-i puie marole si ranza fiarte bine si taiete maruntel si felii de franzela rumenite si va fi gata.
sol
Junior Member

Mesajde gaga » Mar Iun 14, 2005 8:27 am

stroganoff-ul meu

jumatate de kilogram de vita (vitzel, vitzea, manzat) il tai matalutza julienne, adica fashii perpendiculare pe fibra carnii, stropesti bucatile cu o cinzeaca de uischean si le lasi deoparte macar jumatate de ora.

pui la incins intr-o tigaie o lingura de unt si o lingura de ulei de masline (daca ai picant, daca nu nu) si calesti carnea pana este facuta, mai in sange sau mai prajita. sarezi si piperezi apuoi stingi cu un pahar (250ml sau gr sau naiba stie) de smantana, mai pui o lingurita de mustar, amesteci si dai in clocot toata treaba.

servesti stroganoff-ul cu garnitura de orez simplu presarat cu marar sau patrunjel (sosul alb abundent nu prea da loc la alte garnituri, eventual cartofi natur sau paste, eu prefer orezul.

daca serviti stroganofful in cadru festiv cel mai bine i se potriveste un vin alb rece sec si gratis.
gaga

Mesajde gaga » Mie Iun 15, 2005 11:11 am

saramura de piu

se inventeaza o zi caniculara in care doo persuane se intalnesc si se sfatuiesc ce sa fac sa mearga si fara sare. in urma consfatuirilor se duce bucataru' sef (adica je), sa aleaga un piu atent selectzionat si hranit natural cu mancare artificiala aromatizata sintetic. piu cam la un kil jumate se aseaza ferit de caldura langa doua - patru cutii de bere extrem de rece de la un magazin care comercializeaza cea mai rece bere la cutie din bukale.

aleator dar absolut obligatoriu se realizeaza si un pachet promotional tip "saramura" confectionat din doo rosii (da' rosii rosii, nu petarde), trei ardei iutzi, o legatura de patrinjel.

unul din bucatarii adjunctz m-a anuntat ca ceapa si usturoiul se afla in dotarea cantinei comunale la care urma sa consumam distinsul piu. tot adjunctu s-a ocupat cu pregatirea mangalului de culoare neagra, intru incandescentza.

piul a fost lejer spalat, crapat in doo pe pept, presarat cu niste ierburi de tip semintze de ienibahar macinate, scapat pe jos, scos din gura cerberilor, respalat si represarat si cracanat pe gratarul uns in prealabil, dar si in curte cu niscaiva slana afumata. caconpanie se ofera doo cotlete (daca imipermitetz: ditamai cotletzoaiele) recoltate de pe o vaca ucisa in prealabil prin mijloace necunoscute noua si patru carnatzi semiafumatzi + (plus) o rosie, ceapa verde, doi ardei iutz.

gratarul se intoarce de bucatarul meseriash cat de des si i se schimba pozitia in functzie de cum vrea muschiul focului.

doo ajutoare de ajutor de bucatar in rastimp curata doi catzei de usturoi pe care ajutorul de bucatar le transforma miraculos cu ajutorul zepterului magic in mujdei deosebit de iute care va fi folosit ca baza a sosului (de ai, sa zicem) pentru piu.

in zama (de ai) se mai pune ceva apa, sare (cine vrea), un ardei iute tocat, o rosie proaspata tocata si o legatura de patrinjel, fireste, tocat.

cand s-au copt se adauga si ardeii iutzi coptzi, rosia coapta si o ceapa coapta.

puiul crocant se pune pe una bucata tava, se acopera cu sosul (de ai), se garniseste jur inprejur cu ceapa si alte copturi ramase si se da la masa alaturi de cotlete si carnatzi. totul se consuma cu bere si voie buna.
gaga

Mesajde gaga » Lun Iun 20, 2005 12:32 pm

papanasi, curry, tocanita si placinta si saratzele va servim azi.

papanasi dupa silvia jurcovan, nu silvia ailalta

se amesteca bine bine bine un pachet de branza de vaci cu un pic de coaja de lamaie, doua linguri de zahar, doua de faina si doua de gris si se mai da aroma cu ceva vanilie. se face un sul intr-o gramada de fina sin care se taie bucati egale, se fac guguloaie care se gauresc in mijloc cu o ustensila la indemana.

