stomatologie

Sa fii sanatos ! Sa ai o viata sanatoasa !

stomatologie

Mesajde nodingat » Vin Noi 19, 2004 7:55 pm

spălatul pe dinţi.
caţi dintre noi ştiu să se spele pe dinţi aşa cum trebuie? cred că foarte puţini...
aţi observat vreodată cum işi fac in mijloacele de transport, cruce, oamenii, atunci cand autobusul trece pe langă cate-o biserică?
unii dintre ei bagă repede, repede nşpe mii de cruci minuscule in dreptul bărbiei, alţii fac crucea mare, apăsată, pe tot pieptul, cei mai timizi fac semnul crucii cu limba, in felul ăsta ştiu doar ei şi D-zeu că se salută cand se văd...
cam in acelaşi fel e şi cu spălatul pe dinţi, numai că, in cazul ăsta, rezultatele eforturilor noastre se văd ceva mai repede.
dacă periajul nu e făcut corespunzător poate face mai mult rău decat lipsa lui! vă vorbesc acum din proprie experienţă, in adolescenţă, din dorinţa de a avea dinţii albi, strălucitori şi frumoşi cum ii vedeam in reclamele la pastă de dinţi, am exagerat cu periajul, pentru ca dupa numai caţiva ani să mă trezesc cu nişte leziuni cuneiforme de toată frumuseţea.
leziuni cuneiforme inseamnă lipsuri de smalţ sau cement, depinde de nivelul la care se află, cu alte cuvinte mici goluri pe suprafaţa dinţilor.
scopul periajului dentar este indepărtarea resturilor alimentare rămase intre dinţi sau pe suprafaţa lor. de ce? pentru că aceste resturi alimentare sunt factori determinanţi in apariţia cariei dentare, şi nu numai, halenă(adică respiraţie urat mirositoare) sau infectarea unor microleziuni ale mucoasei bucale.
cum se face? păi in mod normal lucrul ăsta trebuia să-l ştim de prin grădiniţă, cel tarziu gimnaziu, dar in spiritul neaoş mai bine mai tărziu decat niciodată, reţinem regula nr 1: niciodată nu periem spre gingie! adică ideea e să facem curăţenie nu să ascundem gunoiu' sub covor! intre dinte şi gingie există un mic spaţiu care se cheamă sac gingival, in care, dacă periem dinspre varful dinţilor spre gingie, băgăm resturile alimentare, lucru pe care nu ni-l dorim. pentru a depozita alimente cămara s-a dovedit de-a lungul timpului un spaţiu mult mai incăpător.
2. nu dăm repede, repede să scăpăm, că nu periem dinţii altora, ci cu răbdare, grijuliu, făra a ne răni gingiile!
3. nu apăsăm ca apucaţii, gandiţi-vă care e scopul periajului, să indepărtăm resturile alimentare, pentru albirea dinţilor apelăm la profesionişti.
4. in măsura in care reuşim, mişcările trebuie orientate dinspre gingie spre vărful dinţilor(cervical->ocluzal), pentru zonele in care accesul cu periuţa este ingreunat trebuie să acordăm ceva mai multă atenţie, acestea fiind locurile in care cariile apar cu preponderenţă.
prin cărţile de specialitate sunt prezentate, recomandate, gramadă operaţiuni, in esenţă şi de bun simţ dacă respectăm cele cateva reguli de mai sus spălatul pe dinţi n-ar mai trebui să reprezinte o problemă...
incă ceva: un periaj ar trebui sa dureze aproximativ cat melodia de la radio, asta ca să nu mă cronometrez şi cu speranţa că nu e operă sau vreun remix, periuţa de dinţi şi pasta de dinţi(marca) schimbate, ideal la o lună.
nodingat

Am auzit...

Mesajde Aurolacul » Sâm Noi 20, 2004 1:10 pm

Ca nu e bine sa periezi dintii cu fortza, cum imi zicea taicamiu cand eram mic. El zicea "sa-i frect bine" shi eu ma straduiam din rasputeri ca sa dau cat mai tare, ca asa ma gandeam ca se curatza mai bine. De fapt trebuie sa dai incetu' shi cu grija ca sa nu strici dintzii, exact cum ai zis shi tu.
"For evil men to succeed all it takes is for good men to do nothing"
Aurolacul
Junior Member

Mesajde Nanuka » Sâm Noi 20, 2004 7:22 pm

Cel mai indicat e sa te speli de 2 ori pe zi, dimineatza si seara.

Cea mai indicata este atza dentara (Mie nu-mi place) si apa de gura pe care-o folosesc mai ales dupa ce fumez.

Se face control o data la 6 luni pt curatzare de tartar...

Vitaminele au un rol important si calciul din org pt a avea o dantura frumoasa.

Tigarile dauneaza extrem de tare si cafeaua.
That's my ShiT
Nanuka

Mesajde Nanuka » Sâm Noi 20, 2004 9:35 pm

Cel mai indicat e sa te speli de 2 ori pe zi, dimineatza si seara.

Cea mai indicata este atza dentara (Mie nu-mi place) si apa de gura pe care-o folosesc mai ales dupa ce fumez.

Se face control o data la 6 luni pt curatzare de tartar...

Vitaminele au un rol important si calciul din org pt a avea o dantura frumoasa.

Tigarile dauneaza extrem de tare si cafeaua.
That's my ShiT
Nanuka

Mesajde nodingat » Lun Noi 22, 2004 12:30 am

e oreşcare diferenţă intre tartru şi tartar:

nodingat

Mesajde Nanuka » Lun Noi 22, 2004 3:19 am

A fost prea tarziu sa mai rectific, mi-am dat seama de gresheala.

Merci Aristidedan, de-acum incolo imi voi aduce bine aminte termenul corect, ce vrei..n-am prea folosit acest cuvant in mod curent:), se scuza.
That's my ShiT
Nanuka

Mesajde Nanuka » Lun Noi 22, 2004 4:28 am

A fost prea tarziu sa mai rectific, mi-am dat seama de gresheala.

Merci Aristidedan, de-acum incolo imi voi aduce bine aminte termenul corect, ce vrei..n-am prea folosit acest cuvant in mod curent:), se scuza
That's my ShiT
Nanuka

Mesajde Eagle Raider » Lun Iul 25, 2005 1:33 am

Nanuka scrie:A fost prea tarziu sa mai rectific, mi-am dat seama de gresheala.

Merci Aristidedan, de-acum incolo imi voi aduce bine aminte termenul corect, ce vrei..n-am prea folosit acest cuvant in mod curent:), se scuza

pe tine te scuz,dak era altcineva nu te scuzam asta ca prea te-ai plans ca te critica lumea!!!
///tHE Lion kING\\\
Eagle Raider

Înapoi la Medicina - Sanatate