se pun usor intr-o oala care fierbe molcom (sa nu se imprastie babanasii) si se lasa cam 20 minute dupa care se dau la o parte si se lasa acoperiti in apa (trebuie sa se unfle grisu)

i-am scurs si i-am servit cu inghetata de vanilie si caise si inghetata de iaurt si coacaze, gem de mure si felii de caise. voi treaba voastra.

curry de sepiutze

merge reteta la fel de bine si cu piept de pui.

se fierb sepiutele decongelate impreuna cu putina telina si morcov.
separat se calesc in ulei doua cepe mari pana se inmoaie, se adauga un ardei gras taiat mic mic si felii de ardei iute, se condimenteaza cu o lingura de praf curry si diverse (eu am de la mareshal niste amestec de chilly cu praf de crevetzi foarte bun). se adauga zeama cu sepiutze si legumele fierte pasate, o rosie tocata mic cu tot cu zama si un pahar de lapte de cocos se mai clocoteste putin, se mai pune un pa'arel de smantana si se mai clocoteste iar.

se da la masa cu orez sinplu si garnisita cu frunze de patrunjel (ca nu am avut coriandu)

tocanita piupiu

o tavitza de pipotzele si inimioare se ia la taiat marunt si spalat de ramasite sangeroase.
intr-un vas tzapan se pun la calit doua cepe, doi ardei grasi si ceva iute daca vreti, doi morcovi si ceva telina taiate mai mari. se calesc bine bine apoi se pun organele. o conserva de rosii tocate, sare si piper, o legatura de marar, 4-5 cartofi mici, ceva apa daca e nevoie si se da la cuptor sa scada.

placinta tip quiche

se unge o tava (forma) si se tapeteaza cu aluat de foi de cumparat.
se caleste o cutie de ciuperci conserva in ulei cu ceapa si marar sare si piper.
separat trei oo se bat bine cu ceva smantana.
se pune branza de vaci pe foaie, ciupercile, oole smantanoase. se presara cascaval ras si mac si se coace.

saratzele

se pune pe foaia de aluat de foi cumparata de la magazin un galbenush (doo) peste care se presara abundent cascavale dupa plac, cubulete mici de mezel (salam), mac, se taie bastoane si se coc bastoanele la cuptor. se mananca repede ca altfel ramaneti fara.
gaga

Mesajde paiacec » Mar Iun 21, 2005 8:08 am

Ca tot m-am dat io rotund cu ciorba aia de miel, ei bine, ciorba de miel

Mai intai shi-ntai, se da drumul la muzica, dupe care se bea o bucata Timishoreana + una bucata tzigara, apoi se scoate frumos jumatea de mielushel crud care ashteapta intact in congelator de la pashte.Se pune intr-un vas cu apa la dezghetzat, timp in care se mai bea doo beri ushurel ashea shi se scoate o boxa pe geam la concurentza cu manelistu' de la 4(El devito, io Amon Amarth:D)
Cu manutze harnicutze shi cutzitul ascutzit, Luam mielul la ciopartzit shi il facem feliutze:D
Sa nu o mai lungim mult, se ia o oala de vreo 7 kg(litri) cu apa, se arunca vreo cateva bucatzele de oase din miel, se ia un spumar sh-o bere shi se ashteapta sa apara primele spume care se indeparteaza frumos.

Dupa ce nu mai face mielu spume:D , se lasa la fiert (eu am lasat-o cam intr-o apa scazuta), dupa care se arunca vreo 7 - 8 cartofi intregi sau taiatzi in doo, plus un morcov taiat marunt.

Cat timp fierb astea, se iau cca 4 roshii, un ardei gras, o ceapa shi verdeatza, se toaca toate astea marunt marunt, se adauga nishte delikat si se lasa la dospit.
Dupa ce carnea a inceput sa se separe de os, se adauga zarzavatul obtinut si se mai lasa putzin la fier, cam cat sa te duci o fuga pana jos sa aduni vreo treijda zarzare(corcodushe), pe care deasemeni le pui la fiert intr-un vas alaturat pana se fac terci.
Se opreshte focul, se adauga terciul de zarzare shi se potriveshte din sare.

Pentru culoare se poate adauga o lingura doo de bulion(daca rosiile nu shi-au facut treaba).Daca vretzi(cum se shi poarta) aruncatzi shi o mana de orez, ceea ce io am omis intre doo beri.
Mai facetzi shi o salata de varza cu morcovi, mancatzi de rupetzi shi dup-aia vedetzi cata bere mai putetzi bea !

Bonn apetitte!
In vino veritas!
In tzuica grades!
In bere ciucash!
paiacec

Mesajde Djinn » Joi Iun 30, 2005 11:55 am

Nachos adaptat

se ia:
-tortilla chips
-piept de pui
-cascaval
-porumb la conserva
-rosii
-ceapa
-usturoi
-ardei gras
-smantana

deci:
se creeaza intai "salsa" fara ardei iute :P din doo cepe mijlocii tocate marunt, o capatzana de usturoi iute-iute, zdrobit cu zdrobaretzu, si vreo 6-7 rosii marisoare date pe razatoare. Se amesteca toate astea, se pune la frigider si se purcede la restul.

Adica se fierbe pieptul de pui, se cubutzeste marunt si se rumeneshte bine in tigaie, dupe care se pun pe o farfurie za tortilla chips, dasupra porumb din conserva, un ardei gras cubuletze, se rade cascaval, se pun peste cuburile de pui, se mai pune cascaval la greu, se toarna si sosul preparat anterior, se baga umpic la cuptor sa se topeasca za cascaval asa cum se cuvine, apoi se scoate, se pune smantana dasupra si se rontzaie cu pofta.

cu aproximativ acelasi ingrediente si fara smantana si tortilla chips se poate prepara rapid o salata, dupe cum urmeaza:
-rosii taiate
-ardei cubutzit
-porumb
-cuburi pui prajit
-sos din ala iute.

am uitat ceva?
Djinn

Mesajde gaga » Joi Iun 30, 2005 12:22 pm

am uitat ceva?

tequila bum bum :D
gaga

Mesajde Djinn » Joi Iun 30, 2005 12:43 pm

hauleu, d-ala nu stiu sa fac, poate ne-nvatza aiu :D
Djinn

Mesajde sol » Sâm Iul 02, 2005 8:34 am

<Hulubi in papiloturi

Iei patru sau cinci hulubi, sa-i cureti si ii taie in doua, in lung, le pune sare si ii bate cu muchea cutitului, ca sa se lateasca putin; si apoi iei petrinjel verde, ceapa si ciuperci si le pisezi toate la un loc; apoi slanina si o tai in frunze subtiri. Apoi pune hulubii pe o hartie alba si pune frunzele cele de slanina pe hartie si intinde dinuntru umplutura si pe deasupra iar slanina, si asa mai departe. Si sa tai hartia frumos, apoi ii pui pe un gratariu uns cu unt si ii frigi incet, pana se gatesc. >

Citat reteta Kogalniceanu. Nedumerire: pe gratar cu tot cu hartie?
sol
Junior Member

Mesajde Djinn » Mie Iul 06, 2005 2:17 pm

Io nu pot sa ma laud pe cm, da' mai laud aici :D aseara am facut dovlecei si cartofi oarescum gratinatzi la cuptorul de la aragaz. :dap:

Se ia:
-cartofi (cati or fi)
-dovlecei (fro 2)
-cascaval (cam o roata mijlocie, sau doo rotitze)
-bacon/kaiser/etc

Se curatza cartofii si se fierb (cica intai se fierb si dupa aia se curatza, dar io-s mai lenesha :p ) apoi se taie rondele groscioare. Se curata si se taie rondele dovleceii, apoi se oparesc umpic si se scurg bine-bine-foarte bine.
Se ia o forma de yena si se aseaza straturi de dovlecei, cartofi, felii de kaiser - dupe cum se doreste, modelul nu conteshte. Se pun pe la mijloc si niste felii de cascaval. Se presara sare, piper, cimbru (io am turnat si-un pic de vin alb, c-asa mi-a venit mie), apoi se pun deasupra felii de cascaval, bucatzi, sa se acopere bine-bine tot. Se baga la cuptior si se lasa acolo pana se fac dovleceii buni de mancat si se topeshte+rumeneshte cascavalul de deasupra. Se serveste fierbinte, cu smantana.
Djinn

Mesajde Daimon » Mie Iul 06, 2005 6:18 pm

hmm mi s-a facut foame citind reteta, dar stiu o varianta si mai faina, no offence

de exemplu, cartofii in loc sa ii fierbi [nu ma pot abtine.. treaba ta daca esti lenesa sau nu:P, daca nu stiai iti spun eu ca in primul rand difera gustul cartofilor care au fost fierti in coaja fata de cei pe care ii cureti intai (pe de alta parte, dupa mine.. cartofii fierti se curata mai usor;) ] poti doar sa-i oparesti, sa-i tai rondele si sa-i gratinezi dupa aia (adica sa iei o tigaie sa pui ulei si sa ii prajesti pana se rumenesc putin si devin crocanti)
io as face acelasi lucru si cu dovleceii.. ca n-am idee cum sunt dovlecii doar fierti..

adevarat dureaza umpicutz mai mult, dar daca esti gourmet si nu doar gourmand, merita:P

aranjamentul din vas, asta chiar e la latitudinea fiecaruia, la fel ca si ingredientele folosite.. ca se pot pune si ciuperci, masline taiate, ardei etc..

o precizare culturala.. probabil ca e vb de vas de Jena (localitate din Germania, dealtfel) di nu de yena.. care, banui.. e prin China:D
Daimon

Mesajde Djinn » Joi Iul 07, 2005 12:18 pm

first of all, stiu de treaba cu cartofii fierti in coaja :doh: dar se curata mai usor cruzi.

Second of all: da, probabil Jena ~p
Djinn

Mesajde gaga » Lun Iul 11, 2005 10:06 am

periplu culinar ieftin si bun

la baza are niste pui (ciocanele si aripi) si legume diverse (eu am avut ceapa, cartofi, morcov, dovlecel, rosii, fasole verde, ardei gras)

Intai se pune la fiert intr-o oala mare carnea de pui cu o ceapa si un morcov.
Rastimp se toaca restul legumelor mai putin dovlecelul care se pune spre final.
Cand aripile si pulpele sunt aproape gata se scot si o parte din supa se adauga peste fasolea verde, in cealalta se pun legumele si pulpa de rosie data pe razatoare.
La supa se pot pune la alegere si dupa posibilitati ingrediente adiacente, eu am mai pus un cub de supa de verdeturi mediteraneene, patrunjel si stelutze de paste fainoase (plus dovlecelul cubulit).

Intre timp se face soteul de fasolica verde la care se mai pune umpic de ceapa, rosii, patrunjel.

Carnea de pui se imbaiaza intr-un amestec de ulei de masline, rozmarin si usturoi si se da la cuptor cu mare atentie, fara sa se dea foc la casa.

In prima faza se serveste supica si pui cu sote de fasole.

A doua zi se pune amestecul de fasole peste supa, umpic de smantana si se serveste langa alt fel doi (de ex snitele si cartofi gratinati cu cashcaval).

Si in ultima zi se baga mixerul brown in supa fierbinte (sinela zicea de sita, da io am primit cadou un braun d'ala :D lucky me), se mai pune un cub de unt, separat se prajesc crutoane in unt/ulei si iese o supa crema de zici ca nu e adevarata :)

daca mai ramane fun pic de supa o rezolvatzi cu o conserva de fasole cu afumatura si ceva borsh de o a zica toata lumea: io-te dom'le ce gospodina, 4 zile 4 zemuri :p
gaga

Mesajde sin ella » Lun Iul 11, 2005 3:14 pm

io-te dom'le ce gospodina, 4 zile 4 zemuri :p

Aha, deci cu de-astea umbli...

Sfatul cu sita era pentru gospodine mai pretentioase si cu simtul estetic mai dezvoltat, eu personal am zdrobit legumele cu telul si gata. Si eu am brownuri si brownies si robotei si mixere si masina de spalat vase; problema e ca-mi lipseste imaginatia. Nici prin gand nu mi-ar fi trecut sa bag mixeru’ in supica si mai cu seama sa fac dintr-un fel de supa patru. Da’ nu-i nimic, omu cat traieste invata.
............................
sin ella

Mesajde gaga » Lun Iul 11, 2005 3:33 pm

Si eu am brownuri si brownies si robotei si mixere si masina de spalat vase

si ce te lauzi? :D

adevaru' e ca in timp am experimentat diverse ustensile din care cateva s-au dovedit de porc si anume: razatoare d'aia tip borner sau cum naiba ii zice, in afara de faptu' ca mi-am pierdut buricul degetului in salata de rosii mai trebuia sa ma duc si la sala sa fac muschi ca sa pot taia cartofi.

am o treaba de ii zic macaronarii frullatore, gen blender cu lama ala ie meserie, arata cam asa doar ca e vechi si mulinex si cu capac deasupra cu butonu:

http://www.beltel.it/bel/isal/gleurdmt420.gif

iese un coleslaw bestial la el si toaca cam orice, mai putin carne. am luat unu nou din tzara, no name care are si razatoare si te popti pisha pe el ca nu e bun de nimic.

inca o porcarie era o treaba de taiat ceapa cu nizte lame in zig zag, trezeam tot blocu si dura de 10 ori mai mult decat sa tai alea de mana.

o treaba mistoaca tot de la macaroane e un cutit d'ala semiluna pt verdeatza, da' is scumpe tare si alea ieftine is proaste.

masina de spalat vase nu-mi iau ca porma ma pune familia sa platesc nota la curent :D astia batranii is cam calici :D
gaga

Mesajde kahlan » Vin Iul 15, 2005 11:30 am

Eo le'am pregatit parintzilor in felu urmator:

-ciuperci pane
-legume fierte
-sos de roshii (pentru tortillas, care au fost cumparate)

A ieshit un platou marishor, care ajunge cam la 3- 4 persuane.
Tuate astea se fac intr'un timp relativ scurt, important este sa nu uitzi sa cumperi oo, cum am facut eo. :D

Ciuperci pane

Ingrediente folosite:

o punga de ciuperci dalea conjelate, 450 g sau pacolo pe undeva(de preferat ie prusapete, eo mi'am cam loat tzeapa cu astea pana s'au deconjelat mi'au venit totzi dracii)uscate
faina
doo-trei oo
sare, piper, diverse condimente
pesmet

Mod de preparare: uscam frumos ciupercile daca nu's uscate, le loam shi le tavalim frumos prin vro trei linguri de faina, pana se acopera complet. Se prepara un amestec, ca pentru clatite, din oo, faina, pesmet, sare piper shi condimente. Se tavalesc ciupercile(de preferat mai separate, asha) prin amestecu virgula cu pricina. Se baga la prajit, intr'o tigaie cu ulei cam cat pentru cartofi prajitzi. Se fac repejor, cam in 5-10 minute, depinde de cat de incins ie uleiu.

Legume fierte

Ingrediente:
-legume dalea conjelate, la punga
-doo linguritze de unt
-sare shi piper

Mod de preparare: punem untul intr'o tigaie de teflon apoi legumele, sare shi piperu. Astea se fac mai greutz unpic, trebe rabdare

Sos de roshii

-un sfert de cutie de suc de roshii, la un litru
-faina
-doo linguri de ulei
-sare, piper, boia dulce sau picanta, doo linguritze zahat, usturoi granulat daca ie prin casa.

Se tuarna uleiu in tigaie apoi se amesteca cu unpic de faina pana se face un aloat pe care trebe sal amestecam incontinuu casa nu se prinda. Apoi turnam sucu de roshii amestecand in dracia aia. Se pun shi condimentele respective. Ie gata in cam 7 minute.

Dupa ce am facut tuate astea, am loat un platou mai marishor, am pus legumele in centru, ciupercile pane peste, tortillas de jur imprejur shi sosul separat, intr'un castronel. Treaba ie sa nu se manance ciupercile prea calde, ca se puate sa tzi se aplece. Daca's prin casa, gogosharii/castravetzii muratzi sunt binevenitzi.

Ai mei s'au mirat ce am patzit la inceput, da pot spune ca au fost multzumitzi.:D

jgefjgwejgf: Mersi frumos Dana pentru tot :)
kahlan
Junior Member

Mesajde gaga » Vin Iul 15, 2005 11:49 am

aplauze pentru blu pisic
:aplauze2: :aplauze2: :aplauze2:
np, enytine
gaga

Pizza

Mesajde Weet-weet » Vin Iul 15, 2005 7:44 pm

(Parca nu mai sunt asa dezastru in bucatarie..)

Aluatul de pizza( cantitatile-s pentru a tava d-aia de cuptor)
500 grame faina
200 ml apa ( caldutza)
200 ml ulei
un plic de drojdie
niste sare
o linguritza de zahar
Se amesteca toate astea ( drojdia pe care o am eu, mere pusa direct in faina, nu amestecata separat) si fie se pune aluatul rezultat in tava unsa in prealabil cu ulei fie se lasa sa creasca in castron si se pune in tava dup-aia.

Sosul
(Acu, depinde de ce fel de pizza vreti sa faceti, dar eu am facut asa)
200 ml bulion
o cutie ciuperci ( sau ciuperci proaspete, sau inghetate; am folosit.. ciuperci de paris, dar cred ca e acelasi lucru cu champignioane, sau cum s-a scrie)
o ceapa
un ardei gras, mai maricel
Se toaca ceapa, se pune la calit cu un pic de ulei si sare, piper; se taie ciupercile in feliutze, se pun peste; se taie ardeiul in cubuletze si se arunca peste ceapa si ciumperci si se lasa oleaca. Daca vreti mai mult sos, amestecati bulionul cu doo linguritze de faina si o canitza de apa si puneti peste ceapa, ciumperci si ardei. Eu am pus un fel de vegeta, care continea oregano, cimbrisor.. si alte ierburi folosite prin sud.
Dupa ce a crescut un pic aluatul, se pune sosul peste si se da la cuptor, 5-10 minute, la 180° . Dup-aia se scoate si se pun niste rosii d-alea mici, taiate in jumate, cu jumatatea taiata in sus, si niste mozarella si se baga inapoi in cuptor si se da cuptorul la 200-220° depinde de cuptor.
In vreo 15 minute e gata, nu am fost atenta. Se pune, eventual si un pic de branza data pe razatoare, niste ierburi, masline ( eu am uitat de ele). Si daca vreti ceva carnitza, se poate pune niste sunca, sau chorizo, sau ce aveti voi.
Si ca sa ma dau mare, am pus si poze :D before and after . Si of course, nu putea fi totul perfect, am uitat de masline.. dar am pus acu, mere si-asa.

Ca desert, merge niste inghetata de lamaie ( sper ca e voie sa pun aici)
Se iau 4 lamai, se storc bine, se pun intr-o oala, cu 300 ml de apa, 300 grame de zahar si se lasa sa fiarba un pic, pana se face aproape ca un sirop( juma de ora, or so)
Se iau doo albusuri de ou, se bat spuma ; cand s-a racit siropul in cauza, se amesteca cu albusurile si cu 600 ml de smantana ( acu, chestia e ca daca puneti smatana d-aia adevarata, are gust rau, asa ca, daca gasiti d-aia degresata.. sau lapte, pur si simplu, e mai bine)
Se amesteca astea toate bine si se da la congelator. Ia cel putin 24 de ore sa se inghete bine.

Pofta buna :D

edit : Dana, nu da note mici pentru poze :P
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
Anti pro-ana
Weet-weet

Mesajde gaga » Lun Iul 18, 2005 10:38 am

(Parca nu mai sunt asa dezastru in bucatarie..)

de cand cu fanclubu ... :p

adevaru e ca mi-ar place toate retetele sa aiba poze da io de ex. nu pot sa pun ca nu am aparat :( eniuei arata beton pizza aia :D

io am facut o ciorba de ardei umpluti si de doua ori salata fiindca prima s-a mancat si am procedat dupa cum o sa va explic:

salata orizontala

cartofii fierti se taie cuburi mai mari si se amesteca cu o ceapa taiata solzisori, cativa castraveti acri rondele, ceva masline si niste maioneza. secretul gustului este sa se puna sare si ulei bun de masline peste cartofii calzi.

desigur puteti adauga si alte alea, sunca, peste afumat, etc.

ciorba de ardei umpluti

iei cam juma de kil de carne tocata de porc (sau amestec) si o amesteci cu:

o ceapa calita putin, un morcov ras fin, marar, o ceasca de orez, un ou, sare, piper. se framanta bine bine treaba asta si se umplu ardeii capacitzi si curatati, se astupa cu cate o felie de rosie si se pun in oala. se adauga peste morcov, telina si ceapa, rase si calite putin, se acopera cu apa si se lasa la fiert.
cam dupa o ora se pune o curie de rosii cubulete (sau rosii proaspete sau bulion, ce aveti). se lasa sa fiarba la foc mic cam inca o ora, sau pana vi se pare ca e gata.

si am mai facut ceva excelent: pastravi prajiti. se primesc cadou 6 pastravi, se prajesc in unt pana se rumenesc si se consuma alaturi de prieteni. cam complicat, nu? :D
gaga

Mesajde paiacec » Lun Iul 18, 2005 10:54 am

La salata aia orizontala daca-i mai pui sh-un morcov doi (crud) taiat rondele subtzirele sh-un ou doo fiert shi tocat marunt, ese mult mai compacta. + lamaie sau otzet sau helas.
In vino veritas!
In tzuica grades!
In bere ciucash!
paiacec

Mesajde gaga » Lun Iul 18, 2005 11:37 am

pai bre tarantula de princip poti sa pui mai orice, da baza ie asta: cartofi, ciapa, masline si (am uitat sa trec prima oara) OO FIERTE .

si cu porumb ie bun
gaga

Mesajde sin ella » Lun Iul 18, 2005 11:38 am

Mancare cu vinete

500 gr. carne de vita taiata cubulete
2 cepe mari (eu prefer ceapa rosie)
2 vinete mari sau 3 mai potrivite
suc de rosii

Se curata ceapa si se toaca. Vinetele se coc si se curata de coaja, apoi se pun la scurs. Se pune ceapa la prajit in ulei; cand s-a rumenit se pune carnea peste si se lasa si ea un pic la rumenit (nu uitati sa amestecati din cand in cand). Apoi se toarna apa si se fierbe carnea de vita pana este mancabila. Se adauga apa din cand in cand daca e nevoie. Cel mai bine e sa puneti de la inceput mai multa si sa o lasati sa scada. Cand carnea este fiarta si apa a scazut, tocati vinetele ca pentru salata si puneti-le peste carne, adaugati suc de rosii si condimente (eu pun doar sare si piper) si lasati sa mai dea niste clocote. Mancarea este delicioasa chiar si rece. Se serveste cu cartofi piure.

Daca n-aveti chef sa coaceti vinetele puteti, alternativ, sa le spalati bine, apoi sa le taiati rondele si sa le prajiti odata cu ceapa. Eu prefer sa muncesc mai mult pentru aroma de vinete coapte.

Iar acum surpriza:

In cealalta zi, puneti intr-un vas de Jena un strat de carne cu vinete (daca a mai ramas ceva) pe care-l acoperiti cu un strat de cartofi piure, dati mancarea la cuptor si va alegeti cu o placinta englezeasca de zile mari.

Sau alternati straturi de cartofi fierti taiati cubulete cu straturi de carne cu vinete peste care puneti ardei grasi taiati si usturoi, bagati totul la cuptor si faceti o musaca delicioasa. Danone (ca nu pot sa-ti zic gaga), asa-i ca-nvat repede?A-)

ieri mai spre seara am facut placinte cu branza si cozi de ceapa verde

Aluatul:

500 gr. faina
3 linguri ulei
o cana apa calduta (sau mai multa, vedeti voi)
1 praf de drojdie
o lingurita de sare

Toate astea se amesteca; daca aveti chef sa framantati aluatul, foarte bine. Eu n-am avut si l-am facut cu mixerul. A iesit excelent. Aluatul se lasa la dospit, nu stiu exact cat; cel putin o jumatate de ora.

Umplutura:

Cca. 200 gr. branza sarata (eu am pus Feta, dar merge si aia de burduf sau telemea) se da pe razatoare. Niste cozi de ceapa verde se spala, se taie marunt, marunt si se amesteca cu branza.

Dupa ce dospeste aluatul se portioneaza si se intind foi (cca ½ cm grosime). Pe jumatate de foaie se pune umplutura, se aduce cealalta jumatate peste, se lipesc un pic marginile sa nu iasa branza, se inteapa din loc in loc cu furculita si se pune la prajit intr-o tigaie cu pereti inalti si cu ulei bine incins. Placinta se intoarce in momentul in care observati pe margine ca s-a rumenit. Se servesc calde (la noi placintele oricum nu apuca sa se raceasca) sau reci.
sin ella

Mesajde paiacec » Lun Iul 18, 2005 12:08 pm

(am uitat sa trec prima oara) OO FIERTE .

ai vazut?Noroc cu mine!:D

Sinelo, io din vinete nu shtiu sa fac decat salata shi zacusca.Mancarea de vinete mi-a ieshit de la suflet din armata!bleah!

P.S. - unde ie michimausu ala de vomita in draci?
In vino veritas!
In tzuica grades!
In bere ciucash!
paiacec

Mesajde sin ella » Lun Iul 18, 2005 12:13 pm

Mancarea de vinete mi-a ieshit de la suflet din armata!bleah! P.S. - unde ie michimausu ala de vomita in draci?

paiacec, te credem pe cuvant. Nu e musai sa ilustrezi prin intermediului michimausului boracios :P.

Eu recunosc ca m-am sustras de la serviciul militar :P

PS: de de placinte ce zici? :n:
sin ella

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Mancaruri si Bauturi. Restaurante